Slovenija

Afera Baričevič: Kakšno vlogo ima v aferi Mitja Lomovšek?

Ljubljana, 31. 03. 2011 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Bračko/M.M.
Komentarji
406

Novinar Lomovšek pravi, da tožilstvo želi preveriti njegove telefonske klice, saj se je od lanskega poletja do letošnjega januarja pogovarjal z osebo, ki naj bi imela dokaze o aferi Baričevič. Senica je dal soglasje za pregled vseh njegovih telefonskih klicev na dan smrti Baričeviča.

Po zakonu o elektronskih komunikacijah morajo operaterji hraniti podatke o telefonskih pogovorih 14 mesecev, ta rok pa se v primeru afere Baričević izteče v soboto, 2. aprila. Po tem datumu bo vsebina telefonskih pogovorov izbrisana, če seveda sodišče ne odloči drugače.

Storjeni naj bi bili novi koraki, ki bi lahko pojasnili, kaj se je dogajalo usodnega dne, ko so trije bulmastifi raztrgali svojega lastnika Sašo Baričeviča.

Posebna skupina državnih tožilcev je pred dnevi na sodišče poslala prošnjo za pregled telefonskih pogovorov na dan smrti Baričeviča. Tožilci naj bi želeli preveriti telefonske klice dveh oseb. Sodišče je to prošnjo zavrnilo, tožilci pa so se odločili, da bodo prošnjo znova vložili.

Ali gre za klice na dan smrti ali poznejše?

S sodišča so za 24ur.com dejali, da so včeraj s strani tožilstva prejeli nov predlog. "Vsebinskih podatkov v tej fazi postopka sodišče ne more posredovati. Pristojna sodnica bo o predlogu odločila v zakonskem roku 48 ur,“ so zaključili.

Večer, ko so bulmastifi raztrgali svojega lastnika.
Večer, ko so bulmastifi raztrgali svojega lastnika. FOTO: POP TV

Novinar informativne oddaje 24UR Jure Bračko pa je izvedel, da je sodišče vendarle izdalo odredbo za pregled telefonskih klicev dveh oseb, ki bi utegnili dodatno pojasniti zadevo Baričevič. Razkril je, da je ena od dveh oseb Mitja Lomovšek, nekdanji novinar Slovenskih novic in zdajšnji sodelavec Požarreporta. Bračko se je z Lomovškom pogovoril, in ta mu je potrdil, da gre za njega. Posebna skupina tožilcev in ministrstvo pa Lomovškove vloge ne želita komentirati, vsaj dokler njegova vpletenost ne bo popolnoma razjasnjena. Je pa za 24UR povedal, kako se je znašel na tožilskem dokumentu. Tožilci naj bi želeli preveriti klice, ki jih je opravil lani poleti in ne na dan smrti Baričeviča.

Zakaj Lomovšek?

Novinar je Bračku pojasnil, da se je prek osebe, katere identitete ne želi razkriti, dogovarjal o pridobitvi dokazov zoper odvetnika Mira Senico. Te dokaze naj bi imeli nekateri policisti. Na novinarsko vprašanje, ali je ta oseba X predstavila kakršen koli dokaz, da je bil Senica usodnega dne na kraju tragedije, je Lomovšek odgovoril: "Neposredno nobenega."

"Posebna skupina tožilcev bi zdaj s preverjanjem njegovih klicev, ki so se začeli šele lani poleti in ne 2. februarja, ter klicev neznane osebe ugotavljala, ali dokazi zoper Senico sploh obstajajo,“ poroča Bračko. Tako je moč sklepati, da ne gre za telefonske pogovore, ki naj bi jih brisali v soboto.

'Sporna Lomovškova dvojna vloga'

Prvi policist Janko Goršek vztraja, da je policija 2. februarja lani ukrepala pravilno in da jih Deja Baričevič ni opozorila na sledove krvi na stikalih v hiši, poroča 24UR.

Že zdaj pa je vsaj sporna Lamovškova dvojna vloga, poroča Bračko. "Pojavlja se namreč v predlogu odredbe ljubljanskih tožilcev v zvezi s preiskavo, hkrati pa o zadevi Baričevič piše za Požarreport, ki je prvi razkril predlog tožilske odredbe. Pred leti pa so ga zaradi kršenja načel novinarske etik, že odpustili na Slovenskih novicah. Posebna skupina tožilcev zadeve ne pojasnjuje, Lamovšek pa pravi, da je odredbo prejel anonimno in ne od tožilstva,“ poroča novinar 24UR.

A Lomovšek poudarja, da stoji za vsako svojo besedo. Pojasnil je tudi, da on ni priča, ki naj bi videla Senico na kraju dogodka, in da z ostalimi dokazi posebne skupine tožilcev nima ničesar.

Senica daje javno soglasje

Po napadu bulmastifov
Po napadu bulmastifov FOTO: POP TV
Senica
Senica FOTO: POP TV

Ker je včeraj poslanec SDS Vinko Gorenak pozval odvetnika Mira Senico, naj da v analizo vzorec krvi in s tem dokaže, da ni bil v hiši Baričevičevih na dan tragedije, se je danes Senica odločil za naslednji korak.

Senica je namreč danes na vrhovno državno tožilstvo, sodišče in na preiskovalnega sodnika naslovil poziv za zavarovanje dokazov oziroma predlagal začasno odredbo, in sicer da javno daje vsem institucijam soglasje, da pridobijo izpise vseh njegovih telefonskih zvez na dan smrti Saše Baričeviča, so v sporočilu za javnost zapisali v njegovi odvetniški pisarni. 

"To pomeni, da pristojnim institucijam javno dovoljuje, da pregledajo vse njegove telefonske klice, vsa SMS-sporočila in vse podatke baznih postaj, s katerimi lahko natančno določijo, kje se je Miro Senica zadrževal na dan smrti dr. Saše Baričeviča, to je na dan 2. februarja 2010. S temi dejanji želi Miro Senica dokončno ovreči vse dvome," so še dodali.

KOMENTARJI (406)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moster
19. 08. 2011 18.41
PA SAMO ,MILION NAS JE,
waris
19. 08. 2011 12.23
+2
Veste kaj, na bruhanje mi gre..Kaj je italijanska mafija proti našim barabam, ni jim do malega prstka na nogi..
poslanka sexs
02. 04. 2011 21.02
+1
MI SLOVENCI NIMAMO NA OBLASTI BARABE AMPAK VELIKE KRIMENALCE TAKO SEM BRAL NEKJE V TUJEM CASOPISU ALI NAJVECJI KRIMINALCI SO RES KOT SE VE KOLIKO POLICAJEV SE V SLOVENIJI BAVI Z MAMILAMI KOLIKO ODVETNIKOV PERE UMAZAN DENAR KOLIKO TOZILCEV IN SODNIKOV SPREJEMAJO POTKUPNINE DA NEBOMO NASTEVALI KAKE GREHE IMAJO POL MILJONA SLOVENCEV
intimnanega2
01. 04. 2011 14.05
a dej nehi ewe102.............poznam par oči, ki so videle drugače.....
mona-liza
01. 04. 2011 13.46
Same barabe na visokih položajih!...ogabno!!..to je možno seveda samo v naši Sloveniji....
Pancho57
01. 04. 2011 12.50
Baje že prej bila
Pancho57
01. 04. 2011 12.34
+1
Kaj je pa narobe, če partizana vprašam, če je kaj slišal o Saški
partizan71
01. 04. 2011 12.12
Zdaj bodo vse sile usmerili v iskanje cloveka, ki je posredoval informacije v javnost. Sklepam da so tako z enakim namenom storili tudi z pomanjkljivim pregledom hise, po narocilu vplivnega gospoda Senice, ki je price ki so kaj videle ocitno ze prestrasil, da le ne bi kaj neprijetnega prislo v javnos. Javnost ima pravico izvedeti, ker ljudje ki se s primerom ukvarjajo trosijo javni denar in ta mora biti obvescena. Mimogrede, ne gre mi v glavo kdo je tiscal dildota v Baricevicev anus? (laboratorijska preiskava je potrdila sledove Baricevicevega dnk na dildotu in postavila policijo na laz!) Za deklice vemo da to lahko pocnejo same v odprtino spredaj. Si ga je sam tiscal ali mu je Atos pomagal?
-gorenjka-
01. 04. 2011 12.05
......takole bom rekla;eno leto ni dolga doba,zelo hitro mine.....prišle bodo volitve in tole bo samo še en slab spomin na določene osebe,ki so hočeš nočeš bile vmešane v tole kolobocijo..... mnoge po vsej verjetnosti tedaj ne bodo več javne osebe in njihove in njih partnerjev spolne prakse(kakršnekoli že so) bodo samo in zgolj njihova zasebna stvar......pa še nekaj bi rada napisala;tale primer,ki se zdaj ponovno valja po vsem mogočih časopisih sega precej dlje nazaj....,če bi si gospod odvetnik ne prizadeval,da pse morajo vrniti lastniku do tega primera po vsej verjetnosti najbrž ne bi prišlo in nad ničemer takim bi se ne mogli naslajati....in to je vse.....
HLAPCI.HLAPCI
01. 04. 2011 12.04
Pancho5701.04.2011, 11:34 požar nikoli ni bil vzgled kot neki resni cajtng, in ne bo, rumen trač pač..
Pancho57
01. 04. 2011 11.34
Ah ta Požarreport je pa prav lumpast. Od vsega začetka posedujejo celoten dokument ( predlog za izdajo odredbe ) potem pa v javnost lansirajo samo delček in nakažejo, da bi naj šlo za telefonske klice med Mirom Senica in ne vem kom-morebiti njegovo partnerico. Potem drobtinico iz tega domuneta ponudijo 24ur, kot, da so oni ugotovili, da gre za klice med novinarjem Lamovškom in policistom. Futra nas kot buldoge skozi steklo, mi pa renčimo
nefretete
01. 04. 2011 10.59
Antonija Volcini 01.04.2011, 08:15 13 Cirenij, ne strinjam se s teboj. Če bi pozorno gledal zariple obraze , besede ministrice in ministra kako branita svojega parnetja, delodajalca . Mimogrede priznanje dela na črno za časa svoje zaposlitve pri g.Senici. S svojim priznanjem je povedal vse. JA, TO JE DOKAZ!!!!!
HLAPCI.HLAPCI
01. 04. 2011 10.34
sirene01.04.2011, 07:58 3 lepo pa je da imamo požararjeve novice,da saj nekaj zvemo Bolj rumen in tračast cajtng težko najdeš
nefretete
01. 04. 2011 10.26
proofreader 01.04.2011, 07:19 -17 Danes zjutraj so opravili tudi analizo krvi v prvem nadstropju. Šokantno razkritje - pripada Bojanu Požarju. ... in žal je danes dan lažnivcev, he, he... pa vseeno niso razumeli. Če pa bi se posluževali tehnik nekaterih in tole ponavljali v nedogled, bi kdo misel posvojil in jo sprejel za resnico. Po tolikem času se ne bi več spomnil, kje je slišal novico ampak zagotovo iz verodostojnih virov....
nefretete
01. 04. 2011 10.24
cirenij 01.04.2011, 07:28 -6 Naj prenehajo že enkrat s temi psmi, zadevo raziščejo in pustijo folk pri miru. Lotijo naj se perečih problemov.Domnevnega krivca so kaznovali psi. Dediči naj plačajo Megliču odškodnino. Sinoči sem na polovici Slakove oddaje ugasnil TV, ke ga nisem mogel več gledat ne poslušat. Glas razuma proti histeriji množice, ki jim radovednost ne da spati, kdo vse je med onimi, ki se poslužujejo nenavadnih spolnih praks. Pa ne da podpiram spolne prakse te vrste, samo gravža se mi že tole vlačenje po medijih. lp
saintjozef
01. 04. 2011 10.20
sirene01.04.2011, 07:583 lepo pa je da imamo požararjeve novice,da saj nekaj zvemo, Požar te je vesel. Take rabi.
petmar
01. 04. 2011 09.54
Po minusih sodeč je vas podpornikov sprevrženega oz. novodobnega načina zadovoljevanja svojih potreb še kar veliko.
Naglas
01. 04. 2011 08.38
@ewe102: Kje si pa bil do sedaj? Če je res, kar je ewe102 napisal, je potem brezpredmetno razmišljati, da verjetno obstaja še kakšen predplačniški telefon (mobi) za "občutljive" komunikacije.
dajns
01. 04. 2011 08.31
mene bolj zanima kaj bom danes dal v lonec
muhabc
01. 04. 2011 08.22
Kaj je narobe z mojim komentarjem, da ga ne sprejmete.