Slovenija

Afera Patria: Cekuta in Leban spet zaslišana

Ljubljana, 14. 10. 2009 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
43

Finski preiskovalci se zopet mudijo v Sloveniji, kjer naj bi zaslišali še nekaj oseb. Rudolf Leban je po zaslišanju dejal, da je bilo to samo neke vrste rutina.

Vodja finskih preiskovalcev Kaj Erik Björqvist
Vodja finskih preiskovalcev Kaj Erik Björqvist FOTO: POP TV

V Sloveniji se mudijo finski preiskovalci, ki nadaljujejo zaslišanja v zadevi Patria. Kot poroča Dnevnik, naj bi v torek policija ponovno zaslišala slikarja Jureta Cekuto. Danes pa so zaslišali tudi Rudolfa Lebana, ke je bil v poslu pogodbeni svetovalec Patrie za protidobave. Preiskovalci so v Sloveniji že od ponedeljka, ostali pa na bi do konca tedna.

Kot poroča Dnevnik se policijski postopki v predkazenskem delu preiskave zadeve Patria bližajo koncu. Slovenija, Avstrija in Finska imajo v tej zadevi ustanovljeno skupno preiskovalno skupino (prvo tovrstno v EU), zato naj bi policije v vseh treh državah podale ovadbe časovno usklajeno, najverjetneje še v tem letu.

Slovenski del preiskovalne ekipe vodi tožilka Branka Zobec Hrastar, ki preiskave v Sloveniji ni želela potrditi, pa tudi iz posebne skupine državnih tožilcev, ki primer preiskujejo, niso želeli potrditi obiska finskih kolegov. Tudi finski preiskovalec Kaj Erik Björqvist za omenjeni časnik ni želel potrditi informacije, da je trenutno v Sloveniji, ker "spoštuje organe držav gostiteljic". Dejal pa je, da se tudi na Finskem trudijo zaključiti preiskavo še v tem letu, da je tam trenutno osumljenih okoli 10 finskih državljanov in da se struktura preiskave ni spremenila – deli se na preiskavo podkupovanja in na preiskavo industrijskega vohunjenja.

Poslovnež Rudolf Leban
Poslovnež Rudolf Leban FOTO: POP TV

Leban: Šlo je le za preverjanje prvega zaslišanja

Današnje zaslišanje je bilo neka policijska rutina oz. preverjanje, ali sem na prvem zaslišanju povedal enako kot na drugem, je povedal poslovnež Rudolf Leban, ki so ga danes v zvezi z zadevo Patria zaslišali finski kriminalisti.

Rudolf Leban je po zaslišanju dejal, da je bilo zaslišanje le neka rutina in preverjanje ali je na prvem povedal enako kot na drugem.

Kot je povedal, so ga finski kriminalisti vprašali, če je denar prejel, in pojasnil jim je, koliko ga je po pogodbi dobil in kdaj. Zanimalo jih je tudi, ali je denar komu dal, Leban pa jim je po njegovih besedah odvrnil, da ne.

Poudaril je, da tudi sicer z 203 tisočaki, kolikor jih je dobil za svojo vlogo v poslu (bil je pogodbeni svetovalec Patrie za protidobave), zagotovo ne bi mogel kogar koli podkupiti za posel, vreden okoli 230 milijonov evrov. 278 milijonov evrov je sicer po njegovih besedah vrednost posla z davkom.

Po njegovih besedah gre torej za neko policijsko rutino oz. preverjanje, ali se izjave na prvem zaslišanju ujemajo s tistimi na drugem zaslišanju. Leban je dejal, da se lahko zgodi, da bo prišlo še do tretjega, a da njegov odvetnik meni, da ga ne bo. Tudi kriminalisti ga niso napovedali, je povedal.

Na vprašanje, ali ve, kdo naj bi bil v prihodnjih dneh še zaslišan, je Leban odvrnil, da tega ne ve, saj jih o tem niti ni spraševal niti mu tega niso povedali. Glavnega finskega preiskovalca Kaja Erika Björkquista pa po njegovih besedah ni bilo med kriminalisti.

Patria je dobila le polovico plačanega denarja

Leban je ob tem še pojasnil, da je finska Patria dobila le polovico doslej plačanega denarja, saj je samo vozilo vredno le polovico z orožjem opremljenega oklepnika. Pri trinajstih doslej plačanih oklepnikih je bilo Patrii po njegovih informacijah plačanih le 900.000 ali milijon evrov na vozilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

truzika
15. 10. 2009 17.49
Ja jaz še vedno verjamem, da se zadeva le premika, in da resnično sodelujejo organi pregona z DORS-om.Prilakujem rezultate.
Buena Vita
14. 10. 2009 20.55
kahli pa nič ne čveka,to se bomo režali
Buena Vita
14. 10. 2009 20.54
bistvo je da je doslej kasirala slovenija za penale,torej je pogodba v redu, ti sedanji telebajci pa so zakuhali župo in bo morala penale in kazen plačati slovenija in ,to je rezultat teh lažljivih žabjih napihovalcev
Buena Vita
14. 10. 2009 20.51
me prav zanima zakaj tile klriminalisti skačejo kot ose po strehi, jasno in glasno je cvikač rekel da ima podatke,zakaj jih sedaj lepo neda iz rok,zase lahko ja naredi fotokopije za spomin,pustimo stat ,inšoma se lohka zlaže sej je pahor kot lažljivec na prvem mestu,kuj za njem pa cvikal-goljufič,oražmova,kresalova ,zalar cetera.cetera
truzika
14. 10. 2009 19.32
Pozitivno pri tej aferi je, da sodeluje z organi pregona sodeluje tudi DURS. Upam, da imajo zakonsko osnovo, da bodo lahko od vseh osumljenih lahko zahtevali dokaze o izvoru premoženja, ali po domače od kje jim ogromne hiše, vikendi, jahte, dragi avtomobili itd...
zahod.west
14. 10. 2009 17.50
nič novega politika je ustvarila to afero politika jo vodi v politiki je rešitev
Leandra
14. 10. 2009 16.05
Ne vem zakaj zaslišanje če Nulan.. M. Tricikel baje vse ve..? Kar naj on in Koroška jagoda pritreseta dokaze.. In Celjska Friderika ter Amsterdamski Tajkun sta tudi pred volitvami vse vedela o kriminalu pri zadevi Patrija..?? Ali tako kot je Wolf..zakaj vse to naj Lažnivec Tricikel prinese dokaze..??
franz1988
14. 10. 2009 15.59
Slikar, oklepniki, oljna barva, granate, akvarel, smodnik,... kaki kontrasti.
SherlockH
14. 10. 2009 14.20
Naj zapišem jasno in glasno to, kar vedo vsi politiki, le jajc ali jajčnikov nimajo, da bi javno povedali: Glavni cilj skorumpiranega trojčka KGB z Jankovićem na čelu je ta, da tak položaj kot je sedaj v Sloveniji, ni nič drugega kot kupovanje socialnega miru. Pri fevdalni miselnosti itak ne more biti drugače.
lobex
14. 10. 2009 13.52
Ti jim kar povej Modrii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jethro
14. 10. 2009 13.52
8JASMIN: HAHAHAHAHAHAHA, ubogi revček :D Ja, kje sem pa neslovensko pisal? :) No dej, pokaži i ti mali Toporišiček? In s kje tebi, da sem star, rdeč in v penziji, katero bi mi naj ti financiral? Dej se malo pomiri, popij kakšno tabletko za živce, ti bo boljše prijatelj ;)
bozjibic
14. 10. 2009 13.27
Kaj tega kaplarja še niso strpali v arest, dejmo Finci mi navijamo za vas.
Slovencek1
14. 10. 2009 13.25
naj maske končno padejo, da bomo videli kdo nas je imel za norce! Do danes smo slišali le kup obtožb in puhlih zagovorov in izgovorov takratnih playerjev. Pri predstavitvi oklepnika ko je prišel v SLO pa je takratni povečjnik general štaba - Gutman vehementno zatrdil v kamere (mislim, da je bil posnetek iz Počka-prevzem prvega kontingenta), da bo dobavljena količina in oprema patrij takšna kot se je slišalo tudi v medijih po sklenitvi tega posla, danes vemo, da so opremljene z nekimi "fračami in katapulti", da jih bo mnogo manj... No maskerji pokažite se nam danes pred kamerami in ponovite svoja stališča iz preteklosti, če si seveda upate?!?!?!!?
8JASMIN
14. 10. 2009 13.25
jehtro 13.17 TI STAR NEPOŠTEN LEVIČAR RDEČI, SE NAJPREJ NAUČI SLOVENSKO, A TE MORAMO TUDI MI DAVKOPLAČEVALCI PODPIRAT, SI SIGURNO EN OD TISTIH, KI KASIRA MILIJONČKE. JA TAKE BARABINE RABIMO V SLOVENIJI, KOT SI TI,.....
Jethro
14. 10. 2009 13.17
8JASMIN: Zanimivo...kot bi tulili "Janšo v arest" brez dokazov seveda. Veš kaj si spregledal, da je Cvikl imel celo prav, ko je dejal, da preplačujemo Patrie, dejansko je res. Po pogodbi plačujemo konzerve s polno konfiguracijo, dobili pa bomo delno opremljene, provizije pa so ta čas že letale po raznih računih. Ampak to ni važno...važno je to, da verjamete neki zaroti, ki jo je sprožila levica in to kar s Finske. Svaka jim čast, še ameriki ne bi uspelo kaj takega :)
8JASMIN
14. 10. 2009 12.58
CVIKLJAČA DO ŽIVLJENSKO V REST IN ŠE TISTE, KI SO Z NJIM SODELOVALI OZ. NAREDILI TO AFERO... BANDA POKVARJENA ZABITA NEPOŠTENA, MAFIJCI....
FrancRozman
14. 10. 2009 12.55
Žalostno je, da afera traja že več kot eno leto, pa je še v predkazenskem postopku. Menda se celo trudijo, da bi "zaključili preiskavo še v tem letu". Očitno je cela Evropska veja sodne oblasti okužena z virusom zbirokratizirano-zabušantsko-ignorantske neučinkovitosti.
basoli
14. 10. 2009 12.39
kok dnarja so zmetal za to afero patrija.... lahko bi kupil še enkrat tok oklepnikov. to je ko delaš negospodarno z denarjem....
SherlockH
14. 10. 2009 12.36
Druga značilnost levičarske terminologije pa je ta, da daje občutek stalnosti, nespremenljivosti, večnosti. Nič ni mogoče spremeniti, tako kot je, bo za vedno. Seveda je tu predpostavka, da brez JJ tudi pravega t.i. levičarstva ni; ker kot veš, so volili kontra JJ in ne za KGB. Sicer se pa vprašaj, kateri je eden najbolj uporabljanih stavkov današnje Slovenije? »Takle mamo« – sory, levaki preko ovc želijo, da postane naša himna!
SherlockH
14. 10. 2009 12.32
Modrii Si pa patron veš. Spotaknil si se v zadnji stavek, ki je za moje pojme zelo neposredno povedan in konec koncev tudi resničen. Odgovore na Klampfmana nimaš, ker veš, da ima prav. Meni osebno se že lep čas ne da več poučevati levakov, ki ne vidijo dlje od kakega patetičnega manifesta na M.