Janša: Nič, razen oprostilne sodbe, ne bi rešilo vsaj malo ugleda tožilstva

Sojenje v zadevi Patria se približuje koncu. Tožilstvo pričakuje, da ima dovolj trdne dokaze, da je Janez Janša prejel obljubo podkupnine. Janša pa je prepričan, da bi bila obsodilna sodba zgolj politična. Tudi Janševi privrženci so prepričani, da je Janša žrtev politično motiviranega procesa.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Pet let po izbruhu afere Patria ter več kot letu in pol od prvega naroka se sojenje v tej zadevi končuje. Jutri ob 9. uri bodo obtoženi vstopili v sodno dvorano.

Tožilstvo je svoje zaključne besede imelo v začetku tedna, svoj pogled je predstavil tudi že zagovornik predsednika SDS Janeza Janše Franci Matoz, ki pričakuje oprostilno sodbo. V primeru, da bi bila izrečena obsodila sodba, Janša napoveduje, da bo uporabil vsa pravna sredstva doma in v EU, da bi taka sodba bila razveljavljena.

"To, kar je naredil tožilec, je ponovitev tega, kar smo slišali pred 25 leti. Nič, razen oprostilne sodbe, ne bi rešilo vsaj malo ugleda tožilstva. Če bi bila kljub temu izrečena obsodilna sodba, bi bila ta bolj politična, kot je bila pred 25 leti," je dejal Janša.

Čeprav obramba pričakuje, da bo sodba izrečena že v popoldanskih urah, se utegne zgoditi, da razglasitve jutri sploh še ne bo. Vrhovno državno tožilstvo se namreč lahko odzove na dopoldanske sklepne besede obrambe. Po zaključnih govorih odvetnikov bosta namreč sklepne besede nanizala še Ivan Črnkovič in Anton Krkovič, zaključni govor Janeza Janše naj bi trajal vsaj eno uro. Po vseh zaključnih govorih pa ima sodnica še največ tri dni časa do izreka sodbe.

Janševi privrženci napovedujejo, da mu bodo v znak podpore  izročili podpise pod peticijo, v kateri so zapisali, da je Janša žrtev politično motiviranega procesa, v katerem mu kratijo človekove pravice. Kršenje človekovih pravic pa očitajo Branku Masleši in z isto peticijo tudi zahtevajo njegov odstop s položaja predsednika vrhovnega sodišča. Janševi podporniki po navedbah policije shoda, ki naj bi se začel ob 15. uri, pred sodiščem niso prijavili, policija pravi, da bo po potrebi opravljala nadzor.

Janša in Matoz

Janša meni, da bi vsaka drugačna sodba kot oprostilna pomenila večji razpad prava in pravičnosti v Slovenij, kot je bilo to v primeru procesa JBTZ pred 25 leti. (Foto: POP TV)

Kaj očitajo obtoženim?

Javnost je bila na trnih, ko so septembra 2011 na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sodišča sedli nekdanji predsednik vlade Janša, nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen, poslovnež Walter Wolf, lastnik podjetja Rotis Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič. Obtožni predlog peterico bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov 8 x 8 za Slovensko vojsko. Posel, ki so ga sklenili ministrstvo za obrambo, slovensko podjetje Rotis in finsko podjetje Patria, je bil vreden dobrih 278 milijonov evrov.

Janša naj bi sprejel obljubo nagrade, prav tako Zagožen, meni tožilstvo, ki pravi, da sta Wolf in Zagožen tudi posredovala v poslu. Kot še piše v obtožnem predlogu, naj bi Zagožen ostale posrednike obveščal o navodilih Janše in zahteval izplačilo 30-odstotnega predplačila provizije.

Črnkovič pa naj bi Zagožnu in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril kot lokalni zastopnik Patrie. Krkovič naj bi to obljubo plačila deleža dobička sprejel v zameno, da kot pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske podpira Rotis pri prizadevanjih, da postane lokalni partner Patrie.

V Sloveniji poteka tudi proces v t. i. zadevi Patria II, v katerem tožilstvo upokojenemu brigadirju Petru Zupanu očita prodajanje podatkov, ki jih je bila Patria pripravljena plačati, slikarju Juretu Cekuti pa napeljevanje Zupana k zlorabi položaja.

Priče niso neposredno potrdile obtožb

Od septembra 2011 se je zvrstilo okoli 60 obravnav. Zvrstile so se številne priče, od zaposlenih na ministrstvu za obrambo do uslužbencev Patrie in posrednika v poslu Hansa Wolfganga Riedla, ki ga je avstrijsko sodišče aprila obsodilo v več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji.

Vendar nobena od prič ni neposredno potrdila obtožb tožilca, nekateri so pojasnjevali le, da je bila pri projektu pomembna podpora vlade, vendar zato, ker je pri poslu šlo za veliko davkoplačevalskega denarja in da je tako pri vsakem velikem poslu.

Oklepnik Patrie

(Foto: Reuters)

Neuspelo Wolfovo nakazilo razkrilo celotno zgodbo?

Ključni dokazi tožilstva so elektronski zapisi in sporočila, ki so jih našli policisti na računalnikih obtoženih v vseh treh državah. Tožilec Andrej Ferlinc je tako prepričan, da je linija vplivanja potekala od nekdanjega predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena in Riedla prek Wolfa in Zagožna do Janše. Toliko členov v verigi naj bi bilo, ker bi tako lažje drug na drugega prevalili odgovornost, meni tožilec.

Svoje trditve med drugim naslanja na osnutek elektronskega sporočila, namenjenega Riedlu, ki ga je sestavila Črnkovičeva žena in v katerem se omenja poznanstvo z Janšo, ter šablono, najdeno na Črnkovičevem računalniku. Ta je nastala le nekaj dni po sestanku 1. septembra 2005 in na katerem naj bi se "daleč pred razpisom" dogovorili, da bo Rotis lokalni partner Patrie. V šabloni je zapisana razdelitev denarja, omenja pa se tudi vojaško opremo ter formulo "TK + IC + JZ", kar po mnenju tožilstva kaže na namen razdelitve provizije.

Prav neuspeli poskus izplačila provizije je razkril celotno zgodbo, opozarja tožilstvo. Februarja 2007 je namreč Riedl na osebni račun Walterja Wolfa nakazal 2,3 milijona evrov, kar naj bi bilo 30-odstotno predplačilo provizije, vendar se je dvig tega denarja Wolfu izjalovil. Bančni uslužbenec je prijavil sum nepravilnosti, kar je sprožilo preiskavo v Avstriji.

Prenesi v

Zgodba: Afera Patria

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1786
 
orehi 05.06.2013 18:56:01
ja teško je sprejeti od lidera do lopova tud sanader se je po prsah tokel
Več komentarjev