Slovenija

Afera povečuje sumničavost

Ljubljana, 20. 07. 2007 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Afera Sova povečuje sumničavost ljudi, ki so nagnjeni k takšnemu reagiranju, je mnenja varuhinja človekovih pravic.

Široko medijsko poročanje o aferi Sova povečuje sumničavost ljudi, ki so nagnjeni k takšnemu reagiranju, pravi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik. Po njenih besedah so ljudje bolj prepričani, da tudi njih zasledujejo, v uradu varuhinje pa se praktično vsak dan srečujejo s posamezniki, ki so prepričani, da so jim na ta način kršene človekove pravice, je varuhinja dejala po današnji predaji letnega poročila o delu varuha predsedniku DZ.

V uradu so nekaterim osebam, ki so izrazili sume, da so pod nadzorom, svetovali obisk pri zdravniku
V uradu so nekaterim osebam, ki so izrazili sume, da so pod nadzorom, svetovali obisk pri zdravniku FOTO: POP TV

"Ljudje so bolj prepričani, da tudi njih zasledujejo, snemajo, opazujejo, preganjajo in ta pojav dobiva kar velike razsežnosti," je dejala varuhinja. Po njenih besedah se s takšnimi posamezniki srečujejo vsakodnevno.

V takšnih primerih posameznike v uradu najprej prosijo, naj jim posredujejo odgovore policije ali tožilstva, če so se na pristojne organe že obrnili. Če tega še niso storili, jih prosijo, naj najprej domnevno prisluškovanje prijavijo pristojnim organom. "Namreč, mi ne moremo vedeti, ali je ta človek res bil prisluškovan ali sleden," je razložila varuhinja.

Ob pregledu dokumentacije na uradu običajno ugotovijo, da so strahovi neupravičeni. "Potem se poskušamo pogovoriti v smislu, kako drugače razumeti dogajanje okrog sebe. Vendar moram poudariti, da ti ljudje praviloma tega ne uvidijo tako in so nato razočarani tudi nad našo reakcijo, ko svetujemo, naj se obrnejo na zdravnika," je še dodala Čebašek Travnikova.

Opozorila je še, da so takšni primeri izjemno težavni, "posebno zame, ki sem še pred pol leta takšnim ljudem lahko pomagala kot zdravnica". Po besedah Čebašek Tranvnikove so se podobni primeri sicer pojavljali že prej, vendar pa se je število klicev in pobud s tega področja močno povečalo, saj afere, kakršna je Sova, pri ljudeh "tovrstno reagiranje spodbujajo".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
21. 07. 2007 20.16
Pa še kako dorasla je. Razen tebe nihče ne pogreša tistega brezveznega hanžka, ki ni naredil drugega kot zaposlil še svojo hči in sta skupaj čarala letna poročila o uspešnosti. Povej, zofke, a si plačana, da jo kritiziraš, ker ni komunistična kot hanžek? Bi rekel, da ti rdeča porovenjenca kar dobro ven seka, glede na to da uporabljaš neposrečeno kučanovo prispodobo o velikih čevljih. Jo nekatere ovce ponavljate kot mantro.
zofka kveder
21. 07. 2007 12.34
Ne morem si kaj, da ne bi povedala, kako se mi vsak dan bolj dozdeva, da imamo nevidno, slepo in gluho varuhinjo človekovih pravic. Še vedno deluje le kot zdravnica in svoje nove funkcije nikakor ne razume.Kako bi lahko drugače razumeli njeno popolno nereagiranje ob zadnje čase tolikokrat teptanih pravicah in zlorabah nadrejenih ? In kot da je ni. Ne sliši nič, ne vidi nič, ne razume nič. Za nas vse bi bilo bolje, ko bi opravljala svoje prvotno poslanstvo, ker tej vlogi varuhinje prav gotovo ni dorasla. Kje s iHanžek ? Kot je videti, so tvoji čevljiVEEEELIKO PREVELIKI za dr. Čebaškovo.
kriss714@amis.net
20. 07. 2007 23.06
Nasprotno, Prav je, da ljudje vedo kaj se je počelo. Zdaj naj objavijo še kako je s prisluškovanjem stacionarni telefoniji in koliko je kamer v Ljubljani po ulicah.
svobodnjak@email.si
20. 07. 2007 18.03
Mnenje varuhinje človekovih pravic je še en dokaz več, da bi morala vlada pustiti Sovo pri miru!
kriss714@amis.net
20. 07. 2007 17.57
Je ta prava. Če se ne motim je pred kratkim opzorila tudi na diskriminacijo moških v družinskih sporih, pa poslala nekaj bab na izobraževanje.
mape3391
20. 07. 2007 13.17
Tako, to je prava varuhinja človekovih pravic! Ne opleta z jezikom, kot je počel prejšnji "varuh", ampak se posveča konkretnim težavam ljudi.