Slovenija

Sazas očitke zavrača: vsi avtorji, ki so podali zahtevke, so dobili honorar

Ljubljana, 16. 11. 2016 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

To, da naj bi Sazas desetletje nakazoval milijone evrov zasebni družbi v Švico, namesto da bi denar izplačal slovenskim avtorjem, je posledica slabega sistema kolektivnega upravljanja v Sloveniji, opozarjajo v Zavodu Aipa, ki je leta 2010 prevzelo delo Sazasa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sazasovi milijoni v tujino
    02:37
    Iz 24UR: Sazasovi milijoni v tujino
  • Iz 24UR: Sazas nakazoval denar švicarskemu podjetju
    02:37
    Iz 24UR: Sazas nakazoval denar švicarskemu podjetju

Na razkritje 24UR, da je Združenje skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije (Sazas) v Švico nakazal najmanj 20 milijonov evrov, od katerih bi morali nekaj dobiti tudi slovenski avtorji, se je odzval Zavod za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije (Aipa). Po njihovem mnenju so medijske objave o tem, da naj bi Sazas desetletje nakazoval milijone evrov zasebni družbi v Švico, namesto da bi denar izplačal slovenskim avtorjem, "razgalile vse slabosti sistema kolektivnega upravljanja v Sloveniji". V zapisu na svoji spletni strani so opozorili tudi na pomanjkljivosti sistematičnega strokovnega nadzora.

V ARS medii so nad početjem Sazasa ogorčeni.
V ARS medii so nad početjem Sazasa ogorčeni. FOTO: POP TV

Na Zavodu Aipa so opomnili, da bi morala prav vsaka transakcija znotraj sistema kolektivnega v Sloveniji temeljiti na ustreznih listinah. "Prav na tem področju so se na strani države pokazale pomanjkljivosti sistematičnega strokovnega nadzora. Ob tem pa je še huje, da se za toleriranjem kontroliranega odtekanja sredstev skrivata odsotnost vizije upravljanja nekega področja in popoln neposluh za nacionalne interese. V mislih imamo zlasti državne organe, ki bi morali v prvi vrsti skrbeti za dobrobit razvoja slovenske ustvarjalnosti in jo delati konkurenčno v evropskem prostoru," je zapisal direktor Aipe Gregor Štibernik.

Po njegovi presoji smo v Sloveniji priča trku dveh sistemov: anglo-ameriškega in evropskega. Slednji je bolj usmerjen proti ustvarjalcu, podpiranju kreativnosti in ohranjanju raznolike kulturne dediščine, ki je izrednega pomena za Evropo, je pojasnil Štibernik. Dodal je, da mora Slovenija kot članica tega prostora "ustrezno zaščititi svoje nacionalne interese, del katerih sta tudi avdio-vizualni sektor in avtorske pravice".

"Zlasti ne smemo popustiti pritiskom korporacij v primeru uveljavljanja le-teh, temveč se morajo država z vsem svojim aparatom in Uradom RS za intelektualno lastnino (Ursil) na čelu, kolektivne organizacije in tudi kabelski operaterji držati osnovnih principov upravljanja z avtorskimi pravicami in delovati v dobrobit nacionalne ustvarjalnosti in evropske kulture," je pojasnil Štibernik.

Aipa od leta 2010 po besedah Štibernika uspešno opravlja svoje cilje, ki so zbiranje in delitev nadomestil ter zaščita imetnikov pravic. Dodal je, da na Aipi pri svojem delu zasledujejo najvišje standarde dobrega upravljanja in transparentnosti, ki jih predpisujejo zakonodaja in članstva v kolektivnih organizacijah.

Sazas: Honorar dobili tisti, ki so podali zahtevke zanj

Na Sazasu so v odzivu zapisali, da je bila delitev avtorskih nadomestil imetnikom avdiovizualnih pravic v primeru kabelske retransmisije v domeni mednarodnega združenja Agicoe, ki je spremljalo sporede TV programov v Sloveniji. Ob tem so opozorili, da se v kabelski retransmisiji predvaja preko 200 televizijskih programov, v katere so poleg domačih vključeni tudi tuji avtorji in producenti.

Avtor oziroma imetnik pravic pa naj bi kolektivni organizaciji priglasil svoj repertoar in potrebne podatke za avtorsko izplačilo. Vsi domači imetniki, ki so Agicoi prijavili svoj repertoar in podali svoje podatke in zahtevke, so, kot so zatrdili na Sazasu, prejeli pripadajoči jim avtorski honorar za predvajanje svojih del v kabelski retransmisiji. Avtorji, četudi filmskih uspešnic, katerih delo se ni uporabljalo v kabelski retransmisiji, pa do nadomestil, zbranih iz tega naslova niso upravičeni.

Kot so še pojasnili na Sazasu, je bilo s sklenitvijo memoranduma in izdajo začasnega dovoljenja Združenju Sazas na pobudo Komisije EU in v koordinaciji Ursila odpravljeno takratno protipravno stanje piratstva, saj brezplačna uporaba avtorskih del po samem zakonu in evropski zakonodaji ni dopustna. Sazas je na tej osnovi začel izvajati avtorsko varstvo tudi v primerih, ko se avtorska avdiovizualna dela kabelsko retransmisirajo.

Opozorili so še, da je pri nedavnih "medijskih zgodbah" spregledano ključno dejstvo, in sicer narava izdanega dovoljenja. Združenje Sazas je imelo namreč začasno dovoljenje za kabelsko retransmisijo. Pravna podlaga za izdajo začasnega dovoljenja s strani Ursila pa je bistveno drugačna, kot če bi bilo izdano redno dovoljenje na podlagi Zakona o avtorski in sorodnih pravicah. Imetniki pravic, to so avtorji avdiovizualni del in producenti, namreč do takrat še niso ustanovili svoje kolektivne organizacije, kar kaže na dejstvo, da niso imeli interesa po kolektivnem zastopanju, so zapisali na Sazasu.

Sazas v Švico nakazal najmanj 20 milijonov evrov

Kot so poročali v oddaji 24UR, so številni slovenski umetniki, katerih dela so predvajali na kabelskih omrežjih, ostali brez denarja iz naslova avtorskih pravic. Njihov denar je sicer Sazas pobral in ga nakazal dokaj neznanemu švicarskemu podjetju Agicoa, tam pa je poniknil.

O sumljivosti nakazil Sazasa je mogoče sklepati iz sodbe v Belgiji, kjer je sodišče odločilo, da Agicoa sploh nima dokazil za zastopanje imetnikov pravic avdiovizualnih del.

Sazas je dovoljenje za zastopanje imetnikov pravic avdiovizualnih del izgubil leta 2010. Nasledil ga je zavod Aipa, ki je še istega leta nehal nakazovati denar v Švico.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silberblack
17. 11. 2016 10.00
+3
Vsak avtor, za katerega ste po lokalih , tv , radio, pobirali prispevke za avtorske pravice, bi moral biti evidentiran in za vsakega bi se moral izdati račun, za znesek, ki bi g aprejel avtor. Potem me pa zanima, kako lahko ostane kak eur viška, kaj šele milijon. Plestenjak, ki z odvetnikom pobira denar od SAZASa dobi svoj denar, kaj pa ostali, ki niti ne vedo, kdaj in kje se njihova pesem predvaja??? Ti ne dobijo nič.kar poglejte , kdo lepo živi in zida hišo ali ima stanovanje, za katerega je zapel le 20 komadov, pa boste videli, kje je denar. Člani odbora, uprave, sveta....ostali pa niti na sestankih ne morejo biti, kaj šele pri delitvi pogače. Je Elvis alj M.Jackson dobila kak eur iz Slovenije. Stavim, da ne. MZ je njihov zastopnik in odbi vse on.
DeBill
16. 11. 2016 22.52
+20
kaj če bi tole združbo v celoti zaprli, potem bi se v nekaj letih videlo kdo je kdo
DeBill
16. 11. 2016 22.51
+21
kolk greste stavit, da je večji del tega gnarja nakazan na račune zaslužnih članov SAZASa
DeBill
16. 11. 2016 22.49
+10
MZ lopov bi brez SAZASa imel bolj lačna usta
NiVseRes
16. 11. 2016 22.44
+2
V sloveniji ni avtorjev..ni umetnikov....nobenmu nič...sami posnemači
vezuv_
16. 11. 2016 22.39
+24
SAZAS je noh ne vem kaj naj rečem - se spomnim dobrodelnega koncerta v našem kraju in nastopajoča dekleta ( tam cca. deklet, ki z nastopom niso zaslužile niti ficka, še plačale so vse za pogostitev prisotnih, za obleke ect...) in jim je SAZAS poslal položnico, da morajo plačat ker so pele prirejene pesmi nekih avtorjev. Ja so bili kar arogantni in grozili s sodiščem. Na koncu je to plačalo kulturno društvo. Tako oni izplačujejo avtorjem-glasbenikom. Same laži natresajo.
kapljač1
16. 11. 2016 21.58
+12
Sej ni čudno da gre vse v maloro. Kradejo, pri koritih kot žovne, pol so še pa glasni in arogantni.
jakec1575
16. 11. 2016 21.51
+17
jaz ne razumem kdo se boji tega sazasa. to so sami stari prdci, al pa kvazi glasbenicki, skratka nobenega resnega deca. prpelemo 10 jakih iz proizvodnje, pa se bodo mehkuzci razbezali. delajo tako, ker jih vsi sam gledamo. si predstavljate, da zupan dobi celno. zjokal bi se v kamero. poscane kradljivi. V tej državi imamo samo 2 sorte ljudi. prevec postene in tiste druge, lopuze.
kanonfuter
16. 11. 2016 20.57
+1
Ej a je to res svakinja od Pahorje ????? Pol je pa vse jasno....
srebrnibreg
16. 11. 2016 21.03
-1
kanonfuter
16. 11. 2016 21.04
+3
RoccoS
16. 11. 2016 20.13
+9
Tak nihče leta ne daje zahtevkov, saj so plačevali samo svojim favorizirancemm višek pa v Švico! Zgodilo pa se itak ne bo nikomur nič!
CtrlDelete
16. 11. 2016 20.21
+1
Pojdi na uradno stran Agicoe in preštudiraj zakaj kako za koga in katere države. Na pobudo koga, po kakšnih pravilih...vse je razloženo.
srebrnibreg
16. 11. 2016 20.56
+2
Ctrl- kaj praviš na te nakazane milijone v Švico?
CtrlDelete
16. 11. 2016 21.02
-4
Sem povprašal kolege in so djali, da je vse po pravilih. Moram verjet, nisem v vrhu.
srebrnibreg
16. 11. 2016 21.04
+6
To si moral vprašati kolege? Kje je pa registrirana ta firma. V Švici ali Sloveniji? Od katerih državljanov pobira denar?
CtrlDelete
16. 11. 2016 21.07
-1
srebrnibreg
16. 11. 2016 21.10
+6
Pa misliš, da je vse res kaj tam piše? Takšna firma kot je sazas nima kaj imeti račun v Švici. Kriva pa je država, ker dopušča takšno lopovstvo.
CtrlDelete
16. 11. 2016 20.00
+5
...in spet ne bo nič g. novinar. Tale Štibernik vas lepo pegla z lažmi. Koliko dobite od Štibernika?
CtrlDelete
16. 11. 2016 20.16
-1
Jeremy...ne delam verjemi. Vprašaj Štibernika.
CtrlDelete
16. 11. 2016 20.25
-3
Seveda, saj sem član in redno prijavljam skladbe. Kot avtor, seveda. Pa tu in tam me kaj zavrtijo po radijih.
kapljač1
16. 11. 2016 19.52
+17
Zakaj SAZas še vedno lahko zavaja javnost. Zakaj pri tolikem ponikjenem denarju, še vedno niso onemogočeni ponavljati kazniva dejanja
CtrlDelete
16. 11. 2016 20.03
-11
Sazas ni zavajal nikogar. Zavaja g. novinar na prošnjo g. Štibernika. Tu gre za osebni boj...in osebni interes. IPF se temu reče kolega.
CtrlDelete
16. 11. 2016 20.17
-3
...ne...sem mali glasbeni avtor. Jeremy...a si frend od Štibernika?
kapljač1
16. 11. 2016 21.55
+8
Sej pravim zapret v celico. Čez mesec bodo peli še tisti umetniki, ki nikol niso znali pet. Za tak gnar, kam maș to pošiljat izven meja, če je namenjen za naše umetnike. In mi ni jasno, da sodna veja ne odreagira, kot bi v primiru normalnega državljana, ki je ukradel nekaj pločevink pira
bossanoga
16. 11. 2016 19.45
+7
srebrnibreg
16. 11. 2016 19.32
+21
Koga farbate vi iz tega lopovskega SAZAS-a? Napišite koliko denarja dobijo tuji izvajalci od vas po vsem svetu za katere prav tako pobirate takso za poslušanje v lokalih. Banda lopovska pokvarjena.
ecnarf
16. 11. 2016 19.18
+15
SLO vodijo razne mafijske združbe, katerim nihče nič ne more.
jakec1575
16. 11. 2016 18.48
+7
Mimo grede vmes je sazas posle prenesel na privat doo. kolektivni del ohranjajo samo za to, da vsem v Sloveniji lahko izstavljajo racune kot kolektivan organizacija
jakec1575
16. 11. 2016 18.47
+7
ne bit naivni. denar so si razdelili preko tajnih svicarskih racunov. je pobrala svoj delez ostali pa po procentih.
oježeš
16. 11. 2016 18.47
+9
Kolektivnih krivd že dolgo ni več. To so navadne kraje posameznikov, ki se bodo nadaljevale, dokler vsi kradljivci ne bodo kaznovani, ki imajo opravka z vodenjem in denarjem. Vsi ti morajo odgovarjati za svoje delo s svojim premoženjem. Ampak, ne samo na papirju, temveč se bo moralo začeti izvrševati. Kdorkoli take ljudi zagovarja je zrel za dolgoletno čuzo. O tem Zupanu je bilo že toliko napisanega v slabem pomenu, da že davno nazaj ne bi smel voditi niti ene firme, niti sedeti na katerimkoli vodilnem mestu.
sinhron
16. 11. 2016 18.43
+20
Ne sistem , ljudje so tisti , ki kradejo , sistem to pa dopušča , ampak samo nekaterim !
Porocilo
16. 11. 2016 18.41
+15
Vprasanja o nepravilnostih lahko naslovite tudi na Predina Z. .