Slovenija

Akademski zbor predlagal razrešitev Logožarja, ki je Darsu prodal diplomsko delo svoje študentke

Maribor, 02. 09. 2015 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
398

Akademski zbor ekonomsko-poslovne fakultete je predlagal razrešitev glavnega akterja afere s prodajo vsebine diplomskega dela študentke Darsu dekana Klavdija Logožarja. Razrešitev mora potrditi še rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar, ki je julija Logožarja pozval k odstopu.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Za razrešitev Logožarja
    01:53
    Iz SVETA: Za razrešitev Logožarja
  • Iz 24UR: Goljufivega dekana bi razrešili
    02:38
    Iz 24UR: Goljufivega dekana bi razrešili

Akademski zbor mariborske ekonomsko-poslovne fakultete (EPF) se je na današnji seji odločil, da rektorju univerze Igorju Tičarju predlaga razrešitev dekana Klavdija Logožarja, ki mu očitajo prodajo vsebine diplomskega dela študentke. Odločitev je tako sedaj na rektorju. Kako se je dekan zagovarjal, ni znano, saj je bila seja zaprta za javnost.

Kot je po seji, ki je trajala uro in pol, povedal predsednik akademskega zbora EPF Davorin Kračun, je bil predlog za razrešitev dekana izglasovan s 47 glasovi za in 22 proti. Sedem glasovnic je bilo neveljavnih.

Klavdij Logožar je leta 2008 izkoristil svoj profesorski položaj in družbi Dars kot lastno študijo o upravljanju avtocestnih prometnih podsistemov za 24.000 evrov prodal diplomsko delo svoje študentke.
Klavdij Logožar je leta 2008 izkoristil svoj profesorski položaj in družbi Dars kot lastno študijo o upravljanju avtocestnih prometnih podsistemov za 24.000 evrov prodal diplomsko delo svoje študentke. FOTO: POP TV

Rektor, ki je bil prisoten na seji, ni povedal, kako se bo odločil. "Nadaljnji postopki bodo v skladu s statutom in zakonom," je povedal. Hkrati je priznal: "Dekan EPF je storil neakademsko dejanje in to dejanje je pustilo črn madež na ugledu EPF in posledično tudi na ugledu Univerze v Mariboru."

"Slepili bi se, če bi rekli, da je z zaključkom te, lahko rečem, nesrečne zgodbe, vse popolnoma očiščeno v slovenskem visokošolskem prostoru. Ta primer je zgolj priča o tem, da nas čaka še težko delo in da bomo morali nekaj storiti v spremembi percepcije v akademski sferi," je še povedal rektor.

Tičar je Logožarja konec julija pozval k takojšnjemu odstopu s položaja, slednji pa je dejal, da o odstopu ne razmišlja, priznava pa, da je storil napako, da takrat študentke o tem ni obvestil, kar bi moral storiti.

Sindikat zahteva takojšnjo razrešitev

So pa odločitev akademskega zbora EPF pozdravili v Visokošolskem sindikatu Slovenije (VSS). "Čestitke akademski skupnosti EPF, ker se je pravilno odločila," je povedala predsednica VSS na mariborski univerzi Marija Javornik Krečič. "Pričakujemo takojšnjo razrešitev Logožarja s funkcije dekana in umik s funkcije senatorja univerze. Za celovito razrešitev pa je gotovo v interesu rektorja in celotne univerzitetne skupnosti, da v tej zgodbi razblini sence dvoma tudi s svojega prorektorja za finance Oplotnika in zaključi to zgodbo," je dodala.

Logožarjevo dejanje je po mnenju rektorja Tičarja pustilo črn madež na ugledu EPF.
Logožarjevo dejanje je po mnenju rektorja Tičarja pustilo črn madež na ugledu EPF. FOTO: POP TV

Prorektorja univerze Jana Žana Oplotnika, ki naj bi kot nekdanji član uprave Darsa predlagal naročilo sporne študije, na današnji seji akademskega zbora ni bilo videti. Tudi sicer podrobnosti razprave niso znane, saj je bila ta ob sklicevanju na varnost osebnih podatkov in poslovno skrivnost zaprta za javnost. "V materialih za sejo so bili dokumenti, ki imajo značaj osebnih podatkov in tudi poslovne skrivnosti," je povedal predsednik akademskega zbora Kračun, drugih podrobnosti pa ni želel izdati. Redkobesedni so bili ob izhodu iz dvorane tudi ostali prisotni na seji.

Od predstavnikov študentov se je doslej na afero odzvala le Študentska organizacija Slovenije (ŠOS). Zaradi "nedopustne neodzivnosti lokalnih izvoljenih študentskih predstavnikov" so tudi v študentski Iskri v torek pozvali predstavnike študentov, naj glasujejo za razrešitev Logožarja "in s tem pokažejo, da študentje po vsej Sloveniji ne bomo trpeli tovrstnih zlorab". "Tudi sicer pričakujemo, da se bodo izvoljeni študentski predstavniki v prihodnje hitreje in odločno postavili v bran interesov študentov," so še dodali.

S prodajo naloge zaslužil 24.000 evrov

Logožar je leta 2008 Darsu za 24.000 evrov prodal diplomsko nalogo, ki jo je sestavila njegova študentka. Slednja za njegova dejanja ni vedela, Logožar pa je Darsu nalogo prodal kot svojo študijo. Primer so na mariborski univerzi obravnavali že leta 2009, ko je bil rektor Ivan Rozman, a so se pristojni takrat odločili le, da Logožarju izrečejo ukrep opozorila na izpolnjevanje delovnih obveznosti z možnostjo redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov v primeru ponovitve kršitve delovnih obveznosti. 

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (398)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

son?ek44
24. 09. 2015 10.54
Naj spoka že enkrat lopov
santamaura
03. 09. 2015 12.31
+7
Akademski zbor je po zasedanju ugotovil, da so njegovi člani v hudi zagati in tik pred bankrotom. Po zaslugi profesorja, ki so ga obravnavali, je cena lista diplomske naloge padla pod ceno lista solate vrste Ljubljanska ledenka iz Tržiča
NoviceResnice
03. 09. 2015 11.01
+3
Zdravniki... Bančniki....profesorji.....diplomati.....politiki.....ju...js...kradejo....pa kva je to za ena banana
ginger 1
03. 09. 2015 12.56
+2
MahatmaGandhi
03. 09. 2015 09.55
+9
Ti isti akademiki so ga pred par meseci izvolili, čeprav so njegovi grehi iz preteklosti bili znani..... Sedaj naenkrat pa velik preobrat..... Žal si pa večina komentatorjev tu na forumu lajša lastne frustracije skozi pozive k linčanju in prav mazohistično uživate v nesreči drugega.....
JApajaDAja
03. 09. 2015 10.02
+3
ta, kateri logožarja poznamo, vemo kdo in kakšen človek je! študentje, še pomnite izlet v Pariz in izbruh vulkana na islandiji?
enakostzavse
03. 09. 2015 10.18
+6
mahatma, si boš moral izbrat drug nick. gandhi je bil strogo proti korupciji, poneverbam in kraji. Kar pa ti nisi. Praviš da mazohistično uživamo v nesreči drugih. Kje pa ti vidiš nesrečo ? Jaz vidim v tem primeru samo krajo, poneverbo in aroganco lopova.
Slovencek1
03. 09. 2015 10.50
+1
Točno. To kar pa naj bi ugleden profesor bil pa zagotovo ni plagiatorstvo in goljufija, sicer je vseeno če drug od drugega tudi ostali dodiplomci, podiplomci,...preprisujejo in se sprenevedamo da smo polni intelekta. Človek ki je plačan iz proračuna, ukrade avtorsko delo nekomu in ga proda roračunskemu porabniku pa je itak kriminal, ki bi moral biti preganjan. Meni leta 91 niso rekli da naj si izvolimo 90 kradljivcev v parlament, da si bodo v prihodnjih letjh postolčkali vse pomembne položaje, mi pa bomo delali za njihove plače. Takrat so sadili rožice o Švici na morju?!?!? W.xT.xFx
MahatmaGandhi
03. 09. 2015 11.58
-1
Ne pravim, da je to kar je Logožar storil v redu, opravičljivo.... Vendar si je prejšnji Dekan Bobek izplačal 600 tisoč EUR... Dvomim, da bi si Logožar sedaj upal ponoviti dosežke Bobeka. Najbolj pa me moti nizek nivo komentatorjev (Slovencev). - Logožarja odpustiti -
JApajaDAja
03. 09. 2015 09.53
+1
tičar- premakni in zmigaj se čim prej!
enakostzavse
03. 09. 2015 09.34
+9
Kako so ponosni na sebe, ko se imenujejo " akademiki ". Za pravega akademika, če bi ga dobili pri kraji, bi bil edini način, da sam odstopi. Akademiki pri nas, vemo kako se tudi pride do različnih titul, pa so navadni krvosesi, kateri gledajo samo na to, kako čim manj delat, za čim več denarja. Tudi poneverbe in kraje, so med njimi orodje , da se pride do blagostanja. Tukaj jaz ne vidim nič akademskega, ampak lopovskega. Pa da ne bo kdo pisal, da niso vsi taki. Vsi res niso. Vsak tretji pa je. Gledano po rezultatu glasovanja.
piko112
03. 09. 2015 09.18
+6
Kaj lahko damo en konkreten odgovor zakaj mu NE odvzeti naziva?
JanezNovakJohn
03. 09. 2015 09.10
+3
IGRE politične"elite", ki jo plačujemo OFCE.
JanezNovakJohn
03. 09. 2015 09.12
+4
Material s katerim se grejo igrice je DENAR s katerim se obmetavajo.
JanezNovakJohn
03. 09. 2015 09.17
+7
na Kitajskem in v bivši Jugi bi to po hitrem postopku.
JanezNovakJohn
03. 09. 2015 09.19
+6
Pri nas bodo barabe tožile državo za kršenje človekovih pravic, ker jih niso obsodile v razumnem roku. Psi lajajo, karavana....
Kapitol
03. 09. 2015 08.38
-4
Problem je v socialističnem upravljanju države na vse ravneh, ki se je ohranilo kot v nekakšnem kokonu, medtem ko se je gospodarstvo moralo prilagajati novi realnosti, sicer ne bi preživelo. Zato je rešitev iz tega prekinitev s takšnim načinom te čimveč privatizacije, vsega kar se da. Ampak to pri nas elite, ki uživajo privilegije ne bodo kar tako dopustile, poleg tega pa so mediji zadnja desetletja poneumile večino državljanov, ki bi bili tudi proti temu. Tako da se kolo vrti naprej. Sicer pa smo slovenci sposobni velikih dosežkov, kar dokazujejo športniki z nadpovprečnimi rezultati, glede na št. prebivalcev, nekateri podjetniki v tujini, in nkateri izseljenci, ki so dosegali vrhunske rezultate tudi v Nasi, Boeingu. HP.... Samo v takem sistemu nam nič ne pomaga, tonili bomo še naprej.
ginger 1
03. 09. 2015 10.22
-3
cube++++sedanja politika nas pospeseno pelje v propad...
srebrnibreg
03. 09. 2015 11.43
+0
V socialistične upravljanju se ni poslovalo po sistemu podkupnin preko Avstrijskih bank.
ginger 1
03. 09. 2015 13.03
-1
Yugo socijalizem so financno filali Americani...yugovina pa je tja izvazala polizdelke,kot na primer yugo limuzino...da smo si nakopali se sramoto...!!!
ferencz 1
03. 09. 2015 08.33
+3
1500 zaposlenih na marinborski fakulteti, ne vem kaj predavajo, verjetno redne teme pa tisto, kako okrasti soseda! Nobene kontrole, nonenega nadzora. Pol tega visokošolskega stranja ukinik, ker proizvaja debille. Osnopvnošolstvo in srednješolstvo pa sužnje s stistimi svojimi nevrotičnimi načrti in piflanjem učencev!
Kapitol
03. 09. 2015 09.01
-5
Takšnih rezerv je po Sloveniji še nešteto. Če bi to počistili, ter denar namenili v razvoj infrastrukture, spustili v SLO tuje naložbe in čimveč privatizirali, sprostili zakonodajo za podjetnike, bi v petih letih lovili Avstrijo. Samo socialistični priviligiranci se bodo temu upirali do konca, pa če tudi zraven država propade, pa če delavci še tako životarijo.
ginger 1
03. 09. 2015 10.29
-3
Ustvarili so stanje,ko so LEVAKI vedno pri vrhu.Prej v yu v diktaturi,zdaj v tako imenovani demokraciji po slovensko in ce bi uvedli demokraticni utopicni socijalizem bi bili spet na vrhu LEVAKI...
enakostzavse
03. 09. 2015 11.29
+1
ginger, sem ti že kdaj priporočal, da nehaš pit šmarnco ker te poneumlja. Ali pa je kriva mati narava, za tvoje stanje.
Nikiiy
03. 09. 2015 08.09
+13
22 AKADEMIKOV je bilo proti razrešitvi to pove skupaj z vzdržanimi, da je v Sloveniji kar 35 % AKADEMIKOV LOPOVOV...
Nikiiy
03. 09. 2015 08.09
+8
Nikiiy
03. 09. 2015 08.10
+7
jagermeister1
03. 09. 2015 07.57
+5
tukaj ni kriv samo dekan , ampak je kriv tudi nekdo na DARS-u , ki je to naročil..............tukaj je jasno , da ne gre za nič drugega kot za prelaganje javnega denarja v zasebni žep in to se ne dela samo na DARS-u ampak se to dela v vseh javnih zavodih in državnih podjetjih in tam so vsote še veliko večje................večinoma se delajo razne študije , ki stanejo več sto tisoče evrov in so same sebi namen , 99% študij pa nikoli ne pride do faze realizacije................te študije , za vsa ta državna podjetja in javne zavode delajo razna podjetja , ki so v lasti družinskih prijateljev ali pa sorodnikov direktorjev oz. vodilnih v teh državnih podjetjih in zavodih , velikokrat pa je celo tako , da so ti direktorji in vodilni državnih firm solastniki ravno tistih firm , ki te študije delajo..............to je lopovščina , ki se je nobeden organ v državi noče dotakniti oz. preganjati , če pa že kaj pride v javnost , so to večinoma " majhne ribe " ! ! !
PolnKontejner
03. 09. 2015 07.54
+10
47 glasovi za in 22 proti?? 22 proti razrešitvi, imena in priimke prosim.
jagermeister1
03. 09. 2015 07.58
+8
tistih 22 , je verjetno tudi že kaj prodajalo , da so proti................bi bilo treba še njih preiskat ! ! !
LLLEPI
03. 09. 2015 07.59
+5
Slo akademci so najaktivnejsi in inovativni ko je treba kaj ukrast
LordKEK
03. 09. 2015 07.46
+12
Naj placa studentki 24.000evrov plus zamudne obresti. To bi blo posteno.
opazovalec_
03. 09. 2015 07.26
+10
Tu ni dileme o odstopu, tu je lahko dilema le koliko zaporne kazni si zasluži!! Pa odvzem naziva,...
LLLEPI
03. 09. 2015 07.37
+2
Zadeva bo zastarala kakor ponavai to je obicajno za kriminal visjega razreda
Razumnež
03. 09. 2015 07.18
+8
V Sloveniji je še vedno najhujša kazen razrešitev, ali pa odstop... A ne bi bilo pač bolj pravično, če bi za krajo moral lopov fejst plačati in kazensko delati v zaporu .. !?
Kapitol
03. 09. 2015 07.53
-2
Ppovsod v ostalem razvitem, levičarjem tako sovražnem svetu da. Če pri tem pomislimo še na ogromne honorarje ki si jih tile izplačujejo, ter po drugi strani vedno daljše vrste na karitasu in RK ju, človek ne more verjeti kaj je pri nas visoko šolstvo. In temu soroden kader upravlja državo. Naše gospodarstvo je res dobro da Slovenijo ob vsem tem še nekako drži pokonci.
finec
03. 09. 2015 07.09
+13
Žalostna slika Akademskega sveta, ko tretjina članov odobrava krajo.
LLLEPI
03. 09. 2015 07.41
+4
Ne da jo samo odobravajo 90% jih veselo krade
LLLEPI
03. 09. 2015 07.42
+3
Oziroma se po njihovo trzno obnasajo po navodilih nasega veleuma Mramorja
proletarec1
03. 09. 2015 06.16
+15
NE SAMO ODSTOP! SOJENJE, IN ZAPORNA KAZEN!!!! SAJ TO JE KRMINAL.DOKLER SE NEBO ZGODILA ULICA, BODO NAŠI LOPOVI ŠE NAPREJ VESELO KRADLI.
mutant 1
03. 09. 2015 07.06
+6
Če bi bol karakter,bi sam odstopil,se opravičil dijakinji in vsem.tako je pa en izmed 1000 sočih slovenskih parazitov,ki se jih nikakor ne moremo znebiti.Glavno da jebej.o vsi nas male ljudi
Uporabnik113189
03. 09. 2015 00.44
+7
So pa tudi DARS-ovci svega denarja vredni, ko gredo tako kupovat diplomsko delo. Kot če bi kupoval asfalt na črno. Z njimi je pa vse v redu?
Nikiiy
02. 09. 2015 23.52
+7
MRAMOR je SLOVENCEM javno žugal in govoril nismo več v socijalizmu naj gre na Mađarsko in to pove Sirijskim ekonomskim emigrantom..