Slovenija

Aksentijević ni več preganjan

Ljubljana, 08. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je zaradi pomanjkanja dokazov ustavilo pregon zoper nekdanjega generala JLA Milana Aksentijevića, ki je bil osumljen, da je kot slovenski državljan v času agresije na Slovenijo služil v tuji vojski.

Aksentijević je po 27. juniju 1991 v času agresije na Slovenijo kljub pozivu slovenskega predsedstva z dne 27. junija 1991 s takratnim činom polkovnika ostal pripadnik JLA do 15. oktobra, ko so se sile JLA umaknile iz države.

Po več kot petletni preiskavi je ljubljanska okrožna državna tožilka Nastja Franko ugotovila, da ni dovolj dokazov, da bi bil obdolženec storilec kaznivega dejanja, zato je od pregona odstopila.

Aksentijević, ki danes uradno živi v Kragujevcu, sklepa sodišča še ni prejel, zato mu ga bodo državni organi vročili po diplomatski poti. Aksentijević naj bi sicer po neuradnih podatkih živel skupaj z ženo na Golniku, saj so mu oblasti izdale enoletni vizum za bivanje, kjer je zapisano tudi, da se upokojeni general še vedno pravda z državo, saj mu ta noče priznati slovenske pokojnine.

Aksentijević je dobil prvo in zanj najpomembnejšo pravno bitko
Aksentijević je dobil prvo in zanj najpomembnejšo pravno bitko FOTO: POP TV

Milana Aksentijevića smo danes tudi poklicali po telefonu. Novico je sprejel z olajšanjem. Kot je dejal, mu je bilo leta 1992 odvzeto slovensko državljanstvo, s čimer so enostavno izbrisali 40 let njegovega življenja v Sloveniji. Ko je julija 1996 dobil dovoljenje za obisk družine in prvič po letu 1991 prišel v Slovenijo, je proti njem stekel predkazenski postopek.

Senat okrožnega sodišča v Ljubljani je avgusta 1996 odločil, da ni podlage za uvedbo preiskave, saj je Aksentijević stopil v JLA, ko ta v Sloveniji še ni veljala za sovražno vojsko. Po pritožbi tožilstva je senat še istega leta svoje mnenje spremenil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3