Slovenija

Aktivisti demonstrirali proti prodajanju 'nacionalistične megle', Pahor bo EU pozval k aktivnejši vlogi

Sečovlje/Ljubljana/Bruselj, 07. 01. 2018 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Piranski zaliv in spori okoli njega so klasičen primer prodajanja nacionalistične megle, zaradi katere naj bi se naroda ukvarjala z neobstoječimi nacionalnimi vprašanji, ne pa z žgočimi problemi gospodarske in socialne politike, pravijo aktivisti stranke Levica in hrvaške Delavske fronte.

Piranski zaliv - 7
Piranski zaliv - 7 FOTO: Aljoša Kravanja

Nekaj deset aktivistov stranke Levica in hrvaške Delavske fronte (Radnička fronta) se je popoldne zbralo na "nikogaršnji zemlji" pri mejnem prehodu Sečovlje ter demonstriralo proti razpihovanju nacionalizma in prodajanju "nacionalistične megle" okoli vprašanja državne meje. Na mirnem shodu so poudarili tudi vrednote internacionalizma in dialoga.

Piranski zaliv in spori okoli njega so klasičen primer prodajanja nacionalistične megle, zaradi katere naj bi se naroda ukvarjala z neobstoječimi nacionalnimi vprašanji, ne pa z žgočimi problemi gospodarske in socialne politike, so zapisali v skupni izjavi, ki so jo tudi prebrali v treh jezikih istrskega polotoka - hrvaščini, slovenščini in italijanščini.

Pri Piranskem zalivu gre po njihovem prepričanju za območje, kjer večina ljudi z obeh strani meje še nikoli ni bila in jih tudi ne zanima, kje meja pravzaprav poteka. "Kje bo tekla meja v praksi, nima posebnega pomena. Slovenske in hrvaške ladje so tudi doslej prosto plule, ribiči so prosto ribarili, obe državi pa sta tako ali tako članici EU," so dodali.

Po njihovem prepričanju manija militarizacije, rožljanje z orožjem in klicanje k vojni niso v interesu ne enega ne drugega naroda, temveč v interesu hujskačev, ki jim gre za ohranitev statusa quo in socialne neenakosti. Pri tem so opozorili na pereče probleme revščine in socialne izključenosti različnih skupin v obeh državah.

"Na drugi strani 'meje', tako kot na tej strani 'meje', so ribiči, delavke in delavci, navadni ljudje, naši sestre in bratje, ki si želijo isto - dostojno živeti v miru in od svojega dela," so izpostavili v obeh strankah. Po njihovem mnenju bi z morjem lahko skupaj upravljali v skrbi za dobrobit lokalnega prebivalstva in ne fiktivnih nacionalnih interesov.

"Prepričani smo, da se bosta naša naroda znala zoperstaviti nacionalistom z obeh strani, raznim Tromblonom, Tomašićkam, Janšem in Jorasom, in da bosta prepoznala dimno bombo, ki jo politiki z obeh strani mečejo na polje politično-ekonomskih procesov in jih prevajajo v nacionalistične spore," so še navedli v izjavi.

Aktivisti, pretežno so bili to Hrvati, so razvili tudi številne transparente z gesli, kot "za Istro in svet brez meja" ter "Piranski zaliv ni hrvaški, ni slovenski, ampak skupen".

"Glavno sporočilo tega shoda je protest proti razpihovanju nacionalizma in nacionalističnega diskurza tako na tej strani meje kot na tisti strani meje," je ob robu shoda pojasnil član Levice Grega Ciglar. Član Delavske fronte Željko Marković rešitev spora o meji vidi v tem, da bi se strani usedli za skupno mizo, o usodi Piranskega zaliva pa bi morali odločati ljudi, ki na tem območju živijo.

Pahor na obisk v Bruselj

Predsednik republike Borut Pahor bo v začetku tedna v Bruslju na prvem uradnem obisku po začetku drugega mandata. Sestal se bo z najvišjimi predstavniki EU in obiskal sedež zveze Nato. Njegovo ključno sporočilo naj bi bil poziv EU k dejavnejši vlogi v prizadevanjih za uresničitev arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

V ponedeljek se bo Pahor sestal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, v torek pa z generalnim sekretarjem zavezništva Jensom Stoltenbergom.

Visoke predstavnike EU bo Pahor pozval k hitrejšemu in dejavnejšemu vključevanju v prizadevanja za uveljavitev meje med Slovenijo in Hrvaško, kot jo je določilo arbitražno sodišče, so pred odhodom v Bruselj sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor sam pa je v govoru v okviru diplomatskega posveta dejal, da bo njegovo glavno sporočilo ob obisku Bruslja to, da je vprašanje uveljavitve meje rešljivo s potrpežljivim dialogom, čimprejšnjim sporočilom iz Zagreba, da določeno mejo sprejema, sporazumevanjem obeh vlad o dokončni delimitaciji in ob dejavnejši vlogi Evropske komisije pri vsem tem.

Pahor utemeljuje ta poziv s sodelovanjem Evropske komisije pri nastajanju in sklenitvi arbitražnega sporazuma leta 2009 ter načelno pripravljenostjo prvega podpredsednika komisije Fransa Timmermansa pomagati za uresničitev arbitražne odločbe.

Ob tem ocenjuje, da bi lahko odlašanje uveljavitve arbitražne odločbe poslabšalo odnose med državama, ter opozarja na slab vpliv poslabšanja dvostranskih odnosov na splošno razpoloženje na Zahodnem Balkanu.

Pahor je novembra 2009 s hrvaško kolegico Jadranko Kosor podpisal arbitražni sporazum o reševanju vprašanja meje, ki je omogočil odpravo slovenske blokade v hrvaških pristopnih pogajanjih.

V Evropski komisiji so pred Pahorjevim obiskom redkobesedni. Glede vsebine pogovorov so dejali le, da za takšna srečanja ni nikdar vnaprej določenega dnevnega reda in da bosta predsednika razpravljala o aktualnih temah v skupnem interesu.

V komisiji so sicer v povezavi z arbitražo v začetku tedna obe strani pozvali k nadaljevanju dialoga na konstruktiven, primeren in nedvoumen način ter k izogibanju dejanjem, ki bi lahko škodila dvostranskim pogovorom.

Ponovili so tudi pripravljenost posredovati v procesu za zagotovitev uresničitve končne razsodbe arbitražnega sodišča in napovedali, da se bodo ob pravem času k temu vprašanju vrnili na tedenskem kolegiju komisarjev.

To bo tretje Pahorjevo srečanje s predsedniki institucij EU od prevzema predsedniškega položaja. Prvič se je z njimi v Bruslju sestal januarja 2013, ko je Bruselj izbral za sploh svoj prvi uradni obisk v vlogi predsednika.

Tudi danes v Piranskem zalivu hrvaška plovila

Tudi današnji dan v Piranskem zalivu sicer ni minil brez napetosti. Slovenski policisti so posredovali zaradi nezakonitega vplutja ene hrvaške ribiške ladje in dveh plovil hrvaških varnostnih organov, ki sta jo spremljali.

Slovenska policija je med drugim ukrepala tudi v petek, ko je v slovenske vode nezakonito vplulo osmih hrvaških plovil, od tega dve ribiški ladji in šest plovil varnostnih organov.

Savudrijski ribiči so sicer na četrtkovem srečanju s predstavniki petih hrvaških ministrstev v Zagrebu dobili zagotovila, da bodo hrvaške inštitucije zaščitile njihove dosedanje pravice ribolova do sredinske črte v Piranskem zalivu. Po srečanju niso želeli razkriti več podrobnosti o tem, kako bodo ravnali, če bodo iz Slovenije dobili kazni zaradi ribarjenja v morju v Piranskem zalivu. Hrvaški radio pa je poročal, da naj bi morebitne kazni slovenske ribiške inšpekcije in slovenske policije pošiljali na hrvaško notranje ministrstvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (686)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
08. 01. 2018 19.24
+1
Tromblon pravi, da bodo neke vence metalo v morje. Naj jih kaznujejo še zaradi onesnaževanja.
Karantanija
08. 01. 2018 20.33
+2
Najprej je rekel, da bodo prišli v soboto, potem je bilo prestavljeno na danes, sedaj februarja ... samo lapanje v prazno in v meglo! Zna biti, da je dobil befel z vrha ....
wolfterier
10. 01. 2018 09.36
+1
Normalno,v obmejnem območju vlada poseben režim in niti Hrvati ne morejo tam afne guncat.To bi bila sramota za obe države.
BUONcaffee
08. 01. 2018 16.50
+3
Priznajmo Katalonijo kot državo, pa pokažimo Bruslju, da lahko sami odločamo koga bomo priznali in koga ne. Sicer pa tudi Bruselj je sokrivec za našo polomijo, razočaranje in izgubljen denar zaradi piranskega zaliva. Neizkušeni in naivni politiki hitro nasedejo pravljicam a nazadnje ugotovijo, da od praznih besed se ne da živet.
BUONcaffee
08. 01. 2018 16.45
+3
Zanimivo, ko se je Kohel pametoval Kataloncem, da kršijo Špansko ustavo in pravo v Evropski uniji je sam dobil bumerang nazaj iz Bruslja.
MaticEJ
08. 01. 2018 15.47
+5
In spet komunisti, slovenski in hrvaški, pljuvajo po Sloveniji in državnih mejah.
BUONcaffee
08. 01. 2018 15.31
+1
Jaz bi zagrozil Bruslju, da v kolikor ne prisilijo Hrvate spoštovati arbitraže bi priznal Katalonijo kot državo, Jeruzalem pa kot prestolnico Izraela.
BUONcaffee
08. 01. 2018 15.28
+3
Zopet velike lažne obljube naših politikov, danes pa veliko razočaranje in jeza.
BUONcaffee
08. 01. 2018 15.15
-1
Evropska komisija vidi in sliši. Samo žal lih ni tako kot nam govorijo politiki..Pa ta arbitraža, katero priznava evropska komisija še ne pomeni, da jo podpira. Eno je priznavati in drugo podpirati. Italijanski IL PICCOLO poroča, da mejni spor ni stvar Evropske komisije, tako, da če gledamo nek nevtralen medij govori prav to. Me zanima kaj pomeni za politike beseda Evropsko obnašanje, ko mislijo na spore med državami?????
krtofl
08. 01. 2018 15.18
+0
BUONcaffee
08. 01. 2018 15.23
+2
Krofek tako pač je. Pa saj opažaš, da ves čas evropska komisija ni niti enkrat pritisnila na Hrvate, medtem, ko so nam naši politiki razlagali, da bodo Hrvati prisiljeni od evropske komisije spoštovati arbitražo. Kar rečejo naši vladajoči politiki je treba vedno z rezervo jemat.
krtofl
08. 01. 2018 15.13
-1
Evropski poslanec Lojze Peterle (NSi/EPP) je danes poslal pismo predsednikom glavnih evropskih institucij, v katerem se je zavzel za spoštovanje arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. "Spoštovanje mednarodnega prava je boljše kot pomorska invazija proti Sloveniji," je zapisal. ...smrad cerkveni....ga ni zanimala meja ampak vračanje izdajalcem ki so prisegli fašizmu in nacizmu...veš admin...
MaticEJ
08. 01. 2018 15.44
+1
Miki Muster je že zdavnaj upodobil Peterleta, kako sledi rdeči zvezdi. Je imel prav, kajne ?
topo
08. 01. 2018 14.53
+1
Smo že nabavli Đjs torpede ki same programsko poiščejo kordinate za cilj,ne rabimo mi noben policijskih čolnou IN NE pošiljanje kazni.PLINK pa ne bo več čolna pa ni važno kjae oznake imajo gor...
krtofl
08. 01. 2018 15.15
+2
ti bi vojno...jaz sem za kazen milijon na dan za nespoštovanje in kršitve AS....
ONniON
08. 01. 2018 13.35
+2
zgledujte se po češki !
prašek
08. 01. 2018 13.40
-1
Kako pa imajo Čehi urejeno morsko mejo ????☺
vertex
08. 01. 2018 14.07
-1
prašek,hehe..svečkar v vsem svojem blišču
krtofl
08. 01. 2018 15.19
-1
brisan članek.....admin na delu...primitivc...
big_foot
08. 01. 2018 13.29
+1
Hmmm a je unemu ura crknila (al pa vsaj pošteno zaostaja) ko je dal 72 ur za ultimat pol pa pride z ladjami :-)
prašek
08. 01. 2018 13.21
+3
Najbolj se mi zdi sumljivo, da se nič več ne omenja slavni Žan Mahnič. Da ni slučajno že odplaval v zaliv in čaka .....
JApajaDAja
08. 01. 2018 14.59
+0
še vedno pod piranskim grmom čemi in čaka ukaz kaplarja!
MaticEJ
08. 01. 2018 15.50
+0
Prašek vedno laja, da se je treba držati članka. Zanimivo. Jaz nikjer ne vidim nič o Mahniču..vidim pa, da spet g.noj komunistični izdaja Slovenijo. Ampak to je za praška in njegove nekaj čisto normalnega.
dipe
08. 01. 2018 12.38
+7
Nesposobni politiki, hujskaški mediji, rulja brez prihodnosti, idealna zmes za boga vojn.
prašek
08. 01. 2018 13.02
-2
Ares je baje zelo popularen pri vas na Hrvaškem !
Transformerji
08. 01. 2018 12.17
+0
Končno prispevek, s katerim se popolnoma strinjam: imeli smo 2 sv. vojni, zato da smo postali ena država - Jugoslavija. Ob njenem razpadu z mnogo preveč pobitih in umorjenih državljanov smo sprejemali begunce, večina jih je ostala kar pri nas. Dajte no, pokvarjeni politiki - naj Hrvati lovijo v morju kjer koli hočejo, vendar lahko tudi Slovenci lovijo kjerkoli hočejo. Ljudje se med različnimi jugo narodi bolje razumejo kot s svojimi sosedi! Vse čestitke organizatorjem protesta !
Transformerji
08. 01. 2018 12.19
-2
Da bo jasno - naši ribiči lahko lovijo tudi izven piranskega zaliva, to je v hrvaškem morju.
Transformerji
08. 01. 2018 12.30
-4
Hvala za minuse - zato vedno trdim, da sem črna ovca. Kakšna škoda, ker je belih mnogo, premnogo preveč po vsem svetu. Kajti črna ovca je lahko tista, ki bi lahko spremenila svet!
JApajaDAja
08. 01. 2018 12.45
+3
pogoj...akceptiranje arbitraže, sicer so te dovolilnice le "palomin papir"!
Transformerji
08. 01. 2018 13.57
wolfterier
10. 01. 2018 09.40
+1
Z dovolilnico lahko vsak Slovenec lovi v hrvaškem morju.Vendar dovolilnic za lov z mrežami ne izdajajo.Lahko samo trnkariš !
JApajaDAja
08. 01. 2018 11.48
+6
vsem tem "aktivistom in ne vladnikom" dat v roke lopato in kramp...še dosti neobdelane zemlje je na obeh straneh meje!
rekof
08. 01. 2018 11.19
+5
Najbolj mi je ironično da se Slovenija tako rada opira na EU in pravo EU in brez meja, hkrati pa misli da je treba zemljevid do ponetankosti zakoličiti,.. ''ne verjameo v Evropo apriori''. Ker češ imamo nek dokument in to je to,.. neglede kako se etnična struktura ali karkoli geopolitično spreminja. Kot da smo vrh Slovenstva dosegli z emancipacijo od Jugoslavije v ravno tem rodu , ki je sistematično pokradel in kradel narod ,.. hkrati pa zadolžil naše pravnuke,... jao ta narod je u pzdi.
ooResnicA
08. 01. 2018 11.09
+3
...kje so golaž ljubci iz dražgoš pa veliki hrabri borci z penzijami 3k+ ....a nas ne bodo branili......
ooResnicA
08. 01. 2018 11.10
+3
...ko je mir so glasni....danes pa kak kak v pleničke?!?
vertex
08. 01. 2018 11.16
+0
v drašgošah so ljubčki domobrancev pobili 42 nedolžnih neoboroženih slovencev,sds ovci se iz tega norčujejo
Covidus
08. 01. 2018 11.35
+0
topo
08. 01. 2018 14.56
+5
Dražgoše je pa čist zgodba zase.Zaradi enega kakanega strica iz grmoja ki je sam uspešno pobegnil so nemci pobili skoraj celo vas.A je to hrabrost ?????
vertex
08. 01. 2018 15.03
-3
da pobiješ celo vas ni hrabrost,to je strahopetnost in divjaški zločin nemcev
vertex
08. 01. 2018 15.58
-3
ja,bežali ste potem v južno ameriko,strahopetec
wolfterier
09. 01. 2018 16.46
+2
Zbežali so v Jelovico,kasneje so jih obkolili,skoraj ves bejžbataljon je padel.
rekof
08. 01. 2018 10.51
+4
NIč ne bo,.. Če gledamo pravno objektivno so Hrvati z to sodbo dobili 70 procentov svojih zahtev,.. mi smo dobili stik preko hrvaškega morja,.. kar pomeni nič,.. ker nihče nikdar ne bo plul po sredini. Problem je da je malce težko Hrvatom povedati svoji javnosti, da so v Saboru se odrekli procesu ipso iure (zaradi kontaminacije) ampak ker so dobili več je pa kar OK,... to bo trajalo,..Posebej ne po vsem Slovenskem (24 UR razpihovanju o neki veliki zmagi) Hkrati ko smo mi svinje pasli Švabom 1848 so Hrvati kri prelivali v Budimpešti,.. in niso centimetra zemlje izgubili,.. in ne bodo nikdar. Istrijancem pa itak dol visi za vse te bolne zdrahe. Provociranje je brezpredmetno. 24 ur je na medijskem ciklu, kjer živijo od hujskaštva in kako jih narod jemlje resno je uganka. Moral bi se dogovorit kako reševat probleme ribičev naprimer ,.. do kje eni in drugi lahko lovijo,..Kaj bo z Trdinovem vrhom (Sveto Gero) in kje morda meja otežuje posameznike ekonomsko v vsakodnevnem življenju in ne neke teoretične meje v vodi v piranskem zalivu v primeru vojnega stanja, ker takrat meje in luke Koper ipso facto ne bo. Ni racionalno,..
gekados
08. 01. 2018 11.25
+1
naj lovijo v svojem morju............poglej kaj se je dogsjslo s slovenski,i ribiči, ko si jih vozili hrvateki v umag na plačilo kazni, ker so kao da lovili v njihovem. ti si verjetno tudi ne želiš, da bi kdo svinjal po tvojem dvorišču.
rekof
08. 01. 2018 13.32
+1
argument sovraštva do sosedov,..sine ne veš kaj govoriš,.. ti sklepaš po dogodku o splošnem (ja krivice se dogajajo ljudem) in več kaka v čigaršnjem morju,..ni niti primerljivo,.. jaz ga včasih spustim v istri
Finfer
08. 01. 2018 10.49
+5
Tista barbika pa lahko ostane za zmeraj v bruslju saj imajo takih ki afne guncajo cele bataljone od katerih ni nobene koristi !!
dipe
08. 01. 2018 10.34
+6
Mi ne rabimo,,mirovnike,, Nam trebata Jelinčiči, Erjavci, Mahniti Mahniči, brezdelnežev je itak preveč, pridejo prav kot topovska hrana.Sa obe strani. Mirovnike je treba zmetat v morje.