Slovenija

Alarm v UKC Maribor: Namesto 48 le 17 anesteziologov, odpadajo operacije

Maribor/Ljubljana, 11. 11. 2015 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je v javnost prišla informacija, da je zaradi pomanjkanja anesteziologov v UKC Maribor odpadlo več posegov, je zdravstvena ministrica odredila izredni strokovni nadzor, direktorja UKC Maribor pa pozvala, naj ji posreduje podatke o organiziranosti oddelka in ukrepih zaradi težav.

V bolnišnici je zaposlenih le še 17 anesteziologov, medtem ko bi jih potrebovali 48. Mariborsko bolnišnico so namreč letos zapustili trije anesteziologi, ki so odšli v tujino. Pred upokojitvijo pa sta še dve anesteziologinji.
V UKC Maribor je v začetku tega tedna zaradi pomanjkanja anesteziologov odpadel del programa, poroča današnje Delo. Ob že tako nizkem številu anesteziologov sta dva še zbolela, zaradi česar niso mogli opraviti nekaterih načrtovanih nenujnih posegov, kljub temu, da je generalni direktor UKC Maribor Gregor Pivec prekinil dopuste oziroma odpovedal načrtovana izobraževanja preostalih anesteziologov.

Če so v začetku tedna zaradi pomanjkanja kadra že odpadli določeni nenujni posegi, pa bi lahko ta problem ogrozil izvajanje programa v UKC Maribor, česar se po besedah vodje centra za odnose z javnostmi Janeza Lencla tudi sami zavedajo. Zato se Pivec aktivno vključuje v reševanje teh kadrovskih težav. Manko že nekaj časa skušajo premostiti s pomočjo anesteziologov iz murskosoboške in celjske bolnišnice. Po njihovih navedbah je težava tudi ta, da je v preteklih letih UKC Maribor zapustilo pet anesteziologov, ki so se tam izobrazili. V enem letu pa tega kadrovskega problema ne bo moč rešiti na dolgi rok.

V UKC Maribor kronično primanjkuje anesteziologov.
V UKC Maribor kronično primanjkuje anesteziologov. FOTO: Reuters

V UKC Maribor je v postopku učenja sicer 22 specializantov, ki pa še niso izšolani za samostojno delo, a jim zaradi kadrovske stiske prepuščajo delo v operacijskih dvoranah. Njihovi maloštevilni mentorji so po poročanju Dela izpostavljeni nesprejemljivo veliki odgovornosti. Ocenjujejo, da razmere za bolnike niso varne.

Zato so se tudi obrnili na Zdravniško zbornico Slovenije in jo zaprosili za zaščito in nadzor. Zaradi neprimernih razmer za izobraževanje je v začetku oktobra napisala opozorilno pismo Bojana Beovič, ki je na zbornici zadolžena za učni postopek. Pozvala ga je, naj nemudoma odpravi težave pri izobraževanju, sicer bo zbornica UKC Maribor odvzela pooblastila za izobraževanje na področju anesteziologije. Omenjenih 22 specializantov bi tako porazporedili po drugih bolnišnicah po državi.

UKC Ljubljana ne more na pomoč, saj ima tudi sam pomanjkanje

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina pravi, da bi v UKC Maribor potrebovali vsaj 10 dodatnih specialistov, ki bi jih lahko dobili kot pomoč iz drugih slovenskih bolnišnic. "Treba jim je pomagati, zaščititi kakovost dela, zlasti pa zaščititi mlade zdravnike, ki so prezgodaj podvrženi samostojnosti pri delu," je dejal in opozoril, da je tudi vrh stroke jasno opozoril, da so razmere nevarne za bolnike. Dokler se ne bodo izobrazili specializanti in UKC ne bo več potreboval pomoči iz drugih bolnišnic, bodo po Možinovih predvidevanjih minila dve ali tri leta.

A v UKC Ljubljana, kjer prav tako opozarjajo na pomanjkanje zdravnikov te specialnosti, očitno Mariboru ne bodo priskočili na pomoč. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, nimajo zadostnega števila kadrovskih virov, s katerimi bi lahko pomagali zagotavljati delo v drugih bolnišnicah po Sloveniji. Kot navajajo, imajo 91 anesteziologov, pri čemer ocenjujejo, da bi jih potrebovali vsaj še 20. Razliko pokrivajo z upokojenimi specialisti in starejšimi specializanti ter anesteziologi, ki delajo preko polnega delovnega časa.

Ministrica zahteva pojasnila.
Ministrica zahteva pojasnila. FOTO: POP TV

Ministrica odredila izredni strokovni nadzor

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes Zdravniški zbornici Slovenije odredila izredni strokovni nadzor na oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine UKC Maribor. Nadzorna komisija zbornice naj bi pregledala izvrševanje programa za obdobje od 1. januarja 2014 do 1. novembra letos, so sporočili z ministrstva.

Kolar Celarčeva je zaradi razmer na omenjenem oddelku pozvala direktorja UKC Maribor, naj ministrstvu posreduje podatke o organiziranosti oddelka, o številu dežurnih mest na oddelku, kje in kako so razporejeni anesteziologi in ali imajo zaposleni anesteziologi soglasja za delo pri drugih delodajalcih. Pričakuje tudi poročilo o tem, kako je vodstvo UKC Maribor ukrepalo, ko je bilo seznanjeno z neustrezno kadrovsko zasedbo oddelka ter kako glede na problematiko pomanjkanja anesteziologov in diplomiranih medicinskih sester poteka delovanje kirurških oddelkov. Ministrica odgovor Pivca pričakuje do 19. novembra.

Na podlagi ugotovljenih dejstev bo Kolar Celarčeva ustrezno ukrepala, pri čemer je ena od možnosti tudi izdaja sklepa, v katerem bo določila zgornje število ponudb za delo specialistov anesteziologije, skladno z zakonom o priznavanju poklicnih kvalifikacij zdravnik, zdravnik specialist, doktor dentalne medicine in doktor dentalne medicine specialist.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
12. 11. 2015 11.56
+0
Anestezija v Mariboru ni več problem, saj je že prišel sveti Martin in mošt spremenil v vin
Kapitol
12. 11. 2015 10.05
+9
Poglejte vsega ne moremo imeti, imamo mirovni inštitut, ki skrbi za mir v svetu, inštitut za afriške študije, ki skrbi za afriške študije, inštitut za delavske študije, ki skrbi za delavske študije, ...........agencijo za knjigo......, agencijo za toplo vreme, , 1001 agencijo za to in ono...........čez dvesto občin, županov, njihovih tajnic, pa tajničinih tajnic, pa fikusovih tajnic......itd......direktoratov...itd....itd..... Smo zelo bogati z vsem tem, potem pa včasih zmanjka kakšna malenkost v bolnišnicah.....ja socializem stane, pa še pravilno volijo vsi tile našteti.....
bema1201
12. 11. 2015 16.57
Vse bo vzel hudič, ker se še vedno gremo nekakšen socializem, ki to ni ampak je ena navadna lopovščina kamor pogledaš.
Natali Bukovec
12. 11. 2015 09.01
+12
Niso zaposleni (torej medicinske sestre in bolničarji, ter drugi krivi), krivo je to, da je premalo zaposlenih, bolnišnice so pa polne. Prosijo za povečanje kadra, vendar neuspešno. Mama dela v kliničnem centru v operativnem bloku, sicer na nižji stopnji, kot ima izobrazbo in je dela toliko, da dejansko ne zmoreš, ne fizično ne psihično. Je ogromno bolniških, dopustov (če ne dobijo dopusta, gredo na bolniško), enostavno ne zmoreš. Nimam nič proti zdravnikom, ampak redko kateri se pretegne. So izjeme pri zdravnikih, ki so res dobre duše, so pa zveri od zdravnikov, ki samo ponižujejo zaposlene z nižjo izobrazbo. In to ni samo v bolnišnicah, to se dogaja povsod.
korintos23
12. 11. 2015 08.42
+1
Nemci bodo sedaj medicinske tehnike vun pobrali, jih rabijo, dohtarje pa mi nazaj dobimo!
Hajni
12. 11. 2015 08.30
+13
Dejstvo je da če te ne pokoplje bolezen sama, te dandanes dokončno pokoplje naše zdravstvo. Sama neizkušena mladina in vprašljivo izobražena južna stroka. Organizacija in medsebojno sodelovanje ter informiranost pa je na takšnem dnu da je že smešno.
DAEMONIUM
12. 11. 2015 07.57
+11
In to neka ministrica??? sam poglejte kako zgleda kaj sele ostalo. Pa ministrica za policijo???? Vceraj ob 22tih pri dnevniku na niti eno vprasanje novinarke ni pravilno odgovorila, prav videlo se je da sploh ne razumenkaj jo novinarka sprasuje ampak odgovarjala kar v 3 dni. Saj zato pa se izogiba nastopom v javnosti. Kje vlada oz Cmerar dobi te ljudi?? Saj ta drzava mora crknit tudi ce nebi hotela!
Kapitol
12. 11. 2015 10.26
+5
Negativna selekcija negovana zadnjih 70 let in sam ustroj naše družbe, ki je v bistvu socialističen. praktično cel JS je v kokonu nedotakljivosti in ni ispostavljen konkurenčnosti, kar privede do stagnacije. Ljudje izpostavljeni vsakdanji borbi na trgu so čisto drugačni. Glede teh kadrov, ki jih izvlečejo iz nekih kanclij, kjer so predremali leta službe pač ne morejo in ne znajo drugače delovati. Ja če se ne bomo spremenili sami nas bodo pa na silo spremenile okoliščine in realni svet, tako ali drugače.....
Kapitol
12. 11. 2015 07.54
-4
Socializem pa ne gre in ne gre kot bi bilo treba, še bolj bomo volil levo ni vrag da enkrat rata, pa tudi če država propade...
korintos23
12. 11. 2015 08.31
+5
Ti nisi nič spal v tvojem kapitalizmu? Mi socialisti od desetih do osmih spimo!
Ka pa mislis
12. 11. 2015 09.40
+2
Pa v pravem socializmu ni blo cakanja, ni blo premal kadra
Kapitol
12. 11. 2015 09.59
-1
Mi v kapitalizmu pa ne toliko, je treba delat. Svet je krut globalizacija po celem svetu reže cene in plače, kaj češ je treba preživeti. Vam pa ni tako hudo ja si sposojate pa se ni treba tolk matrati. Samo ne vem kako dolgo vam bo zneslo, ker bo treba tudi vračati. Ja horde, v socializmu je bilo marsikaj super dokler ni zmanjkalo sposojenega denarja. KAj je bilo pa potem??
moat
12. 11. 2015 07.49
+7
Ministrica zahteva pojasnila?! Ne me hecat! Pa kje je bila do zdaj? Tako slabo pozna kadrovsko problematiko? Pa saj se je morala seznanjati z njo zaradi tako dolgih čakalnih vrst in rokov! Če si bolan, tudi hudo bolan in nimaš poznanstev, si pri nas res revež. Preden boš prišel na vrsto se ti bo zdravje močno poslabšalo ali pa te ne bo več. Žalostno, res.
butalistan
12. 11. 2015 06.56
-1
mislim da je potrebno povečati prispevke za zdravstvo vsaj za 3179'1'03% pol pa bo! zlovenija pač
taurus111
12. 11. 2015 06.32
+3
Še nekaj o enakopravnosti spolov, (80% zdravnikov je zdravnic, torej imajo privilegije in so po naravi piflarce) Samostalnik zdravnik , pa je moškega spola. Torej se uporablja po potrebi za oba spola. nenadomestljivi pa so moški dohtarji pri operacijah srca , hrbtenice in možganov, tam pa nežnega spola ni? Anestezijo pa se lahko naredi po domače ala Radan, saj ne bo nobeden vedel, da je pacient umrl?
taurus111
12. 11. 2015 05.56
+2
Enostavno kot pšasulj! Raja rabi dohtarje, ko si na pregledu in sta sama se lahko zgodi marsikaj. Zdravlje nima cene. Družba je mastno plačala za zastonj šolanje dohtarjev?. Ko so izšolani se spomnijo , da imajo majhno plačo, kot , da niso vedeli prej in izsiljuje FIDES, da moramo davkoplačevalci več plačat za dohtarje. Torej začaran krog, ki bi se elegantno presekal tako., da prej kot gredo v tujino povrnejo državi vse stroške šolanja od 8letke naprej. država pa naj zaposli Sirske zdravnike, in naj trg potem diktira višino plače!!!
asdfghjklqwertz
12. 11. 2015 05.19
+16
Mimo grede ... to novico bi mogli imeti cel dan na naslovnici na veliko, ker to so resni problemi slovenije, ne neki faking motociklizem, pa Kučan!
asdfghjklqwertz
12. 11. 2015 05.09
+12
Dražite šolanje, cihani cihanski državni ... čim dražje naj bo šolanje oz študij, čim boljše za vas ... zaposlujmo pa tujce, za veliko večje pare, pa še zaupati se jim moremo, ker drugi nas ne bo operiral, ker ga ni ... Žena je za šolanje zapravila ogromno jurjov evrov, da ima danes visoko šolo medicinske sestre, kje še je sam doktorat, ki misli iti študirat naslednje leto ... mafija. Toliko zdravnikov in medicinskih sester imamo, da glava peče, zdravstvo ima prepoved zaposlovanja, a tako zdravnikov, kirurgov kot medicinskih sester je premalo po bolnicah.
Fifi 24
11. 11. 2015 21.54
-2
Nemogoče šef UKCM je ja desni torej Janšev človek ne pa nek komunajzar pa še doktor znanosti je postal pred kratkim UKC častla (mogoče zmanjkalo za anesteziologe) lepo da je doktoriral sicer iz zgodovine UKC!?...da ne bi kdo mislil da je morda iz poslovanja.....kar se tiče teh očitkov je pa sigurno Murgelsko maslo....vsi vemo da so desnii odlični poslovneži razen mogoče tistega v Intereuropi, Istrabenzu, Vegradu...
.jest
11. 11. 2015 21.46
+11
V republiki Kradistan bi morali nekoga obesiti z glavo navzdol, kot so v Italiji Mussolinija, pa bi bilo mogoče kaj bolje.
Infraping
11. 11. 2015 21.40
+6
piše v sobotni prilogi, da s tretjino sredstev dosegamo enake rezultate kot v avstriji - tak ko v gospodarstvu
Kapitol
11. 11. 2015 22.38
+4
In na cestah, v delu ? se ga s palico več ne dotaknem
Kapitol
11. 11. 2015 22.39
+3
Sem ga dolga leta nekoč bral, potem pa se mi je zazdelo da imata resničnost in tisto, kar tam piše vedno manj skupnega...
monarhist
11. 11. 2015 21.35
Počasi pa z odporom ;)
Kapitol
11. 11. 2015 21.00
+3
Kaj spet težave v Republiki Slevakiji? Nič ne gre kot so si zamislili zagovorniki in branilci socialne države za tuj denar?, eh kaj čemo, bomo (narod) že potrpeli, samo da ni desnih blizu....
Maady
11. 11. 2015 20.43
+9
Oglejte si prihodnost..na Googlu..With Open Gates: The forced collective suicide of European nations - Extended Cinematic 1080p
DonDonDan
11. 11. 2015 21.01
+8
Janković jim bo, za določeno vsoto denarja seveda, zrihtal še kakšen prostor v Chefurotownu, da bojo lahko postavili svoje džamije.
DonDonDan
11. 11. 2015 21.03
+6
Grki nam jih še kar šopajo sem gor, ker mislijo, da so jim Nemci dali premalo denarja.
Gregor Planjsek
11. 11. 2015 20.30
+1
/watch?v=XcWlchicxlg
Gregor Planjsek
11. 11. 2015 20.31
DonDonDan
11. 11. 2015 20.39
+2