Slovenija

Alarmnega sistema na Muti niso zlorabili

Muta, 26. 02. 2015 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob sprožitvi alarma, ki je bil tokrat lažni, so bile v občini Muta aktivirane vse pristojne enote. Kot je pokazal daljinski nadzor nad sistemom javnega alarmiranja je preko zunanje tipke prišlo do lokalnega aktiviranja elektronske sirene. Policija je ovrgla, da bi šlo za zlorabo.

Tako je novembra lani Drava poplavljala Muto. Sirena je bila tokrat lažni alarm.
Tako je novembra lani Drava poplavljala Muto. Sirena je bila tokrat lažni alarm. FOTO: Bralka Mateja

Na občini Muta so po sredinem lažnem alarmu, ki naj bi občane in prebivalce zgornje Dravske doline opozoril na nevarnost poplavnega vala, danes analizirali dogajanje in predvsem odziv pristojnih služb in prebivalcev. Kot je sporočil župan Mirko Vošner, so policisti medtem ovrgli možnost kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč.

Vošner je med drugim zapisal, da so bile ob sprožitvi alarma aktivirane vse pristojne enote oziroma službe, in sicer prostovoljni gasilci, poveljnik občinske civilne zaščite, župan, občinska uprava, regijska uprava za zaščito in reševanje ter regijski center za obveščanje v Slovenj Gradcu.

Kot je pokazal daljinski nadzor nad sistemom javnega alarmiranja, ki ga izvaja podjetje TDI, je preko zunanje tipke prišlo do lokalnega aktiviranja elektronske sirene, ki se nahaja v eni izmed večstanovanjskih stavb na Spodnji Muti.

Območje občine Muta je med najbolj ogroženimi v primeru, da bi prišlo do porušitve pregrade na jezu Golica, ki je bil zgrajen za potrebe hidroelektrarne, poplavni val pa bi prizadel tudi občine Vuzenica, Radlje ob Dravi in Podvelka.

Hidroelektrarna Golica, ki je začela obratovati marca 1991, izrablja energetski potencial reke Bistrice in njenih pritokov na avstrijskem ozemlju tako, da se voda zbira v zbiralniku oz. jezu. Spodnji tok Bistrice pa poteka po slovenskem ozemlju, kjer se Bistrica izliva v reko Dravo.

Alarmni sistem je sicer nastavljen tako, da lokalno aktiviranje katerekoli sirene aktivira vse sirene v okviru sistema v občinah Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi in Podvelka. Ko je do tega prišlo, je vzdrževalna ekipa podjetja TDI takoj opravila ogled elektronske sirene in jo izklopila, da bi preprečila morebitne nove vklope. Po pregledu in odpravi težav alarmni sistem po zagotovilih župana spet deluje brezhibno.

Uprava za zaščito in reševanje je o dogodku preko sredstev javnega obveščanja ter spletne strani občine Muta sproti informirala prebivalce, na kraj dogodka pa so zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč s strani neznane osebe napotili tudi policijsko patruljo iz Radelj ob Dravi. Sum kaznivega dejanja so policisti pozneje zaradi ugotovitev na kraju dogodka ovrgli.

"Vsekakor je takšen lažni preplah in pasivnost prebivalstva zaradi nepoznavanja signala in ravnanja v primeru neposredne nevarnosti poplavnega vala Hidroelektrarne Golica - Koralpe opozorilo in zaveza k optimizaciji obveščanja in usposabljanja prebivalstva v primeru, če bi obstajala resnična nevarnost," je zapisal Vošner, ki je tudi zahteval, da se ugotovijo dejanski vzroki tokratnega, že četrtega lažnega alarma oziroma aktivacije sirene.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
27. 02. 2015 19.30
+2
Zakaj pa nobeden ne napiše , da je policaj pozneje še sam enkrat sprožil alarm, ker je pritisnil na šalter. Bimbo. Tega pa ne navajate Zakaj?. Alarm je bil 2x prožen.