Slovenija

Geržina od kandidature odstopil zaradi diskreditacij: 'Namen je bil kompromirati mene osebno'

Ljubljana, 01. 09. 2015 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kandidat za novega veleposlanika v Zagrebu Aleksander Geržina je potrdil, da zaradi dolgotrajne diskreditacije odstopa od kandidature. Njen namen po njegovih besedah naj ne bi bi preprečiti njegov odhod v Zagreb, temveč kompromitirati njega osebno. Minister Erjavec meni, da je Geržina ravnal neodgovorno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Geržina ne bo veleposlanik na Hrvaškem
    02:55
    Iz 24UR: Geržina ne bo veleposlanik na Hrvaškem
  • Iz 24UR: Kdo bo nadomestil Geržino?
    01:06
    Iz 24UR: Kdo bo nadomestil Geržino?
  • Iz SVETA: Geržina ne bo šel za veleposlanika v Zagreb
    01:57
    Iz SVETA: Geržina ne bo šel za veleposlanika v Zagreb
Aleksander Geržina je od veleposlaniške kandidature odstopil zaradi diskreditacij.
Aleksander Geržina je od veleposlaniške kandidature odstopil zaradi diskreditacij. FOTO: POP TV

Aleksander Geržina je odstopil od kandidature za mesto veleposlanika v Zagrebu. Kot je danes pojasnil medijem, se je za to odločil, ker očitno nima zaupanja celotnega državnega vrha in zaradi dolgotrajne diskreditacije.

Kot je zapisal tudi v odstopni izjavi, ki jo je poslal predsedniku vlade Miru Cerarju in zunanjemu ministru Karlu Erjavcu, se je nanj v preteklih mesecih, posebej pa zadnjih nekaj tednih, usula načrtno vodena in koncentrirana diskreditacija.

Njen namen po njegovih besedah naj ne bi bil toliko preprečiti njegov odhod v Zagreb, temveč kompromitirati njega osebno in njegovo delo ter tako prihajajočega veleposlanika pred prihodom na Hrvaško znatno oslabiti, ga profesionalno nepovratno poškodovati ter po možnosti po vsem tem v Zagreb vendarle poslati nekega drugega diplomata.

Geržina: Diskreditacija se je začela ob prvih podatkih, da naj bi postal novi veleposlanik

Medijem je opisal celotno zgodbo diskreditacije, ki se je po njegovih besedah začela maja ob prvih podatkih, da naj bi postal novi veleposlanik v Zagrebu. Nadaljevalo se je z medijskimi navedbami, da predsednik republike za mesto veleposlanika v Zagrebu bolj zaupa nekemu drugemu kandidatu. Že pred objavo poročil o nadzoru veleposlaništev se je začelo dvigovati pričakovanja o razkritjih njegovih nepravilnosti v času službovanja na Dunaju, od objave poročila 16. avgusta pa je bil v središču dogajanja in medijskega poročanja, je dejal, čeprav se je izkazalo, da v poročilu ni bilo ničesar spornega.

"Nekateri mediji in tudi posamezniki, med njim žal tudi z MZZ, so me kriminalizirali in postavili ob bok pravnomočno obsojenim, kazensko ovadenim ali odpuščenim nekdanjim veleposlanicam in veleposlanikom," je v odstopni izjavi zapisal Geržina, ki je prepričan, da ne gre za naključja.

Geržina je tudi izrazil mnenje, da bi se diskreditacije, omejevanje v delu, poskusi kompromitacij in namernega ter načrtnega preprečevanja uspešnega dela nadaljevali tudi, če bi zasedel mesto veleposlanika v Zagrebu.

Ob tem meni, da Slovenija v Zagrebu potrebuje močnega veleposlanika, ki ima zaupanje in zaslombo celotnega državnega vrha, da lahko dela dobro in v korist države. Meni namreč, da le tako lahko tak veleposlanik dela dobro in v korist države in nenazadnje tudi sebe. "Kot izhaja iz medijskih in nekaterih drugih navedb, tak kandidat menda obstaja. Prav je da dobi priložnost," je še poudaril v izjavi.

"Na zunanjem ministrstvu sem 24 let. Delal sem vse, kar se je dalo. Bil sem pri vseh velikih zunjepolitičnih zgodbah te države, z njo doživljal uspehe in neuspehe, lepe in manj lepe trenutke. Mislim, da si tega, kar se tretji teden počne z menoj, nisem zaslužil," je dejal in menil, da bi se diskreditacije in kompromitacije nadaljevale še naprej.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: POP TV

Pahor ustavil vsa nova imenovanja veleposlanikov

Vlada je Geržino za veleposlanika v Zagrebu že potrdila, uspešno je prestal tudi predstavitev pred odborom DZ za zunanjo politiko ter dobil agrema Zagreba. Ukaz o njegovem imenovanju bi moral podpisati le še predsednik republike Borut Pahor, ki je v luči poročila o nadzoru na veleposlaništvih ustavil vsa nova imenovanja veleposlanikov.

Potem ko je vlada prejšnji teden ocenila, da ni zadržkov za imenovanja novih veleposlanikov, so iz Pahorjevega urada sporočili, da bo predsednik postopke imenovanja novih veleposlanikov zaključil ta teden.

Kot je pojasnil novinarjem, je pred odstopom od kandidature namenoma počakal na vse zelene luči za imenovanje, da bi pokazal, da na njegovi strani ni nič "spornega ali kakorkoli vprašljivega".

Delo bo po napovedih nadaljeval na zunanjem ministrstvu, saj je, kot je dejal, poklicni diplomat.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo z veleposlaniškim mestom v Zagrebu, je dejal, da nič posebnega. "Veleposlaništvo v Zagrebu ima odlične diplomate, odličnega odpravnika poslov, ki bodo to, prepričan sem, dobro speljali," je dejal. Ob tem je menil, da imenovanje novega veleposlanika "ne bi smelo biti zelo oddaljeno".

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je bil premier Miro Cerar seznanjen z odstopom Geržine. Cerar sedaj pričakuje, da bo ministrstvo za zunanje zadeve izvedlo ustrezne postopke za imenovanje novega veleposlanika na slovenskem diplomatskem predstavništvu v Zagrebu.

Erjavec: Geržina je ravnal neodgovorno

Zunanji minister Karl Erjavec meni, da je Geržina z odstopom ravnal neodgovorno, še posebej, ker je že prišlo soglasje Hrvaške. Dejal je, da si zdaj "ne predstavlja", da bi se Geržina še potegoval za katero veleposlaniško mesto.

Erjavec je na izrazil začudenje nad razlogi veleposlanika, da od kandidature odstopa, ker da nima zaupanja državnega vrha. Kot je dejal Erjavec, je bilo to zaupanje potrjeno dvakrat - tudi prejšnji teden po vladni obravnavi t.i. poročila o posledicah diplomatskega nadzora na veleposlaništvih in napovedi predsednika Pahorja, da bo nova veleposlaniška imenovanja podpisal še ta teden.

Erjavec je še napovedal, da bo že v sredo začel postopek za nov razpis, a postopki, v katere so vključeni razpisna komisija, on sam, vlada, parlament in predsednik republike, pa nenazadnje država sprejemnica, terjajo svoj čas. Po oceni ministra bo to trajalo "kakšna dva meseca".

Je pa Erjavec zagotovil, da veleposlaništvo v Zagrebu deluje nemoteno tudi po koncu mandata sedanjega veleposlanika Vojka Volka - mandat se mu je iztekel z avgustom, torej v ponedeljek. Veleposlaništvo v Zagrebu vodi sposoben odpravnik poslov, je zatrdil minister.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resort
02. 09. 2015 15.41
Najprej s kamni in motiko, hajd lopni čim bolj močno. Sedaj pa v jok. Res prav po slovensko.
ROMELS
02. 09. 2015 13.00
+1
Sociologijo se bo potrebno še učiti.
NoviceResnice
02. 09. 2015 12.55
Un šufer mi je čudn....kva je on tačas delu.........
zvit kot presta
02. 09. 2015 12.23
+1
Kako bo pa to Karl razložil Aleksandrovemu očetu? Karl, Karl počasi se ti politična tla izmikajo izpod nog.
santamaura
02. 09. 2015 11.23
+4
Mojca Pokrajculja - Kahlcaj je poknilla - Kahl pa veka, ker nihče več noče biti v Mladiki
gekados
02. 09. 2015 10.36
+5
ma kako ga ni sram.dokazano mu je bilo,da je"kradel"on pa o neki teoriji zarote in nem še kaj vse.......ma ti ljudje so bolani........
enakostzavse
02. 09. 2015 11.36
+1
Dobrega, zaenkrat uspešnega, učitelja imajo lopovi pri nas. Uči nas že doooolgo:"Kradi, in nič se ti ne bo zgodilo!" Samo ne priznat ! Lopovjanšić !!!!!!!!!!!!!!!
korintos23
02. 09. 2015 09.53
+3
Saj za hrvaško pa tudi ne rabimo ne vem kako dobrega veleposlanika, Hrvati se itak tega ne držijo kar obljubijo in podpišejo!
enakostzavse
02. 09. 2015 09.08
+2
" Kalimerizem " pri nas je še vedno aktualen. " Poneveril-kradel sem, sedaj pa se vsi spravljajo na mene" hahahahaha, da te kap.
NoviceResnice
02. 09. 2015 08.33
+0
Pa dobr...kva pa dela ta šufer zdej.......
mokocoko
02. 09. 2015 08.54
+0
JANvod1
02. 09. 2015 07.55
+3
Ko enkrat privrejo v javnost nepravilnosti, ne moraš več zastopati države. Tako je to. Geržina je pravilno postopal. Tako bi morali postopati vsi politiki z Janšo vred.
korintos23
02. 09. 2015 09.52
+1
fant z vasi
02. 09. 2015 03.23
+5
Veleposlak? Nasa krajevna skupnost uporablja besede, ki niso vredne tega izraza. Dajte no ali se sploh zavadate vi v vladi kako majhni smo? Kahl, ti ze ves, k si iz Zabnce. SRAMOTA dezele Slovenije
M_teorija
01. 09. 2015 23.56
+4
Geržina je pravilno odločil glede na pretirano mesarjenje!? Za Zagreb bi bla pa Voduškova Nataška čist primerna!? Takratke, pa Qvikiče najbolj obvlada!?
komarec
01. 09. 2015 23.35
+0
Smeh me lovi ko vidim desne kako se trudijo s pljuvanjem tu gor a brez vsakega učinka. Vi kar dajte kar vas je volja ampak na oblast ne boste prišli, ker ne znate in niste sposobni.
NoviceResnice
01. 09. 2015 23.17
+5
Spet čista banana...cela ta JU sama sebi namen za cuzenje davkoplačevalcev...
bukefal
01. 09. 2015 23.05
+2
A Cmero ne more niti enega kandidata zrihtati z malo daljšim rokom trajanja? Pri vseh se zalomi že takoj na začetku!!!
RozleXXX
02. 09. 2015 00.46
+1
Sej vemo , da je bilo prvo leto njegovega vladanja samo zbiranje ministrov ...
proletarec1
01. 09. 2015 22.43
+3
ČAS JE ,DA TAKI ODIDEJO!!!!! V NAŠI DRŽAVI IMAMO DOVOLJ, SPOSOBNIH IN POŠTENIH LJUDI.
gekados
02. 09. 2015 10.38
p.s.na žalost jih nimamo več, ali so lopovi ali so komedijanti ali pa oboje.samo še kakšnega morilca rabimo.... nam je potrebno še imeti v parlamentu.........
KladivoSi
01. 09. 2015 22.43
+4
Vidi vidi, tale je grehe za izgovor ponucal,no vsaj priznal si je.Pohvalno.
piu
01. 09. 2015 21.56
+13
Veleposlaništvo v Zagrebu lahko jutri ukinete brez nobene posledice..... oziroma še prišparali bi
truga
01. 09. 2015 21.49
+2
...barbike se sprehajajo po odru...tega ne bomo vec placevali...
staridida
01. 09. 2015 21.14
+2
Pahorizem na pohodu......pa to....