Slovenija

Alenka Bratušek: Adria Airways ima na žalost očitno vedno večje težave

Ljubljana, 17. 06. 2019 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na dogajanje v Adria Airways se je odzvala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, ki je ocenila, da ima družba na žalost vedno večje težave, vedno več potnikov pa je tudi nezadovoljnih. "Licence ne podeljuje ali odvzema ministrstvo za infrastrukturo, smo pa v stalni kontaktih z agencijo za letalstvo. Prvi cilj, njihov in naš, je zagotovo varnost v letalskem prometu. Ko bo minimalno odstopanje, bo agencija odreagirala," je zagotovila ministrica.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Je Adria Airways prirejala bilance?
    02:19
    Iz 24UR: Je Adria Airways prirejala bilance?
  • Iz SVETA: Adria Airways med 10. najslabšimi prevozniki na svetu
    02:41
    Iz SVETA: Adria Airways med 10. najslabšimi prevozniki na svetu

Kot smo že poročali, se letalski prevoznik Adria Airways sooča s težavami. Prevoznik, ki z brniškega letališča opravi večino letov, jih je v petek in soboto odpovedal kar 12, prav nič drugače ni bilo niti v nedeljo.

Ponovno sta na tleh ostali dve letali, potniki iz Grčije pa so se zaradi tehnične okvare v Slovenijo vrnili z zamudo. Pri Adrii sicer zagotavljajo, da bodo svoje težave odpravili do konca meseca, takrat bodo, kot obljubljajo, letala spet letela po ustaljenih urnikih.

Agencija za javni nadzor nad revidiranjem preverja bilance Adrie

Revidiranje lanskoletnih bilanc letalskega prevoznika Adria Airways, ki so jih naredili v družbi PwC, je pod drobnogledom Agencije za javni nadzor nad revidiranjem. Na verodostojnost bilance je vezana licenca za letenje. Če bi jo Adria izgubila, bi to pomenilo prizemljitev letal in stečaj Adrie, je danes poročal portal Siol. "Z omenjeno revizijo smo seznanjeni in v tem ne vidimo nobenih težav. Prepričani smo, da so naši revizorji opravili korektno in strokovno revizijo naših izkazov," so za portal povedali v Adrii.

Adria Airways, ki se že nekaj časa sooča s kritikami zaradi nenadnih odpovedi in združevanj letov, je medtem prejšnji teden potrdila, da je do konca junija odpovedala več letov.
Adria Airways, ki se že nekaj časa sooča s kritikami zaradi nenadnih odpovedi in združevanj letov, je medtem prejšnji teden potrdila, da je do konca junija odpovedala več letov. FOTO: iStock

Agencija za nadzor nad revidiranjem bo ocenila, ali so v PricewaterhouseCoopers (PwC) opravili svoje delo, navaja Siol in dodaja, da če bi revizorji PwC tudi zaradi nadzora podvomili o resničnosti računovodskih izkazov Adrie in nanje izdali mnenje s pridržkom ali odklonilno mnenje, bi lahko imelo to pomembne posledice za Adrio.

Opozarjajo tudi na manevre z blagovno znamko Adria. Blagovno znamko so nemški lastniki konec leta 2016 prodali ljubljanskemu podjetju STBE v lasti pravnika z Malte Stefana Beulertza. Adria je na papirju ustvarila osem milijonov evrov prihodkov, toda tega denarja nikoli ni dobila. Podjetju STBE je plačevala licenčnino za uporabo blagovne znamke, ki se je odštevala od kupnine.

Konec lanskega leta je Adria blagovno znamko dobila nazaj. Podjetje STBE je izpeljalo dokapitalizacijo Adrie in v njen kapital vložilo blagovno znamko. Še pred dokapitalizacijo je Beulertz prevrednotil in zvišal vrednost blagovne znamke na 12,5 milijona evrov.Nemci so tako s pomočjo blagovne znamke Adria iz nič na papirju ustvarili najmanj 20 milijonov evrov dodatnega kapitala.

Na manevre z blagovno znamko je postala pozorna že nekdanja revizorka PwC Hedvika Hribšek. Ta je leta 2017 opozorila na nenavadno prodajo blagovne znamke in ustvarjene dodatne prihodke, a se ni odločila za oddajo mnenja s pridržkom ali odklonilnega mnenja. Manj kot tri mesece pozneje je zapustila PwC, še dodaja Siol.

Adria Airways potrdila, da je odpovedala več letov
Adria Airways, ki se že nekaj časa sooča s kritikami zaradi nenadnih odpovedi in združevanj letov, je medtem prejšnji teden potrdila, da je do konca junija odpovedala več letov. V družbi so pojasnili, da so se tako odločili iz tehničnih in operativnih razlogov. V prevozniku predvidevajo, da bodo svoje letalske operacije stabilizirali z začetkom naslednjega meseca.

Na Siolu so medtem zapisali, da so po informacijah njihovih dobro obveščenih virov razlog za množične odpovedi poletov tehnične težave z letali in pomanjkanje posadk. V primeru podobnih težav letalske družbe najemajo letala s posadko, a imajo v Adriji že dalj časa likvidnostne težave, so navedli na portalu.

V primeru, da Adria ne bi mogla več povezovati Ljubljane z ostalimi evropskimi prestolnicami, ministrstvi za infrastrukturo in finance že iščeta možnosti, da bi lahko z razpisom za določene linije, ki so najpomembnejše za državo, ponudili državno spodbudo. "To je vse, kar država trenutno lahko naredi," je dodala Bratuškova.
V primeru, da Adria ne bi mogla več povezovati Ljubljane z ostalimi evropskimi prestolnicami, ministrstvi za infrastrukturo in finance že iščeta možnosti, da bi lahko z razpisom za določene linije, ki so najpomembnejše za državo, ponudili državno spodbudo. "To je vse, kar država trenutno lahko naredi," je dodala Bratuškova. FOTO: Shutterstock

Alenka Bratušek: Družba ima očitno vedno večje težave

Na dogajanje v Adriji se je danes odzvala tudi infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, ki je ob robu novinarske konference o nedavnem obisku na Kitajskem ocenila, da ima družba na žalost vedno večje težave, vedno več potnikov pa je tudi nezadovoljnih. "Licence ne podeljuje ali odvzema ministrstvo za infrastrukturo, smo pa v stalni kontaktih z agencijo za letalstvo. Prvi cilj, njihov in naš, je zagotovo varnost v letalskem prometu. Ko bo minimalno odstopanje, bo agencija odreagirala," je zagotovila ministrica.

Spomnila je, da država finančno ne more pomagati družbi, saj je ta pred manj kot desetimi leti že dobila državno pomoč. "Sem pa kot poslanka ob prodaji opozarjala, da Slovenski državni holding ni našel strateškega partnerja, temveč finančni sklad, ki je že nekaj podjetij potopil," je dejala Bratuškova, ki zato meni, da bi morala vlada kot skupščina holdinga zahtevati revizijo posla.

V primeru, da Adria ne bi mogla več povezovati Ljubljane z ostalimi evropskimi prestolnicami, ministrstvi za infrastrukturo in finance že iščeta možnosti, da bi lahko z razpisom za določene linije, ki so najpomembnejše za državo, ponudili državno spodbudo. "To je vse, kar država trenutno lahko naredi," je dodala Bratuškova.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragan krstic
18. 06. 2019 10.11
+4
Kako je mogoče ob teh preklemano dragih letalskih kartah AA imeti izgubo. Za denar ki ga daš njim za lete po Evropi druge letalske družbe nudijo prekooceanske lete.
Nimasmisla
18. 06. 2019 07.50
ja je že francel napisal le čevlje sodi naj kopitar
hotchilipoper
18. 06. 2019 07.29
+3
Alenka nima pojma kdo je sploh lasnik adrie
ironi
18. 06. 2019 10.23
+1
Le šestdeset milijonov je bilo pred leti vloženo, za prazen nič, a ne?!
najvsivedo
18. 06. 2019 07.26
+1
alenka ...hitra rešitev ..hitro naloži čuferja na avion ,in najameta poceni kredit.
matej1111
17. 06. 2019 21.18
+5
Naj tem, ki letijo v Bruselj zastonj konkretno ceno dvignejo pa bodo marsikaj rešilo. Ampak ne, zdaj bo narod, ki tak nima za preživetje, reševalo adrio, da bodo se še lahko ti politiki naprej zastonj vozili v bruselj.
krmeki
17. 06. 2019 20.58
+11
Samo Alenka še ne ve, da Adrie ni več mogoče rešiti
blazter
17. 06. 2019 21.01
-1
hotchilipoper
18. 06. 2019 07.28
+5
Zakaj bi mi reševali adrio,če ni več naša.
blazter
17. 06. 2019 20.57
+0
Prodano, ampak pod kakšnimi pogoji?
štrekeljc
17. 06. 2019 20.52
+11
Sem preletel komentarje: cca 95% njih je silno "pametnih", ne vedo pa niti tega, da je bila Adrija prodana nekemu tujemu skladu že pred leti in ni več v slovenski lasti. Od kje takim bedakom pogum, da sploh komentirajo? Mogoče ravno iz njihove nevednosti?
blazter
17. 06. 2019 20.42
+6
Ne dam več! Rabim zase, za mojo družino!
komarec
17. 06. 2019 20.38
+7
Tako je v kapitalizmu, ko laufa gre dobiček lastniku, ko ne laufa naj pomaga država, v vsakem primeru gre za izčrpavanje podjetja.
Brabus
17. 06. 2019 20.27
+7
Alenčica bo podarila miljone, da se bo lahko bruseljska falanga vozila-letela v Bruselj.
lightning
17. 06. 2019 20.23
+7
upam da prej bankrotirajo prden jim poklinomo, nevemkaterikrat že, naslednji 100 milionov evrčkov...
bojer
17. 06. 2019 20.18
+10
Kaj hočemo, Adria je bila prodana in temu ustrezno se naj vede država oziroma infrastrukturno ministrstvo z Alenko Bratušek. In še neka,j ni več slovensko podjetje med 10 najslabšimi temveč.... Verjetno obstajajo kakšne letalske družbe v tem okolju, ki bi prevzele potnike z brniškega letališča.
Cisto na hitro
17. 06. 2019 19.32
+3
Partija ima vso oblast. Kaj caka, da bo vse propadlo? Hrvati v Ameriko letejo, mi pa na tleh. Šarac kaj čakaš? Samo tvitaš, narediš pa praktično nič.
štrekeljc
17. 06. 2019 20.11
+7
Kaj pa ima Šarec s tem? Adrija je bila (po spominu) prodana leta 2016. Firma je zdaj v lasti privatnega kapitala. Za cohones bi bilo treba obesiti tistega, ki je Adrijo pred časom prodal.
dragan krstic
18. 06. 2019 10.08
JE-BI-GA
17. 06. 2019 19.27
+12
Gospa Bratušek, to bi morala pred leti povedati, ko si še v NLB podpisovala tiste velike kredite, ki nikoli niso bili vrnjeni. Sami marmelada majstori !!!!!
endva
17. 06. 2019 19.23
+3
Alenkaaaaa...
vinogradnik33
17. 06. 2019 19.11
+4
Država , ki se izkazuje svetu , kot turistična petzvezdična destinacija pa brez lasne letalske družbe nima prihodnosti v turizmu in bolj malo v gospodarstvu !
dragan krstic
17. 06. 2019 20.29
+3
Hahaha, petzvezdična turistična destinacija s štirimi hoteli 5*. A se hecaš?
vinogradnik33
17. 06. 2019 21.23
-2
Vidim da ti je težko razumeti , kaj pomeni petzvedična butična destinacija , to ni hotel s ***** ampak celostna ponudba , dragane !
Draža
17. 06. 2019 18.54
+0
Priporočam letališče Graz.Zelo urejeno letališče,normalne cene parkingov in uslug.Ta Brnik je treba poravnat z zemljo,sramota od letališča.
Netajkun
17. 06. 2019 19.06
+18
Jaz pa ločim med letališčem in letalsko družbo . . . to ni vse isto .
krnekiiiii01
17. 06. 2019 19.19
+10
reakcionar
17. 06. 2019 18.50
-14
Bolj bi treba vlagat v letalisce Maribor, saj ima velik potencijal. Tukaj mora pa drzava prevzeti pobudo.
dragan krstic
17. 06. 2019 20.30
+3
flisd
17. 06. 2019 20.34
štrekeljc
17. 06. 2019 21.38
+1
In Bovec! Vsaj enkrat letno bi Adrijini bili leti tja polni.
Uporabnik458403
17. 06. 2019 18.36
+6
A sedaj ko je zasebnik lastnik, nase inspekcije delujejo......