Slovenija

Zares: Štrovs naj odstopi

Ljubljana, 17. 01. 2008 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

''Upokojencem se ni bati, da bi izgubili službe. Bati se imajo le Matilde,'' je izjavil sekretar ministrstva za delo.

Tudi v stranki Zares ocenjujejo, da je bila izjava državnega sekretarja na ministrstvu za delo Marka Štrovsa o upokojencih neprimerna in žaljiva. Zato od njega pričakujejo takojšen odstop, od pristojne ministrice Marjete Cotman in predsednika vlade Janeza Janše pa javno opravičilo upokojenkam in upokojencem.

Zares želi, da Štrovs odstopi.
Zares želi, da Štrovs odstopi. FOTO: Kanal A

Kot je v sporočilu za javnost zapisal podpredsednik stranke Peter J. Česnik, je bila izjava državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, skrajno neprimerna in žaljiva za vse upokojenke in upokojence. Zato njegovo opravičilo ne zadošča "in ne more ublažiti nedopustno ciničnega odnosa ne le do socialno najbolj ogroženih upokojencev, temveč do starejših državljank in državljanov nasploh", še menijo v Zares.

Kot je znano, so Štrovsov odstop že zahtevali poslanci SNS in nepovezane poslanske skupine, potem ko se je spraševal "zakaj se upokojenci sploh pritožujejo, ker so najbolj varni od vseh in se jim ni bati, da bi izgubili službe. Bati se imajo le Matilde".

Odziv vlade

Hajdinjak je povedal, da je Štrovs pozitivno sporočilo podal na neprimeren način.
Hajdinjak je povedal, da je Štrovs pozitivno sporočilo podal na neprimeren način. FOTO: POP TV

Državni sekretar na ministrstvu za delo Marko Štrovs je pozitivno sporočilo, povezano z upokojenci, podal na neprimeren način, je po seji vlade dejal tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak. Odločitev o morebitnih ukrepih zoper Štrovsa bo na podlagi pogovora z njim sprejela ministrica Marjeta Cotman.

"Izjava je neprimerna in ne bi smela biti izrečena," je dejal Hajdinjak. "Ne gre ne za stališče vlade in ne za stališče ministrstva za delo, družino in socialne zadeve."

Spomnil pa je, da je Štrovs izjavo že obžaloval in se prizadetim javno opravičil.

Štrovs je, kot je sporočil, želel povedati, da bo vlada storila vse, da se bo gmotni položaj upokojencev z nizkimi pokojninami izboljšal in da se tudi drugim upokojencem ni treba bati kakršnih koli sprememb, ki bi poslabšale njihov gmotni položaj, je še dejal Hajdinjak.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smolapataaka
24. 01. 2008 16.07
@neptun_mail to je sicer možno, vendar a ni z zakonom prepovedano snemati nekoga brez predhodnega dovoljenja-obvestitve snemanega?
angiie
24. 01. 2008 09.46
Dragi moji, nečesa očitno nihče ni opazil. Nič mi sicer ni do Štrousa, sovražim pa MANIPULACIJO. Kaj je namreč naredil POP TV? Snemal je Štrousa v neformalnem pogovoru. Štrous ni vedel, da teče kamera. To se očitno vidi: 1. ni mikrofona pred njim 2. ležerno sedi v stolu, naslonjen nazaj To sicer ne opravičuje izjave, ampak dajmo si naliti čistega vina. Nekoč se lahko zgodi tudi vam. Mediji pač manipulirajo.
peter.strovs@siol.net
20. 01. 2008 20.13
izčrpen komentar na tale forum sem danes objavil na svojem blogu oslikarstvuinšečem ker se url-jev sem ne da vpisovati, pač guglajte, če mate čas. prispevek: Boj se Matilde!
Tonček Balonček
20. 01. 2008 11.53
Naj kdo primerja današnje plače s pokojnimnami na prinližno podobnih delih, s polno delovno dobo dseveda in potem govoriči o blagostanju, napredku ter popravah krivic. Kja čaka današnje delavce, lahko le slutimo!!!
Marija Krebs
18. 01. 2008 18.50
Nabijanja komentarjev na račun Štrovseve izjave bo že počasi konec, zdaj pa, ZARES: Ugotovimo, da upokojenci so vplačevali v pokojninsko blagajno ves čas svoje zaposlitve. So tudi upokojenci, ki prejemajo drugače odmerjene pokojnine zaradi njihovih zaslug. Le kakšne bodo za mnoge pokojnine po sedanjih, tako nizkih plačah? Veliko razmišljam o položaju vseh nas in vem, da morebitno povečanje plač, kar bo posledica pogajanj, z enakim % vsem ne bo izboljšalo ampak le poslabšalo položaj (pri 3,5 % bo neto plača 459 ur /bruto 642/ višja za 14 eur, tistega s sedanjo bruto 5000 oz. neto 2633, pa za 80 eur, cene pa se bodo dvignile in jih ljudje z nizkimi plačami pač ne bodo dohajali). Treba je urediti razmerja med plačami, tako v javnem sektorju kot tudi v gospodarstvu. Zadnji čas je že, da začnemo izvajati zakon o plačah v JS. Potem bi bilo potrebno uskladiti tudi razmerja plač v gospodarstvu. Naj primerjajo z negospodarstvom. Vsekakor bo potrebno prevetriti delovna mesta v javni upravi - tista na vrhu. Imamo "nevemkajžezakajpotrebna" delovna mesta, katerih število se po razno raznih ustanavljanjih (občine, regije…) le še povečuje. Ker smo že enaki pri cenah, moramo z drugimi evropskimi državami primerjati bruto dohodek na državljana, dodano vrednost, davčno obremenitev, neto plače, razmerja plač med poklici. Potrebna je tudi korenita davčna reforma. Kot prvo bi bilo bolje, da bi plače izračunavali v neto, da bo vsak vedel, pri čem je. Bilo bi preglednejše. Razpolagamo pa tudi z neto plačo. Neto bi tudi morali uporabljati pri izračunih opravičenosti do raznih pomoči, dodatkov (socialne pomoči npr.; štipendije bi itak morali prejemati vsi študentje, saj zaposleni plačujemo prispevek za zaposlovanje, ne pa da zaradi razlike 10 eur ni upravičen do nje). Bolj jasno bo tudi potem pri izračunu pokojnin. Ljudi z nižjimi od povprečnih pokojnin udari pri upokojitvi še povprečni koeficient za izračun neto iz bruto. Sedaj mora biti na potezi vlada. Naj se ne hvali s proračunskimi presežki. Takoj, po prejemu kontrolnih podatkov od izplačevalcev (konec januarja) ima vsako leto priložnost analizirati učinke davčne politike in ugotavljati, kako se lahko preživljajo državljani z najnižjimi dohodki. Primerjati je potrebno s cenami košarice osnovnih življenjskih potrebščin! Tako vas, kot vse ostale stranke pozivam, da se resnično lotite reševanja sedanjega stanja, kakršno je, saj ste zanj prav vsi odgovorni – tako vladajoče stranke kot opozicija.
civitasstain@gmail.com
18. 01. 2008 11.21
Bedak na stolčeku, ki mu prinese lepe denarce. Ne pozabimo, ko bodo spet volitve!!!!!!!!!!!
ambasador@amis.net
18. 01. 2008 10.11
groza groza....kva je temu folku porkamadona, a ni dost da so jih nategnil rdeči v prejšnem sistemu, da so na svojih žuljih gradil ceste, tovarne, itd zdej za zahvalo pa en puhoglavec k zgleda tko k da bi ga v osnovni šoli skos tepl užali te ljudi, k da jim že tele 400eurske pokojnine ne delajo dost gorja....mislm pa kdo je volil ta folk kdo je nastavlal ta folk? halo volilci? a ste prtegneni vsi povrst, jaz nisem šel niti enkrat še na volitve, ker bi me blo sram dajat glasove posredno takim ljudem k so pri nas na oblasti.....pa naj si bo kdorkol....
cupofmarja@email.si
18. 01. 2008 09.19
Vprašanje je koliko takih primitivcev kot je tale Štrovs greje stolčke.........
coctacola
18. 01. 2008 08.35
Izjava potrjuje neizpodbitno dejstvo. Vse nas je strah matilde, razen nekaj pitbulov.
bnam 2707
18. 01. 2008 00.11
Štrous ne bo odstopil,ker bo počakal na svojo Matildo!
lipov
17. 01. 2008 23.25
Saj res! Kateri upokojenec je pa ze vrnil iz upokojitve?
Smolapataaka
17. 01. 2008 23.12
Mah sama izjava še ni taka reč. Tipček pač misli da bo s takimi kozlarijami pritegnil pozornost in v politiki prilezel kam višje iz tiste svoje špajze kjer "dela". Kar mene moti je to, da je takihle sekretarčkov in uradničkov tam gorih polno, ki se skrivajo po nekih pisarnicah in uradujejo in sekretarirajo tako, da bogu kradejo cajt, nam davkoplačevalcem pa dnar. Delajo pa en drek. To so taki paraziteki zagamani ki bi jih blo potrebno poškropit z enim jumbo Pipsom.
Tonček Balonček
17. 01. 2008 23.09
Če zavarolnice ne bi razmišljale o Matildi, se ne bi lotevale poslov!
kosir_maks
17. 01. 2008 23.06
Prašek : Kako bi moral paziti šele komandant oboroženih sil in najvišja moralna avtoritrta predsednik vseh slovencev !
tilus@email.si
17. 01. 2008 22.13
Prav bolestno je že kaj vse vam je nekaterim zadosti, da bi nasprotnika linčali.Gospod se je nekoliko šaljivo izrazil, kar je tudi res.Upokojenci se v resnici lahko najbolj bojimo matilde zato poskrbimo, da bomo bolj zdravo živeli.Kaj opravičilo minisrice in predsednika vlade, odstopi naj evropski komisar za socialo pa združeni narodi naj obsodijo takšno izražanje.Naslednjič pa sekanje glav, če le ni naš."Zares" bi se lahko posvetil temam, ki bi kaj dopriinesle skupni blaginji, ker pa nimajo idej in dobrih rešitev se posvečajo in obsojajo hudomušne izjave, ker so le tem lahko kos.
tirolec
17. 01. 2008 22.03
Ko so moji najbližji slišali, kaj je izjavil veliki gospod Štrovs, jih je skoraj kap, saj so že v večini čez 80. let. Ja to pa je Nova Slovenija, ki si vse upa- kot je: cerkev z veroukom-v OŠ, upokojence bo tako kmalu obiskala Matilda, delavska raja je tako ali drugače neuka in se ne zna postaviti zase...Kam smo prišli v tej naši lepi? Štrovs očitno ne zna računati in izračunati, da tudi kmalu odhaja v pokoj in me zanima, če bo kakšen molek in očenaš zmolil preden bo šel spat, v upanju, da se bo zjutraj čil in zdrav zbudil...! Torej dragi blogovci to je naša vrla koalicija in vlada na vseh področjih, ki očitno obvladuje sceno. Če bi kdo od delavcev v tovarni rekel kaj nemoralnega bi že zdavnaj moral na zagovor pred disciplinsko komisijo. Živela Slovenija z vso svojo uko vladavino in njeno demokracijo! Ali smo se za to borili??? Pričakujem vsak kakšen odgovor in hvala.
kosir_maks
17. 01. 2008 21.27
Kdo pa je Štrovs: navaden funkcionar nekega ministrstva ! Kdo pa je bil Drnovšek ! Komandant oboroženih sil in predsednik vseh Slovencev !! Kdo ima potem večjo moralno dolžnost, se opravičit za izjave !!! Dejmo, a premoremo malo objektivnosti ???
Tap Ata
17. 01. 2008 20.20
O Matildi pa nič :-((
mirjana.ck@siol.net
17. 01. 2008 19.48
koširjev maks...nikar ne piš med kozlanjem,...se čuti....
Tonček Balonček
17. 01. 2008 19.46
Ampak človek je aktivni in prizadevni član Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč in ima to Matildo stalno pred očmi. On je "naš"!