Slovenija

'Ali bo vlada obstala, bo odvisno od uspešnosti v zdravstvu'

Ljubljana, 17. 08. 2018 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, V.Š.
Komentarji
12

Marjan Šarec v svojem predstavitvenem nagovoru pred poslanci DZ ni bil ideološki, ni dvigal pričakovanj, uporabljal je jezik in stil, ki ga slovenski človek razume, je ocenil Žiga Turk. Visoko je postavil zdravstvo, analitik Igor Pribac pa se strinja, da je uspešnost na področju zdravstva tisto, na čemer bo prihodnja vlada obstala ali pa padla.

Po besedah Igorja Pribca sicer finančna kriza, s katero se je morala soočiti nekdanja premierka Alenka Bratušek, ni primerljiva trenutnemu položaju v zdravstvu.

"Slovensko zdravstvo je zašlo v globoko strukturno krizo", ki je deloma izraz krize slovenskih socialnih politik, prav tako pa bi v tem zahtevnem vozlu po njegovih besedah lahko videli tudi delovanje t. i. globoke države. So pa pričakovanja javnosti na tem področju zelo velika, morda celo prevelika, glede na možnosti, ki jih ima država, je izpostavil filozof in politični analitik Pribac.

Pribac: Javnost ne bo dovolila učnega obdobja, hotela bo takojšnje delovanje

Poudarki Šarčevega predstavitvenega govora so bili zanj bolj ali manj pričakovani. Med izjemami pa je izpostavil napoved povišanja deleža sredstev za kulturo ter specifično omembo visokotehnoloških investicij in informacijske podpore zdravstvenemu sistemu.

"Slovensko zdravstvo je zašlo v globoko strukturno krizo", ki je deloma izraz krize slovenskih socialnih politik, prav tako pa bi v tem zahtevnem vozlu po besedah Igorja Pribca lahko videli tudi delovanje t. i. globoke države.
"Slovensko zdravstvo je zašlo v globoko strukturno krizo", ki je deloma izraz krize slovenskih socialnih politik, prav tako pa bi v tem zahtevnem vozlu po besedah Igorja Pribca lahko videli tudi delovanje t. i. globoke države. FOTO: 24UR ZVEČER

Uspešnost vlade bo po mnenju Pribca odvisna tudi od uspešnosti komuniciranja. Pribac bi pri Šarcu stavil tudi na njegovo pragmatičnost v kombinaciji z vztrajnostjo in celovitim pogledom na položaj države. V smislu vztrajnosti pri doseganju dogovorov je namreč Šarec po besedah Pribca tudi "z odliko" opravil preizkus negotovega povolilnega obdobja.

Ne bo pa imela Šarčeva vlada dveh učnih let, ki si jih je lahko privoščila prejšnja. "Javnost tega ne bo dovolila, hotela bo takojšnje delovanje," je dodal Pribac.

Turk: Šarec je našel ravnotežje med nagovarjanjem desnih in levih vrednot

Nekdanji minister in komentator političnega dogajanja Žiga Turk pa je Šarčev govor  ocenil kot "povsem soliden". Šarec je po njegovem mnenju našel ravnotežje med nagovarjanjem bolj desnih vrednot (domovina, domoljubje, ljubezen do države), kot bolj levih (na primer čut za sočloveka in sodelovanje). Bil je nekonflikten, povedal je malo takega, s čemer se ni mogoče strinjati in zato ni bil preveč vsebinski, meni Turk in dodaja, da po tem tudi ni bilo nobene potrebe.

Nekdanji minister in komentator političnega dogajanja Žiga Turk pa je Šarčev govor  ocenil kot "povsem soliden".
Nekdanji minister in komentator političnega dogajanja Žiga Turk pa je Šarčev govor  ocenil kot "povsem soliden". FOTO: POP TV

Tudi Turk ugotavlja, da je Šarec na prvo mesto postavil zdravstvo, varnost in meje na drugo. Glede na to, kaj skrbi državljane, drugače po njegovih besedah niti ne bi bilo pametno. Tudi o zdravstvu je govoril tako, da si ni ustvarjal sovražnikov. "Pomembno je, da je na prvem mestu. Bolj izkušeni koalicijski partnerji so mu ta problem prepustili in glede na to, da ima še najmanj ideoloških predsodkov, zna biti to celo dobro," je v komentarju Šarčevih besed glede zdravstva še povedal Turk.

Kar zadeva javni in zasebni sektor, je Turk mnenja, da Šarčevo gledanje na stvari ni naivno, ampak pragmatično. Šarec je danes namreč med drugim poudaril, da morata zasebni in javni sektor delati z roko v roki ter da ne pristaja na prepire o tem, ali je vojska pomembnejša od policije. Kje Šarec stoji v dilemi javno-zasebno, se bo pokazalo v konkretnih primerih, pravi Turk. 

Šarec je danes zaprisegel kot predsednik vlade, potem ko je njegovo kandidaturo na tajnem glasovanju v DZ podprlo 55 poslancev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tbmb
19. 08. 2018 09.20
+3
Če bi bilo porihtano gospodarstvo bi bilo denarja za vse ostale nepridobitne službe itd, kaj tem ljudem to ni jasno ali se sprenevedajo. Kaj Štrukelj misli da učitelji in vsa prosveta dela profit državi.....Povedat mu ni denarja treba ga vložiti tja kjer se bo 10x vrnil potem bo denar za njih javno upravo, žal je to realnost.
JanezNovakJohn
18. 08. 2018 17.44
+3
V zdravstvu bo vera na prvem mestu. Le kdo bo kos vsem tem skorumpiranim bogovom.
puspan
18. 08. 2018 15.16
+4
Zdravstvo ne bo rešil nihče, ker je njihov loby nenasitna.
Transformerji
18. 08. 2018 11.13
+7
Če ne bomo najprej počistili pravosodni sitem, potem tudi zdravstvenega ne moremo!
JE-BI-GA
18. 08. 2018 08.53
+10
V zdravstvu prej ne bo reda dokler zdravstveno osebje ne bo imelo samo enega stolčka. Dopoldan v javnem zdravstvu, popoldan v svoji ambulanti, ti so paraziti zdravstva. Če bi se pošteno delalo 8 ur jim ne bi bilo do popoldanskih del ob katerih pa samo že obupanim kradejo še zadnji denar......................Pa javna naročila ??????????????????????????
wolfterier
18. 08. 2018 09.46
+5
Če bi Zemljarića jutri zaprli,bi bilo prepozno !
srecnii
17. 08. 2018 21.25
+10
Zdravstvo nebo nikol več to kar je bil, sam še slabše bo.
šmajser1
17. 08. 2018 21.23
+13
NAJPREJ SE NAJ UREDI ZDRAVSTVO! PROSIM LEPO! NE SAMO CAKALNE VRSTE, KI SO ABSURDNE! TUDI ODNOS ZDRAVNIK PACIENT, KI JE V VECINI NEKOREKTEN IN NEPROFESIONALEN, OZIROMA JE SAMO ZA TISTE, KI IMAJO DENAR!
tron3
17. 08. 2018 20.21
+13
Vlada ostane ali pade na migrantski politiki, to bo bistvo, ker se Škofja Loka ne sme več ponoviti.
tron3
17. 08. 2018 20.25
+8
Razmer v zdravstvu pa itak nobena politična opcija ne bo pošlihtala, to je dejstvo. Tisti ki bo prikrajšal elito v zdravstvu ki je navajena da si razdeli med 300 in 400 milijoni na leto bo letu tako ali drugače.
vinogradnik33
17. 08. 2018 20.13
+1
To ali se bodo razmere v zdravstvu uredile ni toliko na vladi , kot na zdravnikih , ti so sprožili in zašli v to krizo in sedaj naj jo rešujejo drugi !
optimist11
17. 08. 2018 21.11
+11
Zdravstvo lahko rešijo dobri ekonomisti v sodelovanju s stroko. Denar ne odteka zaradi kirurgov ampak ekonomistov. Ko pa ne bo več pomanjkanja denarja se bodo skrajšale tudi čakalne vrste, saj bodo lahko obratovali stroji, ki danes zaradi Neplačil zavarovalnice stojijo.