Slovenija

'Hočemo dostojno živeti'

Ljubljana, 17. 11. 2007 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Na protestih, na katerih naj bi se zbralo okoli 70.000 ljudi, so delavci zahtevali višje plače.

Pod Titom je bilo bolje, so prepričani delavci.
Pod Titom je bilo bolje, so prepričani delavci. FOTO: Jani Dolinšek
Sindikati so množičen protest pripravili že 26. novembra leta 2005, ko se je na protestu proti vladnim ekonomskim in socialnim reformam, predvsem pa proti ideji enotne davčne stopnje, kljub močnemu sneženju po ocenah organizatorja zbralo 40.000 ljudi.

Dvig plač zaradi vse višjih življenjskih stroškov, udeležba delavcev pri dobičku in zmanjševanje razlik med bogatimi in revnimi, so bili poudarki govorov sindikalnih voditeljev na osrednjem delu demonstracij v Ljubljani. Sindikati od delodajalcev pričakujejo resna pogajanja o sindikalnih zahtevah, sicer so odločeni pripraviti splošno stavko, ki naj bi bila januarja.

Po podatkih organizatorja naj bi se shoda udeležilo okoli 70.000 protestnikov, po podatkih policije jih je bilo le med 15.000 in 17.000. Sindikati so oceno policije zavrnili. Kot je povedal sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Milan Utroša, so samo v njihovem sindikatu razdelili prek 50.000 telovnikov, ki so jih nosili protestniki, posebej pa so jih delili še drugi sindikati. Na vprašanje, zakaj takšno odstopanje v številu udeležencev med uradnimi podatki policije in organizatorjev, je tiskovna predstavnica na Policijski upravi Ljubljana Martina Gramec odgovorila, da je policija o navedenem podatku sklepala na podlagi udeležencev, ki so se na shod pripeljali z organiziranimi avtobusnimi prevozi, odstopanja pa ni želela komentirati.

Bo množica prepričala delodajalce?

"Upamo, da bo v nadaljevanju v delodajalskih organizacijah vendarle prevladal razum. Če ne bo napredka za pogajalskimi mizami, bomo prisiljeni iti v generalno stavko," je v nagovoru zbranim protestnikom poudaril vodja največje slovenske sindikalne centrale, Zveze svobodnih sindikatov SLovenije (ZSSS), Dušan Semolič. "Te demonstracije so zadnje resno opozorilo delodajalcem." Po Semoličevih besedah od vlade zahtevajo, da je bolj učinkovita pri odpravljanju inflacije, da parlamentu predlaga spremembe zakonodaje, ki bi preprečile bogatenje le nekaterih posameznikov, in da prisluhne predlogom sindikatov javnega sektorja in omogoči v začetku prihodnjega leta prehod v nov plačni sistem. "Zahtevamo, da se konča požrešnost kapitala po dobičkih. Zahtevamo, da se standard delavca zaščiti pred dnevnimi podražitvami hrane", je še poudaril Semolič.

Delodajalcem sporočajo, je dejal, "da jim bo še žal, kajti če se ne dogovorimo za višje plače, bomo celo Slovenijo ustavili s stavkami".
Delodajalcem sporočajo, je dejal, "da jim bo še žal, kajti če se ne dogovorimo za višje plače, bomo celo Slovenijo ustavili s stavkami". FOTO: Dare Čekeliš


"Dobički letijo v nebo na krilih mizernih mezd," pa je dejal vodja sindikalne centrale Konfederacija sindikatov 90 Slovenije Boris Mazalin. Kot pravi, so bili doslej zmerni v svojih zahtevah, sedaj pa bodo zahtevali še več. "Tu smo, da ohranimo dostojanstvo življenja, kar je pogoj za demokracijo," je povedal. Predsednik sindikalne centrale Pergam Dušan Rebolj je poudaril moč solidarnosti med delavci, upokojenci in študenti. Delodajalcem sporočajo, je dejal, "da jim bo še žal, kajti če se ne dogovorimo za višje plače, bomo celo Slovenijo ustavili s stavkami". Zahtevajo takojšen dvig plač, participacijo delavcev pri dobičkih in da "tajkuni" visoke nagrade vrnejo. "Sindikati ne protestiramo proti vladi, demonstriramo proti delodajalcem, za višje plače. Da pa so ljudje ogorčeni nad celotno zadevo, pa je normalno. To je bilo za pričakovati“, je še poudaril Rebolj.

Transparenti: "Siti smo vsega, le kruha ne", "Ti, direktor, kakšen je bankovec za 100 evrov?", "Kako, da je kruh tako drag, naša meso in kri pa tako poceni?", "Tvoja sejnina je večja kot moja plača".

Generalni sekretar Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber je med drugim opozoril na zaveze v novem socialnem sporazumu glede upoštevanja inflacije in produktivnosti pri rasti plač. "Obnašanje delodajalcev, ki se danes skrivajo za tem, da nimajo mandata, govori o tem, da so socialni sporazum podpisali s figo v žepu," je dejal. "Delodajalci, vaši pozivi, da bo zmanjšanje davkov sprostilo več manevrskega prostora za dvigovanje plač, so zlagani," je tistim, proti katerim so uperili shod, sporočil generalni sekretar Zveze delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost Slavko Pungeršič. Prihranek iz zniževanja davka na plače in obdavčitve dobičkov se namreč ni prelil v višje plače, je dejal in dodal, da je odgovornost za višino plač na njihovi, ne vladni, strani.

Skupaj za večje plače!
Skupaj za večje plače! FOTO: Damjan Žibert

Predstavnik Evropske konfederacije sindikatov, ki združuje več kot 60 milijonov delavcev, Roberto Treu je v govoru izrazil podporo zahtevam slovenskih sindikatov po dvigu plač zaradi rasti življenjskih stroškov. Po njegovih besedah je dozorel čas, da se rast dobičkov odrazi tudi v rasti plač. "Vaši cilji so enaki ciljem vseh sindikatov Evrope," je dejal.

Študentje za boljši jutri, upokojenci za preživetje

Po navedbah sindikatov je bil protest usmerjen proti delodajalcem, spodbudila pa so ga neuspešna pogajanja o spremembi načina usklajevanja plač. Sindikati upajo, da bodo s protestom pri delodajalcih prebudili razum in da se bodo pripravljeni pogajati o njihovih zahtevah. Sicer za januar napovedujejo splošno stavko, ki pa bi po navedbah sindikatov povzročila delodajalcem veliko več škode, kot bi jo izpolnitev sindikalnih zahtev.

Medgeneracijsko solidarnost so prišli na protest izkazati tudi upokojenci in študentje. Kot je povedala predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak, so prišli iz solidarnosti do upokojencev, ki ob novih podražitvah ne bodo mogli s pokojnino preživeti do konca meseca, do svojih "otrok in vnukov", ki da za pošteno delo ne dobijo poštenega plačila, in do vnukov, ki jim šolnine in podražitve ogrožajo možnost študija.

Študentje so na protest prišli podpreti sindikate "v boju za boljši jutri", je dejal predsednik Študentske organizacije Slovenije Tomaž Frelih. "Študentje vemo, da je delavski boj tudi študentski boj in da bomo jutri mi iskali svoj prostor na trgu dela." Izpostavil je problem podrejanja šolskega sistema prostemu trgu in željo po privatizaciji javnih storitev. Po njegovih besedah demonstracije odražajo trenutno stanje slovenske socialne države. Blaginjo namreč čutijo le določene skupine, je dejal in dodal, da ne smemo dopustiti takšnega razslojevanja družbe in elitizacije.

Ministrica Cotmanova: Zahteve po višjih plačah upravičene

Demonstracij so se udeležile tudi organizacije iz tujine. Po podatkih ZSSS so se protesta udeležili sindikati iz Avstrije, Hrvaške, Srbije, Italije, Makedonije in BiH, poleg tega pa so iz tujine prejeli pisne podpore demonstracijam nekaterih mednarodnih in regionalnih mrež sindikatov.
Demonstracij so se udeležile tudi organizacije iz tujine. Po podatkih ZSSS so se protesta udeležili sindikati iz Avstrije, Hrvaške, Srbije, Italije, Makedonije in BiH, poleg tega pa so iz tujine prejeli pisne podpore demonstracijam nekaterih mednarodnih in regionalnih mrež sindikatov. FOTO: Dare Čekeliš

Protestnega shoda se je udeležila tudi ministrica za delo Marjeta Cotman. Protest razume kot odločen in upravičen poziv delodajalcem in lastnikom kapitala k razmisleku o povišanju plač v tistih panogah, kjer so rezultati dela dobri. Po njenem mnenju so zahteve delavcev po višjih plačah legitimne in tudi upravičene. Kot je povedala, jo premier Janez Janša podpira pri njenih prizadevanjih za izboljšanje blagostanja vseh ljudi, kar je tudi naloga celotne vlade. Obenem je delodajalce spet pozvala, naj sedejo za pogajalsko mizo.

Türk: Čas je za pogajanja

V pogajanjih je mogoče poiskati rešitev, meni Danilo Türk.
V pogajanjih je mogoče poiskati rešitev, meni Danilo Türk. FOTO: Aleksa Čupić

Protesta sta se poleg ministrice Cotmanove udeležila tudi minister za obrambo in predsednik koalicijske stranke DeSUS Karl Erjavec ter novoizvoljeni predsednik države Danilo Türk. Slednji je dejal, da je želel s svojo prisotnostjo pokazati, da mu ni vseeno in da je to resen problem, h kateremu je treba resno pristopiti. "Sedaj je dobra priložnost, da se spet sede za mizo in da se poišče rešitev," je prepričan. Glede dejstva, da nekateri živijo z dohodkom 300 ali 400 evrov na mesec, je dejal, da sočustvuje s tistimi, ki živijo v takšnih težkih pogojih. "Mislim, da je njihovo izražanje mnenja danes upravičeno," je povedal. Po njegovih besedah je treba s pogajanji narediti potrebne popravke pri plačah in učinkovito ukrepati, da se inflacija zmanjša in da se v prihodnje ne bo višala. Türk se je sicer že srečal s predstavniki delodajalcev in slišal njihovo analizo. "Že večkrat sem povedal, da je potrebno popuščanje," je dejal in dodal, da ne verjame "v neizbežno neuspešnost pogajanja"; verjame, da so lahko pogajanja vedno uspešna.

Janša: Sindikati kažejo moč

Javni shod je potekal mirno, je sporočila policija. Zaznali so le eno posamično kršitev nedostojnega vedenja na javnem kraju.

Predsednik vlade Janša pa je ocenil, da je shod "lahko neka manifestacija, ki je morda tudi potrebna sindikatom, da pokažejo svojo moč". Razmere v vseh podjetjih po njegovem mnenju namreč niso enake. "V podjetju, ki kuje dobičke, je potreben sindikalni boj. V podjetju, ki je na robu preživetja, pa lahko radikalna zahteva po dvigu plač ogrozi njegovo prihodnost," je ponazoril in dodal, da dokler bodo delavci hodili na proteste v Ljubljano, v nobenem podjetju po Sloveniji ne bodo dvignili plač, saj se tega "v glavah ne bodo ustrašili".

Ekonomisti opozarjajo

Delavske demonstracije v Ljubljani
Delavske demonstracije v Ljubljani FOTO: Dare Čekeliš

Uvedba ukrepov in dvig plač, kot ga predlagajo sindikati, bi lahko vodila k naraščanju inflacije in upadanju števila delovnih mest, menita ekonomista Bogomir Kovač in Igor Masten z ljubljanske ekonomske fakultete ter France Križanič z Ekonomskega inštituta Pravne fakultete v Ljubljani. Kovač meni, da inflacija, ki je bila glavni vzrok za protest, sama po sebi v tej višini ni težava, "težava je, kako jo razumemo in kako ji pristopamo". Kot je povedal, mora z makroekonomskega stališča raven plač zaostajati za ravnjo produktivnosti, ne glede na to, na kateri ravni se dogovarjajo. V nasprotnem primeru bi lahko morebitni ukrepi vodili v naraščanje inflacije in upadanje števila delovnih mest, opozarja. Po Kovačevih besedah je treba upoštevati ekonomsko logiko in vse tri partnerje znova pozvati k pogajalski mizi ter se dogovoriti za čim bolj decentraliziran način dogovarjanja.

Po Križaničevem mnenju bo protest okrepil položaj sindikatov v pogajanjih, verjetno pa do dviga plač, "kot si nekateri predstavljajo", ne bo prišlo, saj da bi zelo verjetno sledila kriza brezposelnosti in streznitev. "Stvar je treba jemati kot zlato sredino," je povedal. Statistika sicer kaže realno rast plač na zaposleno osebo, se pa določenim slojem plače ne izboljšujejo, zato bi bil po njegovem potreben "ustvarjalen pristop", s katerim bi tistim z nizkimi pokojninami in plačami zagotovilo nekakšen dodatek.

Množica je protestirala za višje plače.
Množica je protestirala za višje plače. FOTO: Dare Čekeliš

Masten ne razume zahtev sindikatov po dvigu osnovnih plač, saj da so v kolektivnih pogodbah že vse potrebne klavzule za usklajevanje osnovnih plač. Navedel je izsledke analize, po kateri vsak odstotek, za katerega rast plač presega inflacijo in produktivnost, dvigne inflacijo za dobro polovico odstotka. "Zahteve bodo v pogajanjih enkrat morale dobiti epilog in če bodo šle preko meje, ki jo prenese gospodarstvo, bodo dobili točno tisto, zaradi česar protestirajo: še višjo inflacijo," je pojasnil. Dodaja, da bi sledilo tudi zmanjšanje konkurenčnosti in izguba delovnih mest.

Glede udeležbe delavcev pri dobičku je Masten dejal, da brez zakonske podlage, ki bi nato podjetjem, v katerih bi delavci sodelovali pri dobičku, omogočilo ugodnejšo davčno obravnavo, ni pričakovati, da se bodo podjetja za to odločala. Kot pravi, so stopnje, po katerih se povečujejo dobički slovenskih podjetij, ciklične narave. Zato se mu glede tega, kdo naj ima kaj od ugodnih gospodarskih razmer, zdi udeležba pri dobičku primernejša oblika, kot pa bi bil val povišanj plač, ki bi v času, ko se bi gospodarska rast ohladila, predstavljale preveliko breme.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (678)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
04. 04. 2008 20.16
superbooy oo7 imaš moj podpis
Prvo Bore
20. 11. 2007 20.42
leto2008 Kaj Ti pa morem če si pa kmet , tako ali tako !! LOL
Ka_te_briga
20. 11. 2007 20.18
Se strinjam s Prvo Borcem...;-))
Shiraz
19. 11. 2007 23.50
"Pod Titom je bilo bolje, so prepričani delavci. " Kdo je to bil Tito?
Shiraz
19. 11. 2007 23.47
Pozdravljeni, "Delavski protest" bi lahko naslovil kolumno kak novinar v dnevnem časopisju, vendar ne bi smel pozabiti mojih narekovajev v naslovu. Zakaj je temu tako? Iz čisto preprostega razloga. Ker to ni bil protest obubožanih delavcev, pač pa je bil to protest študentov, ki so delili antivladni propagandni material, v katerem so se "borili" proti šolninamin in sploh niso imeli pojma, zakaj se protestira. Bil je to protest gejev in lezbijk, ki so se s svojimi transparenti zavzemali za lastne ideale, čigar napisi niso omenjali višjih plač. Bil je tudi protest komunistov, ki so pod pretvezo, da se zavzemajo za višje plače, namesto transparentov nosili komunističen zastave, na katerih je pisalo o združevanju proletarcev ne pa o dvigu plač. Je bil to res protest tistih, ki krvavo služijo denar. Ne, ni bil to naš protest, bil je protest veljakov politične levice, ki so si med protestniki nabirali fis točke z besedami...mi smo z vami.......MENE NISO PREPRIČALI. Zakaj Vam to pišem? Zato, ker sem tudi jaz bil tam in tudi mene je zeblo, kakor mnoge, vendar se nisem boril proti vladi, temveč proti požrtnim delodajalcem, ki so se skopuško greli noge doma. Več, kot očitno je, da je opozicija napovedala "sveto vojno" vladajoči strukturi", vendar se je zmotila v nečem. V tem, da Slovenci in Slovenke nismo naiven narod in znamo razmišljati s svojo glavo. Razmišljajte tudi vi tukaj, ki pišete in preden kaj zapišete, preverite, ali pišete resnico ali laži.
mac4_m
19. 11. 2007 21.16
bistvo vsega je. V sloveniji vlada mafija. Na cesti primitivna južna golazen, v celoti pa naša 'tajkunska' ala forum 21 golazen. Sami kriminalci. Podpirajo jih tako 'leve' kot 'desne' vlade. Vsak svoje pač. Baje je Janša na intervjuju izjavil, da ni smiselno loviti in kaznovati (in orubiti) 'divjih privatizarotjev' beri, smdljivih kriminalcev. Torej ne se kregat folk, gremo probat še v tretje, recimo z Jelinčičem. Ta še edino govori o preganjanju kriminalcev. Če ta varianta ne uspe pol ostane samo še vojna...Na žalost. Slovenci kremeniti, le stopimo v korak, da osvobodimo svoj domači prag...Ne glede na to, a verjamete v boga ali komunizem, samo, da ste pošteni in ljubite slovenijo in lasten narod. Vse izdajalce, leve ali desne pa pred zid....
srecnii
19. 11. 2007 19.44
Kok mi gre to na živce k mi en tle neki moralo dol zbiva še posebaj pa PRVO BOREC ta človek je res za v Polje
srecnii
19. 11. 2007 19.33
@Prvo Borec: Ti si naravnost za v Polje v Ljubljano.
Luka Kürner
19. 11. 2007 14.44
NAJ VSAK DIREKTOR V SVOJE SRCE POGLEDA IN SE ZAVEDA, DA SO DELAVCI TISTI, KI DELAJO ZANJ. LE KAJ V PISARNI DELAL BI SAM??!!!
pomaranca.anca@gmail.com
19. 11. 2007 14.34
gospakatja, sej imate prav, sam druženje nam spet prepovedujejo (oziroma omejujejo) z raznimi protikadilskimi zakoni. Me sploh ni več volja it med ljudi. In ja, najboljše je imet sprt narod, ki ne zna stopit skupaj da bi uprl.
bysaRD
19. 11. 2007 13.50
V Srbiji zagotovo ni več tako. Non-stop nekaj pljuvamo po južnjakih, zato ti lahko povem, da so veliko bolj pošteni, topli in odkriti ljudje, kot ap povprečna slovenska pizda.
fmunih@email.si
19. 11. 2007 10.04
euro...žal nisi razumel, preberi ponovno, ali pa večkrat oz. vprašaj znance za pojasnilo!
gospakatja
19. 11. 2007 09.30
vse vlade, leve in desne, ki se bojo zvrstile so lahko supersrečne, da premorejo tako ljudstvo ( kregajoče se, razdeljeno na vaše in naše,neizmerno fanatično in istočasno pridno, delavno in ubogljivo). ljudje, se zavedate, da s takim načinom delovanja koristite le vladajočim, pa neglede na strankarsko pripadnost, svetovni nazor ali barvo. ja, smo različni : delimo se na tiste, ki so ( v tranziciji ) znali poskrbeti zase in tiste, ki nismo znali!!!! zdej se pa žremo med sabo, namesto da bi se nehali sprehajat po nakupovalnih središčih in polnit vozičke s šaro, ki je rabimo, s hrano, ki nam škodi in s telefončki, ki so koristni le za operaterje in proizvajalce. kupujmo moko, pecimo si kruh sami, jejmo meso le 1x na 14 dni, uporabljajmo hišni telefon le za nujna sporočila, pozabimo na beli sladkor in jedi iz njega, ne kupujmo le zaradi tega, ker nimamo kaj drugega početi ! ponovno se začnimo družiti in ne buljimo cele večere v tv ekrane ! preberimo najmanj 1 knjigo na teden, naučimo se kakega tujega jezika in začnimo razmišljat s svojo glavo. življenje bo postalo bolj zdravo, cenejše in zanimivejše. probajte !!
manjakranjc@hotmail.com
19. 11. 2007 09.26
dokić dokić; In kdaj lahko od tebe pričakujemo da se spametuješ? Vidim, da si danes že prebral Dnevnik, sedaj pa ponovno po CAPS LOCKU pa gas. In ti se smejiš drugim...v šoli boš spoznal, da se temu reče ironija.
doki007@email.si
19. 11. 2007 08.59
HA HA HA ,.....PO KATASTROFALNEM PORAZU PETRLETA ,..SE JE VLADA SPOMNILA DA NE MORE DELAT DOBRO ,....!!!! ČUDNO SE MI ZDI DA PREJ TEGA NI NAZNANILA ,....???? ------KAJ NAKATERI PIŠEJO ,...ČLOVK CRKNE OD SMEHA ,.....ja ja luser je tut med njimi ........
euro
19. 11. 2007 07.24
fmunih - najboljše, da se vrnemo v stare dobre titove čase in lepo z Yugoti in Fičeki na Ponte Roso švercat kaubojke, kavo, pralne praške itd., doma pa za avtomobile uvesti vožnjo par-ne par. Menda je v Srbiji še vse po starem, vredno ogleda in posnemanja?
fmunih@email.si
19. 11. 2007 06.57
Tanko (POP TV 24ur), tvoje vprašanje ministersekmu predsedniku o inflaciji je bilo pravilno, njegov odgovor pa skrajno aroganten! Očitno, najboljša obramba je napad (sistem Napoleon)! TRGOVCI, ODPRTA VAM JE POT K PODRAŽITVAM! Delodajalci, ne dovolite sindikatom in vladi, da polnjenje žepov trgovcev in državne blagajne pokrijete vi, z dvigom plač delavcem (dobički naj bi se po vladnih intuicijah zmanjšali pri delodajalcih in povečali pri trgovcih). HALO! Sindikati, vztrajajte na dvigu plač, kar je edino pravilno, saj več kot 7 odstotne realne inflacije v letu 2007 ne morete prezreti. Če boste dovolj dolgo vztrajali in štrajkali, bo zmanjkalo denarja, trgovci ne bodo imeli komu prodajati, in tako vladi ne bo potrebno narediti ničesar, kot ponavadi. Ljudje, če ste pametni, boste letos zmanjšali nakupovanje in počakali na razprodaje po novem letu. Glede na obete na podlagi analiz inštitucij EU, se bliža recesija (zmanjšanje povpraševanja in posledično dela), zato hranite denar še za črne dni. Trgovci so letos že dovolj zaslužili (Merkator je povečal dobiček za 19 odstotkov, Interspar pa ni daleč stran). V civilizirani ekonomski družbi je guverner banke človek, ki dela, če vlada dopušča inflacijo, vse v nasprotju z vlado. Vlada vedno želi dvigniti davčne prilive z višanjem cen pri trgovcih. Guverner banke na rast cen reagira z dvigom obrestnih mer, da zmanjša povpraševanje po blagu in umiri rast cen. Pri nas pa je guverner Banke Slovenije človek izvoljen na zahtevo vlad(n)e (koalicije), ki se očitno obnaša po pravilu treh opic: nič rekel, nič videl in nič slišal. Glede na maastrichtsko pogodbo, bi morala država poskrbeti za inflacijo v okvirih pogodbe (kriva sta vlada in guverner Banke Slovenije). Ker ji primanjkuje denarja dopušča, da trgovci delajo po svoje. Vlada miži s svojimi inšpekcijskimi službami, ki bi morale izvržiti inšpekcijo upravičenosti rasti cen. Iz ekonomske teorije se ve, da izdelki, ki se proizvajajo že od nekdaj, niso upravičeni do rasti cen, ker niso inovacije, ampak so upravičeni samo do korektur vrednosti v zvezi z inflacijo in razmerjem ponudbe/povpraševanja (prehrana, oblačila, ne inovirani tehnični predmeti, ne inovirane storitve itd). V Sloveniji ni bilo zaznati povečanega povpraševanja, ponudba pa je neizmerna, torj bi morale cene PADATI in NE rasti. Državljani, vaša pridnost in 5 odstotna rast je v korist samo državi, kajti podjetjem jo je že požrla inflacija-večji življenski stroški bodo usekali po vaši žepih in ne po trgovskih podjetjih, ki jih ščiti vlada. Na internetnem naslovu: http://www01.imd.ch/wcy/ povezava: Overall Scoreboard 2007 (PDF, 151) boste ugotovili za leto 2007, da je Slovenija na 39 mestu po konkurenčni sposobnosti izmed 53 držav (sposobnost konkuriranja na tujih trgih s svojim delom, storitvami in izdelki). Torej smo zadnji v tretji četrtini. LJUDJE, V DECEMRU NE TROSITE DENARJA, S TEM BOGATIJO SAMO TRGOVSKE VERIGE, VAM PA SEDAJ, ZARADI PODRAŽITEV, ŠE HITREJE KOPNI DENARNICA. POČAKAJTE NA NOVOLETNE RAZPRODAJE! Tanko, prav imaš, ko razmišljaš, da je za vse kriva vlada. Minister Gregor pa nič!
Prvo Bore
19. 11. 2007 05.32
leto2008 Ti se pa toliko razumeš u subvencije, kot mestni fantek, ki je rekel mamici : Zakaj potrebujemo keave, če pa kupimo mleko v trgovini in ali niso vse krave vijoličaste ?? Slovenija polaga določen denar v Brusel ( isti kurac , kot Beograd, takrat smo bili saj gospodje ) in če naši ljubi politiki ZNAJO izrabiti vse te prispevke, ki smo jih že dobili , potem bi še šlo, toda ne zanjo. Teh prispevkov je pa malo morje, ki bi jih lahko dobili . Od subvencij do kohezijskih skladov, investicij za zaleno energijo, od šengenske meje - kjer smo pokadili zaradi nesposobnosti politikov 400.000.000, 00 Sit. Zatorej se Ti lepo drži svojih gob in kmetije in ne flancaj neumnosti. soonman delno imaš prav, ampak majhen kmet, ne vzdrži vseh stroškov, toda nikoli ni bilo v Sloveniji toliko veleposestnikov, kot jih je sedaj. Veleposestnikov je bilo pred leti že 550, kar pomeni 50 Ha v enem kosu zemlje. Še bivši mininister Smrkolj in njegov sekretar Pevec ima kmetijski stalež. Oba imata kmetijo, ki sta jih gešenk dobila, skor. Kmetijsko ministrstvo, pa dobi takoj iza ZZZS največ denarja. mac4_m sedaj je v igri , igra besed minimalni zajamčeni OD ,zajamčeni dohodek ter dohodek po kolektivni pogodbi in seveda individualni dohodek po individualni pogodbi, kar jih je pa malo. Podjetja VSA delajo z minusom ali pa na rentabilni nuli. Kot je že spoštovana strelka omenila, 900 delavcev in prijavljenega čistega dohodka 500.000,00 €, tako podjetje treba zapret ali pa dati nove direktorje, ki bodo dali več dohodka in dela. Če obračunamo , da je 900 delavcev in da je normalna ura obračunska brez materiala 25 €, kar je cena pri kovinarjih, kaj šele pri kakšnem telekomu, ki je 65 € za monterja. Potem dobimo zaslužek 4.050.000,00 €. Za delavske plače je šlo pa koliko ? Samo 873.000,00 € Ne pozabite na divjo privatizacijo,ko so pokradel tovarne in sedaj ZOPET na ulice. Podal, pa sem obračunsko uro za navadnega delavca. Delavci tujci se pa prodajajo po 11 € delodajalcem , odvisno od poklica in znanja. veljo si prečital lepo na delo in v štrajk. To ne velja za prave privatnike, mapak oni že sedaj palčujejo več, kot je kolektivna pogodba in dajejo malo več, kot je na trgu. Torej bi se samoumevno vzdignila plača tudi delavcem pri privatnikih. Dokler bodo šefi proizvodnje stanovali pri tašči ali mami z družino, bo vedno tako. Otroke ven nagnt, pa bo. Me žena prej ven fukne, kot pa sinove LOL Ampak to je resnično, koliko ljudi stanuje pri starših in nimajo pravega sexualnega življenja LOL.
srecnii
18. 11. 2007 23.00
soonman: Subvencije ne plačuje Slovenija manj pa še davkoplačevalci temveč EU(Bruselj, točno ne vem) in ne me tle za norca met. Ke si pa še vidu, da bo Slovenija plačevala subvencije, če še za skret papir nima. Slovenija samo deli subvencije Veš o kmetijstvu pa raje bodi tiho, ker nimaš pojma. lp
mac4_m
18. 11. 2007 22.28
vlada bi morala posredovati s svoje strani. Pogumno sprejeti novo zajamčeno plačo v sloveniji in to 1.000 kovancev po euro. Kera firma ne more naj pač propade, če pa noče pa managerje v zapor. Verjemite, da lahko vsaka firma zmore. Če vsaka beznica lahko tolk plača kelnarcam, da se ne da. Denarja je dovolj samo preveč je pogoltnežov, ki jim na žalost strežejo vse vlade...