Kljub vsemu zaupnica izglasovana

Janševa zahteva po glasovanju o zaupnici je kot ''zdravilo, ki ni ustrezalo diagnozi'', je prepričan Pahor.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Od predsednika vlade želim odgovor ali sporazum o nenapadanju še velja. Če še velja, se bo treba usesti in pogovoriti, kaj je treba narediti, da bodo stvari tekle tako, kot si vsi želijo.
Prvak SD Borut Pahor

Predsednik SD Borut Pahor je dejal, da je predsedniku vlade Janezu Janši poslal pismo, v katerem ga poziva, naj nedvoumno pove, ali sporazum o pripravah za uspešno predsedovanje Evropski uniji (EU) še velja. Pahor se je s pismom odzval na ponedeljkove premierjeve besede, da je sporazum "ostal samo mrtva črka na papirju". Vodja največje opozicijske stranke je zagotovil, da bo SD tudi vnaprej konstruktivna, saj si želijo uspešno slovensko vodenje Evropski uniji.

Borut Pahor

Pahor je zatrdil, da bo njegova stranka "ohranila politični slog strpnosti in visoke politične kulture" (Foto: POP TV)

Pahor je zatrdil, da bo njegova stranka "ohranila politični slog strpnosti in visoke politične kulture". Prepričan je tudi, da je predsednik vlade v ponedeljkovem nastopu v parlamentu zamudil priložnost, "da bi s spravljivim tonom spodbudil opozicijo k bolj konstruktivnem obnašanju". Premierjeva zahteva po glasovanju o zaupnici vlade pa se predsedniku SD zdi kot "zdravilo, ki ni ustrezalo diagnozi".

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel meni, da je ugled Slovenije neokrnjen. Dejal je, da so ga sicer nekateri kolegi spraševali o dogajanjih doma, kar pa Rupla ne preseneča, "spričo tega, kar je bilo pisano in govorjeno pri nas v Sloveniji." "Mi smo prebrodili eno manjšo težavo. Vlada ima zaupnico in lahko s polnimi pljuči zadiha in se pripravlja na predsedovanje," je še dejal Rupel, ki se mudi v Bruslju.

Ker SD ne sodeluje v vladi, tudi ne more prevzeti odgovornosti zanjo, je pojasnil Pahor. "Včeraj je bilo tipično koalicijsko glasovanje o vladi," je še poudaril in dodal, da "je koalicija izrekla podporo, opozicija, tako kot je običajno, pa podpore ni izrekla".

Predsednik SD je prepričan, da se mora Janša izreči o tem, "ali sporazum ostaja relevanten". V primeru Janševega pritrdilnega odgovora Pahor predlaga srečanje podpisnic sporazuma. "Če pa premier ocenjuje, da sporazum ni več relevanten, potem sklicevanje nanj v prihodnjih mesecih ne bo več mogoče," je še dodal.

Zanikal je tudi očitke, da njegova stranka skozi lastništvo vpliva na časopis Delo. "To ni res," je zatrdil in dodal, da "vam to lahko potrdijo tako lastniki te hiše kot uredniki te hiše". "Nanje se obrnite in jih vprašajte, ali sem bodisi z lastniki bodisi z uredniki imel kakršenkoli razgovor, kakršno koli zahtevo, kakršno koli spodbudo za to ali ono," je dejal in dodal, da "se jaz osebno nisem nikoli vtikal v uredniško politiko ali novinarske prispevke".

Pahorju se zdi pomembno, da slovenska javnost ne bi verjela ocenam, da SD v mednarodni skupnosti ali EU dela proti interesom Slovenije. Po njegovih besedah bo to lahko potrdil predsednik poslanske skupine socialističnih in socialdemokratskih strank v evropskem parlamentu Martin Schulz, ki bo 3. in 4. decembra prišel na obisk v Slovenijo.

Na politično dogajanje v Sloveniji so se odzvali tudi v Bruslju. Predsednik parlamenta Hans Gört Pöttering ter predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso sta izrazila prepričanje, da bo Sloveniji uspelo demokratično rešiti notranjepolitične težave ter da bo njeno predsedovanje v prvi polovici prihodnjega leta uspešno.

Zares ne bo 'nagajal'

V Zares ne odklanjajo sodelovanja z vlado v času predsedovanja EU, je dejal predsednik stranke Zares Gregor Golobič. Ob tem pa je Golobič opozoril, da sporazum o sodelovanju za namene predsedovanja ni postal mrtva črka na papirju sedaj, kot je ugotavljal Janša, pač pa je bil mrtev že od samega začetka. Zato Golobič pričakuje, da bo vlada čim prej sklicala sestanek podpisnic sporazuma, da bi na njem opredelili nadaljnje delo, ki jih čaka med predsedovanjem EU. Predsednik Zares je tudi napovedal, da bo z njihove strani 'nagajanja' vladi bistveno manj, kot ga je bilo v času, ko je bil Janša v opoziciji.


'Vlada je slaba, a naj vlada'
Janez Janša v državnem zboru

Za zaupnico vladi je glasovalo vseh 49 poslancev koalicije ter poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti, medtem ko je 33 opozicijskih poslancev glasovalo proti, šest pa se jih glasovanja ni udeležilo. (Foto: POP TV)

Koalicija bo preživela do parlamentarnih volitev, ki so prihodnje leto.
Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik

Državni zbor je včeraj po večurni razpravi potrdil zaupnico vladi. Za zaupnico je glasovalo 51 poslancev, 33 pa jih je bilo proti. Po izglasovani zaupnici je premier izrazil razočaranje nad opozicijo, ki se po njegovem mnenju ni uspela ograditi od "blatenja države v tujini". Janša je svoje prve vtise strnil v misel, da se je sporočilo seje državnega zbora glasilo: "Vlada je slaba, kolikor je možno, vendar naj vlada."

Po premierjevih besedah sporočilo, da zaupnica ni bila vezana na koalicijo, temveč na projekt predsedovanja Evropski uniji, med opozicijo ni bilo sprejeto in razumljeno, nad čimer je bil razočaran. Ugotovil je, da je bil sporazum o sodelovanju samo mrtva črka na papirju in tako vlada "ostaja bolj ali manj sama pri tem projektu". "Očitno ni nikogar, ki bi želel koaliciji pomagati ali jo nadomestiti," je dejal.

Bajuk: Iskali smo razumevanje
Janez Janša v državnem zboru

Vlada bo v prihodnje, poleg tega, da bo odgovorno zaključila priprave na vodenje, še posebej posvetila pozornost blaginji državljanov, napoveduje premier. (Foto: POP TV)

Predsednik NSi Andrej Bajuk je izrazil strinjanje s predsednikom vlade, ko je dejal, da iščejo podporo in razumevanje celotnega državnega zbora in celotnega političnega prostora. "Podpora se mi zdi pomembna tudi zaradi negativnih sporočil, ki so bila poslana po svetu iz slovenske države. Ta sporočila so negativna za ugled Slovenije in močno omejujejo verodostojnost nalog, ki jih bo morala vlada v prihodnjem času izvesti," meni Bajuk.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci komentiral ponedeljkovo glasovanje o zaupnici vladi in dejal, da je bila to farsa, ki si je državljanke in državljani ne zaslužijo. Dejal je, da v predvolilnem letu ni pravi čas za ukvarjanje z inflacijo, da pa je bolje pozno, kot nikoli.

Vodjo poslanske skupine SLS Jakoba Presečnika rezultat glasovanja ni presenetil, čeprav je, kot je dejal, upal, da bo za zaupnico glasoval tudi kakšen poslanec iz vrst tistih opozicijskih strank, ki so podpisale sporazum o sodelovanju pred in med predsedovanjem Slovenije Evropski uniji. "Tako se bo treba zanesti zgolj na sile v koaliciji," je dejal Presečnik.

V Slovenski ljudski stranki (SLS) so z rezultatom sinočnjega glasovanja o zaupnici vladi zadovoljni, so sporočili iz SLS. Ob dejstvu, da je bila zaupnica vezana na predsedovanje EU, pa so v stranki pričakovali širšo podporo vsaj s strani strank, ki so podpisale sporazum o sodelovanju med predsedovanjem EU.

V SLS zavračajo očitke, "da bi bila zaupnica predlagana zaradi morebitnih nesoglasij v koaliciji", saj za to ne vidijo razlogov. To naj bi po mnenju SLS pokazalo tudi glasovanje v državnem zboru, kjer je vseh sedem poslancev SLS enotno podprlo zaupnico. Poslanci SLS namreč ocenjujejo, da je napete notranjepolitične razmere potrebno umiriti ter odgovorno in strokovno izpeljati projekt predsedovanja EU.

Predsednik najmanjše koalicijske stranke DeSUS Karl Erjavec pa ocenjuje, da je koalicija na glasovanju dokazala svojo trdnost, saj je dobila toliko glasov kot ob nastopu mandata. Po Erjavčevem mnenju gre tudi za "pomembno sporočilo slovenski javnosti, da lahko ta vlada kompetentno opravlja vse naloge, ki so vezane na predsedovanje Evropski uniji". Erjavec je poudaril, da je bila pomembna zlasti podpora DeSUS, saj bi se v nasprotnem primeru politična kriza poglobila. Predsednik najmanjše koalicijske stranke je še dejal, da vlado v prihodnjem letu poleg predsedovanja čakajo še druge pomembne teme kot sta sprejem proračuna in paketa pokrajinske zakonodaje.

Lahovnik: Drama z znanim izidom

Janez Janša v državnem zboru

Premier je izrazil razočaranje nad opozicijo, ki se ni uspela ograditi od blatenja države v tujini, kar ga "utrjuje v prepričanju, da so ta ravnanja ne samo posredno politično sponzorirana, ampak da so tudi politično organizirana." (Foto: POP TV)

Bojimo se, da bo prišlo do gospodarske krize, vlada pa po našem mnenju nima ukrepov, s katerimi bi se borila proti njej.
Vodja poslanske skupine SNS Sašo Peče

Vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik meni, da bi moral predsednik vlade odstopiti že z začetkom prejšnjega tedna, če je mislil resno. "Ta dramaturški zaplet je imel znan izid. Mi te vlade nismo podpirali in je tudi sedaj ne podpiramo," je dejal.

Glasovanje o zaupnici vladi se je končalo po pričakovanjih, je na današnji novinarski konferenci ocenil predsednik stranke Zares Gregor Golobič. Po njegovem mnenju to ni bil primeren instrument. Golobič je predsednika vlade pozval, naj razblini dvome o morebitnem odstopu v dobro dela ministrov. Večina, ki je v ponedeljek glasovala za zaupnico, je natančno tista, ki predstavlja to vladno koalicijo in ki je izglasovala večino zakonov v tem mandatu, je dejal Golobič.

Golobič je potrdil, da bodo v poslanski skupini v naslednjih dneh vložili interpelacijo zoper notranjega ministra Mateja in to ne glede na podporo ostalih opozicijskih strank. Podporo interpelaciji so sicer po Golobičevih besedah potrdili v poslanski skupini LDS.

Po njegovem mnenju je premier uporabil protislovne in napačne argumente pri glasovanju o zaupnici, ki bi moralo služiti preverjanju podpore vladi oz. njenemu predsedniku. Obstaja občutek, "da predsednik vlade ni iskal tega sporočila, saj je v obrazložitvi navajal nekaj povsem drugega," je dejal Golobič in pojasnil, da je Janša v svojem govoru omenjal predvsem javnost, novinarje in medije, torej tiste, ki nimajo možnosti odgovarjati na obtožbe v parlamentu. Zato je diskusija obvisela "z grenkim priokusom, da ostaja neka nedovzetnost za kritiko na strani predsednika vlade".

Za Golobiča je šlo pri Janševem govoru za neupravičeno dramatiziranje, pri čemer so njegovi argumenti bili medsebojno izključujoči. Pomemben razmislek je Golobič namenil ministrom sedanje vlade, ki so zaradi neizrečenega razmisleka o možnosti premierovega odstopa v prihodnje po njegovem v svojem delu najbolj moteni.

Na kritčno prikazovanje Slovenije v tujini po Golobičevem mnenju premier gleda z napačne perspektive. "Evropa za Slovenijo ni tujina," je pojasnil ter navedel primer Lukenda, kjer se noben slovenski organ ni upal odzvati na sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice proti Sloveniji. Zato bi morala slovenska vlada biti bolj dovzetna za vprašanja, predloge in kritike iz EU, je menil Golobič.

Katarina Kresal

LDS bo ostala kritična do vlade, je napovedala Kresalova (Foto: Dare Čekeliš)

Po besedah predsednice LDS Katarine Kresal je bila interpelaciji zgolj poskus discipliniranja koalicijskih partnerjev. "Po nastopu premierja je povsem jasno, da si želi popolnoma zatreti vsako kritično misel v Sloveniji," je dejala Kresalova in napovedala, da bo LDS ostala kritična do vlade, "saj gre pri predsedovanju EU za tekoči posel, ki ga je Slovenija sposobna izpeljati do konca".

Vodja poslanske skupine SNS Sašo Peče je ugotovil, da nobena politična stranka ni izstopila iz koalicije, "kar pomeni, da je predsednik vlade dobil podporo vseh tistih, ki so ga podpirali tudi v začetku". ''Zaupnica vladi je bila pričakovana. Pravzaprav je politika sedanje vlade že ves čas takšna. Namreč, vlada se je z glasovanjem o zaupnici spet želela predstaviti kot žrtev opozicijskih napadov, pa ji tudi tokrat ni uspelo,'' pa meni predsednik SMS Darko Krajnc. Po njegovem mnenju je bilo sicer omenjeno glasovanje voda na mlin opoziciji, ki je s tem dobila priložnost za dodatno medijsko izpostavljanje. ''A kot kaže, psi lajajo, karavana pa gre dalje.''

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 260
 
tirnanog1 22.11.2007 18:44:04
prašek. Moje oče me je vzgojil v poštenega in z lastno glavo mislečega SLOVENCA. Ti in tvoja leta pa mojega spoštovanja ne zaslužita, ker take kot si ti berem kot odprto knjigo in to kar prebiram ne zasluži spoštovanja... ČEstitam k vzgoji otrok v poslušne psičke... NE vleci ven let , ker kot rečeno, spoštovanje zaslužijo pošteni in tega vredni ljudje, ti pač to nisi, kaj naj zdaj... Tebe pač spoštujejo Prvoborec in podobni jaz te ne... ker si podrepnik, podpihovalec, kurjač, udbaš, manipulator, in še in še in še.... Skratka vse kar napišeš je kot da bi pes najbolj umazan lajal v luno... To si ti... Ajde zdej se pa razpali!!! PA zraven ko boš pisal odgovor ne pozabi dat na CD predvajalnik eno udarno, kašno internacionalo, al pa druže tito, al pa kaj podobnega....Skratka Pook me hole bay... (pa preden se bo kakšen degeneriranec našel in govoril naj se naučim angleščine, svetujem keltski slovar...)
Več komentarjev