Slovenija

Evropska palača odprla vrata

Brdo pri Kranju/Bruselj, 01. 12. 2007 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Brdu pri Kranju so slovesno odprli kongresni center, v katerem bo potekala večina aktivnosti ob predsedovanju Slovenije Evropski uniji.

Kongresni center Brdo, ki bo središče dogodkov v času slovenskega predsedovanja EU, je odprl svoja vrata. Sodobni konferenčni center, v katerem bo v prvi polovici prihodnjega leta potekalo okrog 130 dogodkov, sta slovesno odprla direktor Javnega gospodarskega zavoda Brdo Iztok Purič in zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je v slavnostnem nagovoru spregovoril o prioritetah predsedovanja.

Kongresni center na Brdu pri Kranju
Kongresni center na Brdu pri Kranju FOTO: POP TV
Na Brdu se bo od približno 160 neformalnih srečanj, kolikor jih bo v okviru predsedovanja potekalo v Sloveniji, zvrstilo 130 dogodkov, med katerimi bo prvi na vrsti že 19 in 20. decembra, ko na srečanje s slovensko vlado prihaja konferenca predsednikov Evropskega parlamenta. Preostalih 30 dogodkov pa bo potekalo v kongresnih centrih drugod po Sloveniji, med drugim v Ljubljani, Mariboru in Portorožu.

Odprtje kongresnega centra pomeni sklepno fazo priprav na slovensko predsedovanje, je v slavnostnem nagovoru dejal Rupel, ki je podrobneje spregovoril o prioritetah predsedovanja. Prva prioriteta bo, da dobro Slovenija nadaljuje delo, ki ga je uspešno opravljala Portugalska, in da dolgoročne projekte ob koncu predsedovanja pusti Franciji v čim boljšem stanju, da se bo njihovo izvajanje lahko uspešno nadaljevalo. "V prvo polletje 2008 bomo vložili vse svoje znanje, izkušnje, trud in vztrajnost, predvsem zato, ker si želimo napredka na področjih, ki so ključna za uspeh skupnosti in njenih držav članic," je poudaril Rupel, ki je kot osrednji cilj izpostavil družbeni, gospodarski in kulturni razvoj Unije.

Rupel je poudaril, da se bo Slovenija med predsedovanjem osredotočila tudi na Zahodni Balkan.
Rupel je poudaril, da se bo Slovenija med predsedovanjem osredotočila tudi na Zahodni Balkan. FOTO: POP TV

Izmed prednostih nalog je Rupel omenil ratifikacijo nove evropske pogodbe, da bi bila ta uveljavljena pred volitvami v Evropski parlament leta 2009, poživitev izvajanja lizbonske strategije in uresničitev sprejetih zavez glede zmanjševanja emisij toplogrednih plinov ter medkulturni dialog. "Prav tako bo v ospredju naše pozornosti svetovna politika, seveda začenši s tistim delom sveta, ki nam je zgodovinsko in geografsko blizu, to je z Zahodnim Balkanom," je dejal Rupel, ki vidi prihodnost vseh držav in skupnosti Zahodnega Balkana v EU.

Hitra in težavna gradnja

Purič je povedal, da je izgradnjo kongresnega centra spremljala vrsta težav.
Purič je povedal, da je izgradnjo kongresnega centra spremljala vrsta težav. FOTO: POP TV

Kot je pred slovesno otvoritvijo pojasnil Purič, je izgradnja 9.000 kvadratnih metrov velikega objekta stala 15,3 milijona evrov, ob upoštevanju stroškov za nadzor pa je celotni znesek investicije 15,5 milijona evrov. Povedal je, da so pri objektu, ki sta ga oblikovala mlada arhitekta Matija Bevk in Vasa J. Perović, zasledovali cilj čim večje funkcionalnosti z omejenimi finančnimi sredstvi. Kljub temu pa je bila zaradi kratkega roka izvedbe, saj se je gradnja začela avgusta lani in končala oktobra letos, zaradi konjunkture ter zaradi zahtevnosti projekta vrednost investicije na koncu višja od predvidene.

Izgradnja centra, ki je bila od ideje do realizacije končana v pičlih 18 mesecih, je bila zelo zahtevna in jo je spremljala vrsta težav, je pojasnil Purič. V javnosti je odmeval zlasti zaplet z izvedbo javnih naročil za nakup stolov. Vendar, kot je poudaril Purič, so bili podatki v javnosti nekoliko izkrivljeni in so le najdražji stoli stali 281 evrov, za vseh 1.500 stolov pa so skupaj odšteli 189.000 evrov.

Ob koncu je Slovenija dobila takšen center za zahtevne naloge, kot ga še ni imela, je prepričan Purič. V.d. direktorja Urada vlade RS za komuniciranje Anže Logar pa meni, da je Kongresni center Brdo najsodobnejši konferenčni center v celotni regiji. Prepričan je, da je bila tudi izgradnja glede na velikost objekta relativno ugodna. Kvadratni meter objekta, ki v treh etažah med drugim vključuje glavno dvorano s 550 sedeži, veliko večnamensko dvorano za 200 udeležencev in prostor za delo sekretariatov držav udeleženk, je namreč stal 1.600 evrov.

Kongresni center je funkcionalno zaokrožena celota, ki bo omogočala tudi delo spremljevalnega osebja in novinarjev, za katere sta bila preurejena bližnja oranžerija in bazen. "Objekt bo s svojo zasnovo in izvedbo zagotovil elemente uspešnega dela," je prepričan Purič. Z njim pa se strinja tudi Logar, ki je poudaril, da bodo v tem centru potekala najpomembnejša srečanja evropskih državnikov ter da se bodo v njem sprejemale odločitve za boljši jutri za vse državljane EU in iskali odogovori za najzahtevnejše dileme EU in širšega sveta.

Nov slovenski simbol

Anže Logar je predstavil nov slovenski simbol. Dejal je, da obsega prepoznavne slovenske narodne simbole.
Anže Logar je predstavil nov slovenski simbol. Dejal je, da obsega prepoznavne slovenske narodne simbole. FOTO: POP TV
Slovenski logotip za predsedovanje EU.
Slovenski logotip za predsedovanje EU. FOTO:

Natanko mesec dni pred prevzem predsedovanja je Logar danes predstavil tudi simbol slovenskega predsedstva. Logotip, po katerem bo Slovenija v prihajajoči prvi polovici leta 2008 prepoznavna, združuje simboliko petih osnovnih elementov, ki tvorijo svet, to so ogenj, zemlja, voda, zrak in eter. Obsega pa tudi prepoznavne narodne simbole, kakršen je Triglav, in jih poveže s tradicionalno evropsko rumeno zvezdo ter poudarja nacionalne barve slovenstva. Logotip, ki ga je oblikoval profesor likovne pedagogike Robert Kuhar, je bil izbran na javnem razpisu, kamor je prispelo 13 predlogov.

V prvi verziji je začelo delovati tudi uradno spletno mesto www.eu2008.si, ki je osrednja informacijska točka slovenskega predsedovanja Svetu EU. Spletna stran, ki je na voljo v slovenščini, angleščini in francoščini ter bo po Logarjevih besedah informacijska hrbtenica slovenskega predsedstva, bo od 1. januarja pa do 30. junija 2008 skrbela za obveščenost o dogodkih, ki oblikujejo evropsko sedanjost in bodo oblikovali njeno prihodnost.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Acid
02. 12. 2007 23.11
...bojda je logo najprej nameravala uporabiti kolinska na novi embalaži gorčice...
gospakatja
02. 12. 2007 22.04
no ja , logo je...??? mogoče bo zanimiv gli zato, ker...!! ma kaj za boga pa naj bi pomenil? pa pustimo logo; center je pa prelep. svetel, preprost in mogočen istočasno. okusen, prostoren, krasno vkomponiran v prostor, čistih linij, moderen in sploh. res me je navdušil. 1x tolko se mi zdi, da so denar koristno porabili. bravo!
politik70
02. 12. 2007 21.10
Dober večer prisotnim! Manja pa tako lep dan je bil dokler nisem tvojih postov prebral. Zdaj sem pa kar slabe volje ratal!
Acid
02. 12. 2007 21.02
ja logotip pa je ogaben... izgleda kakor da bi morska zvezda povračala prebavljen zenf
Eastman
02. 12. 2007 19.15
manja manja ... še vedno tako vztrajna branilka vlade.
manjakranjc@hotmail.com
02. 12. 2007 18.35
Samo stokanje in jokanje! ta vlada naj bi gradila stanovanja nad-povprečno hitro in super lahkotno. Pri prejšnjih pa smo morali biti zadovoljni le z izgradnjo kakega "prehodnega" centra za južne. tok o objektivnosti. Hinko muravec ob kaki kavici dorecite tudi kaj konstruktivnega z veljaki in poštenjaki. Dokler se bodo te isti pripeljali v najnovejših SUVjih malo pogledali svoja elitna stanovanja po Lj in ponovno čakali na oblast 2008 boš lahko kar lepo tiho. Dvorana je pa lična in z njeno okolico zgled vsem v EU.
vele@email.si
02. 12. 2007 17.46
Politika gor ali dol, ampak takle ginekološki simbol pa res ni za predsedovanje EU.
realist 1
02. 12. 2007 17.35
jest pa vem kva je kle sploh problem. to da če bi bli gor ta levi bi blo vse drugač. za njih bi blo vse uredu če bi vladal oni. govoril bi da je grb lep da ima simboliko da so ponosni da bo slovenija na čelu evrope da bo prepoznavna da bojo prišla nova vlaganja,itd itd zdej pa so na oblasti drugi ljudje pa samo kritizirajo čez use. za vse je kriv janša za 20 let nazaj in še več. druzga ne znajo jest misl da bojo ugotovil (ta levi) da je kriv še za podnebne spremembe, pa da u halozah nimajo snega,..... halo ej mal se zbudte pa kej dobrga naredte ne pa sam pluvat po janši.
Cukercek Sladki
02. 12. 2007 16.52
simonjay | Naj te popravim ,to ni forum in mi nismo forumaši. to so komentarji in mi tukaj komentiramo. Kot drugo , ne sodi drugih preden ne pospraviš pred svojim pragom . Preberi svoje komentarje in preštej svoje napake pa boš videl kaj mislim pa lep pozdrav SIMONJAY
Prvo Bore
02. 12. 2007 16.26
Prašek dober dan V Domžalah je cena 3500 € za kvadrat, ampak saj več kako dela naša vlada : NIČ ne pove po resnici !! LOL Spomni se stolov !! MI smo kupovali v kompletu LOL.
Harkon
02. 12. 2007 16.10
Tisti konj v grbu Grasuplja pa tudi vemo kdo je.
hinko.murovec@siol.net
02. 12. 2007 15.41
Ko bo vlada tako hitro gradila stanovanja, bolnice, domove ostarelih takrat bom dejal odkrito , bravo vsaka čast. Dokler pa je denar za " afnarije JJ elite " ne pa za nujne domače zadeve jih lahko vzame hudič že jutri. Za denar reveža se je lahko afnat, koliko je JJ v svojem življenju dejansko zaslužil s svojimi rokami ?? Ali bi bilo za en pošten kurnik?. LP
Goky
02. 12. 2007 15.18
Dober dan vsem. Mene logo. Spominja bolj na hobotnico.
vele@email.si
02. 12. 2007 15.14
Mislim, da vem zakaj je bil izbran ta logotip. Isti oblikovalec je izdelal tudi logotip mesta Grosuple (beri: GRASUPLJE), s pasebnih A jem, ki ga paznajo izbranci.
doki007@email.si
02. 12. 2007 15.11
kaj formaši ,....a ste pogledal logotip slovenije ,...kaj je naredu ta strokovnjak umetnosti ,.....ženska v položaju kaže svojo fračo ,.....rumena barva ,..... -----kaj le je ta Logar takrat mislu ,...????
Prvo Bore
02. 12. 2007 15.05
mrhe2003 kaj Ti manjka ?? Kaj te boli resnica ?? Kaj češ, toda Ti si preveč hinavsko desničarski, da bi človeku povedal resnico. Drugače so pa največji in najbolj hinavski klerikalski fanatiki, ki mislijo v dobi interneta, da jim bomo verjeli, kar nam lažejo. Pobci malo se umirite in prečitajte če kakšno drugo revijo, kot samo Demokracijo. Priznam,pa Vam, da sem pred leti čital Demokracijo, ko ste jo zastonj talali po bifejih. Na moje presenčenje, sem rekel: Saj imajo prav vse, kar so napisali. Pogledam , kdo je založnik Demokracije in na moje presenečenje, sem zvedel. Zardi tega nisem šel na volitve, ker sem bil nezadovoljen. Toda sedaj samo lažete v Demokraciji in samo ponavljate laž za lažjo. Tako, da bom šel zopet volit,ampak ne Vas. Danes sem pa kadil v lokalu !! A čitaš Doki007
mrhe2003
02. 12. 2007 14.52
@dusan58 Nivo slovenskega levičarja? Upam, da ne! Levičarji so namreč vrh slovenskega intelektualizma. Hvala, ker se spravljaš na osebno diskreditacijo. Psihologi namreč pravijo, da je to sredstvo tistega, ki nima argumentov. Na moje veliko veselje!
inspektor
02. 12. 2007 14.35
seveda ne odgovoriš ker nimaš argumetnov za odgovor, tako se izgobiša, ko ti zmanjaka, res vsebinski forumaš. glede na to da bi šteli argumetni, osebno obračunavaš z forumaši, še nisi dojel zakaj obstajajo forumi. ---------------Mogoče boš s časmo...........???? (napis v tvojem stilu)
doki007@email.si
02. 12. 2007 14.31
oja ,...jst sm na netu ,...samo ne odgovarjam vsakemu bedaku na njihova bedasta vprašanja ,.....!!!! ---simonjay ti pa raje poglej kolk napak narediš ko tipkaš ,....a ne vidš tipk ,.....pa ja nisi tak kot luser ,....!!!!!!
inspektor
02. 12. 2007 14.23
no doki daj ODGOVOR GA NIMš PJET RAJE NA JUŽNO, pa prosi za zamenjavo na forumu da ne bo tvoja frakcija brez predstavnika. Ni ko TI(VAM) zmanjaka, pa greste. danes ne boš dosegel norme. tako da, ti kučko ne bo dal plačila za danes.