Slovenija

VIDEO: Kaj pa varnostna razdalja?

Ljubljana, 10. 09. 2009 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vozniki so na slovenskih avtocestah že nekaj časa priča oznakam, ki vabijo h kontroli varnostne razdalje. Kako se oznake pravzaprav uporablja, so danes predstavili pristojni z Darsa.

Ko pred nami vozeče vozilo z zadnjim delom vozila prevozi orientacijsko točko (tablo 'Test varnostne razdalje'), začnemo šteti v sekundnem taktu: enaindvajset, dvaindvajset. Če isto mesto s sprednjim delom vozila prevozimo ob izteku štetja dveh sekund, imamo ustrezno varnostno razdaljo
Ko pred nami vozeče vozilo z zadnjim delom vozila prevozi orientacijsko točko (tablo 'Test varnostne razdalje'), začnemo šteti v sekundnem taktu: enaindvajset, dvaindvajset. Če isto mesto s sprednjim delom vozila prevozimo ob izteku štetja dveh sekund, imamo ustrezno varnostno razdaljo FOTO: POP TV
Ministrstvo za promet je v sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve in Darsom na petih odsekih slovenskih avtocest zarisalo pet polj samokontrole varnostne razdalje, na katerih bodo vozniki lahko preverjali, kolikšno varnostno razdaljo sploh potrebujejo za pred seboj vozečim vozilom ob običajni hitrostni omejitvi na avtocesti, to je 130 km/h.

Ministrstvo se je za projekt odločilo zaradi vse pogostejših nesreč zaradi neprilagojene varnostne razdalje.
Ministrstvo se je za projekt odločilo zaradi vse pogostejših nesreč zaradi neprilagojene varnostne razdalje. FOTO:

"Za projekt samokontrole varnostne razdalje smo se odločili, ker statistike o številu prometnih nesreč in vzrokih zanje kažejo, da se na ustrezno varnostno razdaljo v prometu prepogosto pozablja in ji ne pripisujemo ustreznega pomena," je na današnji novinarski konferenci dejal Zvonko Zavasnik z ministrstva za promet.

Do konca avgusta se je zaradi neustrezne varnostne razdalje na slovenskih cestah zgodilo kar 12 odstotkov vseh prometnih nesreč. V teh nesrečah je ena oseba umrla, šest jih je bilo težje telesno poškodovanih, preko 1300 pa lažje telesno poškodovanih. Policisti so letos izdali 400 glob zaradi tovrstnega prekrška.
V tujini so na področju preventivnih ukrepov za zagotavljanje zadostne varnostne razdalje med vozili izvedli mnogo različnih ukrepov, ministrstvo pa je pri nas uvedlo ukrep, ki so ga iznašli Avstrijci, in sicer sekundno metodo ali pravilo dveh sekund, je povedal.

Uporaba metode dveh sekund

Metoda se uporablja tako, da voznik ob robu vozišča izbere neki predmet oziroma orientacijsko točko, katero pri novih testnih poljih predstavlja opozorilna tabla ob cestišču. Ko pred nami vozeče vozilo z zadnjim delom vozila prevozi to točko začnemo šteti v sekundnem taktu: enaindvajset, dvaindvajset. Če isto mesto s sprednjim delom vozila prevozimo ob izteku štetja dveh sekund, imamo ustrezno varnostno razdaljo, če ga prevozimo prej, je naša varnostna razdalja premajhna. Razdalja, ki bi jo morali prevoziti v danem času, bi tako morala meriti 72 metrov. Sicer pa je Dars na svoji spletni strani objavil animacijo, kako se izvaja samokontrola varnostne razdalje.

Kontrolne točke so namenjene zgolj preventivnim ukrepom in ne izvajanju policijskega nadzora, pojasnjujejo na Darsu.
Kontrolne točke so namenjene zgolj preventivnim ukrepom in ne izvajanju policijskega nadzora, pojasnjujejo na Darsu. FOTO:

Predstavnik policije Ivan Kapun je dejal, da policija za nadzor razdalje med vozili na odseke, kjer so testna polja, še ne namerava namestiti kamere.
Predstavnik policije Ivan Kapun je dejal, da policija za nadzor razdalje med vozili na odseke, kjer so testna polja, še ne namerava namestiti kamere. FOTO:

Kje so testna polja?

Testna polja so namestili na novi mariborski avtocesti med priključkom Maribor center in razcepom Dragučova, na delu gorenjske avtoceste med priključkom Kranj zahod in Naklo, na primorski na odseku Razdrto–Postojna pred počivališčem Studenec, na štajerski na odseku Vransko–Celje takoj za cestninsko postajo Vransko in na dolenjski avtocesti na odseku Čatež–Drnovo, je povedala Nataša Kovše z Darsa.

Kot je dejala, so te kontrolne točke namenjene zgolj preventivnim ukrepom, ne pa izvajanju policijskega nadzora, kjer bi morebitnim kršiteljem izrekali tudi sankcije. Opozorila je tudi, da naj vozniki v primeru zgoščenega prometa ne izvajajo samonadzora, saj bi sicer lahko zaradi nenadnega zaustavljanja prišlo do naleta. Test naj vozniki zato izvajajo le, ko je avtocesta prazna.

120 evrov kazni

Sicer pa policisti ugotavljajo varnostno razdaljo s pomočjo videonadzornega sistema Provida. Izračuna se na podlagi časa in poti, ki jo neko vozilo prevozi. Policisti posnamejo domnevno kršitev, pri čemer morata biti zajeti obe vozili, vozilo Provida pa mora voziti z enako hitrostjo kot kršitelj, je povedal inšpektor Ivan Kapun kot vodja sektorja prometne policije. Za neupoštevanje varnostne razdalje je predpisana globa 120 evrov.

 

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
11. 09. 2009 16.50
Kakšna bedarija, pa iz koga s edelajo norca, a nimajo pametnejšega dela? A zdaj anj štejem enaindvajset, .......! Sramota, skrajni čas, da so zamenjali vodstvo! A Kresalova dovoli takšne otročarije? Še bolj bedasti so tisti znaki z nekimi smejočimi in žalostnimi facami!
eureka
11. 09. 2009 12.45
DARS ima še vedno preveč denarja.. z eno besedo: BREZVEZE
ArseneLupin
11. 09. 2009 11.30
Pa še to! Naj v ta krog "kaznovalne politike " vzamejo še tiste, ki prepočasi vozijo! Da ti po mestu, kjer je omejitev 50 vozi model 40 ali še manj,, je nesprejemljivo! Še huje je včasih na magistralkah!
titopartija
11. 09. 2009 08.12
"slovenijadanes" predlagam, da te razglasijo za svetnika
najram
11. 09. 2009 07.42
in naše vrlo ministrstvo za promet je iznašlo toplo vodo,testi se izvajajo na avtopoligonu ne pa na avtocesti spoštovano ministrstvo,o tem koliko denarja so porabili za to famozno iznajdbo ni pa niti besedice
lepabiba
11. 09. 2009 06.50
+1
Test naj vozniki zato izvajajo le, ko je avtocesta prazna. .... ja za kom pa potem rabim varnostno razdaljo, če je avtocesta prazna?????
bambin
11. 09. 2009 06.18
matematika mi ni preveč pri srcu, .....bi šlo s slovenščino, al pa telovadbo.....!!???
slovenijadanes
11. 09. 2009 03.32
danes na ljubljanski obvoznici - relacija Podutik - Industrijska cona Šiška. Vozim po voznem pasu med dovoljenih 100 km na uro. Na prehitevalnem pasu se promet odvija med 110 in 120 km na uro, kar je preveč po pravilih. In po prehitevalnem pasu pridrvi policijski kombi (marica) in se prilepi "počasnetu", ki vozi najmanj 110 na uro na zadnje luči. Kakšna varnostna razdalja, prosim vas??? Vsi, ki vozijo mimo pravil so za naše policaje prepočasni. Že tri leta opazujem vožnjo policajev v prometu. V tem času so me kot kolesarja grdo izsilili, videla sem mnogo policajev, ki se vozijo neprivezani z varnostnim pasom, omejitve hitrosti pa so se v treh letih držala le tri policijska vozila - in verjemite, da sem jih srečal vsaj 50x toliko. "Riba pač navadno smrdi najbolj pri glavi". In ker v tej naši državi nimamo neodvisne ustanove, ki bi preverjala, kako se predpisov držijo tisti, ki nas kaznujejo, je žal tako, da se tisti, ki nam bi morali biti za vzgled, pravil ne držijo. Nas pa veselo kaznijejo, ko v coni 30 prestavimo v tretjo prestavo in stem dosežemo hitrost 41 na uro. To predstavlja 250 EUR kazni in 3 kazenske točke. Še nisem srečal policijskega vozila, ki bi se za "staro cerkvijo mimo Vegedroman (v starih časih Majolka), kjer imajo policijsko postajo in kjer je cona 30, peljal manj kot 50 na uro.
cosmoss
11. 09. 2009 01.15
Pa tukaj imajo prikazene 50 meterske razdalje.Verjetno ne bom čakal da se mi pred avto vrine po 10 avtomobilov ampak raje treskam po gasu in imam 2 metra razdalje.hehe
test1
11. 09. 2009 01.11
V letu 2010 moraš gledat neke znake ob cesti in štet... hahahaha, a se vračamo v čas logaritemskih računal... to je modernizacija naših cest :S
135kmh
11. 09. 2009 00.42
Ma polovica voznikov ne ve niti zakaj se gre, naprimer danes sem se peljal proti ljubljani sem mislu da je kak sodoben radar in sem zmanjšal za 20km/h. se pravi iz 140 na 120.
arogantnez
11. 09. 2009 00.17
Jaz resnično ne vem, o kakšnem polnjenju proračuna nekateri govorite, saj gre za preventivni ukrep, kakor tudi piše v članku in to prej pomeni praznenje slednjega, ampak v dobre namene. To je samo poskus, da bi vnesli nekaj kulture med slovenske voznike, ampak bo, po tehle vaših komentarjih sodeč, samo še en nov fail. Pa tega ne bi treba bilo. Žalostno. Res.
brezcasni
11. 09. 2009 00.04
A NAM BOSTE SCUZAL VSE KAR IMAMO NA TAKIH MALENKOSTIH,KO PA VAS KLIČEMO KER NEKATERI RAZGRAJAJO IN TERORIZIRAJO OKOLICO SE POTUHNETE KOT NAJVEČJE RITI.KAJ PA VAS UČIJO V TACNU-IGRANJE PASIANSE NA RAČUNALNIKU.
ORF1
10. 09. 2009 23.39
to je v evropskih drzavah stara stvar.
sencasrca
10. 09. 2009 23.21
bedasto da bolj ne more bit
Dragon_13
10. 09. 2009 23.03
Kr nekej, bedarija. Na koncu pa bodo razkril da so za študijo in izvedbo te bedarije porabili 20 miljonov eur ...
kolibri370
10. 09. 2009 22.46
Dober, da za pešce n e uvedejo varnostne razdalje... Marsikaterega bi bilo potrebno izločit iz prometa, ker je prepočasen...
Pezdicek
10. 09. 2009 22.32
-1
sandi101 10.09.2009, 22:21 0 Spet filanje proračuna! Kaj vse si bodo še izmislili? Banda oderuška ... Vozi po predpisih in ti nimajo kaj vzet.
sandi101
10. 09. 2009 22.21
Spet filanje proračuna! Kaj vse si bodo še izmislili? Banda oderuška ...
BlazLJ
10. 09. 2009 22.19
Bolj neumno ne bi mogl narest