Slovenija

Gostince skrbi, da bodo namesto alkohola, ki je vzrok za četrtino smrtnih nesreč, ponujali sok

Ljubljana, 26. 04. 2019 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Žal nam je, da se moramo ob tako resni temi zagovarjati. Govorimo namreč o življenjih. Tako se je na skupno izjavo gostincev proti predlogu za znižanje meje alkohola za voznike odzvala AVP. Medtem ko se gostinci borijo, da bi dovoljena meja alkohola v krvi za voznike ostala enaka, je ta vzrok za približno četrtino prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami. Odgovorno pitje promovira vedno več gospodarskih družb, med drugim Pivovarna Laško Union.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Namesto vina gosti sok?
    03:11
    Iz SVETA: Namesto vina gosti sok?
  • Iz 24UR ZVEČER: Igor Velov in Blaž Cvar o nižanju minimalne stopnje alkohola
    10:58
    Iz 24UR ZVEČER: Igor Velov in Blaž Cvar o nižanju minimalne stopnje alkohola
  • Iz 24UR ZVEČER: 0.5, 0.2. ali celo 0.0 promila?
    03:58
    Iz 24UR ZVEČER: 0.5, 0.2. ali celo 0.0 promila?

Evropska raziskava o alkoholu in drogah med šolsko mladino, ki je bila leta 2015 izvedena v 35 državah med več kot 96 tisoč mladimi, kaže, da uživanje alkohola med mladimi v svetu upada, v Sloveniji pa je ravno obratno: pitje alkohola med mladimi, ki so hkrati tudi bodoči zaposleni, narašča. Obenem je alkohol vzrok za približno četrtino prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami in huje poškodovanimi.

'Sprašujemo se, ali bomo gostinci ob dobrem zrezku po novem priporočali breskov sok'

Včeraj so se gostinci združeno odzvali na predlog Agencije za varnost prometa (AVP) za znižanje dovoljene meje alkohola za voznike z zdajšnjih 0,5 na 0,2 promila alkohola v krvi in ocenili, da imamo v Sloveniji že tako najstrožje predpise za vsebnost transmaščobnih kislin, najstrožji tobačni zakon, na športnih prireditvah pa lahko alkohol prodajajo le športna društva.

"Iz člankov v medijih, ki imajo osnovo v zakonodaji, se oblikuje tolerantnost vseh do alkohola. Poroča se, da je voznica zaradi neprilagojene hitrosti zapeljala s ceste in podobno, ugotovljena pa je bila tudi prisotnost alkohola … Pravi razlog voznice pa je preveliko popitega alkohola, in zato tudi napaka pri vožnji, ki je povzročila hudo nesrečo."
"Iz člankov v medijih, ki imajo osnovo v zakonodaji, se oblikuje tolerantnost vseh do alkohola. Poroča se, da je voznica zaradi neprilagojene hitrosti zapeljala s ceste in podobno, ugotovljena pa je bila tudi prisotnost alkohola … Pravi razlog voznice pa je preveliko popitega alkohola, in zato tudi napaka pri vožnji, ki je povzročila hudo nesrečo." FOTO: Shutterstock

"Slovenskim gostincem je dovolj. Če je v večini evropskih držav sprejemljiva meja 0,5 ali višje, ne vidimo razloga, da bi naši gostje v slovenskih lokalih morali s strahom naročati kozarec vina, ki sodi k dobri hrani. Sprašujemo se, ali bomo gostinci ob dobrem zrezku po novem priporočali breskov sok," je dejal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.

'Žal nam je, da se moramo ob tako resni temi zagovarjati. Govorimo namreč o življenjih!'

Kot opozarjajo na AVP, je cilj predloga sprememb zakona povečanje varnosti cestnega prometa in s tem zmanjšanje števila prometnih nesreč z najhujšimi posledicami: "Cilj predloga sprememb zakona je povečanje varnosti cestnega prometa in s tem zmanjšanje števila prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Alkohol, skupaj s prepovedanimi substancami, predstavlja najpomembnejši dejavnik tveganja za prometne nesreče. V zadnjih letih je v Sloveniji vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom povzročil alkoholizirani udeleženec v cestnem prometu. Kar 22 odstotkov prometnih nesreč s smrtnim izidom pa so povzročili vozniki, ki so imeli v krvi dovoljeno količino alkohola do 0,5 g alkohola/kg telesne teže. Še zlasti velja to za nesreče z najtežjimi posledicami. Zato je Agencija RS za varnost prometa predlagala zmanjšanje dovoljene koncentracije na 0,2 g alkohola/kg telesne teže in obvezno pridržanje za voznike, ki imajo več kot 1,1 g alkohola/kg telesne teže."

"Čeprav ni enostavno in nas gledajo začudeno, ker kot pivovarji promoviramo odgovorno pitje, pri tem vztrajamo, ker morajo tudi proizvajalci ravnati družbeno odgovorno."
"Čeprav ni enostavno in nas gledajo začudeno, ker kot pivovarji promoviramo odgovorno pitje, pri tem vztrajamo, ker morajo tudi proizvajalci ravnati družbeno odgovorno." FOTO: iStockphoto

Agencija za varnost prometa je pri spremembi zakonodaje, ki lahko le delno rešuje problematiko prometnih nesreč, predlagala tudi številne druge ukrepe, ne samo zmanjšanje alkohola v krvi, ki bodo skupaj z drugimi mehkejšimi ukrepi, ki so vezani na preventivo, celostno in na dolgi rok pripomogli k cestnoprometno varnosti v Sloveniji: "Žal nam je, da se moramo ob tako resni temi zagovarjati, ker želimo znižati mejo dovoljene količine alkohola v krvi. Govorimo namreč o življenjih!"

'V Sloveniji napačna pravna praksa do alkohola'

Kot poudarjajo v zavodu Varna pot, je v Sloveniji še vedno oblikovana napačna pravna praksa do alkohola – na kar kaže tudi nedavni primer, ko je pijana voznica prevažala dveletnega otroka in trčila v drog ob cesti: "Iz člankov v medijih, ki imajo osnovo v policijskih zapisnikih, sodbah in, seveda, zakonodaji se oblikuje tolerantnost vseh do alkohola. Poroča se, da je voznica zaradi neprilagojene hitrosti zapeljala s ceste in podobno, ugotovljena pa je bila tudi prisotnost alkohola … Pravi razlog voznice pa je – tako v doktrini medicine, klinične psihologije, kot tudi ob zdravorazumskem razmišljanju – preveliko popitega alkohola, in zato tudi napaka pri vožnji, ki je povzročila hudo nesrečo." 

V delovnih okoljih se izziv z alkoholom kaže ne le z vidika tveganja nezgod, temveč vpliva na kulturo, ki sprejema pasiven odnos namesto aktivnega soočenja s škodljivimi delovnimi praksami.
V delovnih okoljih se izziv z alkoholom kaže ne le z vidika tveganja nezgod, temveč vpliva na kulturo, ki sprejema pasiven odnos namesto aktivnega soočenja s škodljivimi delovnimi praksami. FOTO: Shutterstock

Kot izpostavljajo, imamo v Sloveniji zakonsko ureditev in že desetletja tovrstno prakso, ki se izraža pri vzgoji, izobraževanju in dojemanju celotnega naroda: "Alkoholu damo neki drugoten pomen, nekaj, kar je 'pač še zraven', in tako se žal že desetletja oddaljujemo od tistih držav, ki tako nesrečo absolutno pripišejo alkoholu in ga zaradi ogrožanja sebe, zdravja in življenja drugih tudi drastično kaznujejo. Za tovrstno spremembo zakonodaje so potrebni volja, znanje, modrost, tega pa v dozdajšnjem predlogu za spremembo zakonodaje AVP še nismo zasledili. Na to problematiko opozarja in terja spremembe tudi naša pobuda za spremembo zakonodaje v smeri, da alkohol postane primarni vzrok za prometno nesrečo, naslovljena na ministrico za infrastrukturo mag. Alenko Bratušek, novembra lani."

Slovenija država z 'mokro kulturo'

Da je odnos do alkohola kompleksen družbeni in tudi gospodarski izziv, opozarjajo tudi slovenske organizacije, ki so se sešle na prvem srečanju pobude 0,0 za odgovorno pitje. Spregovorile so o odgovornosti, ki jo nosijo kot delodajalci in gospodarstveniki, ko gre za varnost in zdravje zaposlenih.

Odnos do alkohola je kompleksen družbeni in tudi gospodarski izziv, katerega reševanje zahteva interdisciplinarno sodelovanje zainteresiranih deležnikov ter spremembo odnosa do alkohola in posledic prekomernega uživanja, so se strinjali udeleženci srečanja: GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Javna agencija RS za varnost prometa, nacionalna avtomobilska zveza AMZS, Pivovarna Laško Union, Rokometni klub Celje Pivovarna Laško, Mediade in Združenje slovenskih pivovarn GIZ.

Da je odnos do alkohola kompleksen družbeni in tudi gospodarski izziv, opozarjajo tudi slovenske organizacije, ki so se sešle na prvem srečanju pobude 0,0 za odgovorno pitje.
Da je odnos do alkohola kompleksen družbeni in tudi gospodarski izziv, opozarjajo tudi slovenske organizacije, ki so se sešle na prvem srečanju pobude 0,0 za odgovorno pitje. FOTO: Dreamstime

V delovnih okoljih se izziv z alkoholom kaže ne le z vidika tveganja nezgod, temveč vpliva na kulturo, ki sprejema pasiven odnos namesto aktivnega soočenja s škodljivimi delovnimi praksami.

Dr. Mateja Markl iz Agencije za varnost v prometu pravi, da smo v preteklih letih v Sloveniji porabo alkohola na prebivalca sicer znižali, kot izkazujejo uradni podatki iz leta 2016, znižuje pa se starost, ko se mladi prvič opijejo – celo pri 11 letih: "To kaže na družbeno sprejemljivost alkohola in nas uvršča med države s t. i. mokro kulturo." V splošnem smo glede alkohola v prometu v zadnjem desetletju naredili ogromen napredek. Meni, da je pobuda, ki izvira iz gospodarstva, koristna, saj pomaga institucionalizirati pristop do zaposlenih, ki so sicer z vidika preventive in kurative na področju varnosti v prometu in uživanja alkohola težje dosegljiva skupina.

Gospodarske družbe uvajajo odgovorno pitje

Janez Hrastnik iz Pivovarne Laško Union je predstavil prakso podjetja, ki visoko na prednostni seznam uvršča varnost pri delu in ozaveščevalne aktivnosti med zaposlenimi: "Sodelavci razumejo, kaj pomeni nezgoda zanje, za njihove sodelavce in družino. Zavedanje o odgovornosti se je močno dvignilo. Začeli smo se povezovati tudi z AMZS, Agencijo za varnost prometa in drugimi. Dejstvo je, da pri uvajanju odgovornega pitja nismo sami."

Podobna je tudi izkušnja Združenja slovenskih pivovarn GIZ, kjer te pobude podpirajo vsi člani, tako mali kot veliki pivovarji. Predstavila jo je Alenka Lesjak: "Čeprav ni enostavno in nas gledajo začudeno, ker kot pivovarji promoviramo odgovorno pitje, pri tem vztrajamo, ker morajo tudi proizvajalci ravnati družbeno odgovorno."

Manuel Pungertnik, dolgoletni inštruktor varne vožnje, je poudaril pomen zgleda in vedenja vsakega posameznika, s čimer se je strinjal tudi Rok Plankelj iz RK Celje: "Športni dogodki pritegnejo veliko udeležencev: smo pomembna točka, kjer lahko izpostavljamo zglede odgovornega pitja. Pri nas ne gre le za besede, temveč za izvedene akcije, tudi skupaj z AMZS."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (475)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmago56
27. 04. 2019 09.04
+3
A je sploh kdo v naši Sloveniji, ki ne jamra, najbolj pa jamrajo tisti, ki na račun drugih živijo, tudi ob uvedbi kadilskega zakona so jamral, pa niso nobene gostilne zaprli, pa tud trgovci so jamral, da bodo vse trgovine propadle, če bodo ob praznikih zaprte, dohodek pa se jim je celo povečal. Včasih so rekli, da je treba tistemu, ki jamra vzet in tistemu, ki se hvali dat. Jaz sicer ne pijem še najmanj kadar vozim in sem v svojih 45 letni vozniških izkušnjah že kar nekajkrat pihal in vedno je bilo 0,00, toda novih omejitev kljub temu ne podpiram in to ne zaradi gostincev ampak iz preprostega zato ker sem prepričan, da tistih, ki pijani za volan sedajo noben zakon ne bo prepričal, da tega ne bi še naprej počeli.
Lojs501
27. 04. 2019 07.22
+2
Ne bom se opredeljeval, kaj je prav, dejstvo pa je, da bo veliko gostincev lahko zaprlo svoja vrata.
Petur
26. 04. 2019 20.20
+4
Pa se bolje je da se ljudje ne druzijo in veselijo,ker potem samo kritizirajo razno gospodo, to pa je druzbeno nevarno
vinogradnik33
26. 04. 2019 20.06
+1
Gostinci , ne jokajte , boste pa tako ali tako več zaslužili s sokovi in mineralno vodo , saj jih imate dražje kot alkohol !
Frikenstein
26. 04. 2019 19.51
-1
Lejte v zakonu je že zdaj lepo napisano da je "opitim gostom točenje alkohola prepovedano". Tako da predlagam naj se ob nadaljnih nesrečah povzročene zarad opitosti, policija poizve kje je pijani nazadnje pil in se kaznuje tudi gostinca! Bomo videli kako bo potem g. Blaž Cvar cvilil?
kaktusar1
26. 04. 2019 21.21
+4
ti verjetno takoj vidiš, a je kdo pod vplivom alkohola, gostinc pa naj bi gledal samo na tiste (piše ponavadi..vinjenim ne strežemo), ki se majajo..zato pa imajo policaji aparat, ki se mu reče alkotest, da se ugotovi koliko ga maš, nikakor pa ne po videzi........
13klu?
26. 04. 2019 18.58
-2
te gostinci so čezdalje bolj odvratni. Pijačo bi računali po evropsko,musko v lokalih vrteli pa balkansko.
Zantaja
26. 04. 2019 17.59
+2
Saj nihče nobenem ne prepoveduje pitje alkohola, le omejujejo koliko ga imaš v krvi, kadar voziš. In to bi moralo biti za vse udeležence v prometu 0,0. Isto so bili proti, ko so prepovedali kajenje v javnih prostorih. Danes skoraj vsak kadilec reče, da je pravilno tako.
RamzesII
26. 04. 2019 19.18
-1
Potem naj tudi preverjajo koliko ga je v krvi, ne v izdihanem zraku, ker slednje je vprašljivo.
DEEP
26. 04. 2019 17.51
+0
Bomo kot arafati!!
brigajsezase
26. 04. 2019 17.03
+13
pijanec je pijanec in bo vedno pijanec....pa spreminjajte zakone kokr hočte!!!
hotchilipoper
26. 04. 2019 16.35
+20
A se to slovenija pripravlja na deželo brez alkohola,pa ženske v rjuhah?
blazter
26. 04. 2019 16.05
+21
Gostilna je prostor namenjen zabavi in druženju, proslavljanju. Alkohol v slovenski kulturi je pač dal tega. Ni pa še del nas to, da bi naročili taksi ali pa uporabili drug način prevoza domov. Pač izgovor je , da zmoremo, imamo avto, ni daleč...
Boris61
26. 04. 2019 16.02
+28
To je skoraj podobno, kakor da bi se borili proti pedofiliji in prepovedal spolne odnose med normalnimi ljudmi. ... včasih določenim agencijam in organizacijam zmanjka zdravega odnosa do normalnosti!
mamico_vam...
26. 04. 2019 16.00
+34
2 dcl soka gostega 2,30€, pivo 0,5l 2,00€....še kaj za dodati?
profi1.
26. 04. 2019 16.52
-5
JA, alkohol podražit za vsaj 100% , za volanom pa 0,0 ! Za kršitelje pa visoke kazni. Če bo po sreči se bo nnaredilo mal selekcije po cestah in se bo zmanjšalo število potencialnih morilcev ( se pravi pijanih voznikov ) .
totalka
26. 04. 2019 15.56
+31
najhuje je da zaradi par budal mora zaradi tega trpet vsa Slovenija....in seveda najbolj jokajo tisti par posameznikov ki so naredili katastrofalne napake,represijo pa zaradi njih par moramo pa trepeti vsi
Boris61
26. 04. 2019 15.53
+20
In še ena za nekatere nepomembna ali nasprotujoča si stvar. Razni ABS, ESP, ASRji so v pomoč vozniku. Pomagajo in hkrati zamegljujejo stanje vozila na cesti. Ko odpovejo zaradi prevelikih odklonov je zelo, zelo prepozno. Tu je tudi veliki vzrok težkih nesreč. Izklopite kdaj pa kdaj vse te sisteme, da boste videli, kaj dejansko zmorejo vaša kolesa!
totalka
26. 04. 2019 15.51
+31
ni problema.....slovence izgnat v avstrijo,nemčijo,itd....v slovenijo pa naselit muslimane katere vera ne dovoli pitje alkohola....
Petur
26. 04. 2019 15.51
+12
Se razume da predlagatelji,ki bodo to brez koga vprasat izpeljali,sploh niso mislili koliko jim bo to denarja prineslo,kajti oni mislijo samo na dobro ljudi. Glede njih samih pa se spomnimo storije z ministrom ,pa policaji ob sluzbo.
Boris61
26. 04. 2019 15.45
+37
Totalna LAŽ in zavajanje AVP. Alkohol v mejah 0,5 promila nikoli ni bil vzrok za nesrečo!!! Vzrok so neprilagojena hitrost, objestnost in precenjevanje sposobnosti. Se strinjate?
ValterUdovernik
26. 04. 2019 15.57
-17
Tocno, ko spijem 3, 5, al pa 7 perov takoj vem, da je omejitev 30 km/h v naselju cista provokacija in, da sem sposoben vozit 70, 100 al pa se vec. Tut vec samozavesti mam v takem stanju in noben me ne do prepricu, da alkoholiziran nisem sposoben trezne presoje.
Podborsky
26. 04. 2019 16.21
+16
Podborsky
26. 04. 2019 16.24
+14
Ce ti ni jasno, da tu ni govora o pijancih na cesti, ampak o znizanju zgornje mejen 0,5 kot jo imajo skoraj vse drzave na 0,2 promila.
Boris61
26. 04. 2019 16.46
+5
Butec pač ostane butec, tudi če samo misli na pir! Za takšne je senzor alkohola v vozilu.
Thor78
26. 04. 2019 15.34
+45
Četrtino nesreč povzročijo MOČNO pijani vozniki, kakšne ukrepe bodo pa uvedli glede ostale tri četrtine treznih voznikov? Vse skupaj smrdi po nabiranju denarja, saj se spravljajo nad ljudi, ki popijejo eno ali dve pivi. Res pa je, da dve pivi na vsakega drugače vplivata, naprimer jaz spijem dve pivi in sem OK, žena spije dve pivi in je koma, zato imajo Američani to veliko bolje rešeno z testi, ki jih mora opraviti vinjen voznik ko ga ustavijo.
and1302
26. 04. 2019 15.27
+3
ja boste pa prodajali sok saj je velik vec drazji kot alkohol
JokatPejt
26. 04. 2019 15.29
+3
odvisno... od navadnega piva že mogoče od raznih koktejlov in craft piv pa niti slučajno