Slovenija

Točenje alkohola na športnih dogodkih: se bo res vrnilo divje opijanje?

Ljubljana, 12. 03. 2015 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bi morali na športnih prireditvah spet točiti alkohol? To je vprašanje, ki razdvaja slovensko javnost, šport in politiko. Nekateri pravijo, da je sedanja ureditev nesmiselna, spet drugi pa spremembam nasprotujejo, saj naj bi bil to korak nazaj.

Več videovsebin
  • Epilog: Številke pravijo, da Slovenci radi in veliko pijemo
    06:50
    Epilog: Številke pravijo, da Slovenci radi in veliko pijemo
  • Epilog: Alkohol na športnih prireditvah: da ali ne?
    15:32
    Epilog: Alkohol na športnih prireditvah: da ali ne?
  • Epilog: Kaj ugotavljajo zdravniki?
    02:38
    Epilog: Kaj ugotavljajo zdravniki?
  • Epilog: So gledalci na športnih prireditvah bolj nagnenji k prekomernemu pitju alkohola?
    05:19
    Epilog: So gledalci na športnih prireditvah bolj nagnenji k prekomernemu pitju alkohola?
  • Epilog: Smo bolj papeški od papeža?
    07:41
    Epilog: Smo bolj papeški od papeža?

Slovensko javnost, šport in politiko razdvaja vprašanje, ali ponovno dovoliti točenje alkohola na športnih prireditvah ali ne. Zakonski predlog, ki bi to ponovno dovolil, je spisan, v parlamentu te dni potekajo intenzivni pogovori, kdo vse je zanj pripravljen dati svoj glas.

Predlog je v javnost prišel ravno v tednu pred Vitrancem in dva tedna pred finalom svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici, ko so debate o alkoholu na športnih prireditvah še posebej aktualne. Tisti, ki se zavzemajo za to, da bi na športnih prireditvah lahko spet točili pivo in vino, zaslužek pa bi šel v roke organizatorjem prireditev, pravijo, da je sedanja ureditev nesmiselna, saj ne prinaša nikakršnih pozitivnih rezultatov, da smo Slovenci bolj papeški od papeža, medtem pa so tribune prazne, klubi životarijo, tisti navijači, ki se hočejo napiti, pa to naredijo vseeno, le da v gostilni kakšen kilometer stran od športnega dogodka.

Tisti, ki spremembam nasprotujejo, pa zatrjujejo, da bi bil to korak nazaj in da bi država s tem državljanom na simbolni ravni sporočila, da se ni mogoče zabavati brez alkohola. Kaj pravijo statistike, kaj pravijo številke, kaj pravijo športniki, predstavniki klubov, predstavniki športnih centrov, tudi kaj pravijo reševalci, ki iz leta v leto dežurajo na različnih  športnih dogodkih ... O tem so spregovorili v oddaji Epilog.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FIGEC
16. 03. 2015 17.04
-1
Prava sprenevedava gnoja ljigava sta, kot po navadi, bila zopet Čeferin in Moderni Vaščan. Oba \"odlikuje\" v svojih sprevrženih izvajanjih strmenje v neko imaginarno točko na steni in potem genau ne veš, ali sta umsko bolna ali imata vgrajenega črva v mozgu, take streljata. In da še ob vsem tem resna ostaneta pa že meji na mentalno bolezen. Bukovčeva se s takima kresoma ne bi smela postaviti v isto vrsto. Vse spoštovanje velikima slovencema dr. Kebru in Vikiju Grošlju ter ministrici Krstinovi za ves intelektualni potencial in modrost, ki je bila izražena v njihovih izjavah. Gospoda Moderni in Čeferin bi se raje zavzela za padec cen brezalkoholnih pijač. Po čem bo pa raje segel žejen mlad človek, če je pa denimo ora po lokalih vsaj dvakrat dražja od piva, gosti sok pa je še dražji???
Wurz
15. 03. 2015 13.10
+5
legalizirajte travo!
MaršNapolje
14. 03. 2015 07.24
+7
Podpiram ker med tekmo res paše kakšen pir ne pa da moraš med pavzo dobesedno zlit pir vase (kar tudi veliko bolj zadane...) tisti ki se ima pa namen napit se bo pa tako ali tako v bližnjem baru oz. trgovini če se na štadionu ne bo prodajal... Pa tudi to kao da opitim ni dovoljeno na tekmo? Yea right... enkrat sem bil na tekmi z GD vsi s(m)o bili pijani do amena pa nobenemu niso prepovedali vstop... Izgredi na tekmah bodo neglede ali se bo tam prodajal pir ali ne da se to odpravi se bodo morali spremenit drugi zakoni
poookie
15. 03. 2015 00.42
-1
soba666
13. 03. 2015 15.56
+3
zardi mene in moje družbe, ko gremo v LV si zraven prinesemo, zunaj spijemo, se pogovorimo in nasmejimo, pol pa na stadion, tam pa niti čika nimam časa skadit, ker moraš biti aktiven, da ti ni dolg čas, če pa kdaj kupim coca colo, pa mi jo itak polijejo, škoda piva, po tekmi pa paše, v trgovini kupim dva, tam pa dobim enega za isti gnar, torej meni je vseeno, admin včeraj si me spet zbrisal, eh saj me skoz, pa ne bom več nič komentirala, skopiram stvari iz uradnih stranih, pa pišeš, da ni v skladu z vašimi pravili, vidim, da je vse manj komentarjev, zamislite se, eni pa preklinjajo in žalijo, pa puščaš, brez veze
llalalala
13. 03. 2015 15.02
-1
Dajte jim kokain, da nebojo športniki svoje zaloge kurl...
SkokecPokec
13. 03. 2015 14.54
-2
Skozi alkohol je steklo veliko žalostnih zgodb, vsi pa si želimo veselih. Če človek sam nima v glavi, noben zakon ne pomaga...
scipio
13. 03. 2015 12.58
-3
pa si priznajmo že enkrat, da smo mokra družba, tj družba z ogromnim deležem pijancev in ljudi, ki ne znajo z alkoholom. to so si priznali finci, ki tudi ne znajo z alkoholom, in to tako, da če je nekdo pijanec in pade v zaradi tega v probleme v službi, v družini in širše, mu vzamejo otroke, socialne pravice in mu dejansko omogočijo, da se čimprej zvrne v jarek in tam konča. mi pa iz teh ljudi delamo junake in paciente in žrtve kdove česa. pojdite v planico in boste videli že od radovljice navzgor avtobuse stati ob vesti in njihove opotekajoče potnike lulati grupno v obcestni jarek. Šnops namreč ustavlja en hormon, ki zavira delovanje ledvic, torej je pri teh mladcih redkega urina in veselja kolikor ga hočete, iz špotnega pivca v rekreativnega, iz rekreativnega pivca v rednega, iz rednega pivca v pijanca, iz pijanca v notorika, iz notorika v cirotika, iz cirotika pa v grob. tako gre ta razvojna linija. s popivanjem na krajih špotnih dogovokov tako čisto napačno povezujemo šport, ki je samo po sebi samo dober za duha in telo (tj.dokler ne postane namen samemu sebi) in osebnost uničujoče uživanje droge etanola.
CHANEL MADEMOISELLE
13. 03. 2015 11.27
+15
Pogovarjamo se o točenju alkohola na športnih prireditvah, potem zaprite v času prireditev vse okoliške lokale. Mislim, da bi se morali o alkoholu pogovarjati ko gre za alkohol v službi (na delovnih mestih) in v družini (kjer preraste v nasilje) - to dvoje je treba zatreti.
qbase.
13. 03. 2015 10.29
-2
tisti, ki pravite da v avstriji točijo alkohol na prireditvah... ja sam ne pozabit, da smo mi balkanci, oni pa relativno civiliziran narod in tu je razlika brihtneži moji ;)
plan9
13. 03. 2015 11.10
+3
Miha1972
14. 03. 2015 10.58
+2
ja itak. Pejd na Kulm al pa Kitzbühl, pa boš videl civiliziran narod, kako se pjano po tleh valjajo
jagermeister1
13. 03. 2015 07.30
+6
izgredov prepoved točenja alkohola ni rešila , saj so na tekme hodili navijači nabiti ko mambe , poleg tega pa so švercali alkohol na vse razne načine , tudi v samozapiralnih vrečkah za led , prilepljenih na telo in to predvsem žgane pijače..............leta nazaj sem delal kot varnostnik na tekmah in že takrat sem govoril , da bi bilo boljše , da bi jim pustili , da na stadionu kupijo in spijejo kakšno pivo in sedaj se bo slišalo nekoliko čudno , ampak izgredov bi verjetno bilo manj , ker bi navijače to , da si hodijo sami po pijačo , bistveno bolj zamotilo , kot pa da pride na tekmo nabit in ko pijače ni več začne razgrajat , pa tudi ostalih gledalcev bi bilo več če bi lahko kakšen očka peljal družino na ogled tekme , sam bi pa v miru popil pivo ali dva.........................pa še tole , vsi tile gospodje in gospe , ki tako pridigajo o prepovedi uporabe alkohola , naj povedo , koliko ga oni spijejo na leto , ali so vsi abstinenti , ali nikoli ne nazdravijo s šampanjcem , itd.................tudi tisto je alkohol , četudi je to deci ali dva pri kosilu ! ! !
damjannoo
13. 03. 2015 07.08
+1
Zadnji čas, da se vrne pitje na šprtnih prireditvah. Tiste kateri se predozirajo bi mogli na kak drugačen način prevzgojiti ne pa s prepovedjo pitja. Grem sredi poletja na dirko, vroče kot sam hudič in ne morem enga hladnega pira v miru spit. V miru sem napisal zato ker sem ga spil ampak pred ograjo in to v 2 minutah, da nisem zamudil dogajanja. Potem so me pa spustili noter ko sem pred njimi eksal pivo.
mufic
13. 03. 2015 07.07
+12
Povsod po EU na prireditvah točijo alkohol.Razen pri nas ne.Slovenci pač.
Igi31
13. 03. 2015 06.30
+11
pijanci oziroma tisti ki se želi napit bo pijan pred, med in po tekmi tukaj noben zakon ne pomaga da pa človek ne sme en pir popit med tekmo da se malo sprosti in bolje uživa je pa tud poden od države in zakona. Je pa res da se da uživat brez alkohola samo mora biti prava družba, dobra tekma in fajn vreme.
DonDonDan
13. 03. 2015 06.27
+3
Lačen si ful drugačen, TREZEN PA FUL BREZVEZEN !!
mufic
13. 03. 2015 07.07
+1
SkokecPokec
13. 03. 2015 14.56
+1
Ko pa trezen se smejiš, srečo okrog sebe razdeliš
kivzfccz
13. 03. 2015 06.19
+1
Dajte no, ne bodimo bolj papeški od papeža. Naši moralisti nam vedno uničijo, kar se uničiti da. Slovenija je imela svoje dni eno najbolj znanih prireditev v Evropi-Ljubljanski vinski sejem. Mar ga je bilo treba uničiti zaradi par posameznikov, ki jih je malo zapeljalo. Nihče v evropi se ne spodtika v podobne prireditve, kjer teče alkohol v potokih, naši novinarji pa kažejo par posameznikov,ki so se opili, kot,da je to najvažnejši dogodek. kljub temu, da se dogajajo na teh prizoriščih tudi lepe in prijetne stvari.
plan9
13. 03. 2015 11.09
+1
...res je, kaj bi se šele pisalo, če bi bil bavarski oktober fest v SLO...
brank1
13. 03. 2015 06.11
+3
A je demokratično zdravemu razumnemu človeku prepovedovati popiti kozarec piva kjer on hoče? Kdo je Keber in ostali čistuni, da normalnim ljudem določajo zakone. Tisti, ki pa se brezglavo opijajo in povzročajo incidente pa naj za to odgovarjajo. Za to pa so varnostniki na prireditvah in policija. Rešitev za razne ekstremne navijače so specialci s pendreki, pa bi bila zadeva hitro rešena. Zakaj pa tega ni bilo v stari Jugoslaviji? ker je bil red, sedaj pa pametujejo neki psihologi in zdravniki imamo pa zmešnjavo in kaos povsod.
el capitan 1
13. 03. 2015 05.26
+18
Živimo vse bolj v državi, ki ni več prijazna človeku, državljanu ampak je to država, ki je polna omejitev. (brez alkohola, brez cigaret, varnostni pas, in še in še omejitev. Nismo otroci in če ga kdo polomi, je zato na mestu policija! Zato nam ne delajte zakonov, ki odganjajo državljane iz države! Dajte nam dihat, naj se vsak sam odloči kakšen človek želi biti! Dajte nam svobodo ampak tudi omejitve, preko katerih se ne sme zaradi varnosti drugih! Takšen bi moral biti namen vsakega zakona, ki naj bi bil človeku prijazen!
zriki
13. 03. 2015 05.13
+3
slovenc pa alkohol: NO GO
pajackilevi 1
13. 03. 2015 05.10
+4
Če ne moreš med tekmo na pivo, potem pač prej spiješ 4. In tako pridejo v večini že pijani na tekmo :)
thepatronaža
13. 03. 2015 03.42
+4
divlje opijanje ni nikoli odšlo, kako naj bi se potem vrnilo