Slovenija

Alma Sedlar zapušča KPK, Štefanec: Nobenega nesporazuma ni bilo, razen njenega stalnega nezadovoljstva

Ljubljana, 12. 09. 2017 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Alma Sedlar je nepreklicno odstopila z mesta namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Sedlarjeva naj bi sicer že dlje časa opozarjala na nepravilnosti, stvari pa naj bi prišle do točke, ko je bilo njeno delo "popolnoma onemogočeno". Pahor, ki je prejel odstopno izjavo, poudarja, da je senat KPK edini, od katerega je odvisna verodostojnost komisije.

Alma Sedlar je predsednika republike Boruta Pahorja pisno obvestila, da nepreklicno odstopa z mesta namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Na Komisiji je sicer kot druga namestnica pokrivala področje preventive.

Kot je pojasnila, je dlje časa opozarjala na nepravilnosti, a se ni nič spremenilo. Stvari so prišle do točke, ko je njeno delo popolnoma onemogočeno, je dejala.

S svojo prisotnostjo na komisiji Sedlarjeva, kot je dejala, ne bi mogla narediti ničesar koristnega več. Ni namreč videti, da bodo pristojni "potegnili potezo, ki bi jo morali potegniti, da bi se res kaj spremenilo".

'Cena, ki sem jo za to plačevala, je bila zelo visoka'

Na vprašanje, ali ima v mislih menjavo predsednika KPK, je odvrnila, da to ni v njeni pristojnosti. Dokler je verjela, da s svojim poskusom delovanja lahko kar koli doseže, in upala, da se bo kaj spremenilo, je vztrajala. "Čeprav je bila cena, ki sem jo za to plačevala, zelo visoka," je pojasnila.

Sedlarjeva je ob tem dejala, da se je ves čas poročalo o nesoglasjih med njo in predsednikom komisije Borisom Štefanecem. "Če bi že lahko govorili o kakšnih nesoglasjih, so bila izključno iz strokovnih razlogov," je pojasnila. Kot je opomnila, pa je pravilnost njene presoje večkrat potrdilo tudi sodišče, in to doslej že na vseh stopnjah.

Alma Sedlar je bila skupaj s predsednikom Borisom Štefanecem in drugim namestnikom Igorjem Lambergerjem imenovana junija 2014.
Alma Sedlar je bila skupaj s predsednikom Borisom Štefanecem in drugim namestnikom Igorjem Lambergerjem imenovana junija 2014. FOTO: Damjan Žibert

Kot je Sedlarjeva zapisala v odstopni izjavi predsedniku republike Borutu Pahorju, njen nepreklicni odstop ni le odstop zaradi sistematičnega onemogočanja opravljanja funkcije in dela, šikaniranja, degradacij ter diskriminacije, temveč je tudi odstop iz protesta, ker si je politični vrh pred razmerami na KPK več kot tri leta zatiskal oči, obenem pa od odstopa prejšnjega senata do danes ni bilo narejeno praktično nič za boljši zakonodajni in sistemski okvir, ki bi omogočil učinkovitejše delo komisije.

Kot je dodala, želi Pahorju s svojim odstopom tudi "olajšati odločitev v trenutku, ko bo morda nastopil čas, da presekate gordijski vozel in naredite potezo, s katero morda lahko še rešite KPK". Nujni predpogoji za učinkovitejše nadaljnje delo in obstoj komisije pa so po njenem mnenju zamenjava vodstva, kadrovska prevetritev, zunanja revizija kadrovanja in poslovanja ter učinkovitejši sistemski in zakonodajni okvir.

Sedlarjeva od predsednika republike zahteva, da jo razreši najpozneje s 30. septembrom.

Po mnenju Sedlarjeve vse od odstopa prejšnjega senata do danes ni bilo narejeno praktično nič za boljši zakonodajni in sistemski okvir, ki bi omogočil učinkovitejše delo komisije.
Po mnenju Sedlarjeve vse od odstopa prejšnjega senata do danes ni bilo narejeno praktično nič za boljši zakonodajni in sistemski okvir, ki bi omogočil učinkovitejše delo komisije. FOTO: Damjan Žibert

Sedlarjeva je bila sicer na mesto namestnice predsednika KPK imenovana konec maja 2014, hkrati z aktualnim namestnikom Igorjem Lambergerjem. Nestrinjanja v takrat imenovanem senatu komisije so se pojavila že nekaj mesecev kasneje, ko je Štefaneca pozvala k odstopu, on pa ji je vrnil z ovadbo.

Nestrinjanja glede strokovnih odločitev so se nadaljevala tudi kasneje, stopnjevala pa vse do odvzema nekaterih pooblastil Sedlarjevi julija lani. Tudi sicer kasneje sta Štefanec in Lombergar mnoge odločitve komisije v tej sestavi senata predstavljala sama, ob ločenih mnenjih Sedlarjeve.

Štefanec: S Sedlarjevo nisva imela burne zgodovine

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je zatrdil, da z njegovo namestnico nista imela burne zgodovine. "Nobenega nesporazuma med nama ni bilo, razen stalnega namestničinega nezadovoljstva," je dejal in zatrdil, da delo komisije zaradi odstopa Sedlarjeve ne bo zastalo.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec FOTO: Damjan Žibert

Štefanec je pojasnil, da bo senat KPK v skladu z zakonom deloval naprej, in sicer na dva možna načina. Eden bi bil ta, da bi namestnica ne glede na svojo odstopno izjavo in morebitno razrešitev s strani predsednika republike Boruta Pahorja svojo funkcijo opravljala do imenovanja novega namestnika. To predvideva tudi zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, je pojasnil.

V primeru, da Sedlarjeva kljub temu funkcije ne bi opravljala, zakon ne predvideva nobene sankcije. V tem primeru bo tako senat do imenovanja novega namestnika deloval v dvočlanski sestavi, kar je tudi zakonsko dopustno, je povedal predsednik KPK. Pogoj za sprejetje določene odločitve senata pa je v tem primeru, da je ta sprejeta soglasno.

Odstop namestnice torej v nadaljnjem delu komisije ne bo povzročil kakršnega koli zastoja, je zatrdil Štefanec. Upa pa, da se bodo ti "neljubi dogodki" čim prej zaključili in da bo komisija normalno delovala naprej.

O dlje trajajočih nesoglasjih med njim in Sedlarjevo pa je Štefanec dejal, da ga je namestnica že oktobra 2014 pozvala k odstopu. Od takrat naprej so se stalno pojavljala njena stališča, da KPK ne deluje dobro in da jo predsednik omejuje, vendar pa takšne očitke Štefanec zanika. "Ne sprejemam kakršne koli kritike v smeri, da namestnico onemogočam," je dejal.

"Nobenega nesporazuma med nama ni bilo, razen stalno namestničino nezadovoljstvo, ki ga je tako ali drugače prezentirala javnosti, javnost in mediji pa so to povzeli," je dejal Štefanec.

Zase in za namestnika Igorja Lambergerja, ki se je prav tako udeležil novinarske konference, pa je Štefanec dejal, da želita mandat dokončati, saj ocenjujeta, da KPK dela dobro. Iz statistike je razvidno, da je KPK v njihovem mandatu zaključil 4626 zadev, od katerih so štiri zadeve "padle", kar je po njegovi oceni izjemno nizek delež.

Pahor od vodstva KPK pričakuje nemoteno opravljanje funkcije do imenovanja novega člana senata

Na odstop Sedlarjeve se je odzval tudi predsednik republike Borut Pahor, ki  pričakuje, da bo vodstvo KPK v teh spremenjenih okoliščinah organiziralo delo tako, da bo komisija nemoteno opravljala svojo funkcijo do imenovanja novega člana senata.

Pahor je ponovno poudaril, da je senat KPK edini, od katerega je odvisna verodostojnost, delo in neodvisnost KPK. "Nihče ne sme in ne more posegati v delo neodvisnega državnega organa izven svojih pristojnosti," je opozoril.

Kot so pojasnili v uradu predsednika republike, je Pahor danes prejel odstopno izjavo Sedlarjeve. Ob tem so navedli, da je bila Sedlarjeva, tako kot druga dva člana senata KPK, imenovana za članico senata po postopku, določenem z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, in bo v skladu z določbami tega zakona tudi razrešena. Zakon po pojasnilu urada določa, da ima predsednik republike možnost člane senata razrešiti na predlog državnega zbora ali na predlog člana senata KPK samega in nima nikakršnih drugih zakonskih pooblastil za poseganje v delo komisije.

Sedlarjeva je torej razrešitev zahtevala sama, je pa iz poslanskih klopi v mandatu aktualnega predsednika KPK Borisa Štefaneca že večkrat prišla pobuda za njegovo razrešitev, a je DZ nikoli ni izglasoval.

Ob tem so v uradu dodali, da je predsednik republike storil vse, da bi prišlo do spremembe zakonskih okvirov za učinkovitejše delovanje KPK. Skupina ustavnopravnih strokovnjakov je po naročilu predsednika republike že pred leti pripravila predlog potrebnih sprememb zakonodaje, ki jo je predsednik takoj posredoval pristojnemu ministru. Predsednik se pridružuje strokovnemu mnenju, da bi za učinkovitejše delo KPK morali čim prej sprejeti nov zakon.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
13. 09. 2017 17.34
+1
Naj tudi pove, zakaj je bila stalno nezadovoljna.
felix58
13. 09. 2017 13.27
+1
ah, pa saj ta sploh ni podobna ženski...s tem pa res ne bi delal niti otrok kaj šele delo v službi
resort
13. 09. 2017 13.19
+4
NE VIDIM, NE SLIŠIM IN NE GOVORIM. JAZ SEM NEDOTAKLJIV. TO JE ODLIKA ŠTEFANECA. BRAVO . LE KJE SO GA NAŠLI ?
NA LEVO ni OK
13. 09. 2017 11.56
+3
Zagnat vse tri od koder so prišli. Do danes so prejemali samo visoke plače iz skupne blagajne, naredili pa nič od nič , razen seveda, skregali med seboj. Za tak rezultat dela je v Sloveniji sposobnih ogromno ljudi. Prav nič v tej okradeni Sloveniji ne funkcionira kot bi bilo potrebno.
batom@pinkponk.com
12. 09. 2017 22.35
+18
Komisija normalno delovala naprej??? Buahahahahahahahahahahahahaha... kaj sploh dela ta zdruzba???
murinar
13. 09. 2017 09.55
+2
trumpet2018
12. 09. 2017 22.11
+19
ajoj, Štefanec , tale prekmurec ima božji kompleks, jankovičev kompanjon, pa zelo nespretno laže, v drugem delu stavka demantira prvi del stavka, se pravi že s prvim stavkom se zlaže po dolgem in počez, to je približno tako kot bi rekel : "Z ženo sva imela zelo srečen zakon, samo vedno je bila slabe volje". Eno samo sprenevedanje in laganje, naj že ukinejo to komisijo, ki samo črpa davkoplačevalski denar, koristi pa nobene.
biggbrader
12. 09. 2017 21.57
+9
Meni oba delujeta,....čudno !
Karantanija
12. 09. 2017 21.43
+2
Čisto preprosto: ti ljudje enostavno niso šli skupaj!
ko-pilot
12. 09. 2017 20.31
+23
KPK ne deluje. Še manj pa kiminal policija in sodstvo. Imamo blazne težave s korupcijo v samem političnem vrhu.
FesterAdams
12. 09. 2017 19.16
+12
Kaj, ko bi kompetentni že enkrat končno sprevideli, da je Štefanec motena oeba, ki nikoli ne bi smel na kako tako funkcijo v JU. Pa dajte ga že enkrat odstraniti, in to iz Ljubljane, ker nam je vsem v sramoto. Je pa res, da zna svoje psihične anomalije pred javnostjo silno dobro skrivati. Bojim se, da je poba lahko "programabilen" od zgoraj in ga zato držijo na tem položaju. Toda, a je kdo od teh sploh pomislil na kolateralno škodo? Tri njegove namestnice, ki so odstopile, najbrž niso vse motene...
SKRIPT
12. 09. 2017 18.23
+8
Lamberger ni sposoben voditi ovc ,ne pa da se ukvarja s korupcijo o kateri pojma nima,da ne govorimo o njegovi integriteti,ki jo nima
felix58
12. 09. 2017 18.22
+2
...torej je prejemala plačo za nedelo...sodišče, kot davkoplačevalec zahtevam, da ta tovarišica vrne prejete plače, da se ji ne omogoči druga zaposlitev...naj se pase na travniku
FesterAdams
12. 09. 2017 19.17
+13
Če bi ti vedel, kake nečednosti se dogajajo v naši JU, bi vrnil državljanstvo.
felix58
13. 09. 2017 13.28
+0
brigaj se zase, tu si pa itak neupravičeno
Principat
12. 09. 2017 18.07
+10
resnica je v tem , da je bila ovaduh in akter za odtekanje informacij ,, bi rekli - špicelj za določeno opredeljenost v slovenskem prostoru ,, predolgo se je vleklo
glava2
12. 09. 2017 17.43
+9
ma kaj dela sploh ta lolek???? kaj je naredil ???? zakaj dobiva plačo????
komarec
12. 09. 2017 17.49
+0
Uporabnik113089
12. 09. 2017 17.38
+7
KPK naj bi bila kratica za Kekec Pod Krinko. Vsi njeni predsedniki, brez izjeme, to potrjujejo...
janezek123@gmail.com
12. 09. 2017 17.31
+8
Meni je smešna ta slovenska kulturna posebnost, kot nek namestnik tako dolgo zganja cirkus, ker pod šefom ne more delat. V normalni državi bi šef moral imeti možnost, da takšnega namestnika po kratkem postopku zamenja ne pa, da se čaka na njegov odstop. Vsak vodja rabi ekipo, ki skoči in naredi stvari takrat, ko je treba. Ne moreš delat z ljudmi, ki sabotirajo ali ignorirajo tvoje ukaze. Šef pa seveda odgovarja za delo celotne ekipe. Če nekdo v ekipi ne dela svojega dela, je šefova naloga, da ga čimprej zamenja. Sicer mora leteti šef. V normalni državi bi v tej situaciji že davno letela oba.
trunck
12. 09. 2017 17.30
+6
Neverjetno, danes pa se celo z nekaterimi okorelimi SDS-ovci na tem forumu strinjam. Ali so mogoče spregledali, da je Almica članica najbolj poštene stranke na svetu pa i šire in seveda v skladu s to stranko, skrajno nesposobna zdraharska nebodigatreba. Skratka človek, ki sodelavcem zapusti najmanj dva dni mačka po žurki, ko se ga končno znebijo. Pa da ne bi kdo mislil, da je Štefanec perla, tudi njega bi bilo potrebno brcniti, vendar je proti Sedlarci veliko manjše zlo.
Borec21
12. 09. 2017 17.00
+6
recept za zmanjševanje javnega sektorja Štefanec za predsednika vlade bomo zmanjšal in prišparal to mi deli..........
Transformerji
12. 09. 2017 16.59
+5
No vidite najbolj zahtevno nalogo predsednika države? Imenoval je člane protikorup. komisije, ki nima prav nobenih kompetenc, tako kot predsednik ne. Važno je samo to, da dobijo plačo. Nekateri pa niso čisto prepričani, da bo na volitvah ponovno zmagal Pahor in imajo še možnost, da dobijo drugo , dobro plačano delovno mesto. Saj veste, ko se ladja potaplja, podgane bežijo...... ampak naša ladja se ni še čisto potopila......
redtraktor
12. 09. 2017 16.50
+1
Ej Štefanec pokaži mi zadovoljnega delavca, ki ga nesposoben šef konstantno hebe. In to zaradi bojazni za lasten položaj in nepošten plačni razred!
Borec21
12. 09. 2017 17.01
+1
on je najboljši eden redkih ki j...javni sektor in ga zmanjšuje to je prava politika drugo pa je njegova pamet..........