Tujina
Oglas

Alpske perle: Forni di Sopra

Forni di Sopra, 31. 08. 2015 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Alpine Pearls
Komentarji
0

Obdan s pravljičnimi vrhovi Dolomitov in mehkimi alpskimi hribi je Forni di Sopra eden najlepših zimskih in poletnih turističnih krajev v Furlaniji Julijski krajini.

Forni di Sopra, ki je obdan z vrhovi furlanskih Dolomitov, od 26. junija 2009 vključenih v seznam območij dediščine UNESCO, je še posebej cenjen zaradi svoje neokrnjene narave. Kraj leži ob meji parka furlanskih Dolomitov, ki obsega 370 kvadratnih kilometrov, in v katerem živijo srnjaki, gamsi, kozorogi, svizci in orli.

Alpine Pearls - 1
Alpine Pearls - 1 FOTO: Alpine Pearls

Vasica je eno bolj priljubljenih smučišč v regiji in tudi pri sosedih Slovencih. Smučarji imajo na razpolago približno 15 km odlično urejenih prog, opremljenih s sodobnimi smučarskimi napravami in z umetnim zasneževanjem. Večina smučarskih prog je srednje težkih (rdeča oznaka), najbolje pa je poskrbljeno za najmlajše in začetnike, svoj prostor na progah pa najdejo tudi pravi tekmovalci. Navdušenci za tek na smučeh lahko potešijo svoje apetite na 13 km dolgi progi '' Tagliamento '', ki je na dveh kilometrih tudi osvetljena. V vasi smučarski avtobus pripelje do proge, prav tako je avtobusna povezava z Vidmom, Tolmezzom in Calalzom di Cadore v Venetu. Tiste, ki iščejo bolj vznemirljive trenutke in divjo naravo, se lahko poskusijo v turnem smučanju ali pa v sprehodu na krpljah po urejenih poteh pa tudi do planinskih koč Tragonia in Tartoi.

Alpine Pearls - 2
Alpine Pearls - 2 FOTO: Alpine Pearls

Za najmlajše obiskovalce, otroke, je postavljen snežni park (Fantasy Snow Park) , ki je opremljen s predori, mini trampolini in napihljivimi igrali. V poletnih mesecih lahko izkoristimo varne in dobro označene poti za treking ali gorsko kolesarjenje, bolj drzni pa lahko uživajo v adrenalinskem parku (Adventur Climb Varmost) ali pa se povzpnejo na Varmost, kjer prečkajo viseči most. V spremstvu gorskih vodnikov je mogoče raziskovati najbolj znane hudournike in soteske ter kristalno čiste tolmune.

Ljubitelji narave bodo uživali v spomladanskem in poletnem cvetju. Okrog Forni di Sopra raste na tisoče zdravilnih in užitnih rastlin. Z njimi je mogoče pripraviti preproste in okusne jedi, njoke s koprivami, cjarsons (ravioli), polnjene z divjo špinačo, omleto z drobnjakom, pito iz rabarbare. Da bi jih bolje spoznali in cenili, priporočamo ogled in udeležbo na prireditvi ''Festa delle erbe'', razstavi in degustaciji polnih okusov gora, ki obdajajo Forni di Sopra.

Alpine Pearls - 3
Alpine Pearls - 3 FOTO: Alpine Pearls

Forni di Sopra v združenju Alpske perle ("Alpine Pearls")

Alpine Pearls je mreža 27 izjemnih počitniških krajev, ki izpolnjujejo najvišje zahteve po okolju prijaznem in zavestnem počitku brez stresa. Naši biseri se kot „biserna ogrlica“ razprostirajo preko celotnega alpskega loka. Med njimi so zveneča imena, kot so Arosa, Bled in Berchtesgaden, znane zimske in poletne športne destinacije, pa tudi majhni privlačni počitniški kraji, kot sta Chamois in Mallnitz. Omenjene bisere boste našli v Nemčiji, Franciji, Avstriji, Italiji, Sloveniji in Švici. 

Vseh 27 alpskih biserov skupaj podpira mobilno prijazno potovanje. Vsa naša letovišča izpolnjujejo visoke kriterije kakovosti brezskrbenga in sproščenega dopusta z varovanjem podnebja in trajnostjo. Osrednji poudarek leži na prijazni mobilnosti. Samoumevni so zanimiva ponudba okolju prijaznih dejavnosti za prosti čas, krajevna središča z umirjenim prometom in zagotovljena mobilnost z udobnimi transfernimi uslugami. Svojemu avtomobilu se tukaj zlahka odpoveste!

info: fornidisopra.org

Alpine Pearls - 4
Alpine Pearls - 4 FOTO: Alpine Pearls
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1