Slovenija

Cerar SDS vabi na pogovor. Janša: strici ga še niso naučili šteti

Ljubljana, 29. 07. 2014 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po drugem krogu koalicijskih usklajevanj v igri za koalicijske partnerice SMC ostajajo vse stranke, razen Združene levice. Miro Cerar je medtem na sestanek povabil tudi SDS, kjer pa večjega navdušenja ni bilo.

V DeSUS so zadovoljni, da so se v glavnem uspeli dogovoriti o vseh njihovih predlogih, s tem, da bo treba po Erjavčevih besedah konkretizirati še vprašanje regresa upokojencem.

Najverjetnejši mandatar Miro Cerar je danes nadaljeval koalicijska usklajevanja. Že dopoldne se je sestal s prvakom stranke DeSUS Karlom Erjavcem, ki je po srečanju povedal, da pogajanja za sestavo koalicije dobro potekajo. Danes zjutraj so stranke prejele tudi delovni osnutek koalicijske pogodbe.

Po Erjavčevih besedah je dogovorjeno, da DeSUS kot druga najmočnejša stranka v koaliciji dobi mesto predsednika DZ. Na neformalnih pogovorih sta se s Cerarjem dogovorila, da bo Erjavec kandidat za predsednika DZ. A je treba, kot je poudaril Erjavec, počakati do petkove ustanovne seje DZ. V petek zjutraj bo tudi izvršni odbor DeSUS obravnaval potek koalicijskih pogajanj in koalicijsko pogodbo ter razdelitev mest v sklopu koalicijske pogodbe.

Erjavec je sicer pred dnevi zatrdil, da ga mesto predsednika DZ ne zanima. A je danes glede tega pojasnil, da v politiki pač "ne odločaš sam". Zaveda se, kot je dejal, da bo vodenje prve seje DZ zelo odgovorno, zlasti zaradi "posebnih okoliščin, ko bo šlo za potrjevanje mandatov". Glede na njegovo izkušenost in strokovnost so tako na pogovorih ocenili, da bi bil Erjavec primeren za to funkcijo, je pojasnil. Vendar pa to ne pomeni, da bo Erjavec na tej funkciji tudi ostal. Dokončna odločitev bo sprejeta ob podpisu koalicijske pogodbe.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

Združena levica odhaja v opozicijo

S Cerarjem se je pogovarjala tudi Združena levica (ZL). Njen predstavnik Luka Mesec je po srečanju sporočil, da bo ZL socialistična opozicija. Mesec je pojasnil, da so pogovori potekali po pričakovanjih. Skupaj so pogledali ključne dele osnutka koalicijske pogodbe, ki so jo prejeli zjutraj. Po oceni ZL je osnutek napisan preveč razdrobljeno. "Po področjih so našteti določeni ukrepi, manjka pa neka rdeča nit," je poudaril.

V ZL so danes želeli izvedeti, kakšen je celosten koncept razvoja slovenske družbe, kot ga vidi SMC, a jasnih odgovorov po besedah Mesca niso dobili. Prav tako pa se v stranki ne strinjajo s predvideno gospodarsko politiko, pri kateri so "na popolnoma različnih bregovih". Potencialna vlada Mira Cerarja namreč zagovarja privatizacijo, ZL pa je proti njej. Mesec je pojasnil, da so se v SMC izrekli o tem, da "bodo privatizirali vse razen infrastrukture".

Obenem pa osnutek sploh ne omenja dolžniškega vprašanja kot enega najbolj perečih vprašanj za naslednji mandat. SMC glede tega vprašanja ni ponudila nobenih odgovorov niti nastavkov zanje, je povedal Mesec.

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: Damjan Žibert

Eno od področij, pri katerih bi se po oceni Mesca lahko zedinili, je zdravstvo. Tu so namreč upoštevani koncepti, ki bi jih v ZL predlagali tudi sami, denimo popolna ločitev javnega in zasebnega zdravstva, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ureditev sistema javnih naročil. Zato so se tudi dogovorili, da se konec avgusta z morebitno vlado ponovno sestanejo in skušajo poiskati projekte, pri katerih bi lahko sodelovali. Vlada pa bo odprla tudi projektno pisarno, v kateri bo imela tudi opozicija možnost podajati svoje predloge.

Janez Janša in Miro Cerar - 3
Janez Janša in Miro Cerar - 3 FOTO: Miro Majcen

NSi ostaja v pogovorih

Koalicijska pogajanja NSi z najverjetnejšim novim mandatarjem Cerarjem se za zdaj nadaljujejo, pravi predsednica NSi Ljudmila Novak.

Novakova je v osnutku pričakovala več predlogov in pobud NSi, a po njenih besedah Cerar zagotavlja, da so možnosti za pogajanja še vedno odprte. Zato bodo do prihodnjega tedna na osnutek dali pisne pripombe in videli, v kolikšni meri jih bo SMC upoštevala. Nato bo zasedal svet NSi, ki bo tudi dokončno odločil o morebitnem nadaljevanju pogajanj in vstopu v koalicijo, ki je torej še vedno mogoč. "Če bomo zadeve spogajali tako dobro, da bodo sprejemljive tudi za naše organe, je koalicija možna, v nasprotnem primeru bomo konstruktivna opozicija," je pristavila Novakova.

Ponovila je, da se stališča SMC in NSi razlikujejo na več področjih, med njimi sta denimo privatizacija državnih bank in tudi uvedba nepremičninskega davka. Slednjemu namreč v NSi nasprotujejo, razen v primeru, da bi bil uveden v okviru sedanjega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Strinjajo se tudi s tem, da je treba urediti evidence.

Na vprašanje, kako bodo poslanci NSi ravnali na petkovi ustanovni seji DZ pri glasovanju o predsedniku DZ, pa je Novakova odgovorila, da se zavedajo, da DZ mora imeti predsednika, a se še niso odločili, ali bodo predlog podprli ali se pri glasovanju vzdržali.

SD na poti na sestanek pri SMC
SD na poti na sestanek pri SMC FOTO: Kanal A

Nadaljevanje pogovorov predvidoma prihodnji teden

Trenutni osnutek koalicijske pogodbe je primerna podlaga za nadaljnja usklajevanja, čeprav v njem za zdaj še manjkajo bistveni elementi socialne države, je po sestanku z najverjetnejšim novim mandatarjem Mirom Cerarjem pojasnil predsedujoči SD Dejan Židan. Poudaril je, da bo SD dokončno odločitev o tem sprejemala na četrtkovem predsedstvu stranke.

Tako se bodo usklajevanja nadaljevala predvidoma prihodnji teden, po Židanovih napovedih pa jim bo SMC časovnico in terminski načrt posredovala v sredo. Povedal je še, da bo SD svoje pisne pripombe na osnutek koalicijske pogodbe SMC posredovala predvidoma v začetku prihodnjega tedna.

Ob tem bo predsedstvo SD po Židanovem mnenju pomembno tudi zato, ker jih je Cerar danes seznanil z dogovorom s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, da bi slednji postal predsednik DZ. Predsedstvo SD se bo tako opredeljevalo tudi do tega, kako bodo strankini poslanci o tem predlogu glasovali na petkovi ustanovni seji DZ. Židan osebno sicer meni, da je Erjavec primeren za to funkcijo, saj da je "izkušen politik in ima za seboj tudi kar nekaj uspešnih zgodb".

Cerar: Razen z ZL še naprej ostaja možnost sodelovanja z vsemi

Miro Cerar je sicer današnje pogovore označil za konstruktivne, upanje na široko koalicijo pa je po njegovi oceni še vedno povsem realno. Pri vseh povabljenih strankah z izjemo ZL tako ostaja možnost koalicijskega sodelovanja, je pa do tja še dolga pot, pravi.

Za "dober znak" je označil tudi odločitev ZL, da želi biti konstruktivna opozicija in da torej obstaja možnost sodelovanja pri posameznih projektih.

V koalicijskih usklajevanjih tako ostajajo DeSUS, SD, NSi in ZaAB, je dodal Cerar. "Vse te stranke so za zdaj odprte pri možnosti, da pride do koalicijskega sporazuma, je pa do tja še dolga pot, ker je treba natančno iti skozi vse te vsebine in ugotoviti, ali se lahko v bistveni meri vendarle ujamemo," je dejal in izrazil prepričanje, da bo ustanovna seja DZ uspešna. Za predsednika DZ bodo predlagali prvaka DeSUS Karla Erjavca.

Na sestanek povabil tudi SDS

Iz sekretariata SMC so danes na SDS naslovili vabilo predstavniku stranke, v katerem pišejo, da jih na sestanek pred petkovo ustanovno sejo DZ vabijo, ker je državotvorna drža strank tako v koaliciji kot opoziciji ključnega pomena za uspeh države in premostitev krize.

Sestanek s Cerarjem, ki bo za pogovor imel na voljo 60 minut, je s predstavnikom SDS predviden za četrtek ob 9. uri na sedežu SMC. V vabilu prosijo tudi, naj v SDS potrdijo termin sestanka oziroma se uskladijo s predstavnikom SMC za odnose z javnostmi Gregorjem Jagodičem.

Na Cerarjevo vabilo se je na Twitterju že odzval prvak SDS Janez Janša, ki je še vedno v zaporu. "Z nepodpisanim dopisom vabi SDS na pogovore kot zadnjo med strankami. Strici ga tako kot Jankovića 2012 še niso naučili šteti," je zapisal Janša.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DuhSaSjekirom
29. 07. 2014 21.19
+6
Ta clovek ne zna drugega kot samo lajat in pljuvat. Strupene in pikre opazke, zagrenjenost, zalitve ki letiio na ljudi ki jih niti ne pozna osebno. Opankarji, trenirkarji, rdeckarji, od vseposod vidi neke sovraznike, strice, prevarante, vsi so kriminalci, sovrazniki le on je posten - a edini zaprt.
RONDO25
29. 07. 2014 21.18
+3
A bo v javni upravi kaj odpuščanja..
Rosvitaja
29. 07. 2014 21.20
-1
RONDO25
29. 07. 2014 21.21
+1
Cisto na hitro
29. 07. 2014 21.17
+0
Cerar, Desus in SD pa še ZL. Torej glasovalni stroj lahko zaćne mleti na polno. Kaj še čakajo?
kameltrajbar
29. 07. 2014 21.18
+0
korintos2
29. 07. 2014 21.18
-1
AlternativeFacts
29. 07. 2014 21.17
-1
Pevko Lepo Breno so po zadnji nesreči preplavile črne misli, saj je v zadnjih letih doživela marsikaj slabega. Ugrabitev, nesreče, operacija … Meni, da jo je nekdo preklel, zato je po mnenju njenih prijateljev na robu depresije. Ob njej so ves čas mož in sinova.
rfhkl
29. 07. 2014 21.17
+3
Kahel je edini, ki se obnaša kot car.
Krta?a 21
29. 07. 2014 21.19
pri tako inteligentni konkurenci pa hres ne mohrs bit kakshen genij.....
Primož Trubar 1
29. 07. 2014 21.14
-1
Kaj bi se matru, Jankovića naj postal za finančnega, bomo še Grke povozil.
rfhkl
29. 07. 2014 21.16
+3
korintos2
29. 07. 2014 21.21
-1
Misliš Zoki minister na Dobu ko tja pride?
korintos2
29. 07. 2014 21.14
+0
Če se pa toti trije zmenijo pa predčasnih volitev ne bo pa naj še SDS cvili koliko hoče.
Pošten Zvezdaš
29. 07. 2014 21.19
+1
proletarec1
29. 07. 2014 21.14
+3
KO ,SEM PREBRAL TEH 52 STRANI OSNUTKA KOALICIJSKE POGODBE.SEM TAKOJ UVIDEL, DA SE NAM REVEŽEM,KI NAS JE SEDAJ 600000, NA PRAGU REVŠČINE ,ŠE SLABŠE PIŠE.VSAKA ČAST ZDRUŽENI LEVICI, DA SE JE TAKOJ ODLOČILA ZA OPOZICIJO.TA NOVA VLADA SE BO VERJETNO PODREDILA KAPITALU IN BO NAS VEČINO DRŽAVLJANOV PUSTILA NA CEDILU.SEDAJ PA ŽE SNUBIJO LOPVSKO SDS. PROLETARCI ZDRUŽIMO SE,DRUGAČE NAM REVEŽEM ,NI VEČ POMOČI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Primož Trubar 1
29. 07. 2014 21.16
+4
bb5a
29. 07. 2014 21.16
+1
Pa ne laž,da si prebral 52 strani, k se ti zih ni dal...
TonyBaloony
29. 07. 2014 21.19
+0
si na pragu revščine pa maš internet?!?!? hahaha nimaš vseh kokoši doma...
gripson
29. 07. 2014 21.20
-3
Noben ne snubi SDS - dajte že enkrat prebrat saj tisto kar piše....očitno nekateri ne razlikujete osmrtnice od čestitke...
jojo007
29. 07. 2014 21.13
-1
Neuradno naj bi twiteraš pričel pisati knjigo z naslovom Moj boj za oblast, hm, nekam znano se mi to zdi ::)))
Primož Trubar 1
29. 07. 2014 21.13
+1
Lepo mu na sliki kaže J.J. kam spada, ven Mirko.
kameltrajbar
29. 07. 2014 21.14
+1
..ne...praw da mora v čuzo...:)))...cerči se mu pa reži....:)))
korintos2
29. 07. 2014 21.15
+4
Rosvitaja
29. 07. 2014 21.15
+1
ja res,kakšen sovražen pogled,pa nakaz..zgini.Janez ne,da sovraži domovino,sam sebe že
gripson
29. 07. 2014 21.18
-2
Ne, komentar je bil: Bejž ven Cerar, Miro pa mu je rekel: ja jaz grem ven, ti greš pa not.....
Rosvitaja
29. 07. 2014 21.12
+3
Ivanu se je pa res zrolalo v glavi..sam twita še in to samo neumnosti. So bili sovražni do Cerarja,ker jih ne povabi..a,zdaj jim spet ni prav...saj nevedo,več,kaj je prav in kaj narobe
bb5a
29. 07. 2014 21.13
+1
Ja kaj pa nej dela:D v službi ni, za otroke skrbi Urška, za stranko noben, dolgcajt preganja...
Primož Trubar 1
29. 07. 2014 21.09
+2
Orel javi se, orel javi se, pa orel javi se, ne posluši tega, vozi Mirko.
Primož Trubar 1
29. 07. 2014 21.17
+1
Zamudu si šejtan, zdaj smo na avtobusu za Grčijo.
Ost1234
29. 07. 2014 21.21
Ovde orao, ovde orao .... Jel idete preko Jajca? Janezu još uvjek znaš taj put ?
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
29. 07. 2014 21.09
+2
kriminalec janša za zapahi!!!
Ost1234
29. 07. 2014 21.10
-1
tali?ni tom
29. 07. 2014 21.16
+0
iz radovednosti sem ti dal plus in 24 ti je napisalo minus! toliko o "poštenosti" 24 ur!
Ost1234
29. 07. 2014 21.17
+0
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
29. 07. 2014 21.08
-1
Dejmo ta sestank še čez pol pa na delo....dost flancanja..... gremo....za dobrobit da vidim še to......
Krta?a 21
29. 07. 2014 21.08
+10
Grem na pir, države tko ni več. Ostali se pa prerekajte v prazno še naprej....
gripson
29. 07. 2014 21.06
+5
Uf, google na besedo komunizem z osnovami korupcije najde le en zadetek - direkt na Dob. Ko izraelska raketa...
Ost1234
29. 07. 2014 21.06
+5
Naj božanstvo twitta ... Dezertiralo mu je 110.000 vojščakov .... Naslednjih 100.000 pa čaka na prvo priložnost ....
Krta?a 21
29. 07. 2014 21.06
+2
ena dva ena dva ena dva, abakus....abakus javi se.....
kameltrajbar
29. 07. 2014 21.09
+2
Ost1234
29. 07. 2014 21.10
+1
kameltrajbar
29. 07. 2014 21.11
+1
Ost1234
29. 07. 2014 21.19
IS58
29. 07. 2014 21.05
+2
Nihče se ne vpraša, kdo bo nosil stroške prihoda obsojenca v parlament,( vsi davkoplačebvalci) če se mu takšni izleti dovolijo. (dva ali več paznikov, delovne ure paznikov,prevozni stroški itd........) Ob takšnem razkošju, bi še sam šel sedet za ti dobri dve leti, seveda bi prej nelegalno dobro poskrbel zase.
bb5a
29. 07. 2014 21.10
+2
Lohk bi mu SDS vsaj mercedesa nabavu glede na to da jim je 2.8 milijona zrihtu...
korintos2
29. 07. 2014 21.05
+5
Če bo Karl vodil petkovo sejo v parlamentu bo dal ene stvari na glasovanje in SDS je fertik.
Brane Pomahaj 1
29. 07. 2014 21.07
+1
korintos2
29. 07. 2014 21.11
+2