Slovenija

'Očitno so naši zunanjepolitični partnerji zelo radovedni'

Washington/Ljubljana, 03. 12. 2010 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/D.L./Š.Z./E.Š.
Komentarji
532

<a href = "http://image.24ur.com/media/document//60571689.pdf" target="_blank">Nova depeša</a>, ki jo objavljamo v celoti, je "vohunska". ZDA zanimajo številke kreditnih kartic in telefoni slovenskih voditeljev. Predsednik DZ Pavel Gantar ugotavlja: "Očitno se z nami kar ukvarjajo."

Britanski časopis Guardian je objavil novo, že tretjo depešo ameriškega State Departmenta, ki se nanaša na Slovenijo. Gre za navodilo ameriškim diplomatom, naj zbirajo podatke o slovenskih voditeljih, podobno tistemu, ki so ga že objavili in se je nanašalo na uradnike Združenih narodov. 

WikiLeaks je z objavljanjem depeš poskrbel za hude pretrese v diplomatskem svetu. Na Kitajskem pa so dostop do spletne strani onemogočili.
WikiLeaks je z objavljanjem depeš poskrbel za hude pretrese v diplomatskem svetu. Na Kitajskem pa so dostop do spletne strani onemogočili. FOTO: Reuters
WikiLeaks.org ni več dosegljiva na spletu. Do nje je moč priti na strani http://213.251.145.96/, ki pa večkrat preneha delovati. Strežnike naj bi sicer selili v Švico.

Pod dokumentom z datumom 16. junij 2009 je podpis "Clinton", gre pa za direktivo o zbiranju obveščevalnih podatkov o ljudeh posebej za Slovenijo. Iz dokumenta je razvidno, da ni prvi te vrste in da je tovrstno zbiranje podatkov običajno opravilo za ameriške diplomate. Med podatki, ki jih je State Department zahteval, so tako splošno dostopni kot tudi drugi. Med njimi želijo izvedeti številke kreditnih kartic, telefonske številke in delovnike "oseb, povezanih s Slovenijo".

Direktiva naroča zbiranje podatkov v štirih večjih sklopih (mednarodni odnosi in energetska varnost; finančna stabilnost, gospodarski razvoj in družbeni izzivi; nacionalna varnost; nacionalni voditelji in vladanje). Glede mednarodnih odnosov State Department zanimajo odnosi z regionalnimi sosedami in Rusijo, podrobnosti o sporih s sosedi, posebej s Hrvaško, sodelovanje, misije in prizadevanja za demokracijo v Vzhodni Evropi in na Balkanu, pri čemer omenjajo Moldavijo in Kosovo. Zanimajo jih tudi prizadevanja glede protiraketne obrambe.

Zanima jih, kaj slovensko vodstvo in javnost menita o Evropski unijo, o njeni širitvi, morebitnih formalnih in neformalnih povezavah Slovenije z drugimi evropskimi državami in moč za vplivanje na odločitve med državami članicami EU. Glede energetske varnosti Američane med drugim zanimajo podrobnosti o javnih in "skrivnih" energetskih sporazumih z Rusijo ter slovenski odgovori na ruska prizadevanja glede odvisnosti Slovenije od ruske energije, osebni odnosi med ruskimi in slovenskimi voditelji ter poslovneži, vpletenost organiziranega kriminala v energetski sektor. Želijo podrobnosti o finančnih strategijah in pripravljenost za tuje investicije.

Le kaj so izvedeli o premierju Borutu Pahorju?
Le kaj so izvedeli o premierju Borutu Pahorju? FOTO: Reuters
Depeša nalaga poizvedbo o prebivalstvu, manjšinah in človekovih pravicah. Zanima jih odnos slovenskih oblasti in družbe do manjšinskih religij in prebivalcev ter podrobnosti o rodnosti, smrtnosti in nalezljivih boleznih. Želijo izvedeti, kako se je Slovenija pripravljena soočiti z morebitnim upadom rodnosti, ali je morda pripravljena promovirati priseljevanje.

Američane zanima tudi, kaj Slovenci in njihovi voditelji menijo o ZDA, o mednarodnih organizacijah in podrobnosti o odnosih s Kitajsko, Iranom ter državami, ki so sovražne ameriškim interesom. Direktiva naroča podatke o vseh vidikih financ – tudi načrte za rešitev gospodarske krize in pripravljenost slovenskih državljanov na finančne izzive – in gospodarstva znotraj države in pri mednarodnem sodelovanju, identitete ljudi, ki odločajo o tem, njihove filozofije, vloge in odnosih, "objavljenih in neobjavljenih" državnih proračunov, pranju denarja in morebitnih povezavah s terorizmom in trgovino z mamili ter sposobnost slovenske vlade za boj proti teroristom. Zanimajo jih načrti opozicijskih, skrajnih in obrobnih skupin za izkoriščanje krize za dosego njihovih ciljev. Dobiti želijo podatke o zasebnikih, organizacijah in institucijah, ki vplivajo na gospodarske načrte ali so vpleteni v pranje denarja.

Američane zanimajo lokacije in stopnje kemične in jedrske onesnaženosti hrane, vode, zemlje in zraka. Izvedeti želijo tudi, kje imamo morebitne kemične tovarne, zahtevajo opis evakuacijskih območij, bolnišnic, hotelov in diplomatskih objektov.

Glede nacionalne varnosti Američane zanima vse o Sloveniji in zvezi Nato, kot so zadostna poraba za obrambo, strategije za pridobitev javne podpore za porabo, koliko sta vlada in javnost prepričani o varnostnih zagotovilih po 5. členu pogodbe, odnos do daljše namestitve sil zveze Nato ali ameriške vojske v Sloveniji. Glede na sedanja WikiLeaksova razkritja je morda najbolj ironično navodilo o podatkih glede sposobnosti vlade za zavarovanje zaupnih informacij Nata in ZDA.

Zanima jih tudi odnos do ameriških ciljev v Afganistanu, sposobnost sodelovanja v operacijah zunaj območja Nato, vojaško sodelovanje z drugimi državami, podrobnosti o trgovini z orožjem, tudi jedrskem, biološkem in kemičnim, lokacije in uporaba podzemnih objektov in drugih utrjenih struktur za zaščito poveljniških in nadzornih omrežij, civilnih in vojaških voditeljev ter kritičnih virov. Zavezniško državo zanimajo tudi podrobnosti o "sodobnih inženirskih tehnikah za utrditev ključnih objektov" in načrtih za pomoč drugim državam pri razvoju podzemnih objektov.

Clintonova bo morala tudi slovenskim politikom marsikaj pojasniti.
Clintonova bo morala tudi slovenskim politikom marsikaj pojasniti. FOTO: Reuters
Guardian je objavil podobni direktivi tudi za Madžarsko in Romunijo.

Glede nacionalnega vodstva in vladanja direktiva naroča med drugim podatke o odnosih med predsednikom, premierjem, ministri, obveščevalnimi službami, podatke o korupciji med višjimi uradniki vlade, finančnimi tokovi mimo proračuna za višje voditelje in virih financiranja političnih kandidatov. Prav tako tudi o biografskih, osebnostnih, zdravstvenih, biometričnih in finančnih informacijah sedanjih in prihajajočih voditeljev in svetovalcev. Temeljita in obsežna direktiva naroča tudi podatke o tem, ali se načrtuje pridobitev telekomunikacijske opreme in tehnologije, za katero veljajo izvozne kontrole ZDA, pa vse uradne in osebne telefonske številke, elektronske naslove civilnih in vojaških voditeljev.

Gantar: Večinoma sprašujejo po javno dostopnih podatkih

Predsednik parlamenta Pavel Gantar ugotavlja, da sta zaupnost in tajnost izginila iz sveta diplomacije in obveščevalne dejavnosti. ''Hudo mi je bilo, da so takšni podatki prišli na dan,'' kar pa ga ne preseneča. ''Prepričan sem, da so naši zunanjepolitični partnerji zelo radovedni, da jih zanima marsikaj.'' Razumljivo se mu zdi, da želijo izvedeti tudi osebne stvari.

Jaz nimam česa skrivati. Žal tudi ne morem skrivati bogastva, ker ga pač nimam. Predsednik DZ Pavel Gantar

Obenem je poudaril, da je večina stvari, po katerih sprašujejo ameriške oblasti, javno dostopnih v medijih, ''ne pa iz kakšnih prikritih načinov obveščanja. Mislim, da to, kar smo zdaj javno izvedeli, ni nič novega, nič presenetljivega. To se dogaja v zakulisju politike pod oznako strogo zaupno.'' Dodal je: ''Očitno se z nami kar ukvarjajo, torej nismo tako nepomembni v svetu globalne svetovne politike.''

Glede obiska pri ameriškem predsedniku Baracku Obami verjame slovenskemu premierju Borutu Pahorju. ''To me sploh ne preseneča. Morate se zavedati, da sem bil tudi predsednik komisije za nadzor varnostno-obveščevalnih služb. S tem sicer nisem imel opravka v slovenskih obveščevalnih službah, sploh ne. Ampak vemo, da takšne službe povsod po svetu zbirajo številne informacije, tudi takšne.'' Po njegovem mnenju je zadeva ''zoprna, ker je prišla v javnost. Hkrati nam govori, da so nekateri ljudje – ne nujno samo politiki – bolj nadzorovani, kot se zdi. In več kot to, da se to nadzorovanje izvaja preko podatkov, ki se nahajajo na svetovnem spletu.''

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar
Predsednik državnega zbora Pavel Gantar FOTO: Blaž Garbajs

Ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika so depeše presenetile. Poudaril je, da je vedno deloval načelno in odkrito. ''Se ne ukvarjam s tem, da bi moral kar koli prikrivati. Meni ne gledajo pod prste najbrž samo te službe, ampak tudi mnoge druge, vendar se ne obremenjujem. Delam po svoji vesti, tako kot sem prisegel v parlamentu in praktično nimam česa skrivati. Je pa seveda neprijetno, če gredo v čisto intimne in osebne zadeve, kar se dogaja. Seveda, tudi z nekaterih strani pri nas, ne samo v tem primeru.'' Verjame vladi, da se ni pogajala za sprejem ujetnikov iz Guantanama v zameno za obisk pri ameriškem predsedniku Baracku Obami. ''Je pa seveda v meddržavnih pogovorih vedno več točk hkrati na dnevnem redu in morda kdo povezuje eno z drugim. Jasno je, da si želi imeti država dobre odnose tudi z velesilami in da se jih vzpostavlja na osebni ravni,'' je dodal.

Po mnenju poslanca SD Mirana Potrča Slovenija ni edina, s katero tako delajo. ''Ameriška zunanja politika izhaja iz predpostavke supersile, ki ima več pravic, kot jih imajo druge države, kar ni dobro. Mislim, da se moramo v zunanji politiki navaditi, da uveljavljamo predvsem svoje interese, da pa hkrati razumemo, da imajo interese tudi druge države. Na žalost si velike države kdaj pa kdaj domišljajo, da jih lahko uveljavljajo tudi na način, ki ni prijazen, in to prav gotovo dela tudi Amerika.''

Tretja depeša State Departmenta (Vir: Guardian)
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (532)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arachno
08. 12. 2010 12.04
Gospod Gantar kdo hudiča pa vas sprašuje če kaj skrivate in kako je z vašim bogastvom!? Vi ste predsednik DZ RS in bi se v tej vlogi morali vprašati kaj pomeni ta drekarija "prijateljske in zavezniške " države do SLOVENIJE in ne do vas osebno !!! "Večinoma sprašujejo po javno dostopnih podatkih"gospod Gantar kako pa kaj mentalno zdravje?! To je nekako tako kot:saj fant je bil večinoma prijazen le tu pa tam je komu razbil glavo... večinoma so šle milijarde za ceste,le tu pa tam je šla kakšna v naš žep..
prehlad
05. 12. 2010 22.48
KANTAR ENKRAT BO TREBA TE KANTE IZPRAZNIT.NA KATERO ODLAGALIŠČE BOMO TO SVINJARIJO ODLOŽILI.
Franc Zabukovec
05. 12. 2010 09.32
'Očitno so naši zunanjepolitični partnerji zelo radovedni' Ja gospod Gantar: Očitno se naši notranjepolitični predstavniki zelo trudijo postati Hlapci vsega kar ni v okviru državljanov Slovenije. Za lastne ljudi ki smo jih volili in ki na naš račun lahko služijo denar si pa ne morejo vzeti 20 minut in vsaj pokazat, da jim je mar za nas četudi vemo da ni tako.
esmi
04. 12. 2010 18.17
Zanima me še kaj vse bomo še letos izvedli.
Alexxsaso@yahoo.ca
04. 12. 2010 17.42
Kakorkoli že mi je naša politika v sramoto in je moj patriotizem na nuli me taka stvar vseeno razburi. Politiki pokažite, da imate kaj med nogami in odpovetje gostoljublje kavbojskemu veleposlaniku. Ali boste morda vohune še hranili naprej?
mamica55***
04. 12. 2010 14.06
"Očitno so naši zunanjepolitični partnerji zelo radovedni" aroganten kot vedno.
Volodya
04. 12. 2010 13.59
olaff04.12.2010, 13:300 ne boš verjel ni tako ....pokaži mi tu v Sloveniji da bo neka družina sprejela mladi par ,,tujca ,,na dom za šest mesecev in to brezplačno...predstavili so najo celotni skupnosti...ti pa malo manj glej filme...
.eu.
04. 12. 2010 13.30
Volodya Njihova razgledanost je na nuli.Če ni dolarja ni prijateljev. Pri nas je veliko veliko drugače
LXG
04. 12. 2010 12.17
Ti dokumenti razkrivajo resnico.Zakaj toliko razburjenja zaradi tega ,če je prišlo na dan tisto ,kar si politiki resnično mislijo eden o drugem? Verjetno je lepše živeti v lažeh in iluzijah.
Volodya
04. 12. 2010 11.48
olaff04.12.2010, 11:400 ob z ženo sva bila kaj nekajkrat v življenju že onkraj luže....kot študenta sma doživela polno lepih stvari,iskreno gostoljubje pri ameriških družinah ...Amerika je velika ....in navadni ljudje imajo iste probleme kot mi v Sloveniji...
Franc Zabukovec
04. 12. 2010 11.05
Na nacionalki je bila danes (mogoče že tudi včeraj) zelo kvalitetna oddaja o teh zadevah, z nekaj povabljenci iz naše smetane. Izredno pozitivno sem bil presenečen nad komentarji, kar pa mi je bilo najbolj všeč je bilo to, da se med seboj niso užirali in si pod noge metali polen, pa tudi umazanega perila niso prali. Način kako so pojasnjevali svoja gledanja in stališča je moč pripisati osebam samim in pa seveda je objava dokumentov ki buri svet že tudi med njimi rodila pozitiven vzgojni prijem
Tonček Balonček
04. 12. 2010 10.23
bukefal, vzel ga je na priporočilo Dinicice, zdaj ona dela tidi za tiste na Dimičevi, kaj ti ni jasno, da je ta ženska dvojna agentka, Janša in SDS o njenih prenovah niso niti pisnili, to so počeli SDS aparatčiki četrte ali pete lige, zvrha pa nič! Zdaj bo proučevala Diners kartice, za katere se Amerika tako zanima! IN potem se čudimo, da Durs obnavlja postopke in najde nova dejstva! Sam imam z Dursom kar naprej neke obnovitve postopkov in ugotovitev, nova dejstva in podobno, me kar zabava, saj gre le za nekaj tisoč EUR "razlike", za vse leto. Bistva se seveda nikoli ne dotaknejo, saj gre za birokracijo!
vetlan
04. 12. 2010 10.22
Hehe Očitno se ameri bojijo konkurence pri prodaji orožja, saj to je njihov kruh. Tukaj pa še vedno mislijo, da je JJ nedolžno bitje in rešitelj slovenskega naroda. Horst 04.12.2010, 09:42 Voditelji in politiki v bivši "komunajžerski" državi niso razprodali in uničili Slovenije, lih obratno. Od kar pa so tukaj dobili pravice tudi domobrančki, je Slovenija uničena in razprodana, narod pa životari.
machete30
04. 12. 2010 10.05
bolankoti teli đameričani ,kes bin laden zdj
Horst
04. 12. 2010 09.42
Amiji ne zaupajo voditeljem in politikom nekdanjih komunajzarskih držav.Ti politiki so večinoma lažnivci,obračajo se za denarjem,ki je pogosto sumljivega izvora in so zelo podkupljivi.Tudi njihove obljube so navadno na steklenih nogah.Skratka,gre za nezaupanje do tistih,ki vedno znova poudarjajo o prijateljskih odnosih.Mene sploh ne bi čudilo,če bi vohljali še za drugimi stvarmi,mogoče zelo osebnimi,kdo je dovzeten za blondinke,temnopolte ali sploh kdo spada v družbo toplih,ki je v SLO v čast svoje zmage celo vinjeto za leto 2011 uspela izdati v svojih barvah. In dokler se pasje afere izničijo,pospravijo v arhive je dobro vedeti s kom imaš opravka.
prašek
04. 12. 2010 09.35
Seveda je Sova zanič, saj je Gologlavi vse tam notri počistil. Menda je iskal tiste depeše, ki bodo zdaj prišle z druge strani !!
bukefal
04. 12. 2010 09.32
T. Patronček Če že Američani vedo vse podatke o Ruplu, me prav zanima, zakaj ga je moral komunajzar Pahor vzeti k sebi v službo!?! Rekel je, da zaradi telefonskih številk svetovnih voditeljev. Je naša Sova tako zanič?
Tonček Balonček
04. 12. 2010 09.29
Rupel je razočaran, Američani se za njegove biometrične podatke sploh ne zanimajo, številke njegovih računov in kartic pa poznajo že več kot dvajset let, tako da njega ne omenjajo nobeni tajni dokumenti ali depeše, prijatelji nikoli ne komunicirajo na tak način!
bukefal
04. 12. 2010 09.28
KomentarX 03.12.2010, 22:11 in 22:42 Odlično pišeš, vendar se mi zdi, da si v svojem izvajanju predolg, zaradi česar verjetno tvoj prispevek marsikdo preskoči, kar pa je škoda. Če tema le zahteva več prostora, ti svetujem, da jo razbiješ na ločene prispevke ali pa vsaj na odstavke s presledki med njimi. Tako se lažje bere. Brez zamere, to je le moje mnenje!!!
User300173
04. 12. 2010 09.28
Clinton zbiral podatke !!! Vsekakor da je in neumen bi bil če ne bi. Mi se pa čudimo, zakaj smo servilni do Američanov, zakaj ne pride do končnega sklepa kake afere itn. Če ne boste pridni, Ti Janezek, Lojze, Graham itn. bodo afere prišle na dan z neizpodbitnimi dokazi BANČNIMI. Američani so pritisnili na Švico, ki je morala razkriti marsikaj, pa še na ostale države. Šli so na karto, da so politiki pohlepni in podkupljivi. Kako so spravili Al Caponea v zapor. Zaradi utaje davkov, ne pa stotinje pobitih. V zaporu pa je le končal.