Slovenija

Ameriška zahvala Sloveniji

Washington, 02. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Kongres ZDA je v torek objavil besedilo resolucije, v kateri se zahvaljuje državam vključenim v koalicijo za razorožitev Iraka. V njem so naštete vse države, ki podpirajo ameriško vojno v Iraku, med njimi je tudi Slovenija. Slovenski premier Anton Rop pa je znova poudaril, da Slovenija ni v koaliciji v vojni proti Iraku.

ZDA
ZDA FOTO: Reuters

Dokument je že v petek soglasno sprejel senat, nato pa ga je potrdil še predstavniški dom kongresa. ZDA se v senatni resoluciji zahvaljujejo vsem članicam koalicije za razorožitev Iraka. Posebne hvaležnosti so deležne Velika Britanija, Avstralija, Poljska in Danska, ki so za vojaško posredovanje v Iraku prispevale oborožene sile. Sledi zahvala osmim evropskim državam, ki so s posebno izjavo podprle ameriško politiko do Iraka. Desetim državam vzhodne Evrope in Balkana, med njimi je tudi Slovenija, pa ZDA izražajo zahvalo, ker so 5. februarja letos v skupni izjavi zapisale, da so ZDA v VS ZN predstavile neizpodbitne dokaze o iraških programih razvoja orožja za množično uničevanje, o iraških naporih za zavajanje inšpektorjev in o njihovih povezavah z mednarodnim terorizmom.

Resolucijo je minuli teden predlagal republikanski senator Richard Lugar, ki vodi senatni odbor za zunanje zadeve. Lougar je v torek na matičnem odboru o nevarnih delitvah znotraj Nato posebej poudaril, da vseh sedem bodočih novih članic Nato podpira vojaško rešitev krize.

Resolucija je v nasprotju s trditvami naše vlade, ki vseskozi poudarja, da Slovenija ni vključena v protiiraško koalicijo. Slovenski premier Anton Rop je prejšnji teden po seji vlade povedal, da so nas iz State Departmenta obvestili, da Slovenija ne bo prejela 4,5 dolarjev ameriške pomoči, ker ni članica protiiraške koalicije. Prišlo naj bi namreč do napake. Premier pa takrat ni vedel povedati zakaj je do te napake prišlo. Na zunanjem ministrstvu zaenkrat tega ne želijo komentirati.

Rop: Slovenija ni v koaliciji v vojni proti Iraku

Anton Rop je že pred dnevi zatrdil, da Slovenija ni članica protiiraške koalicije
Anton Rop je že pred dnevi zatrdil, da Slovenija ni članica protiiraške koalicije FOTO: POP TV

V zvezi z resolucijo ameriškega kongresa in očitki predstavnikov nekaterih političnih strank je slovenski premier Rop znova poudaril, da sta se sam in vlada ves čas zavzemala za mirno rešitev iraške krize oziroma za razorožitev Iraka v okviru Varnostnega sveta Združenih narodov. Kot so sporočili iz urada predsednika vlade je premier Rop poudaril, da Republika Slovenija ni v koaliciji v vojni proti Iraku in ne sodeluje v vojaških operacijah v Iraku. Kot je bilo že večkrat povedano, je Slovenija članica mednarodne koalicije za boj proti terorizmu, v skladu z odločitvijo DZ, ki se ji je pridružila po terorističnih napadih v ZDA septembra 2001.

Kljub temu da so nastopile razmere, ki pomenijo veliko preizkušnjo za mednarodno skupnost, ima slovenska vlada vseskozi jasno stališče, ki se je izkazalo skozi podporo Varnostnemu svetu ZN, da najde način razorožitve Iraka, so zapisali na spletni strani urada predsednika vlade. Dodali so še, da slovenska vlada v skladu s svojimi zmožnostmi posveča posebno pozornost aktivnostim za lajšanje humanitarnih problemov iraškega prebivalstva.

Drnovšek: Resolucija govori o koaliciji za razorožitev Iraka

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: POP TV

"Kolikor poznam besedilo resolucije, je v njej uporabljen izraz koalicija za razorožitev Iraka, ne koalicija za vojno posredovanje v Iraku, je danes v Skopju odgovoril predsednik Janez Drnovšek na vprašanje, kaj pomeni v ameriškem kongresu sprejeta resolucija, v kateri se je kongres zahvalil državam, med njimi tudi Sloveniji, ki podpirajo ameriško politiko do Iraka. Predsednik je poudaril, da se je Slovenija, tako kot Varnostni svet ZN v resoluciji 1441 in cela mednarodna skupnost, zavzela za razorožitev Iraka, o razorožitvi pa govori tudi vilenska izjava, ki govori tudi o vlogi VS pri tem. Predsednik Drnovšek, ki je danes začel dvodnevni uradni obisk v Skopju, je še poudaril, da je Slovenija sodelovala v vseh političnih aktivnostih v zvezi z razorožitvijo Iraka, da pa ne sodeluje v vojnih aktivnostih in v vojni koaliciji v Iraku. Dodal je še, da bo Slovenija sodelovala pri vseh humanitarnih aktivnostih in pri povojni obnovi Iraka.

Peče: Vlada zavaja javnost, Rop naj odstopi

Poslanec SNS Sašo Peče je predsednika vlade Antona Ropa pozval, naj prekliče vse dosedanje aktivnosti v povezavi z ameriškim napadom na Irak, vrne dodeljena finančna sredstva s strani ZDA, se opraviči slovenski in svetovni javnosti in nepreklicno odstopi.

Sašo Peče
Sašo Peče FOTO:

Slovenska vlada in njen predsednik so v vseh dosedanjih javnih izjavah glede iraške krize dosledno zavajali slovensko javnost z izjavami o miroljubni politiki Republike Slovenije, je menil Peče in ocenil, da so aktivnosti ameriških zakonodajnih organov dovolj nazorno prikazale vlogo slovenske vlade in njenega predsednika.

Na resolucijo ameriškega kongresa se je odzvala tudi Zveza društev, skupin in posameznikov za mir. Zveza je celoten politični vrh, še posebej premiera Antona Ropa in zunanjega ministra Dimitrija Rupla, pozvala, da se javnosti v Sloveniji opravičijo za laži ter da odločno povedo političnemu vrhu ZDA, da Slovenija ne podpira njihove vojne proti Iraku, kar pomeni: odstop od vilenske izjave, obsodbo napadov ZDA na Irak ter zahtevo po izbrisu Slovenije z vseh seznamov, javnih in tajnih, držav podpornic vojne.

Janša: Slovenija mora zavzeti jasno stališče glede Iraka

Predsednik SDS Janez Janša je v današnji izjavi za javnost glede resolucije ameriškega kongresa, v kateri se ta zahvaljuje državam, vključenim v koalicijo za razorožitev Iraka, med njimi Sloveniji, menil, da je ta resolucija s stališča ZDA povsem razumljiva. "V ameriškem senatu namreč trenutne razmere vidijo tako, kot je zapisano v tej resoluciji. Tisto, kar je narobe v zvezi s slovenskim stališčem pa je to, da se slovenska vlada v Washingtonu predstavlja kot proameriška, v Sloveniji pa kot protiameriška," je pojasnil Janša, ki je ob tem slovenski vladi svetoval, naj zavzame jasno stališče glede vojne v Iraku. Slovenska vlada se na omenjeno ameriško resolucijo še ni odzvala.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: POP TV

Janša je pojasnil, da je Slovenija zamudila dobro priložnost, da bi dala kakšno mirovno pobudo, še preden je do vojne v Iraku sploh prišlo. Glede na to, da se država postavlja v položaj, ko izbira med eno ali drugo opcijo, je vlada potisnjena v položaj, ko enkrat bolj daje izjave v eno smer, drugič pa spet v drugo, je pojasnil predsednik SDS.

Predsednik SDS je ob tem svetoval slovenski vladi, naj zavzame jasno stališče glede vojne v Iraku in da potem v skladu s tem stališčem tudi ravna, "drugače bo prihodnji teden spet prišla kakšna izjava, ki jo bodo različno komentirali, spet kakšna aktivnost, kjer se ne bo vedelo, kakšno je naše stališče". Poudaril je, da se sedaj plačuje davek za to, da Slovenija v času, ko so se iskale rešitve, ni bila sposobna izdelati nobenega predloga, čeprav je za to imela lepo priložnost glede na to, da interesno ni vpletena v krizo v Perzijskem zalivu.

Kot je dejal Janša, gre za resolucijo, ki nima neke izvršilne teže, ima pa kljub temu velik pomen, ker je bila sprejeta le mesec dni preden bo ameriški senat odločal o ratifikaciji mednarodne pogodbe, s katero se bodo sprejemale nove članice v zvezo Nato. Resolucija je bila po njegovih besedah sprejeta tudi v času, ko je svetovna javnost zelo pozorna na dogodke in poteze v zvezi s krizo v Iraku, zato bodo to izjavo Washingtona prav gotovo vsi komentirali. V primeru, da slovenska vlada tega ne bo komentirala, bo najverjetneje edina od držav, ki so omenjene v tej resoluciji, ki tega ne bo naredila, je še menil Janša. Pojasnil je, da je v vseh državah, ki so omenjene v ameriški resoluciji, javno mnenje glede Iraka deljeno, zato bo vsaka vlada poskušala pojasniti, zakaj je tako ali drugače opredeljena ali omenjena v tej resoluciji. Če se slovenska vlada ne bo odzvala, bo to le še ena napaka, ki je bila narejena v času celotne kampanje v zvezi z Irakom, je zaključil predsednik SDS.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1