Tujina

Izkoriščanje slovenskih delavcev? V ISM Vuzem pravijo, da so bili delavci plačani v skladu s pogodbo. V Tesli so uvedli preiskavo

Los Angeles, 17. 05. 2016 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ameriški mediji so se razpisali o zgodbi, kakršnih smo prebrali že veliko. Izkoriščanje delavcev. V središču afere sta se tokrat znašla Slovenec Gregor Lešnik in ameriški avtomobilski proizvajalec Tesla Motors. Za 24ur.com so se odzvali v slovenskem podjetju ISM Vuzem, prek katerega je bil zaposlen omenjeni delavec. V podjetju Tesla so uvedli preiskavo.

Podjetje Tesla oziroma njihovi podizvajalci so se opirali na poceni tujo delovno silo, ki je gradila visokotehnološko lakirnico v Kaliforniji. Podizvajalci so tuje delavce plačevali le pet dolarjev oziroma 4,4 evra na uro, njihovi ameriški kolegi so prejeli precej več. Zdaj ko je zgodba prišla v javnost, je prvi mož Tesle Elon Musk že napovedal preiskavo.

Mercury News je zgodbo objavil na podlagi pričevanj delavcev, med njimi Slovenca Gregorja Lešnika iz Velenja. Po njihovem pisanju so Lešniku, nezaposlenemu električarju z minimalnim znanjem angleščine, obljubljali nadzorniško delo v Južni Karolini, a te ni nikoli videl. Končal je pri težkem delu v Silicijevi dolini. Po dobrih treh mesecih pa se je Lešnik hudo poškodoval, zdaj je vložil tožbo proti Tesli in njenimi podizvajalci.

Tesla in njeni podizvajalci

Tesla je marca lani za gradnjo lakirnice, kjer bodo izdelovali Model 3, najela nemško podjetje Eisenmann, ki se je pohvalilo, da je to največji projekt v 60-letni zgodovini podjetja, vreden več kot 100 milijonov v dolarjev. Nemško podjetje je nato najelo slovenskega podizvajalca, završko podjetje ISM Vuzem. Evropski podjetji naj bi v ZDA napotili okrog 140 delavcev, predvsem iz Slovenije in Hrvaške.

Model 3 naj bi izdelovali v lakirnici, ki so jo gradili izkoriščani delavci.
Model 3 naj bi izdelovali v lakirnici, ki so jo gradili izkoriščani delavci. FOTO: AP

Med temi je bil tudi Lešnik, ki je dejal, da so v povprečju delali deset ur dnevno, šest oziroma sedem dni v tednu. Delavci so bili sicer plačani le za 40-urni delovni teden. Maja lani pa je pri gradnji strehe padel in si zlomil obe nogi, nekaj reber, si potrgal kolenske vezi in utrpel še pretres možganov. V tožbi je delavec razkril, da so bili za delo plačani le nekaj več kot štiri evre na uro (pet dolarjev), njihovi ameriški kolegi pa so so podobno delo prejeli 52 dolarjev na uro (46 evrov). Niti Tesla niti podizvajalec Eisenmann nista sprejela pravnih odgovornosti za nesrečo, navaja Mercury News.

Tesla in Eisenmann sta se namreč sprva uspela izviti iz odgovornosti, katere jim očita Lešnik, a vrhovno sodišče Alameda je nato dovolilo postopek proti obema podjetjema. Lešnikov odvetnik meni, da so delavcem dolžni 2,6 milijona dolarjev (2,2 milijona evrov).

Sporna viza

Sporne so bile že same vize, so zapisali pri ameriškem mediju, saj je imel Lešnik vizo B1/B2, prek katere je prepovedano opravljati težko fizično delo, kakršno je nato v resnici opravljal Lešnik. Sprva mu je bilo namreč obljubljeno delo nadzornika nad električnimi napeljavami. Pri pridobivanju vize naj bi po navedbah Mercury News pomagalo tudi nemško podjetje Eisenmann, a tega pri podjetju niso komentirali.

V Silicijevi dolini imajo delavci večinoma vize H-B1, katerih število pa je omejeno, in sicer na 85.000 za fiskalno leto. Vize B1/b2 pa so veliko bolj razširjene, saj so izdane vsem, ki želijo na daljše potovanje v ZDA, kjer lahko na podlagi te vize opravljajo tudi nekaj del (pogajanja, udeležba na poslovnih konferencah, ipd. - torej, daleč od del, ki jih je opravljal Lešnik).

Prvi mož Tesle Elon Musk je napovedal preiskavo.
Prvi mož Tesle Elon Musk je napovedal preiskavo. FOTO: AP

Po poškodbi je sledil nov zaplet, saj ga je njegov delodajalec skušal čim prej spraviti iz bolnišnice. Kot navaja Mercury News, je delodajalec Lešnika manj kot teden po hudi nesreči z lažmi skušal spraviti delavca iz bolnišnice, češ da si sam želi domov. Njegove poškodbe so bile tako hude, da bi bil let zanj tvegan, saj bi lahko utrpel pljučno embolijo. Delavca naj bi tudi ustrahovali. Njegov nadrejeni mu je v bolnišnici dejal, da ne more najeti odvetnika in da mora čim prej zapustiti bolnišnico, prav tako pa mu podjetje ne bo plačalo zdravljenja, so zapisali.

Odziv Tesle

Po objavi zgodbe so se odzvali v Tesli.

Zapisali so, da očitno tokrat ni so bili upoštevani standardi, katerim v podjetju sledijo in so zato uvedli preiskavo, da bodo pravila spoštovana tudi pri vseh njihovih podizvajalcih. ''Če so trditve resnične, bo Tesla ukrepala tako, da se bodo zgodile prave stvari in bo za vse poskrbljeno pravično,'' so zapisali.

V primeru, da je zgodba resnična, morajo popraviti krivico Lešniku in ostalim zaposlenim pri Vuzemu, so zapisali pri Tesli in dodali, da ne gre za pravno, ampak moralno vprašanje, saj sami v zgodbi niso naredili nič pravno spornega. Po njihovem se je zapletlo pri podizvajalcih. Prav tako so pri Tesli zanikali odgovornost za nesrečo, a zaradi moralnih razlogov bodo zanj poskrbeli. Glede nizkega plačila pa so dejali, da je pet dolarjev povsem nesprejemljivo plačilo, saj sami svoje delavce plačujejo veliko več.

''Ustanavljanje novega avtomobilskega podjetja je izjemno težko, ampak nikoli ne bomo podjetje, ki bi dovoljevalo, da se dogajajo nepravilnosti samo zato, da bi prihranili denar,'' so zaključili pri Tesli.

Po medijskem viharju je Tesla obrnil ploščo in pravi, da sprejema moralno odgovornost. Podjetje je v San Jose Mercury News sporočilo, da je uvedlo preiskavo in bo, če se izkaže, da je Lešnikova zgodba resnična, kar je povsem nesprejemljivo, sprejel ukrepe, da se stanje popravi in tudi v prihodnje vse delavce pošteno obravnava.

Kako odgovarjajo v podjetju ISM Vuzem?

Glede objave v ameriških medijih smo se z vprašanji obrnili tudi na slovensko podjetje ISM Vuzem, prek katerega je bil Lešnik zaposlen. Za 24ur.com so pojasnili, da je bil Lešnik zaposlen za določen čas enega leta in da je v tem času delal po gradbiščih po Evropi in v ZDA. ''Opravljal je zgolj dela, ki so bila dogovorjena s pogodbo o zaposlitvi (monter). Drugega dela mu nismo obljubljali,'' so ogovorili na navedbe, da mu je bilo obljubljeno nadzorniško delo v Južni Karolini.

Glede vize, ki naj bi bila sporna, pa so dejali, da so jo uredili oni, vendar menijo, da je bila primerna, ''saj v ZDA ni bil zoper našo družbo uveden noben postopek zaradi nepravilno prijavljenih delavcev''.

Potrdili so, da so mu po poškodbi urejali prevoz v Slovenijo, ''saj je to želel sam''. ''V tej zvezi smo ga obiskovali in se dogovarjali z delavcem kot lečečimi zdravniki. Ko pa smo dobili soglasje za odpust iz bolnišnice v ZDA in po delavca prišli, da bi ga prepeljali v Slovenijo, nas je pričakal delavčev odvetnik v ZDA in nam v nadaljevanju prepovedal vsakršno komunikacijo z delavcem. Delavca bi prepeljali v Slovenijo v zdravstvenem stanju, ki bi bilo primerno za prevoz v skladu z oceno lečečega zdravnika. V nobenem primeru delavcu nismo z ničemer grozili, želeli smo mu pomagati. Dodajamo še, da smo stroške zdravljenja delavca v ZDA za čas, ko smo imeli z delavcem stike, plačali mi.''

Dodali so, da je Lešnik dobil izplačane vse plače skupaj z dodatki in da so njihovi delavci bili plačani v skladu s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi.

Glede vložene tožbe pa so sporočili,da so v fazi dogovarjanja z odvetnikom delavca in je zaradi tega ne želijo komentirati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

snikersss
19. 05. 2016 09.30
+4
v sloveniji je delovna inspekcija v totalnem K. vse podkupljeno
Annunakii
18. 05. 2016 21.55
nažalost se to dogaja povsod sam se imel primer za delo na švedskem plačilo je bilo 10€ na uro po pogodbi.čeprav je ta posrednik dobil plačano 60€ zame na uro,delal bi po 10 ur dnevno,pa še hrana in stanovanje je moj strošek zdaj pa računica : jas bi bil plačan 100e od 600e katere bi dnevno pridelal z delom on je pa planirav poslat gor 2 skupini po 14 ljudi..zaj pa je od usakega posameznika odvisno ka bo podpisal.to kaj podpises temu si vezan....
KARENTIP
18. 05. 2016 09.21
-4
Nobeno podjetje v branži (govorimo o podizvajalcih in ne posrednikih) ne plačuje za montažna dela v USA manj kot 12 €/h netto. Prej kot vsi sočuistvujete z "ubogim" monterjem si izračunajte: 250 ur x 12 €/h = 3000 €/mesec netto + vsi stroški razen prehrane so plačani. Če ne zapravlja za alkohol, cigarete in prostitutke, lahko domov pošlje 2.500 € mesečno. Se vam še smili?
puspan
18. 05. 2016 18.02
+0
Plemenko Grega
17. 05. 2016 22.41
-1
Sj je cist racunica tole, marsker tkole dela oz je zaposlen. Delavc delavcu, dam ti 12€ na uro za delo v tujii, se strinjas? Seveda se odgovor. Tukaj je pogodba po zakonodaji 40 ur tedensko 781.00 € placa 18tega odstalo pa dobis 28tega tko sj ves kok, bojo to dnevnice pa tou, sem itak zlati normiranec pa jih ne zanimajo moji stroski tak da ni blem. Zadevca laufa nekaj mesev 10 ur dnevno 6 dni v tednu dokler se nekje nekaj ne zalomi. Potem pa. Dobu sem to kar je napisano na pogodbi druga pa ne, dokazat nemorjo pa tud tih bojo raj. In tko deluje sistem. Nekomu ki ima nekaksen dolg na banki ali rubez place to lepo pase saj dobi recimo na pamet 800€ cistega na roko plus 1/3 place ce ti 2/3 rubijo oziroma plus 500€ se od place, in ima 1300 na mesec in dolg se mu pocasi odplacuje kar pa ne cuti tako zelo financno saj dobi kar vredu placano glede na nase place. Kar pa se podjetja tice, ce je uspelo dobit posel za 10 mil. in ima delavce ki so pripravljeni delat za recimo 12 € na uro ja kaj je tu spornega? Nic. Ce si pa taki maher pa si postimi sam taki biznis vzemi zraven brata in svaka mogoce se fotra in od seke tipa pa naredite biznis sami in pospravte toti kes sami v zep pa ostane vse v familji. Aja nea gre to kr tak, sj vem ja. Hja zato so pa delavci drgac bi vsak bil sef delu pa nebi noben. Drgac nea poznam tega podjetja in ga ne zagovarjam ker ne vem kaksno vodstvo je tam , priznam tud so podjetja ki delavcem resnicno ne placajo delo . Ampak povedu sem osnovo kak danes dela 80% firm ki imajo delo v tujini in TUDI doma seveda.
Sir Humphrey
17. 05. 2016 20.06
+4
OK, ste popravili naslov, sprva je bilo napisano, kot, da ga je Elon Musk osebno porinil s strehe.
Jožajoža
17. 05. 2016 19.55
-22
tako se to zgodi, ko zaposliš lenuha,delomrzneša in socialarja, ki doma živi brez dela s socialnii transferji. ti žal niso navajeni ne delat, samo kadijo in pijejo. ko ga pa prijaviš oz zaposlilš, si oplel.
Darko32
17. 05. 2016 21.17
+15
Točno tako pravijo tisti, k iizrabljajo subvencije in zavajajo. Določeni podjetniki, k igoljufajo z subvencijami zaposlijo človeka za čas, ko dobivajo subvencije in potem širijo takšne dezinformacije, kot navajaš ti. LEpo si pokazal kako se goljufa.
.jest
17. 05. 2016 21.47
+7
provokatorr
18. 05. 2016 08.49
+4
joža tebi pa se vidi, da nisi še nikoli delal v sloveniji
puspan
18. 05. 2016 20.39
To kar je napisal Joža, je odraz stanja pri nas, zato je že upanje, da bo nekega dne končno začelo iti navzgor, samo pobožna želja in nič drugega.
ONniON
17. 05. 2016 19.18
+6
nikoli nebi bil zaposlen v zda sploh pa ne prek slovenskih posrednikov in delodajalcev, izogibajte se jih če ste pametni in ne nasedat
Kollerik
17. 05. 2016 19.16
kje je kaj roza, da se malo pokozla po delavcih
majstr4
17. 05. 2016 19.07
+3
Tole pa je že kar malo sumljiv članek :) Kako naj bi nekdo šel po delo v ZDA za 4,4 eur / uro, zato da bi mučil samega sebe? 10ur / dan svašta a je kle za ta članek še kak drug razlog, razen 'ZDA' ? :)
majstr4
17. 05. 2016 19.11
+4
To pa res težko verjamem. Nisem še slišal da bi kdo KARKOLI šel delat v ZDA za to vsoto sploh
Maata
17. 05. 2016 19.01
+0
Če ti pravi odvetnik stopi v bran ti mogoče uspe Lešnik,sicer bodo posledice trajne
galiot
17. 05. 2016 18.43
+12
Ves svet je v suženjstvu...
SkokecPokec
17. 05. 2016 18.27
+22
Bravo, gospod Lešnik. Čeprav vaša lupina ni ravno trda in neuničljiva, imate pa vsaj srečo, da ste našli pravega advokata. Upam, da je tudi dober in ne tko kot naši tukaj... Obilo sreče un dober razplet vam želim...
jack85
17. 05. 2016 18.27
+2
Drugac pametnjakovici si preberte komentarje od holoske ikebane.cista resnica in nic druga
jack85
17. 05. 2016 18.24
+8
To so sigurno lazi da je imel g.lesnik 4.4 na uro.ce je bil zacetnik je imel minimalno 10 do 11 eur na uro.problem je v tem ker je imel razliko prikazano pod dnevnicami.imam veliko izkusenj z tem.trenutno se tudi sam nahajam v ameriki na gradbiscu.glede delovnega casa je pa tako...ce gres na teren je v interesu vsakega da imas cim vec ur..verjetno nisi prisel v ameriko spat.tisti lahko ostane doma.teren pac ni za vsakega..
ONniON
17. 05. 2016 18.16
+2
hahaha kapitalizem
FAUSTOS1
17. 05. 2016 18.08
+11
a spet eno podjetje ki s sužnji dela po svetu-in vse to naša država podpira
Haloška ikebana
17. 05. 2016 17.40
+5
Da nekaterim, ali pa kar večini tukaj razložim nekatere stvari, glede dela v tujini oz. v tem primeru v ZDA. Sam že od 2009 večino časa preko Slovenskega podjetja delam v ZDA in vam lahko tako iz prve roke razložim kaj se dogaja. To kar glede plačila na uro- 5€, navaja Lešnik je popolna laž. Teh 5€, ki jih navaja je verjetno njegova urna postavka iz osnovne plače. Vse ostalo pa dobi izplačano iz naslova dnevnic in dodatkov. In ker ima večina monterjev, ki se odločijo za delo na terenu tako daleč od doma raznorazne izvršbe in izplačilne prepovedi, iz res vsemogočih razlogov, se z delodajalci dogovorijo, da se jim prikaže čim manjša osnovna plača, da jim potem ostane dovolj denarja, da preživijo družine in sebe. Hebi ga, takšno je pač realno stanje v SLO. Vse ostalo, pa dobijo izplačano v obliki dodatkov in dnevnic, ki mimogrede niso obdavčene, čeprav jim podjetje plača od stanovanja, do letalskih kart in prevoza na delo, ter vseh potrebnih zdravstvenih zavarovanj. In potem se najdejo ljudje, ki jim je podjetje šlo toliko na roko, da so lahko preživeli finančno stisko in hkrati, vsaj nekateri, začeli odplačevati svoje dolgove v tolikšni meri, da so se sami odločali koliko bodo mesečno plačali, ker bi jim v nasprotne primeru država pobrala skoraj ves zaslužek. Ko pa se zgodi nesreča, kot se je Lešniku, ki mimogrede verjetno pri delu ni uporabljal osebne zaščitne opreme, saj drugače nebi mogel pasti, pa le ta zasadi temu istemu delodajalcu nož v hrbet. Pa ne samo njemu!!! Verjetno ni pomislil, da se lahko zgodi, da bodo v prihodnosti imela podjetja velike težave pridobiti vize za zaposlene, ki bi jih hoteli poslati na projekte v ZDA, saj bodo na ambasadi sedaj verjetno veliko bolj strogi glede izdajanja viz. Glede plačila na uro, pa v sedmih letih nisem srečal niti enega delavca slovenskih delodajalcev, ki pošiljajo delavce v ZDA, ki bi dobil manj kot 11€ neto na uro!!! Kdo, pri zdravi pameti, pa bi se dal prepričati, da bi šel delat za manj???
Le vkup uboga gmajna
17. 05. 2016 17.54
+13
Predvidevam, da ste v dobrem odnosu z g.Vuzemom!? Skupaj lovita ribe, sem in tja na žuljih njegovih zaposlenih obiščeta ZDA, Tajsko, Filipine!? Se predajata avanturam v barih!? Odklenkalo vama bo v kratkem! Tožba Tesle bo huda stvar in Vuzem je že pozabljena stvar.
provokatorr
17. 05. 2016 18.00
+14
mogoče pa ni uporabljal zaščitne opreme zato, ker je preprosto ni imel?
slovenc59
17. 05. 2016 18.04
-4
Ja, potem so ga peljali še v luna park....
Haloška ikebana
17. 05. 2016 18.12
+4
Ne. Ga niti ne poznam. Poznam nekaj ljudi, ki delajo ali pa so delali pri tem podjetju. Povprašajte malo ljudi, ki so delali pri tem podjetju, če je res temu tako, da so izkoriščani. Bi se začudili, če bi vedeli kakšni patroni vse pridejo delat k podjetjem, ki delajo v tujini. Ne trdim, da so vsa podjetja, ki pošiljajo svoje zaposlene po svetu dobra in poštena, ampak taki ki ljudi v tej meri izkoriščajo, ne obstanejo prav dolgo, kar pa za podjetje Vuzem ne velja, saj, vsaj kolikor je meni znano, je eno prvih podjetij v samostojni Sloveniji, ki se je začelo ukvarjati z montažo v tujini, ko so na Štajerskem koncu propadla podjetja kot so bila Hidromontaža, Metalna, ITD. Je pa za Slovenca čisto značilen vaš odziv na mojo razlago, kako stvari izgledajo.
murate
17. 05. 2016 18.15
+1
Ikebana, lahko ,da je res kar pišeš,treba je dati na vago obe strani, pa da vidmo kaj kaže.
Haloška ikebana
17. 05. 2016 18.17
+2
provokator, Če bi kdaj delal v ZDA, bi vedel, da je to nemogoče. Če te vidi kdo od tistih, ki so odgovorni za varnost pri delu, teh pa tukaj ni malo ni malo, dobiš pri neuporabljanju osebne varovalne opreme, tako imenovane PPI, takojšen suspenz iz gradbišča in ti je prepovedan vstop na to gradbišče za zmeraj.
Haloška ikebana
17. 05. 2016 18.19
+0
Urosq vse kar sem napisal je iz lastnih izkušenj in glede na to, da z podjetje m Vuzem nimam popolnoma nobene povezave, ker sem zaposlen pri povsem drugem podjetju, ne vidim razloga, zakaj bi tukaj trosil laži.
bodirealen
17. 05. 2016 18.42
+11
zaj pa ti mene poslušaj ikebana!sam sem že delal za tega vuzma,ampak za privat firmo na njegovi bajti.in kako nam je plačeval,oziroma mojemu šefu,ti lahko povem da verjamem g.lešniku in upam da dobi mastno odškodnino.p.cal nas je v zdrav mozak za vsako bedarijo samo da nas je lahko vlekel z plačilom.upam da mu odklenka!!
Haloška ikebana
17. 05. 2016 18.52
-1
bodirealen, Jaz Vuzma ne poznam, poznam pa zelo dobro razmere, kar se tiče dela na montaži v ZDA. in kar se tega tiče, to kar Lešnik razlaga sigurno ni res. Poznam pa tudi ker nekaj ljudi, ki so ali pa še delajo pri tem podjetju, in nisem še od nobenega slišal, da bi se pritoževal glede tega podjetja.
falcon11
17. 05. 2016 17.34
+5
Naši mešetarji bi želeli preko posrednikov na ameriški trg in pri tem bi želeli izigrati zakonodajo tako kot doma. Ne zavedajo se namreč, da zaradi tožbe enega delavca podjetje v trenutku propade, s tako miselnostjo, kot jo imajo naši mešetarji, kvazi podjetniki.
murate
17. 05. 2016 17.47
+1
nateguni,ne mešetarji . napišite vsi ,ki imateslabe izkušnje kdo so ti ljudje in preko katerih firm Vas kradejo,če Ste tiho to potiho podpirate
kiboko
17. 05. 2016 17.03
+7
Torej, v bistvu gre za zgodbo domačega izogibanja plačevanja davkov, kjer se delavcem plača minimalec in visoke dnevnice. Novinarji delajo iz tega zgodbo o Tesli ... Očitno Tesla ni še del našega "poslovnega okolja", bodo morali še malo gotovine razdeliti nosilcem "nacionalnih interesov".
provokatorr
17. 05. 2016 17.01
+18
Vuzem je pošten, poštenosti pa se je učil pri še enem poštenjaku gospodu Vuku, ki je prav tako iz Zavrča. Sicer pa je poštenjak gospod Vuzem tudi pri gradnji svoje hiše bil bolj slab plačnik in je podjetjem in obrtnikom, , ki so od njega zahtevali plačilo, grozil s tožbami.
?erniGad
17. 05. 2016 17.36
+9
In enako kot Vuk ...sledi osebni stečaj, stečaj firme ISM Vuzem, sledi odprtje nove firme ISM Vuzem Nova d.o.o., ...... bla, bla, bla!!! In vse bo enako brez sprememb, dokler ne bodo nekaj teh izkoriščevalcev napolnili s svincem! Lešnik pa bo dobil še prej nekaj 10 k € kazni zaradi blatenja dobrega imena firme, pa to ...prej, kot kakšno odškodnino!
Darko32
17. 05. 2016 18.01
+4
Potem pa je res imel dobrega učitelja ali pa kar dobrega političnega botra VUKA.