Slovenija

Ameriški tisk o nagradi Ljubljani

Washington/New York, 29. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška časopisa <em>New York Times</em> in <em>Washington Post</em> sta poročala o zapletu v zvezi z uvrstitvijo Slovenije na seznam ameriških zaveznic pri napadu na Irak, ki bodo dobile dodatna sredstva iz ameriškega vojnega proračuna.

Kot kaže, omemba Slovenije v dopolnilnem predlogu ameriškega proračuna za napad na Irak ni bila napaka Bele hiše
Kot kaže, omemba Slovenije v dopolnilnem predlogu ameriškega proračuna za napad na Irak ni bila napaka Bele hiše FOTO:

Oba časopisa se sklicujeta na tiskovno agencijo Reuters, ki je iz Ljubljane sporočila, da je slovenski premier Anton Rop State Department zaprosil za pojasnilo in izvedel, da je bila navedba Slovenije napaka.

Washington Post ob tem šaljivo poudarja, da Slovenija ne bo mogla kar tako pobegniti iz koalicije, saj so to poskušali tudi Salomonovi otoki, vendar jim ni uspelo in so še naprej na seznamu "koalicije voljnih". Prav tako naj bi bila Angola najprej del koalicije, potem nekaj časa ne, sedaj pa je spet. Časnik še dodaja, da se lahko zgodi, da bo Slovenija denar vseeno dobila, četudi se ga brani.

"Na stotine Slovencev je v sredo odšlo na ulične proteste zaradi vključitve države kot partnerice v vojni proti Iraku v 75 milijard dolarjev vreden Bushev iraški vojni proračun. Bela hiša je zaprosila za 4,5 milijona dolarjev za Slovenijo kot del sredstev članicam koalicije voljnih. Je pa en manjši problem. Srčkana alpska država ni njena članica," piše Washington Post in nadaljuje, da to sicer ni prvič, da je kdo zamenjal Slovenijo in Slovaško, ki pa je pripravljena članica koalicije voljnih.

New York Times pa piše, da je slovenski premier Rop dejal, da so ZDA po pomoti imenovale Slovenijo v proračunskem dokumentu, ker Slovenija ni članica koalicije proti Iraku. To je Rop izjavil na novinarski konferenci, dan potem, ko so Slovenci šli na ulice, še poudarja New York Times in dodaja, da je Slovenija dovolila humanitarne polete za Irak, vendar še vedno ni dala zelene luči za vojaške prelete.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3