Slovenija

Amnestija stopila v veljavo

Ljubljana, 05. 12. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trideset obsojencev v slovenskih zaporih bo z današnjo uveljavitvijo zakona o amnestiji izpuščenih, 262 zapornikom pa bo država skrajšala prestajanje kazni.

Amnestijo so poslanci uzakonili ob 10. obletnici osamosvojitve Slovenije
Amnestijo so poslanci uzakonili ob 10. obletnici osamosvojitve Slovenije FOTO:

Od skupno 772 obsojencev bo s tem zakonom, ki ga je državni zbor brez glasu nasprotovanja sprejel konec novembra, pomiloščena dobra tretjina obsojencev v domačih zaporih. Iz slovenskih zaporov bo po natančnih podatkih ministrstva za pravosodje z današnjo uveljavitvijo zakona o amnestiji izpuščenih 48 zapornikov, 257 zapornikom pa bo država odpustila del kazni. Največ zapornikov, in sicer 11, bodo izpustili iz ZPKZ Ljubljana, po šest jih bodo izpustili iz ZPKZ Ig in ZPMZKZ Celje, pet iz ZPKZ Dob pri Mirni, po štiri pa iz ZPKZ Koper, Maribor in Ljubljana, Oddelek Radovljica, trije bodo izpuščeni iz oddelka v Novi Gorici, po dva iz odprtega oddelka Ig in oddelka v Murski Soboti, eden pa iz odprtega oddelka Rogoza. Med 257 zaporniki, ki jim bo kazen ustrezno znižana, jih je največ, 52, iz ZPKZ Ljubljana, z 41 jim sledi odprti oddelek Rogoza in 40 iz Doba pri Mirni.

Zakon o amnestiji je razumeti kot akt milosti države, s katero bo določeni kategoriji obsojencev za določena kazniva dejanja delno odpuščena izvršitev pravnomočno izrečene kazni. Vlada je zakon vložila v zakonodajni postopek v začetku aprila letos, in sicer pred letošnjo 10-letnico osamosvojitve.

Pomilostitve ne bodo deležni zaporniki, obsojeni za nevarna kazniva dejanja in ki bodo na dan uveljavitve zakona na begu. A tudi za omenjena nevarna kazniva dejanja zakon predvideva izjemi: obsojencem, ki bodo na dan uveljavitve zakona starejši od 60 let (za določena kazniva dejanja to ne velja), in tistim, ki so bili obsojeni na mladoletniški zapor, se odpusti petina izrečene kazni.

Obsojencem, ki so bili pravnomočno obsojeni na kazen zapora, pa kazni niso prestali do uveljavitve zakona, bo odpuščena izvršitev ene četrtine izrečene zaporne kazni. Tistim obsojencem, ki so bili že obsojeni na kazen zapora za istovrstna kazniva dejanja (specialni povratniki) in so to kazen prestajali v kazenskem zavodu, pa jim ta še ni bila izbrisana, bo odpuščena izvršitev ene petine izrečene kazni zapora.

V zakonu so podrobno našteta nevarna kazniva dejanja, za katera amnestija ne velja, med drugim tudi za kaznivo dejanje hudodelskega združevanja in kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Sicer pa se za kazniva dejanja, ki so storjena zoper življenje in telo človeka ter njegovo spolno nedotakljivost, kazniva dejanja v zvezi s trgovino z mamili in nasilnim pridobivanjem premoženjskih koristi ter glede na spremenjene varnostne razmere tudi kazniva dejanja ugrabitve letala ali ladje, ne uveljavlja amnestija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja