Slovenija

AMZS: Največ tistih, ki vozijo v napačno smer, je med starejšimi vozniki

Ljubljana, 20. 05. 2015 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po podatkih AMZS največ voznikov, ki vozijo v napačno smer, najdemo med starejšimi. A strokovnjaki vztrajajo, da ti niso v prometu nič bolj nevarni od voznikov iz drugih starostnih skupin. Tako kot vsi drugi pa morajo biti previdni, če imajo zdravstvene težave ali jemljejo zdravila, ki vplivajo na njihovo sposobnost vožnje.

Potem ko je v ponedeljek na ljubljanski obvoznici od Golovca proti Zalogu 78-letnik vozil v nasprotno smer in pri tem povzročil nesrečo, so iz AMZS danes sporočili, da največ voznikov, ki vozijo v napačno smer, najdemo med starejšimi vozniki. Sledijo vozniki, ki vozijo pod vplivom psihoaktivnih snovi, tisti, ki na ta način poskušajo narediti samomor, in nazadnje še adrenalinski odvisniki.

"Razlog za vožnjo v napačno smer je neupoštevanje postavljene prometne signalizacije, vzroke pa lahko iščemo v pomanjkljivem znanju, nezbranosti, vožnji pod vplivom alkohola ali psihoaktivnih snovi, bolezenskih težavah ali celo zavestnemu naklepnemu ravnanju," so zapisali.

Kot pravijo, se pri izvajanju Programa dodatnega usposabljanja za varno vožnjo (izbris kazenskih točk) srečajo tudi z vozniki, ki pa se prekrška v času nastanka niso zavedali. "Ravno zaradi te problematike vztrajamo, da psihosocialne delavnice izvaja izključno za to usposobljen psiholog. Tudi na ta način želimo prispevati k večji varnosti na slovenskih cestah," opozarja inštruktor varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem Danijel Granda.

Vožnja v napačno smer - 1
Vožnja v napačno smer - 1 FOTO: POP TV

Psiholog: Starejši vozniki niso nič bolj nevarni od drugih

A Marko Polič z oddelka za psihologijo na ljubljanski filozofski fakulteti trdi, da starejši vozniki v primerjavi z vozniki iz drugih starostnih skupin niso nič bolj nevarni. Opozoril pa je, da z leti začnejo pešati nekatere funkcije telesa - od vida do kratkoročnega spomina.

Pri tem je poudaril, da se človek od človeka zelo razlikuje. "Starejši niso homogena skupina, ampak so si lahko zelo različni med seboj," opozarja. "Če je človek zdrav in vozi dovolj pogosto, ni zadržkov za varno udeležbo v prometu. Če pa je bolan, lahko to vpliva na njegovo sposobnost za vožnjo. Tako je lahko oslabljena njegova presoja ali ima denimo motnje zavesti," je dejal.

V Sloveniji se imetniku vozniškega dovoljenja kategorij AM, A1, A2, A, B, B1 in BE, ki dopolni starost 70 let, veljavnost vozniškega dovoljenja, če predloži zdravniško spričevalo, da je telesno in duševno zmožen za vožnjo motornega vozila določene kategorije, podaljša za pet let.

Če pri mladih voznikih opažajo, da več pospešujejo, vozijo hitro in v vinjenem stanju, je pri starejših tega veliko manj, še pravi Polič. Pač pa pri starejših nastopijo težave zlasti zaradi šibkejših spoznavnih funkcij. Poudaril je, da bo starejših vedno več. "Družba se mora temu prilagoditi in prometno okolje narediti bolj prijazno za starejše," je dejal. Tu je omenil krožna križišča ali pa prometne znake, ki naj bodo ustrezne velikosti.

Upokojeni zdravnik in nekdanji minister za zdravje Božidar Voljč starejšim voznikom svetuje, da so še zlasti pozorni na svoj vid. "Vožnje v nočnem času ali deževnem vremenu so lahko zelo nevarne, če nimamo pravih očal," je dejal. Če starejši opažajo, da parkirajo s težavo ali imajo pri vožnji večkrat smolo, naj družinskega zdravnika prosijo za oceno sposobnosti za vožnjo. Če bodo izgubili vozniško dovoljenje, bo s tem sicer prizadeta njihova svobodna mobilnost. Vendar pa lahko avtomobil obdržijo, za vožnjo pa lahko zaprosijo koga drugega, predlaga. Po njegovem nasvetu naj ne vozijo niti tisti, ki jemljejo zdravila, ki vplivajo na duševnost.

Direktor agencije za varnost prometa Igor Velov pa je že pred dnevi povedal, da krivde za vožnjo v napačno smer ne pripisuje le starosti voznika, temveč predvsem različnim zdravstvenim težavam, ki niso nujno povezane z leti. Podaljševanje vozniških dovoljenj starejšim za krajše časovno obdobje zato po njegovem mnenju ne bi rešilo težave z vožnjami v nasprotno smer.

Napačna smer - 5
Napačna smer - 5 FOTO: Miro Majcen

Velov opozarja, da višja starost ne pomeni nujno tudi slabših voznih sposobnosti. "To ne bi smelo delovati na leta, saj imamo ljudi, ki so stari 60, 65 let, in so v boljši kondiciji kot nekdo, ki je star 35," je dejal.

Po mnenju agencije bi več pristojnosti in odgovornosti pri podaljševanju vozniških dovoljenj morali dati osebnim zdravnikom, saj ti najbolje poznajo svoje bolnike. Ti zdravniki bi tako morali dajati pobude za omejitev, odvzem ali podaljšanje vozniškega dovoljenja. Po Velovem mnenju je takih pobud zelo malo, saj se osebni zdravniki večinoma ukvarjajo z zdravjem bolnika, ko pa gre za podaljševanje vozniških dovoljenj, gredo ljudje k specialistom medicine dela, prometa in športa. Ti specialisti nimajo vpogleda v bolezensko stanje voznikov, kot sta na primer demenca ali sladkorna bolezen, ki pa lahko na sposobnost vožnje vpliva precej bolj kot na primer slab vid.

Bi pomagale ovire na cestah?

Se pa že dlje časa v javnosti pojavljajo tudi pobude, da bi vožnjo v nasprotno smer lahko omejili z različnimi ovirami na avtocestnih izvozih, ki bi na primer predrle pnevmatike vozilom, ki bi prek njih zapeljala v napačno smer.

Velov se z njimi strinja le deloma, saj poudarja, da tistih, ki želijo v nasprotno smer zapeljati namerno, take ovire ne ustavijo. Opozarja tudi, da v nekaterih primerih vozniki obrnejo šele na avtocesti, potem ko so nanjo zapeljali pravilno.

Na Javni agenciji RS za varnost prometa se strinjajo s postavitvijo nekaterih vrst ovir, vendar opozarjajo, da je treba o tem prej dobro premisliti. Nekatere predloge so podali že sami in jih tudi javno predstavili, vendar so takšni ukrepi, kot poudarja Velov, stvar Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123lolita123
21. 05. 2015 06.36
+1
poznam veliko 55+ letnikov ki ne grejo na pregled okulistu ker oni pac niso stari in ne rabijo ocal. pol pa smo kjer smo. vidi lih 2m pred sebe in se brezskrbno vozi ker misli da dobro vidi..
periot22
20. 05. 2015 22.08
+3
Ljudje s telefoni v rokah so morilci na cesti,zakaj njih kazensko ne priganjate!!!!!!!!!!!!!
helvecijaner
20. 05. 2015 20.47
+2
Sem starejši voznik in imam sigurno več miljonov prevoženih km. a ,če AMZS to kar trdi dokaže se takoj poslovim iz njihovega članstva. Idijotski predrazsodki blebetačev.
Brakedirt
20. 05. 2015 21.31
+1
To koliko kilometrov imas za seboj nima nobene veze z casovno odzivnostjo na dogodke na cesti.
tali?ni tom
20. 05. 2015 20.16
+1
žlender v akciji??' samo vprašam! se pa letos dokončno poslavljam iz res dolgoletnega članstva amzs,tolk kot pa ta "zveza" mlati meglo je pa višek! precej so za svojih pet minut zakomplicirali določene enostavne stvari!
felix59 drugič
20. 05. 2015 19.21
-3
Tudi tile strokovnjaki so potencialni kandidati za vožnjo v nasprotno smer , zato pa ščitijo starine , ki niso več sposobni logično sklepati katera stran je prava. Po gozdni cesti naj se vozijo, pa še tam samo v prvi , da ne bo kakšne nesreče s hujšimi posledicami !!
mmickica
20. 05. 2015 18.13
+3
Bolj pogosti zdravniški pregledi, še boljše psiho somatski, bi bili dobrodošli in pravzaprav niti ne samo pri starejših! Na cesti je vedno več zmedenih, raztrešenih, nevrotičnih, nestrpnih, depresivnih,...voznikov in pravzaprav se zgodi še malo nesreč glede na vse te ljudi, ki v prometu po moje nimajo kak iskati.
DAEMONIUM
20. 05. 2015 17.55
+1
Pa kaj toliko pisarijo okoli tega? Jasno je da naj na vse napacne vstope na AC namestijo ježe, ki bodo predrli pnevmatike na vozilu v kolikor bo voznik napacno pripeljal na AC. Tako pa DARS in drzava naklepno ubija voznike na cestah podobno kot pobija ljudi slovensko zdrravstvo s cakalnimi dobami al pa kar direktno preko zdravnikov!
mmickica
20. 05. 2015 18.03
+1
Točno tako! Ježki so edino zdravilo, potem še pa kazen!
felix59 drugič
20. 05. 2015 19.24
Kaj klobasaš ??!!!!! Kakšni ježki ???!!!! Stalni odvzem vozniške vsem , ki niso sposobni narediti praktične izpitne vožnje na poligonu !!!! S tem da se obvezno preizkusi reflekse !!!!
tali?ni tom
20. 05. 2015 20.14
+3
me ztanima , kako boste prostovoljno vračali vozniška dovoljenja ko boste stari! pri dvajsetih,30 ,40,50 je lahko pluvat po starejših na tisoč in en nači , vendar , vsi bomo enkrat stari če bomo dočakali! in glej ga zlomka , star človek ni zmožen vozit , je pa zmožen delati na šihtu zaenkrat skoraj do 70 leta! nekaj ne štima! mimogrede,sam imam zdravstvene težave , slabši vid , delam izredno pogosto zdravniški pregled , naslednji je junuija drugo leto , spet! ni problema , grem in to je to , lahko pa iz svojih izkušenj trdim da ko človek ni sposoben več za izpit iz zdravstvenih razlogov ni sposoben za delovno razmerje! o tem ni debate! mimogrede , podaljšujem vozniško že 28 let in do sedaj BREZ NESREČE,PREKRŠKA DA BI BIL KAZNOVAN! da pa se narobe pelješ je nerazumljivo , ko prevoziš tablo z roko ki ima meter krat meter ali več , konec , nepreklicno konec pa je v primeru tipa ki je peljal skozi golovec , ta se ni "zmotil" sigurno ne! je pa svet dandanes nor in ko se večkrat peljem recimo v ljubljano , od grosupljega pa do izvoza iz avtoceste , ring okol ljubljane,tomačevo,katastrofa od mladih voznikov , jih je največ tam in nikoli ne veš kaj se mu plete v glavi! tako da starejši niti niso najbolj !
zamašek12
20. 05. 2015 21.48
Mene nebi blo sram priznat. Ce pades teste in ce ne opravis voznje po poligonu pac nemors met izpita. Tako kot vsi ne morjo na triglav pridet, maratona tečt in podobno. Zato so tukaj zdravniki, ki so šolani in oni bi morali objektivno presodit kdo lahko se kvalitetno vozi in kdo ne.
kure bedne
20. 05. 2015 15.42
+3
Pri nas ni samo politika zanič ampak tudi, ceste, kultura v prometu, zdravstvo, gospodarstvo.... brez zveze, da naprej naštevam.
FrancRodeVKristusu
20. 05. 2015 15.22
+3
Če primerjamo % voznikov nad 70 let in % povzročenih nesreč lahko sklepamo, da so starejši vozniki NAJBOLJ NEVARNI!!! Lahko govorimo, da več nesreč povzročijo mladi, a teh je na cesti veliko več kot starejših.... Voznikov nad 70 let je manj kot 5%, medtem ko je voznikov pod 30 let cca. 50%...
Verbena
20. 05. 2015 14.52
+4
Tako je to..starejši nezavestno kršijo pravila, ker marsikdo ni več na tekočem s spremembami.....večina mlajših pa kar zavestno......
FrancRodeVKristusu
20. 05. 2015 15.25
+1
Mlajših voznikov je pribljižno polovica vseh voznikov.... Starostnikov pa samo 5%.... Si predstavljaš, da bi bilo starostnikov za volanom toliko kot mlajših? Potem bi vse naše avtoceste postale dvosmerne....
AlternativeFacts
20. 05. 2015 16.55
+2
mlajših voznikov? Mlajši voznik je kdo. človek ki dopoplni 77 let, 62 let, 53 let, 40 let, 33 let, 22 let? Ali drugače, kdo je starejši voznik, človek ki dopoplni 77 let, 62 let, 53 let, 40 let, 33 let, 22 let?
Verbena
20. 05. 2015 17.50
+1
...če še pa to nimaš razčiščen kdo je mlad in kdo star, pol pa ne morem pomagat...hotla pa sem povedat nekaj drugega...vsak se tolk trudi ko vozi izpitno vožnjo, pol pa ponavad vsak kar pozabi kaj so pravila...prehitevanje v nepreglednih delih, največ mladi vozniki zaradi objestnosti,.....pa še podobnih primerov....starejši vozniki, pa rečmo taki, ki imajo izpit že več kot 50 let....pa manj vozijo in niso tolk na tekočem s spremembami.....
AlternativeFacts
20. 05. 2015 14.37
+1
Smešno kar dela AMZS....torej AMZS natančno ve, kdo vozi v nasprotno smer, ve tudi za tiste, ki jih ne izsledijo? Ja hudič je, ko starejše meče druga puberteta, še večji hudič je ko neumnost postane sprejemljiva družbena norma.
Morana7
20. 05. 2015 16.12
Saj piše po podatkih ne po nekih predvidevanjih. Teh, ki jih niso izsledili pač v statistiki ni.
AlternativeFacts
20. 05. 2015 16.46
+1
ja saj, tistih pač ni v statistiki, torej tudi ne obstajajo, ker drugače bi bil največji delež pri neodkritih voznikih. Ti pa nimajo let in spola in so zato povsem neprimerni za demagoške prijeme...
Morana7
20. 05. 2015 18.36
Še vedno ne vem kaj si hotel povedat, prekrškarje lovijo policisti in ne neke organizacije. Če bi se ti ali jaz oglasila in javno poudarila neko javno dostopno statistiko, pa naju mediji tako ali tako ne bi objavili.Sicer se pa strinjam da je tu en precej širok pas sivine, pri nas pač prekrškarjev ne preganjajo dovolj dosledno kar se vidi tudi pri objestni vožnji dnevno v prometu.
garfield99
20. 05. 2015 14.32
+8
Mah pri nas je preveč ne samo divjanja ampak tudi hitre vožnje in ''refleksov'', ki jih nekateri omenjate ! Vsi pač ne moremo vozit tako kot vozi 20 letnik in to tudi ni merilo varne vožnje!! Mogoče v Sloveniji ali na Balkanu! Merilo varne vožnje je da prideš varno in po predpisih od točke A do točke B! Nekateri komentatorji imate popolnoma zgrešene predstave - opravičujete svojo pijanost za volanom!! Dejstvo je da so najbolj nevarni vozniki mladi vozniki do 30 leta! In to ravno zaradi svojih ''refleksov'' ali bolje rečeno - ker mislijo da obvladajo! Samo poglejte koliko se jih ubije na cesti ali ubijejo druge!
abigail
20. 05. 2015 15.17
+2
zamašek12
20. 05. 2015 20.01
In voznja v kontra smer na AC zagotovo ne sodi med načine varnega potovanja od točke A do B.
The-red-devil
20. 05. 2015 12.55
-2
Kaj pa če bi rajši na vsake nekaj km naredili semaforje in v primeru vožnje v nasprotno smer enostavno vklopili rdečo luč - bi takoj vedli, da je nekaj narobe...
Piškica
20. 05. 2015 13.05
-3
aja, ker kolone ki peljejo v tvojo smer, ti pa sam v kontra, niso dovolj velik clue??? Jst bi dala do 70 max izpit, potem pa ponovno delat izpit, tak prilagojen za starostnike, hitr bi se vidl al je mamca al ata še za volan....
FrancRodeVKristusu
20. 05. 2015 12.50
+10
Dejstvo je, da pri starosti začnejo pešati refleksi, vid, zbranost in koordinacija... Vse to je potrebno za vožnjo avtomobila... Problem so zdravniki, ki izdajajo lažna spričevala o sposobnosti... Ko sem jaz delal izpit so me vrgli na zdravniškem zaradi 0.5 dioptrije in moral sem k okulistu. Šel sem po očala in se nisem pritoževal. Poznam pa veliko upokojencev z izpitom, ki vidijo slabše od mene - takim pa takoj podaljšajo... Očitno bo treba na dispanzerjih za medicino dela, prometa in športa nekaj narediti!
zamašek12
20. 05. 2015 12.47
+10
Ko so generacije mojih starih staršev delale izpite še v Sloveniji ne bilo rondojev. Sploh ne tako pogostih kot so danes. Ni bilo dvo ali več pasovnic, obvoznic, razcepov, itd. In potem se lahko takšnji ljudje, ki so rondo vidli samo v knjigi znajdejo na cesti. Ja na tak način kot pravi tequila 6969 se pa podaljšujejo izpiti. Srečo imaš, da je oče tako pameten in ne želi ogrožat ne sebe ne drugih na cesti. Tistega zdravnika ravno ne zanima veliko, razn tega da pokasira tistih 40€ ali kolko že je pregled. Se pa starejši razlikuejo med sabo. Eni dobre reflekse ohranijo dlje, drugi pač ne. Zato bi morali zdravniki presodit kdo je še za na cesto in kdo ne. Vsekakor pa tam čez 80 nikakor ne več. Pa kakšen obnovitveni tečaj plus tečaj varne vožnje. Tole kar je počel možakar na posnetku...mogoče je bil pri 78 prvič na Ljubljanski obvoznici. Tisti, ki so enkrat nadili izpit za avto je to kot sveta stvar. Zarad prekoračitve ali alkohola vzamejo, zaradi slabših refleksov pa ne. Mlade voznike pa samo zajebavajo. Z vsemi možnimi tečaji in nedimaničnimi vožnjami mečejo na izpitih. Kolikor je bil tečaj varne vožnje za mladega voznika drag, je bil tudi primeren. Zakaj pa česa takega ne uvedejo za starejše od 65. Inštruktor bi takoj videl ali človek še je za na cesto ali ne. Predvsem pa bi kakšen stric kmalu dojel da ga je čas "povozil" in ne more več varno vozit.
Piškica
20. 05. 2015 12.50
+3
jakec1575
20. 05. 2015 12.46
+3
Po članku sodeč so strokovnjaki v letih, glede na to kako branijo starejše voznike. Dejstvo je, da ko gredo ljude v pokoj in to je v Sloveniji trenutno med 58 in 64 letom jim kognitivne funkcije strmoglavijo. In ni problem vid. Ker odgovoren človek se zaveda, da ne vidi in si ali zrihta očala ali neha vozit. Ne trmoglavi kot človek z upadom kognitivnih funkcij, ki je sposoben 1km voziti v nasportno smer, da mu ne bi bilo treba narediti dva dodatna ovinka, ker je zgrešil izvoz. Zato je bil stari zakon do 63 leta, potlej pa na 2-3 leta pregled povsem na mestu. Tole upiranje Poliča je ocitno osebne narave ali pa politične narave. Če so mladi vozniki dirkači in neodgovorni zaradi alkohola in drog in mladostne vihravosti so starejši vozniki nepredvidljivi, velikokrat nerazumni, nenatančni, s počasnimi reakcijami, oviranjem tekočnosti prometa in povzročanjem situacij nervoznim prehitevanj itd. Ni idealnega voznika. Amapk treba je določiti najnizji skupni imenovalec, kar je v Sloveniji precej nizko. Potlej pa na tem graditi preventivno in kurativno politiko. Absolutno sem za vse voznike vozniska do 63 leta, potlej pa zgolj ob rednih zdravniskih. Vmes bi pa vpeljal na 10 do 15 let obvezno preverjanje teoretnicnega in prakticnega znanja, saj se signalizacija v 10 do 15 letih precej nadgradi. Vidimo v krožiščih, ko več kot polovica ljudi ne ve, kdo ima kje prednost in kaksen model krozisca sploh imamo v Sloveniji.
BARCA 2014
20. 05. 2015 12.44
+4
Kako je striček komentiral: Presneti norci, vsi vozijo narobe, le jaz prav. Neuradno je pa stric v društvu svečkarjev-
FrancRodeVKristusu
20. 05. 2015 12.43
+2
AMZS je izjavil nekaj, kar vemo že 20 let...
Nr.1
20. 05. 2015 12.41
+14
Sem sicer voznik srednjih nižjih let, ampak pri takšnih ocenah starejših pogrešam: " zaznano je bilo 200 voženj v napačno smer, 100 voznikov nam je uspelo identificirati in od 100 voznikov je bilo ... starih med 18-30, ........30-60 .......nad 60 let. Pod vplivom alkohola, zdravil ali drog je bilo..................., vidljivost (vremenski pogoji) čas storitve je bila...... (močno sneženje, močno deževje, noč, dolična vidljivost....) Na uvozu AC tem in tem smo dosedaj zabeležili........... " Samo takšni podatki dajo realno sliko!!
flojdi
20. 05. 2015 13.28
+4
SDS_je_poden
20. 05. 2015 12.36
+4
Citat iz članka: V Sloveniji se imetniku vozniškega dovoljenja kategorij AM, A1, A2, A, B, B1 in BE, ki dopolni starost 70 let, veljavnost vozniškega dovoljenja, če predloži zdravniško spričevalo, da je telesno in duševno zmožen za vožnjo motornega vozila določene kategorije, podaljša za pet let. Moj komentar: Kako pa to, da imam jaz na vozniški, pod kategorijami, vpisano letnico 2060, ko bom dopolnil 80 let in ne 70? Tu nekaj ne štima!