Slovenija
Oglas

Angleščina po meri otrok v Sloveniji z zavidljivimi rezultati že 5 let

Ljubljana, 13. 09. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

September je za otroke poseben mesec, saj se ponovno pridružijo vrtčevski skupini, začnejo s poukom in izbirajo obšolske aktivnosti, ki bodo krojile prihajajoče šolsko leto. V tem obdobju se pričnejo tudi tečaj angleščine po izjemno uspešni in svetovno priznani metodi Helen Doron English.

Temelji na učenju jezika na povsem naraven način, podoben učenju maternega jezika. Tečajniki pričnejo zgodaj, že pri 3 mesecih in napredujejo vse do 19 leta. Učenje angleščine je sproščeno in zabavno, prilagojeno otrokovi razvojni stopnji, hkrati pa gradi otrokovo samozavest in pozitiven odnos do učenja.

Starši se pogosto sprašujemo, katere dodatne aktivnosti so najboljše, najbolj smiselne za otrokov razvoj. Strokovnjaki vedno znova dokazujejo, da je učenje tujih jezikov ena od pomembnih aktivnosti, ključno pa je tudi, da se slednje prične čim prej. Pomembno je namreč, da jezik pride okroku »v uho«, torej, da mu je nenehno izpostavljen, pri čemer pa ne smemo pozabiti na sistematičen pristop, ki otroka na bo zmedel.

Od začetka delovanja jezikovnih centrov Helen Doron v Sloveniji je tečaje opravilo že več kot 2.200 otrok, največ v starostnem obdobju od 2. do 8. leta starosti.
Od začetka delovanja jezikovnih centrov Helen Doron v Sloveniji je tečaje opravilo že več kot 2.200 otrok, največ v starostnem obdobju od 2. do 8. leta starosti. FOTO: Omnilingua

Dvojezičnost – zmeda ali dolgoročna korist?

Ellen Bialystok z Univerze York v Torontu pravi, da je sicer učenje še enega jezika dodatno delo, vendar se otroci v splošnem ne zavedajo, kaj počnejo. Do 6. leta starosti učenje namreč poteka po naravni poti, saj možgani črpajo znanje iz okolja in ga pretvarjajo oziroma vključujejo v nove nevronske povezave, kasneje, ko otroci razvijejo logično razmišljanje, pa ta sposobnost zamre. Ob tem poudarja, da je zmedenost lahko le kratkoročna posledica dvojezičnosti, ki s starostjo kmalu izgine. Dodatna prednost, ki jo otroci pridobijo zgolj v rani mladosti je ta, da se pridobljeno znanje shrani v dolgoročni spomin, torej jezika, naučenega v prvih letih življenja, nikdar ne pozabimo. Ne materinega jezika, ne tistega, ki se ga naučimo v sklopu dvojezičnega učenja.

Tudi strokovnjaki v Helen Doron English centrih, kjer otrokom nudijo učenje angleščine, prilagojeno že od 3. meseca starosti dalje, ugotavljajo, da starši vse bolj prepoznavajo potrebo po učenju drugega jezika že v zgodnjem otroštvu. Metodo Helen Doron prepoznavajo kot otrokom prijazno, saj nudi učenje na naraven in sistematičen način, ob tem pa sledi otrokovemu razvoju in spodbuja njegove mentalne sposobnosti.

Učenje angleščine temelji na učenju jezika na povsem naraven način, podoben učenju maternega jezika.
Učenje angleščine temelji na učenju jezika na povsem naraven način, podoben učenju maternega jezika. FOTO: Omnilingua

Že več dva milijona otrok po svetu zaupa Helen Doron English

Po zaslugi metode Helen Doron angleško govori že več kot dva milijona otrok po vsem svetu, med njimi je tudi vse več slovenskih otrok, ki centre Helen Doron po Sloveniji lahko obiskujejo že jubilejno peto leto zapored. O vse večji prepoznavnosti pomena učenja angleščine v najzgodnejših obdobjih pričata tako zadovoljstvo staršev in malčkov s tečaji Helen Doron, kakor tudi rekordni vpis v preteklem šolskem letu - v Sloveniji je tečaje opravilo že več kot 2.200 otrok, največ v starostnem obdobju od 2. do 8. leta starosti. Zanimanje med starši pa je vedno večje, ker potrjujete izjemno hitra širitev centrov in studiev po Sloveniji.

Franšize najdemo pravzaprav po vseh večjih krajih, in sicer v Celju, Kranju, Kopru, Lendavi, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Sežani, na Ptuju, od letos pa tudi v Novem mestu. Na podlagi vse večjega povpraševanja staršev pa je ljubljanski center letos preselil v večje prostore in povsem prenovil svojo podobo. V soboto, 24.9.2016, ob 10. uri vas zato lepo vabijo na otvoritveno zabavo novega, večjega centra Helen Doron English Ljubljana, in sicer na Šmartinski 106. Obeta se obilica zabave, številne otroške delavnice v angleščini, torta velikanka in veliko petja ob spremljavi Tinkare Kovač, priznane glasbenice in mamice, ki že dolgo zaupa mednarodno priznani metodi Helen Doron English.

Pomembno vlogo učnega pomočnika imajo tehnologije

V zadnjem letu je potekala intenzivna prenova programov, ki sledijo najsodobnejšim trendom na področju zgodnjega učenja in vključujejo številne tehnološko zelo napredne novosti. Tečajniki uživajo z junaki iz risanih epizod, poslušajo zvočne zapise, prepevajo pesmi in svoje najljubše like spremljajo celo prek številnih inovativnih mobilnih aplikacij, spletnih iger in tehnologije obogatene resničnosti. Slednja omogoča, da dvodimenzionalni liki v delovnih zvezkih oživijo in spregovorijo.

Obogatena resničnost (t. i. Augmented Reality) je način vizualizacije, ki junakom iz knjig vdahne življenje in tako zabriše meje med resničnostjo in iluzijo. V sklopu tečaja Jump with Joey , ki je namenjen otrokom, starim od 6 do 9 let, lahko otroci svoje junake spoznavajo prek tridimenzionalne animacije, hkrati pa jim prisluhnejo, ko spregovorijo. Tehnologija otroke spodbuja, da ostanejo fokusirani na snov, hkrati pa jim omogoča, da poslušajo pravilno izgovarjavo ter tako izboljšajo svoje znanje angleškega jezika. Glede na izjemno priljubljenost te tehnologije med tečajniki, jo Helen Doron strokovnjaki vpeljujejo tudi v druge segmente tečajev, npr. ABC karte za učenje abecede s pomočjo tehnologije obogatene resničnosti.

Učenje angleščine se po svetovno priznani licencirani metodi Helen Doron English prične že zgodaj, že pri 3 mesecih in nadaljuje vse do 19 let.
Učenje angleščine se po svetovno priznani licencirani metodi Helen Doron English prične že zgodaj, že pri 3 mesecih in nadaljuje vse do 19 let. FOTO: Omnilingua

Dodatna novost letošnjega leta pa je tudi aplikacija za pametne telefone in tablične računalnike Read and Write (na voljo v Google Play ali App Store, ki je namenjena otrokom med 4. in 9. letom starosti in spremlja najnovejši tečaj Polly Reads and Writes. Aplikacija, ki ni namenjena le tečajnikom, pač pa vsem otrokom, omogoča učenje branja in pisanja na zabaven in dinamičen način, saj združuje kar 32 interaktivnih knjig. Vsebine so pripravljene na način, da pri otrocih spodbujajo radovednost, ki jih žene k nadaljnjemu raziskovanju gradiv. S preprostim klikom na ilustracije bodo lahko prisluhnili zgodbi v angleškem jeziku, postopno pa bodo spoznali črko za črko, besedo za besedo, nazadnje pa še povezovanje teh v stavčne strukture.

Naravno učenje angleščine za najboljše rezultate

Leta 2011 je vodja franšizne mreže Helen Doron v Sloveniji Nina Žerjal, ki je orala ledino na področju zgodnjega učenja angleščine pri nas, našla le malo ljudi, ki bi bili pripravljeni verjeti, da je smiselno in koristno dojenčke ali 2-letnika učiti angleščine in da je mogoče, da se otrok uči, čeprav ne zna dobro niti maternega jezika.

Starši pa so v zadnjih petih letih prepoznali prednosti, ki jih prinaša mednarodno priznana metoda učenja Helen Doron, ki v svetu vlada že več kot 30 let. V centrih in studiih Helen Doron širom Slovenije pričejo otroci že zgodaj, pri treh mesecih. Tečaj Baby's Best Start je odličen razvojni tečaj za malčka, ki povrh vsega poteka v angleškem jeziku in otroku na tak način nudi, da se jezika čisto spontano nauči, enako kot maternega jezika, ki mu je vsakodnevno izpostavljen. Dojenčki imajo namreč naravni nagon za učenje. Vzporedno z maternim jezikom se lahko naučijo katerega koli jezika, če so mu le dovolj sistematično izpostavljeni.

Kasneje se otroci načijo več besed kot pri klasičnih tečajih, če za primer pogledamo tečaj Fun with Flupe, ki je primeren za otroke od treh do šestih let, ugotovimo, da se otroci naučijo 660 besed in 25 avtorskih pesmi, medtem ko ostali klasični otroški tečaji obsegajo približno 150 – 200 besed.

Ključni uspeh tečajev, primernih za otroke od 3. meseca do 19. leta, je sistematična izpostavljenost jeziku, in to na naraven način:

Ponavljajoče poslušanje/ , ki je glavni sestavni del Helen Doron English metodologije, kar pomeni redno poslušanje zvočnih zapisov iz ozadja v domačem okolju. Priporočljivo je poslušanje dvakrat dnevno po od 15 do 25 minut. To omogoča neprekinjeno izpostavljenost angleščini, ki je tako pomembna pri majhnih otrocih. Zvočni zapisi z izvirnimi pesmimi in zgodbami, ustvarjenimi posebej za Helen Doron English, so del učnih setov, ki jih otroci dobijo ob vpisu v Helen Doron English tečaj.

Pozitivna spodbuda, ko je otrok izrekel prvo besedo in starši pokažejo veliko navdušenja – ta pozitivna spodbuda otroka opogumi, da besedo ponavlja in izreče še več besed. S Helen Doron English se otroci angleščine učijo na enak način kot svojega maternega jezika – z ogromno pozitivne spodbude, ki jim jo nudijo tudi Helen Doron v učilnici.

Učenje v majhnih skupinah, saj se tečaji odvijajo v majhnih skupinah od 4 do 8 učencev. To ponuja prednosti obeh načinov dela; na eni strani otroci uživajo prednosti skupinske dinamike, ki je pri individualnih urah ni, na drugi strani pa majhne skupine omogočajo individualno pozornost in veliko individualne rabe jezika. Raziskave so pokazale, da prinaša učenje v manjših skupinah boljše rezultate kot zasebno poučevanje.

Zabavno učenje. Helen Doron učna metoda upošteva otrokove posebne učne sloge, tako da uporablja igro, gibanje, glasbo in veliko zabave, s katerimi spodbuja otrokovo naravno ljubezen in željo po učenju jezika. Naj bodo stari tri mesece, tri leta, deset ali sedemnajst let, tako otroci kot najstniki uživajo v urah, ki so zelo strukturirane, in hkrati vedno zabavne in dinamične.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni