Slovenija

FOTO in VIDEO: Najobilnejša pošiljka snega v zadnjih petih letih: podrta drevesa, potrgani električni vodi

Ljubljana, 03. 02. 2018 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ne samo cestni delavci in gasilci, ki odstranjujejo podrta drevesa, zaradi obilnega sneženja imajo polne roke dela tudi elektro delavci, saj so številna gospodinjstva ostala brez elektrike. Najhuje je na območju Elektra Primorska, kjer so dežurni delavci ves dan odpravljali težave. V sredo pa lahko pričakujemo novo pošiljko snega.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sneg povzročal težave
    03:05
    Iz 24UR: Sneg povzročal težave
  • Iz 24UR: Zimska služba na delu
    02:36
    Iz 24UR: Zimska služba na delu
  • Iz 24UR: Sneg po Sloveniji
    01:57
    Iz 24UR: Sneg po Sloveniji
  • Iz 24UR: Prihaja nova pošiljka snega
    00:51
    Iz 24UR: Prihaja nova pošiljka snega
  • Današnje razmere na Gorenjskem
    00:26
    Današnje razmere na Gorenjskem
  • Vožnja po gorenjski avtocesti
    00:24
    Vožnja po gorenjski avtocesti
  • Pasje veselje ob snegu
    00:16
    Pasje veselje ob snegu

Zaradi obilne snežne pošiljke so se ponoči pod težo mokrega snega po vsej državi podrla številna drevesa, ki so ovirala promet in ogrožala hiše. Delavci dežurnih služb so bili vso noč na terenu, polne roke dela so imeli tudi elektro delavci.

Težave so se nadaljujevale tudi danes. Uprava za zaščito in reševanje je tako ves dan poročala o podrtih drevesih in električnih drogovih po vsej državi ter o številnih izpadih elektrike. Ob 12. uri se je v naselju Begunje pri Cerknici pod težo snega pogrezala streha stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Begunje pri Cerknici, ki so jo očistili.

Največ težav z elektriko na območju Elektra Primorska

Na območju Elektra Primorska že ves dan beležijo izpade električne energije na distribucijskem omrežju. Trenutno je brez električne energije 978 odjemalcev, na daljnovodu Podgrad - Ilirska Bistrica, na daljnovodu Rupa - Divača, Cerkno - Želin, Trebuša na Tolminskem ter Lome - Črni Vrh, kjer bodo namestili agregate. Izpad elektrike je bil tudi na povezavi Bovec - Trenta.

Na Goriškem je stanje že sanirano. "Vse razpoložljive ekipe so cel dan na terenu in pričakujemo, da bomo do večera uspeli vsem odjemalcem zagotoviti električno energijo," so sporočili iz Elekro Primorska.

Brez elektrike je trenutno še tudi 796 odjemalcev Elektra Ljubljana, predvsem na območju Kočevja in Cerknice.

Do prekinitve oskrbe z električno energijo je dopoldne prišlo tudi v Jurni vasi v občini Novo mesto, a so napako že odpravili. V Novem mestu pa je grozilo, da se bodo pretrgali kabli nad Kettejevim drevoredom v Novem mestu, saj se je nanje podrlo drevo. Gasilci GRC Novo mesto so ga razžagali in odstranili.

Na električne vodnike je dopoldne padel vrh smreke tudi v naselju Velike Lipljene v občini Grosuplje, zaradi česar se je poškodoval električni drog.

Do prekinitve oskrbe je ponoči in danes dopoldne med drugim prišlo v Brestanici, na Dovškem in Senovem v občini Krško, ter v Vinici in okoliških vaseh v občini Črnomelj, a so dežurni delavci napake že odpravili.

Še vedno pa odpravljajo napake na daljnovodu na območju Podgorske ceste, Grajske vasi in Starega trga v občini Slovenj Gradec, kjer je do prekinitve dobave prišlo okoli 5. ure zjutraj. Ob 3.20 je zaradi obilnega sneženja prišlo do izpada električne energije tudi na več lokacijah na območju občin Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi.

sneg v Selu pri Robu, Velike Lašče
sneg v Selu pri Robu, Velike Lašče FOTO: Bralec Jaka

Na Postojnskem, Notranjskem in Kočevskem do 20 cm novega snega

Višina skupne snežne odeje po podatkih Arsa na Kredarici znaša 370 cm, na Voglu 290, v Ratečah 86, Vojskem 70, v Kočevju 62, Postojni 37, na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana 26, v Ljubljani 22, Črnomlju 17, Celju 15, na letališču Cerklje ob Krki 13 in na letališču Edvarda Rusjana Maribor 4 cm.

Zjutraj je po skoraj vsej državi spet začelo močneje snežiti, najmočneje na Postojnskem. Tam, pa tudi na Notranjskem in Kočevskem je čez dan tako zapadlo nekaj novega snega. 

Sneženje je najkasneje ponehalo na jugovzhodu države.

Poleg tega na Primorskem piha močna burja, v višjih legah Primorske in Notranjske pa nastajajo snežni zameti. Agencija RS za okolje (Arso) je izdala opozorilo, da bo burja na izpostavljenih mestih dosegala hitrost okoli 100 kilometrov na uro.

Posledično je promet po državi upočasnjen, na cestah so posipne in plužne skupine.

Sneg povzroča težave tudi na smučiščih

Obilna pošiljka snega povzroča težave tudi upravljalcem slovenskih smučišč.

Smučišče na Soriški planini je zaprto zaradi plazu, ki je zasul cesto. Dostop do smučišča ni mogoč z obeh strani, so povedali na Soriški planini. Zaradi vremenskih razmer pa je zaprto smučišče Stari vrh, kjer je gosta megla in sneži.

Na Voglu poleg nihalke, ki vozi med 8. in 18. uro, obratujejo le štirisedežnici Brunarica in Orlove glave ter vlečnica Storeč. Smučarje na svoji spletni strani obveščajo, da del naprav ne obratuje zaradi slabega vremena in velike količine novozapadlega snega. Snežna odeja na Voglu je trenutno debela 290 centimetrov, obstaja pa velika nevarnost snežnih plazov, zato priporočajo smučanje le na urejenih progah.

Na Pokljuki delujejo le smučarske naprave pri Šport Hotelu, tekaške proge pa so zaprte, prav tako v spodnji in zgornji Bohinjski dolini.

Tudi na smučišču Krvavec sneži že drugi dan, vendar tam večje težave povzroča gosta megla. Zaradi nje v zgornjem delu smučišča ne obratujejo nekatere naprave.

Snežne padavine so zajele tudi sosednjo Hrvaško, pa tudi Bosno in Hercegovino. Za dele BiH pa so izdali oranžno vremensko opozorilo zaradi močnega dežja.

Sneženje povzroča preglavice tudi upravljalcem smučišča Cerkno, saj obratuje le polovica vlečnic in je tako mogoče smučati le na treh progah. Tamkajšnja snežna odeja je debela med 60 in 70 centimetrov.

Snežnim užitkom pa se lahko smučarji neovirano predajajo na smučišču v Kranjska Gori, kjer ob 80 centimetrih snega obratujejo vse proge in vlečnice. Trenutno tam sneži, vidljivost pa ovira nekaj megle v višjih legah. Prav tako obratujejo vse proge na Veliki planini.

Na Rogli se lahko pohvalijo z več kot metrom snega. Obratujejo vse proge razen Jurgovo 3.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Takšne zimske razmere pa so v dolini Sopota pri slapu Sušjek:

Zimske razmere pri slapu Sušjek
Zimske razmere pri slapu Sušjek FOTO: Bralec
Zimska idila v dolini Sopota
Zimska idila v dolini Sopota FOTO: Bralec

Kakšno vreme nas čaka?

Jutri bo po napovedih Agencije za okolje delno jasno, po nekaterih nižinah se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost. Čez dan bo predvsem na Primorskem in Notranjskem občasno bolj oblačno. Najnižje temperature bodo od -9 do -1, ob morju okoli 2 stopinji Celzija, najvišje dnevne od -1 do 4, na Primorskem okoli 7 stopinj Celzija.

V ponedeljek zjutraj bo delno jasno z meglo po nekaterih nižinah, čez dan se bo od zahoda nekoliko pooblačilo. V torek bo na Primorskem ter v gorah delno jasno, drugod pa pretežno oblačno.

Vremenoslovci pa za sredo napovedujejo že novo, a precej manjšo snežno pošiljko. Sneg pa se bo zaradi količine in temperatur po večini države obdržal vsaj 14 dni. Prihodnji dnevi bodo namreč bolj mrzli, večino časa bodo temperature pod lediščem oziroma do nekaj stopinj nad njim.

Ob tem na agenciji za okolje opozarjajo, da je v visokogorju in tudi v sredogorju nevarnost snežnih plazov velika.

Preverite, kakšno bo vreme v vašem kraju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cpero
03. 02. 2018 21.47
+2
Pa ko bi ga le vrglo 1 meter al pa se vec in to po celi drzavi pa da pol vidim kaj se bo pisalo na 24ur
NiVseRes
03. 02. 2018 19.56
+4
Ni mi jasno..4..5..10 cm snega in potrga vse..rasturi drzavo..hmmm
batom@pinkponk.com
03. 02. 2018 22.31
+1
Elektro mobilnost in pametna omrezja... japajade...
Ramzess
03. 02. 2018 18.06
+9
Ugrezajo strehe, omenite pa samo eno, pa še ta je verjetno imela slabo ostrešje, toliko snega spet ni zapadlo, sicer bi bilo primerov precej več.
trdovrat
03. 02. 2018 20.31
+1
Verjetno je sodobna, narejena za poletno brezvetrje!
AlternativeFacts
03. 02. 2018 17.18
+7
Ste dali gajbice na parking plac? Jaz sem jih dal na vsakega po 3, da bo zaziher....
Ni_Nicka_76
03. 02. 2018 18.31
Preklela do 7 generacije nazaj in naprej! :D
korintos23
03. 02. 2018 17.09
+3
Bo treba kako hišo očistiti od snega in še kaj kaj, tako smo pred leti delali.
macek_garfield
03. 02. 2018 17.01
+3
je rekel zoki, hodite kot pingvini pa to
korintos23
03. 02. 2018 17.08
+2
Puppupapa
03. 02. 2018 16.38
-3
Kaj delajo avtocestni plugi v strnjenih stanovanjskih soseskah?!
korintos23
03. 02. 2018 17.08
-2
Ramzess
03. 02. 2018 18.06
+0
CIGU MIGU
03. 02. 2018 15.52
+4
javni sektor bo imel zdaj priliko pokazati ali imajo res samo levo ali tudi desno roko
AlternativeFacts
03. 02. 2018 15.12
+4
Škoda, ker je nehal padati. Če bi padal še kakšen dan ali dva, bi naredili 3 snežake, tako smo pa nerdili samo 2 snežaka in pol....
jouža
03. 02. 2018 14.59
+4
Najhuje je na območju Elektra Primorska zato, ker ne vlagajo v omrežje, saj je potem posledično manj za v žep. Davek plačajo odjemalci el. energije ob vsakem oblaku, ki se pojavi ne glede na letni čas. In to leta 2018!!! Njihovih zaposlenih na terenu pa so polne gostilne v času službe. Saj ni enega, ki zaradi težkega dela na terenu in mraza nima rdečih ličk.
bohlojz
03. 02. 2018 16.10
+5
dragi jouža,s to izjavo si 25 let prepozen,slučajno vem,da,če gremo vsi v isto gostilno,mora biti zelo majhna,da jo naplonimo,glede omrežja pa priporočam en izletek po okolici Ilirske Bistrice,če najdeš napako,dam za kafe...
borec91
03. 02. 2018 16.30
-2
ja ti delavci dobijo tko 1500 na gor tak da jim res ni kaj hudega so prav srecni taksnih razmer
bohlojz
03. 02. 2018 18.06
+0
to si pa pogruntal,borec,če je en teden dežuren in biva 25km od firme,morda pade 1200 izplačila(plača+malica+prevoz+nadure),pozitivna stran je,da je plača redna
batom@pinkponk.com
03. 02. 2018 22.36
+1
Redna ja, ker so cel cajt izpadi in je treba ti skropucalo od omrezja nonstop rihtat. Dajte kable v zemljo, pa bo mir za nas in za vas. Sam potem mogoce placa ne bo vec tak redna, ker bo omrezje delovalo
exdetektiv
04. 02. 2018 14.15
v zemljo...ja super ...in politike na kantelabre. Zaostajamo celo za indijskimi zakotnimi zaselki glede tega,.Tam imajo vse preko optike in v zemlji ...jfvrckwlckmeorjnvcjjalal :-)))) Ta zadnji stavek sicer tehnično ne vzdrži
Frane Šajn
03. 02. 2018 14.55
+4
KAJ BO ŠELE POTEM ,ČE DOBIMO V SNEGU TISTI SLAVNI REKORD IZ LETA 1953 V PLANICI .!?
flojdi
03. 02. 2018 14.42
+6
.to, da se lomijo veje pomoje ni nič tako hudega. odstranijo se odmrle in šibke veje. in drevesa tudi. česar tudi hud veter ne zmore glih./ / pri drevesih je še Naravno..pri ljudeh je pa bolj Kdo ma vip in kdo ne
HOOONDAAA
03. 02. 2018 14.04
+27
Kje so časi, ko je skoraj vsak poprijel za lopato. Zdaj se gleda pa samo na svojo rit!!!
Frane Šajn
03. 02. 2018 14.56
+10
JohannTheTerrible
03. 02. 2018 13.49
+16
Kje so dobri stari časi? Tam nekje okrog leta 1950 ga je čez noč zapadlo več kot meter . Temu se je reklo veselje!
flojdi
03. 02. 2018 14.43
+5
..sj, tut tam nekje po 56 ga je zapadlo nad mojo takratno višino
borec91
03. 02. 2018 16.31
+3
Ni_Nicka_76
03. 02. 2018 13.43
+2
CIGU MIGU
03. 02. 2018 13.34
+12
žled lomi samo napeljavo na drogovih,,tisto pod zemljo pa ne le kako to da tega naši veleprojektanti še niso pogruntali
trgft
03. 02. 2018 14.29
+1
Pri nas jo imamo pod zemljo od tam nekje l.92,vsaj po naseljih.
zelenica
03. 02. 2018 12.56
+16
briga me za hrvate
kaktusar1
03. 02. 2018 12.51
+17
problem lomljenja vej, padanje dreves...slabo vzdrževanje tras, kje potekajo električni vodi...naj na elektro mal počistijo po pisarnah in ta denar namenijo vzdrževanju ...
plasticar
03. 02. 2018 12.43
+11
date gor filmcek od tunela ucke?????tam na pro plusu mora bit nekaj zelo narobe da take limate gor.kot da ni v slo dovolj tezav ...
Hophopferdo
03. 02. 2018 12.08
-2
Oranžni alarm za 5cm snega na Štajerskem...
dajno
03. 02. 2018 12.22
+7
Ramzess
03. 02. 2018 12.45
+1
dajno
03. 02. 2018 14.20
+1
Pa še tam ga težko 5 nameris. Pri Areni pod Pohorjem 2cm, proti Ptuju mogoče prideš na 4...proti Celju narašča ampak ne prideš do 10...
UaikiUaiki
03. 02. 2018 14.28
-3
Joj ste užaljeni k pr vas, na štajerskem nimate velik snega. Samo da skoz neki jambrate.
trollolll
03. 02. 2018 14.33
+2
Bodi vesel... Ze tko stajerci se skoz razletavate po suhem na avtocestah...samo se sneg vam fali, potem pa res ne vem, kdo vas resi