Slovenija

ANIMACIJA TRASE: Kje bodo brezplačna parkirna mesta, okrepčevalnice, stranišča? Kdo bo letos lovil rekord?

Ljubljana, 27. 10. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Blaž Garbajs/STA
Komentarji
35

Ljubljano bodo zavzeli tekači. Na teke v vseh kategorijah je prijavljenih natančno 28.405 ljudi. Kako potekajo trase? Na katerih mestih bodo okrepčevalnice, kje bodo WC-ji? Kje bodo brezplačna parkirna mesta? Kdo nosi rekord in kdo ga letos ogroža? Zbrali smo informacije.

Več videovsebin
  • ANIMACIJA: Po trasi Ljubljanskega maratona
    04:06
    ANIMACIJA: Po trasi Ljubljanskega maratona
  • Iz SVETA: Ljubljanske ulice, trgi bodo zaprti
    01:51
    Iz SVETA: Ljubljanske ulice, trgi bodo zaprti
  • Iz SVETA: Počitek pred maratonom nujen
    02:14
    Iz SVETA: Počitek pred maratonom nujen
  • Iz 24UR: Priprave na maraton
    02:13
    Iz 24UR: Priprave na maraton
  • Iz 24UR: Kaj strokovnjaki svetujejo tekačem pred maratonom?
    02:42
    Iz 24UR: Kaj strokovnjaki svetujejo tekačem pred maratonom?

Pred nami je največji tekaški praznik pri nas – Ljubljanski maraton. Poteka že od leta 1996, letos pa je na dvodnevno tekaško prireditev v vseh kategorijah prijavljenih 28.405 tekačev.

Organizatorji pričakujejo tudi ogromno število drugih obiskovalcev, zato se gneči tudi letos ne bo mogoče izogniti. To dejstvo moramo upoštevati, še preden se odpravimo od doma, svetujejo pred začetkom.

Največji tekaški sejem v Sloveniji je že odprt, in sicer na Gospodarskem razstavišču. V soboto bodo tekli šolarji, ki se bodo pomerili na 600 in 1600 metrov. Najmlajši se bodo zabavali ob Lumpi teku na 200 metrov, sledil pa bo tudi najbolj zabaven Fun tek v dolžini 3,5 kilometra. Vse tekaške preizkušnje se bodo začele na Slovenski cesti med hotelom Cubo in uršulinsko cerkvijo, cilj pa bo na Kongresnem trgu.

Marius Kimutai drži osebni rekord 2:05:47. Postavil ga je lani v Amsterdamu. Rekord Ljubljanskega maratona pa je 2:08:19. Poleg njega bodo tekli tudi številni drugi profesionalni tekači s podobnimi časi.
Marius Kimutai drži osebni rekord 2:05:47. Postavil ga je lani v Amsterdamu. Rekord Ljubljanskega maratona pa je 2:08:19. Poleg njega bodo tekli tudi številni drugi profesionalni tekači s podobnimi časi. FOTO: Volkswagen 22. Ljubljanski maraton

Na 10 ob 8.30, na 21 in 42 pa ob 10.30

V nedeljo pa bo šlo zares. Trase tekov bodo potekale v središču mesta in njegovi okolici, četrtič pa bo preizkušnja na najdaljši razdalji potekala v enem samem krogu. V nedeljo se bo tek na 10 kilometrov začel ob 8.30, teka na 21 in 42 kilometrov pa ob 10.30. Organizatorji pozivajo vse udeležence, da se na kraj odpravijo pravočasno, hkrati pa tudi opozarjajo, da se v noči na nedeljo prestavijo ure, in sicer za eno uro nazaj.

Bo padel nov rekord? Povabljenih je kar nekaj vrhunskih tekačev

Prireditelji Volkswagen 22. ljubljanskega maratona so za nedeljski maraton v slovensko prestolnico zvabili nekaj odličnih tekačev z vrhunskimi časi. Tudi z nekaj višjimi denarnimi nagradami upravičeno upajo na nov rekord največjega tekaškega dogodka v Sloveniji. Rekord proge med moškimi je 2:08:19, predlani ga je tekel Etiopijec Limenih Getachew. Med ženskami je lastnica rekordne znamke Kenijka Caroline Kilel, ki je leta 2009 tekla 2:25:24.

Letos bosta prva zvezdnika maratona Kenijec Marius Kimutai in Etiopijka Firehiwot Dado. Marius Kimutai je zmagal na letošnjem maratonu v Rotterdamu, njegov osebni rekord pa je 2:05:47, ki ga je odtekel lani v Amsterdamu. Firehiwot Dado je zmagovalka prestižnega maratona v New Yorku, sicer leta 2011, ko je v New Yorku ob zmagi tekla 2:23:15. Zadnja leta je imela težave s poškodbami, ki pa naj bi bile preteklost, in v Ljubljano prihaja dobro pripravljena.

Tudi letos bodo za strumen korak tekačev poskrbele godbe. In sicer sodeluje šest godb. Godba Domžale, Pihalni orkester Litostroj, Pihalni orkester Krško, Papirniški pihalni orkester Vevče, Pihalni orkester Bežigrad, Laška pihalna godba. Na štartu bodo za divje športne ritme poskrbeli STROJMACHINE, sporočajo organizatorji.
Tudi letos bodo za strumen korak tekačev poskrbele godbe. In sicer sodeluje šest godb. Godba Domžale, Pihalni orkester Litostroj, Pihalni orkester Krško, Papirniški pihalni orkester Vevče, Pihalni orkester Bežigrad, Laška pihalna godba. Na štartu bodo za divje športne ritme poskrbeli STROJMACHINE, sporočajo organizatorji. FOTO: Volkswagen 22. Ljubljanski maraton

Bogate nagrade za najboljše

Prireditelji so za tekača, ki bi izboljšal rekord Ljubljanskega maratona, poleg 30.000 evrov za zmago pripravili še dodatnih 3000 evrov za rekord in še nekaj bonusa za čas.

Pozor! V noči na nedeljo se prestavi ura, in sicer za eno uro nazaj.
Pozor! V noči na nedeljo se prestavi ura, in sicer za eno uro nazaj. FOTO:
V moški konkurenci bosta v boju za zmago še Kenijca Levi Matebo Omari in Philip Sanga Kimutai. Prvi ima osebni rekord 2:05:16, drugi pa 2:06:07, oba sta ju postavila leta 2011 v Frankfurtu. Še en Kenijec, John Mwangangi, v Ljubljano prihaja z osebnim rekordom 2:06:13 iz Valencie 2015. Solomon Kirwa Yego je osebni rekord postavil letos v Parizu, ko je ciljno črto prečkal s časom 2:07:12, ima pa tudi odličen čas v polmaratonu (58:44). V Ljubljani bi moral nastopiti tudi Kenijec Vincent Kipruto, ki je bil na berlinskem maratonu narekovalec tempa, a je na koncu odtekel do konca maratona, s časom 2:06:14 pa je bil peti.

Poleg Dadojeve je glavna kandidatka za izboljšanje rekorda Etiopijka Shuto Genemo Wote, ki ima osebni rekord 2:24:31.

Kaj pa najboljši med Slovenci?

Najboljši slovenski maratonci so po besedah organizatorjev udeležbo odpovedali zaradi poškodb. S tem se ne strinja Rok Puhar, ki je letos zastopal Slovenijo v maratonu na svetovnem prvenstvu v Londonu, že pred časom se je odločil, da bo tekel na polmaratonu. Na 10-kilometrski razdalji bodo zmago lovili Maruša Mišmaš v ženski ter Jan Petrač in Blaž Grad v moški konkurenci.

Kje bodo brezplačna parkirna mesta z organiziranim javnim prevozom v središče prestolnice?
Kje bodo brezplačna parkirna mesta z organiziranim javnim prevozom v središče prestolnice? FOTO: 24ur.com
Kot vsako leto bodo tudi tokrat na cestah, ulicah in trgih veljale popolne zapore, zato po nepotrebnem nikar ne silite z avtomobilom v središče prestolnice. V nasprotju s  preteklimi maratoni v prestolnici so organizatorji za letošnji tek prvič pripravili prehode preko trase. Sklenili so, da bo prečkanje mogoče na 14 mestih, ki jih najdete na spodnjem zemljevidu. Čez traso bodo pooblaščene osebe spuščale, ko bo to varno za vse udeležence.

INTERAKTIVNO: Kje boste lahko brezplačno parkirali, preverite tukaj. 

Prireditelji prireditve Volkswagen 22. Ljubljanski maraton hkrati še obveščajo, da je vsem tekačem in spremljevalcem tudi letos omogočeno parkiranje in brezplačen prevoz z LPP ter posebnimi vozili Volkswagna s parkirišč na Dolgem mostu, Barju in v Stožicah. Brezplačen prevoz z mestnim avtobusom (z vsemi avtobusnimi linijami) je mogoč ob predložitvi voucherja, štartne številke ali akreditacije.

Tukaj preverite štartne cone.

Tukaj pa navodila za prevzem štartnih številk.  

Ne smetite!

Ljubljana, zelena prestolnice Evrope 2016, je prva evropska prestolnica na poti do družbe brez odpadkov, ki se je s sprejetjem načrta Zero Waste zavezala, da bo spodbujala organizacijo dogodkov brez odpadkov. Ljubljanski maraton je primer dobre prakse, saj so se organizatorji s podpisom zaveze Zero Waste zavzeli, da bo tudi letošnji maraton dogodek brez odpadkov (Zero Waste).

Na dogodku bodo udeleženci svoje odpadke odlagali ločeno. Ob tekaški trasi in pri okrepčevalnicah bodo stali zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov: za embalažo in biološke odpadke, na štartu in cilju pa bodo za zbiranje papirja in kartonske embalaže stali tudi modri zabojniki za papir. Na startu maratona in polmaratona bo na voljo tudi zabojnik za odvečna oblačila.

Ljubljanski maraton
Ljubljanski maraton FOTO: Aljoša Kravanja

Za tekače in gledalce pa so pripravili tudi priporočila, da bo na letošnjem maratonu nastalo čim manj odpadkov.

Predlagajo, da:

- malico in prigrizke, ki jih boste prinesli s seboj, pripravite v posodi za večkratno uporabo.  

- hrano, ki ste jo prinesli s seboj ali jo kupili na prireditvi in je ne morete pojesti, ponudite komu od svojih bližnjih ali pa jo odnesite domov.

- pijete vodo iz pipe in javnih pitnikov ter z njo znova napolnite svoje stekleničke oz. bidone.

- svoje stvari na dogodek prinesite v torbah in vrečkah za večkratno uporabo.

 



 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
28. 10. 2017 17.25
+1
Policisti naj si dobro naštudirajo traso. Da ne bo tako kot lani.... Tri prva, tri druga in tri tretja mesta za Kenijce....
maxsel
28. 10. 2017 09.02
+12
Tudi tem bi bilo treba vzet doping test posebno prvim trem ki pritečejo na cilj
johanca123
27. 10. 2017 22.18
+8
A spet bo to srečanje zafrustrirancev?
maxsel
28. 10. 2017 09.04
+2
Draža
27. 10. 2017 22.12
+7
Ne vem zakaj se to dela v Ljubljani,da se vse blokira,naj tecejo po vaskih poteh po sloveniji.
johanca123
27. 10. 2017 22.18
+8
janezov uč
27. 10. 2017 21.54
+6
upam, da jen zadnjič.
Principat
27. 10. 2017 21.35
+2
baje da je iz elaborata na hodniku ven padel list , kje že imajo ponovno zapisano opravičilo za tiste , ki jih bodo speljali na napačne odcepe
slovenija981
27. 10. 2017 21.14
+6
Pa tistih kock zelenih da boste dost postavl.... Če bo koga kakat. Da ne bodo kakal po vseh vogalih, kot v prejšnjih letih.......
Stoti
27. 10. 2017 19.29
+19
Zaprite avtocesto od Ljubljane do Unca pa laufajte...be..daki
BaGr67
27. 10. 2017 19.17
+4
Bomo šli tekače vzpodbujat.., a ne..vsi kvazi športniki natem portalu..!!!!Jp verjetno bo pa "šerif" predal pokal in prav je tako..!!!!
odkimasin
27. 10. 2017 15.40
+9
A bo spet šerif z ganom pokau!
HorstWiesel
27. 10. 2017 16.07
+2
BaGr67
27. 10. 2017 19.18
+4
Zakaj pa ne, saj je župan tega mesta..tako kot tvojega Fištrovec!!!
Ferdo Crni
27. 10. 2017 14.37
-5
A ni to tek ob "tehničnih ovirah" okupirane ljubljane?
ooResnicA
27. 10. 2017 12.24
+12
....včasih udarniške akcije dandanes pa tulallalla.....cccccc
janezov uč
27. 10. 2017 12.22
+5
kok lepe majčke majo, pa nogavičke, rajclih.
janezov uč
27. 10. 2017 12.18
+5
naslednji vikend s kolegi orjemo po Slovenski. saj lahko vsi vse, ane?
totinori
27. 10. 2017 10.56
+15
Vi kar tečte, jaz sem že na cilju!
janezov uč
27. 10. 2017 12.21
+6
mastaflash
27. 10. 2017 10.55
+4
ne delajte si spet blamaze z nepoznavanjem trase..zarad medijskega vozila ste zafrknili lanski tek
bebo3
27. 10. 2017 10.49
+1
Lady_B
27. 10. 2017 10.39
+5
Hej, a se sme rolat po trasi ali te odstranijo z nje? :) A se ni leta nazaj tudi rolalo na maratonu...? :)
janezov uč
27. 10. 2017 12.20
+0
lahko tudi smučaš. čez 14 dni so pri figovcu skoki.
anllo
27. 10. 2017 10.29
+5
In kako bojo tekl čez hradeckega, če je pa zaprt in skopan vse zaradi del do februarja
METKA102
27. 10. 2017 10.22
+26
Če bi nastopali le rekreativci, bi bil maraton zanimiv. Tako so pa prva mesta in nagrade že oddane poklicnim.
bebo3
27. 10. 2017 10.49
+13
shadow_777
27. 10. 2017 11.47
-11
Kaj ima pa to veze? Celo večjo motivacijo dobijo ostali, razen če ne tečejo samo za denar...