Slovenija

Anketa razkriva muke najemnikov: Lastniki oddajajo na črno, omejujejo obiske, vdirajo v zasebnost. Je utopično čakati na spremembe?

Ljubljana, 07. 05. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Blaž Garbajs/STA
Komentarji
184

Mladi pogosto slišijo očitke, da predolgo ostajajo v "hotelu mama". Pa imajo sploh kakšno drugo možnost? Da, lahko najamejo stanovanja, ki so v 90 odstotkih v lasti prepogosto nadležnih lastnikov. Polovica jih ne dobi najemne pogodbe, tretjina ne sme prijaviti začasnega prebivališča.

Najemništvo lahko postane nočna mora. To na lastni koži občutijo predvsem mladi, ki se želijo podati na svoje. Ker so ujeti v krog prekernih oblik zaposlitev, izjemno težko pridobijo bančno posojilo za nakup lastnega stanovanja, nakar jim na razpolago ostane zgolj najem. Po besedah predsednika Mladinskega sveta Slovenije Tina Kampla je v Sloveniji skoraj 90 odstotkov lastniških stanovanj, kar pomeni, da ima večina najemnikov opravka z lastniki, ki pa pogosto postavljajo svoje nemogoče pogoje. Da bi oblastem in tudi splošni javnosti odprli oči in dokazali, kako nujne so spremembe tudi na področju najemništva, so pričeli izvajati posebno anketo. Ta je sicer še vedno v teku, a prvi pokazatelji že marsikaj povedo.

Podatek, ki bi moral odgovornim odpreti oči, je že ta, da le dobre 4 odstotke vprašanih pri najemništvu ni imelo nobenih težav, pravijo. "Samo 26 od 600 vprašanih ni označilo nobene od navedenih težav, kršenja pravil ali nezakonitih ravnanj najemodajalcev," je ob predstavitvi prvih rezultatov pojasnila Tanja Baumkirher.

Pojasnila je, da je v anketi, ki sicer še ni končana, doslej sodelovalo 600 oseb, največ je bilo starih do 30 let. Skoraj polovica vprašanih je zaposlena oziroma imajo svoje redne prihodke, večina pa je najemala stanovanja v Ljubljani.

Polovica vprašanih v najemu brez pogodbe

Skoraj polovica sodelujočih v anketi je že imelo izkušnjo s tem, da so bili v najemu brez pogodbe. Kar pa se tiče najemnih pogodb, imajo te zaradi davkov navedene precej nižje zneske kot morajo najemniki v resnici plačevati. Več kot polovica vprašanih je to potrdila. "Več kot 360 jih je odgovorilo tudi, da vedo, da stanodajalec ni plačeval davka od najemnine, kar je še več, kot nekateri ocenjujejo," je pojasnila Baumkirherjeva.

Brez oznak na nabiralnikih, skoraj tretjini lastniki omejevali obiske

V Mladinskem svetu Slovenije so bili zelo presenečeni tudi nad odgovori glede oznak na poštnem nabiralniku. "Pričakovali smo kakšnih pet pritrdilnih odgovorov, a od 600 jih je kar 133 dejalo, da jim je lastnik prepovedal, da bi na poštni nabiralnik nalepili svoje ime," pravi. Več kot tretjina je imela tako tudi težave, ko so želeli prijaviti začasno prebivališče, oziroma jim to ni bilo dopuščeno. Tisti, ki še študirajo, bi lahko koristili subvencijo za bivanje v zasebnem stanovanju, a je posledično tretjini vprašanim v preteklosti lastnik to onemogočal, saj je oddajal na črno.

Anketa o težavah najemnikov - 4
Anketa o težavah najemnikov - 4 FOTO:
Prepoved priselitve druge osebe

Skoraj vsak šesti se je moral soočiti s prepovedjo priselitve druge osebe. Približno 30 odstotkov vprašanih pa je že doživelo, da jim je stanodajalec omejeval ali pa vsaj poskušal omejevati obiske. Še hujši podatek je ta, da je kar 42 odstotkov vprašanih že doživelo, da je lastnik stanovanja nenapovedano vstopal v najeto stanovanje in s tem kratil njihovo zasebnost. Ob vsem tem pa so se najemniki pogosto spopadali tudi s težavo, da so jih sosedje obravnavali kot manjvredne. To je potrdilo 170 od skupno 600 vprašanih.

Lastniki pogosto ne skrbijo za funkcionalnost stanovanj, kar 40 odstotkov najemnikov mora plačevati rezervni sklad

Več kot polovica vprašanih je potožilo, da stanodajalec ni želel plačati zadev, ki so bile nujne za funkcionalnost stanovanja, čeprav bi moralo biti osnovno vzdrževanje njihova domena. Kar 40 odstotkov najemnikov je moralo plačevati tudi rezervni sklad, ki je sicer namenjen za vzdrževanje večstanovanjskih stavb. To bi morala biti obveznost etažnih lastnikov, saj gre za investicijski sklad.

'Pozabite na vračilo varščine!'

Večina lastnikov ob vselitvi zahteva plačilo varščine. Če je stanovanje ob koncu obdobja predano v enakem stanju, jo mora vrniti, a do tega pogosto ne pride tako enostavno. Kar 28 odstotkov vprašanih je v anketi odgovorilo, da jim ob izselitvi lastnik stanovanja ni povrnil varščine.

Zakaj se najemniki odselijo?

Zaradi težav s stanodajalcem se je iz najemniškega stanovanja preselilo več kot 43 odstotkov vprašanih. Pogosti razlogi so bili med drugim povišanje najemnine, težave pri prijavi prebivališča, da lastnik ni dovolil priselitve druge osebe in težave s parkiranjem.

Anketa o težavah najemnikov - 3
Anketa o težavah najemnikov - 3 FOTO:

Predstavitev rezultatov ankete je bila sicer del včerajšnjega posveta na temo stanovanjske problematike. Dejstvo je, da se mladi vse kasneje odseljujejo od svoje družine in si priskrbijo lastno stanovanje, razlog pa je predvsem v tem, da nimajo potrebnega podpornega okolja, da bi prišli do prvega stanovanja, ugotavljajo predstavniki Mladinskega sveta Slovenije. Zato je potreben nacionalni stanovanjski program, a mora biti boljši od tistega, ki ga za naslednjih 10 let načrtuje vlada, so poudarili na posvetu.

V nacionalnem programu izražena namera po povečanju fonda najemniških stanovanj, a mladi dvomijo v uresničitev

Menijo, da je najboljši način zagotavljanja dolgoročno varnega bivanja neprofitni najem in da je pomanjkanje trajno najemnih stanovanj ključni problem v Sloveniji. Možne rešitve na MSS po besedah Kampla vidijo v povečanju fonda najemniških stanovanj za trajnejši najem z možnostjo kasnejšega odkupa. V predlogu nacionalnega stanovanjskega programa (NSP) je sicer izražena namera po povečanju fonda teh stanovanj, vendar pa, ob pravilu, da javni skladi vsako prodano stanovanje nadomestijo z vsaj enim, na MSS po navedbah Kampla dvomijo, da bo do tega dejansko prišlo, saj ni dovolj sredstev.

Ženska
Ženska FOTO: Thinkstock

Mladi sicer pogosto niti ne vedo, kako bi lahko prišli do stanovanja. Andraž Zgonc iz urada za mladino je ob tem opozoril na vzpostavitev delovanja informacijske točke, za katero bi poskrbeli predstavniki mladinskega sektorja, kjer bi mladi na enem mestu izvedeli vse možnosti in načine pridobitve stanovanja. Ob tem je izpostavil potrebo po izvedbi evalvacij učinkovitosti sedanjih in preteklih ukrepov na tem področju, da ne bi ponavljali napak iz preteklosti.

Združenje najemnikov Slovenije: stanovanjska politika Slovenije je porazna

Da je stanovanjska politika v Sloveniji porazna, je na posvetu opozorila tudi Joža Aljančič z Združenja najemnikov Slovenije. Prepričana je, da se z vsakim stanovanjskim nacionalnim programom zaostrujejo pogoji za najemnike. V združenju namreč ugotavljajo, da bo stanje s predlogom NSP, ki je trenutno v javni obravnavi, enako. "Nacionalni program bi moral biti krizno naravnan in bi moral upoštevati prebivalce brez stanovanj," je menila. Priznava, da imajo najemniki veliko problemov, a dodaja, da se z vsako stanovanjsko zakonodajo razmere za njih še poslabšujejo.

'Spet si gradimo gradove v oblakih'

"Imeli smo dosedanji stanovanjski program, ki že nekaj let ne velja. Vse je bilo zelo utopično napisano. Zapisano je bilo, da bo država zgradila 10.000 stanovanj letno, od tega 5.000 tržnih, 2.500 socialnih in ostalo neprofitnih. Nič od tega ni bilo realizirano. Ko smo pregledali ta nov nacionalni program, se bojimo, oziroma celo predvidevamo, da bo stanje ostalo isto," meni. Kot pravi, bi moral biti, stanovanjski program, ki se sprejema v času krize, krizno naravnan. Moral bi vsebovati analize, izhodišča – to so ustava, mednarodne pogodbe in vse dosedanje konvencije, deklaracije Združenih narodov in teh organizacij, ki se ukvarjajo z brezdomstvom, in tako dalje. Pravi, da bi morali biti na podlagi analize sedanjega stanja in bodočih potreb postavljeni določeni cilji in strategija, nosilci in finančna konstrukcija. "Brez tega se ne da pogovarjati. Tukaj smo zbrani mladi in stari, tisti, ki nimamo denarja, in država, ki prav tako nima denarja. Pogovarjamo pa se o tem kako bomo gradili gradove v oblakih," meni in ponovno poudarja, da začasni ukrepi, ki so v tem nacionalnem programu predvideni, niso primerni za takšno demokratično državo.

Kot torej pravijo v mladinskem svetu, je v Nacionalnem stanovanjskem programu 2015-2025 premalo jasnih izhodiščnih načel. Premalo je poudarka najemu, tvegana in za najemnike nevarna pa je po njihovem mnenju ukinitev neprofitnih najemnin in prehod na stanovanjski dodatek. Razmere pri zasebnih tržnih stanovanjih so namreč zaskrbljujoče. Vladi očitajo tudi premalo upoštevanja demografskih trendov in spreminjajočih se razmer za mlade in starejše generacije. Menijo pa še, da enostavno ni zadostnih meril oziroma kazalnikov uspešnosti nacionalnega stanovanjskega programa.

Prepričani so, da je prav, da se o perečih problemih glasno spregovori, hkrati pa ugotavljajo, da je potrebno iskati tudi druge možnosti v okviru zagotavljanja finančne podpore. "Morda bi bilo dobro razmisliti o poroštvu države za pridobitev stanovanjskega posojila. Ena od alternativnih možnosti pa so tudi vedno bolj priljubljene stanovanjske kooperative oziroma zadružništvo, za katerega so zlasti dovzetni mladi," zaključuje Kampl.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (184)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LynxMe
08. 05. 2015 18.14
+1
Najemodajalci- Ko oddate stanovanje, hišo, objekt v najem tega nimate več v posesti, seveda, ste še vedno lastniki. To ureja zakon Najemniki- Čeprav imate najeto bivališče v posesti niste lastniki. Spoštujte lastnino tujega, bodite dobri gospodarji. To ureja zakon. In vam, katerim je vse postlano, katerim stanovanjski problem pomeni odločitev med črno ali rdečo hrastovo kuhinjo: *
LynxMe
08. 05. 2015 18.34
mladinskisvet
08. 05. 2015 14.33
+1
Anketa in predstavitev podatkov ni bila namenjena temu, da se pljuva po najemodajalcih, ki so fizične osebe. Žal je tako, da velikokrat niti ne vedo, kakšne pravice imajo oz. bi morali imeti njihovi najemniki; žal tega ne vedo niti (sploh mladi) najemniki sami. Razmere kažejo, da je situacijo nujno potrebno urediti, torej kritiziramo državo, ki se ne loti problema, sploh v smislu zagotavljanja stanovanj za najem (v javni lasti). Zavzemamo pa se sevada za učinkovito pravno varstvo obojih, najemnikov in najemodajalcev. Za tiste, ki ne zmorejo plačevati najemnin (in ogromno jih ne zmore kljub zaposlitvi, samo pomislite; minimalna plača znaša 600 evrov) je nujno potrebno zagotoviti varnost - in to je naloga države, ne zasebnih najemodajalcev.
Piškica
08. 05. 2015 12.25
+2
Dejmo zdej še en podoben članek na temo kako zadovoljni smo najemodajalci z najemniki... Ni vse na strani najemodajalca, najermnik ima večje pravice kot jih ima lastnik stanovanja!! Jaz sem sicer zelo zadovolja s svojimi najemniki in jim z enako mero vračam, ampak poznam pa vsaj 10 primerov kjer so bili najemniki obupni, nespoštljivi do stanovanja, lagali, naredili dolgove ipd....
pacce
08. 05. 2015 11.56
-3
to so najemniki krivi ker to dopustijo, jaz bi zamenjal ključalnico, če mi ne bi želel vrniti varščine bi namerno uničil celo stanovanje
TRUMPP
08. 05. 2015 12.42
+1
Zaradi takšnih kot si ti, imajo najemniki probleme.
slovenskidelavec
08. 05. 2015 11.22
+3
Ve se gdo lahko ima več stanovanj in služi na črno. Reveži sigurno ne, zato ni nadzora nad oddajo stanovanj.(interes političnega lobija)
AtaAufbiks
08. 05. 2015 09.51
+2
Hebeš tako "demokracijo"!
clansman
08. 05. 2015 09.47
-2
Men je ful OK imet najemnike. Pogoj je, da je samska bejba brez predsodkov, ker potem, ko pridem vsak mesec po dnar, še... saj veste, ne? Itak se pa takšne po večini tudi same za dnar, ker si s plačo ne morejo privoščiti normalnega lajfa. Tako je volk sit in koza cela. Ko sem bil mlad, je bilo bejb kot blata, zdaj po 50-em pa precej manj, tako, da se kar prileže enkrat na mesec malo na najemnico skočit.
Brabus
08. 05. 2015 08.18
+2
Nisem najemnik, sem pa na strani najemodajalcev, ker jih razumem, da jih je strah dati nepremičnino v najem, ker se potem tega pač ne moreš znebiti. Najemnik je pač zaščitena vrsta, kot "naši" etnični. Tako je pač v " levi"državi, kjer je vsak lenuh in capin zaščiten.
est
08. 05. 2015 06.59
+3
Eno je obisk, drugo je pa "obisk" za nedoločen čas.
mvlm1
08. 05. 2015 06.48
+11
Kakšen brezvezen in nerealen članek. Dejansko imajo najemodajalci težave, če dobijo v stanovanje nekoga, ki ne plačuje, uničuje, se noče izseliti. Najemnik je zaščiten in to bi morali zakonsko urediti. Sedaj si marsikdo ne upa oddajati stanovanj, ker so sami problemi.
LynxMe
07. 05. 2015 23.57
+1
VSI NAJEMNIKI SO KOMUNISTI ali Kok sem mislu dab na hitr zaslužu kt odajnik Končn k je fotr crknu pa mi je bajto pustu. Pa sm mislu dab koze meu kao eko-štalo furu. Pa mi je frend od soseda reku da ne žvali met raj folk usel. Kr folk se sam fujtra pa u školko hodi srat pa še keš ti dajo. Pa sem tko naredu. Pa sem mislu da bom za 30 kvadratov 500 eu kasiru in da se bodo bejbe uselile. Pa k bom po keš hodu še na hitr kkšno nategnu. Izi monej! Pa ni tko! K je že blo prepozn mi je sosed reku da imajo pravice pa da so zakoni in neka dostojanstva in zasebnosti pa take neumnosti. Saj sem vedu da je tko sam sem mislu ker smo u sloveniji da ni zares. Tko da ne bit odajnik če nis sposobn. Zdej mam pa koze sam še nism pogruntu kok 500 eu od njih dobit. Pa kok naj vem ktera ni moški. Mogoč so pa vse babe kr kok se pa reče moški koza? Razkolnikof
Eurojackpot
08. 05. 2015 07.05
nauč se koze moust, kozji mlek se ful dobr prodaja
brusilec
08. 05. 2015 08.30
-1
hja lynx... mislim da so koze zate bolš... glede na iq jih vsako jutro šopaš.. bravo
mladinskisvet
08. 05. 2015 15.25
ONniON
07. 05. 2015 22.35
+1
V Avstriji imajo ogromno socialnih stanovanj za vse ki imajo manj kot 1.000 euro mesečno , to je tradicija
ONniON
07. 05. 2015 22.12
+1
Vsak Ima Pravico Do Strehe Nad Glavo
zvit kot presta
08. 05. 2015 08.20
+1
Saj ti je nihče ne krati. Pravica do stanovanja pa ne pomeni, da ti ga mora zagotoviti država. Pravica do stanovanja pomeni, da ti nihče ne sme omenogočati dobiti stanovanje ali ga zgraditi.
strelovod13
07. 05. 2015 21.43
......vmes so eni in drugi pozabili še na samopašne in diktatorske upravnike....
mladinskisvet
08. 05. 2015 14.17
V sami anketi niso pozabili na upravnike. V anketi se je pokazalo, da velik del ne ve, kdo je njihov upravnik (kljub razlagi).
Bu?ko Štru?ko
07. 05. 2015 20.51
-2
Samo stran od najema!!! Kdo je tolk nor, da bo plačeval 400+€ na mesec nekomu, ki ima že itak polno vsega (če ima v lasti stanovanje, pomeni da ima več kot 50.000€ premoženja. Zakaj bi jaz vsak mesec dajal nekomu pol svoje plače samo zato, ker je bil pač rojen v drugem času in je poceni prišel do nepremičnine? Ne hvala, raje spim v šotoru, ali pa pred parlamentom.
batom@pinkponk.com
07. 05. 2015 22.56
-1
clansman
08. 05. 2015 09.51
-1
Pa spi v šotoru, kdo te ovira? Škoda pa, ker nisi samska bejba, ker bi potem lažje prišel do najemniškega stanovanja, vsaj pri meni... Enkrat na mesec, ko bi prišel po dnar, bi moralo biti veselo in to je to... Pošteno, ne?
Tone 12345
07. 05. 2015 20.35
-5
če imaš najeto stanovanje imaš pravico zamenjat ključavnico in lastnik ne more vstopit v stanovanje brez dovoljenja najemnika!
plan9
07. 05. 2015 21.17
+1
hcaine8
07. 05. 2015 20.10
+1
Pa saj so najemnine tako visoke, da je bistveno ceneje vzeti kredit in stanovanje kupiti!
plan9
07. 05. 2015 21.17
batom@pinkponk.com
07. 05. 2015 22.57
Sputnik
08. 05. 2015 08.06
banka ne trza na te fore. rečejo ti da si kreditno nesposoben čeprav je mesečna najemnina dražja od mesečnega obroka za kredit
clansman
08. 05. 2015 09.56
-1
Tako je, in jaz nimam nič proti! Imam dva stanovanja in v obeh samske bejbe, tako, da je vedno veselo, ko pridem po dnar enkrat na mesec. Takrat plačajo še obresti: )
mladinskisvet
08. 05. 2015 13.59
Tako je. Če imaš nekje 40% vrednosti že prihrankov. Toliko potrebuješ za polog. Če bi mladi ta denar imeli, bi bilo gotovo tudi nakupov več.
Jimi1
07. 05. 2015 17.53
+29
Iz moje strani pa sledeče... oddajam do lani decembra že nekaj časa neko starejšo vendar precej za življenje posodobljeno hišo pa.... Država mi od najemnine jemlje 28%, HKRATI PA ME NA VSE NAČINE ONEMOGOČA PRI ODDAJANJU TE NEPREMIČNINE. Po eni strani dokaj visok davek, visoki fiksni stroški, če je ta stavba prazna za elektriko, vodo... Hkrati popolna zaščita najemnika, če bi ga za stalno vzel in prijavil kot to obliko. V primeru neplačevanja stanarine in stroškov kot elektrika in voda npr. pa te z zakoni onemogoča, da bi takšne najemnike poslal ven. Edina zaščita je v tem primeru VARŠČINA, pa še to težko pride v poštev, ker preprosto večina nima denarja ranga 600 EUR, da bi jo položili kot zaščito najemodajalca. Tako se mi je že 2x zgodilo, da je oseba prišla in stroške varščine z računi in demolacijo stanovanja (iz zlobe) za večkrat presegla... Seveda v primeru, da pride zadeva na sodišče pa brezplodna dokazovanja in na koncu izselitev ob hkratnem izklopu neplačanih inštalacij... Seveda na račun lastnika. Kaj mi država omogoča za teh 28%, ki si jih vzame ? Še računov za vzdrževanje oz material zanj mi lani ni priznala... Kot sem že napisal je ta hiša letos prazna. Če se državi izplača, se meni tudi... Pa naj še z "energetskimi izkaznicami" J...bejo nekoga drugega !
DonMiltonFriedman
07. 05. 2015 18.52
+5
Zakaj ti niso priznal računov za vzdrževanje? 10% letne najemnine lahko daš v stroške, to se prizna takoj. Je pa bolano, da jih ne moreš izgnat ven. Jst vem, da bi čakal, da grejo k maši al pa na družinsko kosilo, vmes spraznil stanovanje in zaklenil. Bi rekel, da so šli sami, pa naj pol ugotavljajo kako pa kaj.
TheMafiaDon
07. 05. 2015 17.32
+15
tale članek(ki to ni) je pa tako brezvezen da ni besed...danes je tako da je stanovanj OGROMNO in najemniki se lahko pogajajo o ceni in pogojih...če so pa neumni in se ne znajo zmenit, je pa to njihov problem. jst dokler sem bil v najemu nisem imel najmanjše težave, ravno nasprotno.
plan9
07. 05. 2015 21.19
batom@pinkponk.com
07. 05. 2015 16.12
+11
še en totalno spocan in zapocan "prispevek" poptvja... očitno so tam sami najemniki :-)