Slovenija

'Položnice za ogrevanje bi morali stanovalci plačevati po nižji, gospodinjski ceni'

Domžale / Ljubljana, 31. 12. 2021 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
110

Povišane cene energentov in posledično občutno dražje položnice za ogrevanje so razkrile tudi številne anomalije, na primer da stanovalci večstanovanjskih objektov niso gospodinjski odjemalci, kot bi pričakovali, ampak poslovni odjemalci, zaradi česar bodo njihovi zneski za ogrevanje še višji. Odgovora, zakaj je tako, pa nimajo. O problematiki sta spregovorila Mimi Šegina, predstavnica stanovalcev domžalskega večstanovanjskega naselja in Boštjan Udovič z Zbornice za poslovanje z nepremičninami.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dražje ogrevanje
    02:09
    Iz 24UR: Dražje ogrevanje
  • Iz 24UR ZVEČER: Boštjan Udovič in Mimi Šegina o gospodinjskem odjemu elektrike
    09:25
    Iz 24UR ZVEČER: Boštjan Udovič in Mimi Šegina o gospodinjskem odjemu elektrike
  • iz 24UR ZVEČER: Dražje položnice razkrivajo anomalije
    02:26
    iz 24UR ZVEČER: Dražje položnice razkrivajo anomalije

Mimi Šegina iz Domžal je šokirana nad informacijo, da bo za ogrevanje plačala štirikrat več. "Za stanovanje s 70 kvadratnimi metri je bil novembra strošek z davkom in ostalimi dodatki za ogrevanje 55 evrov. Z isto porabo bi po novi ceni zdaj znesek znašal 211 evrov samo za ogrevanje, z ostalimi stroški pa okoli 300 evrov," je povedala in se vprašala, kako bo situacijo reševal upravnik. 

"Še bolj pa Petrol, ki je naš dobavitelj in je postal gluh na vsa naša vprašanja. Če ne bodo plačani računi, tudi oni tega denarja ne bodo videli," je dodala. 

Ljudje po državi že protestirajo, hodijo k upraviteljem in zavračajo položnice za ogrevanje, celo z grožnjami. "Dejansko so možnosti upravnikov omejene. Tudi sami so v podobni situaciji in ostajajo pred zaprtimi vrati," je dejal Boštjan Udovič, iz Zbornice za poslovanje z nepremičninami in pojasnil, da so prvi na seznamu oseb, ki sprejemajo pritožbe, a da sami ne morejo storiti nič. "Odvisni so od položnic, ki jih dobijo od dobaviteljev," je dodal.

Pojasnil je, da so od pristojnih – tako od agencije kot Ministrstva za infrastrukturo – zahtevali, da se vprašanje razreši, saj da gre za sistemski problem. "Dvig cen, ki je odvisen od dviga cen energentov na svetovnih trgov še razumemo, nikakor pa ne razumemo, da prihaja do diskriminatorne obravnave posameznih državljanov samo na podlagi tega, v kakšni večstanovanjski stavbi živijo. Od članov slišimo, da prihaja celo do razlik med etažnimi lastniki v popolnoma enakih večstanovanjskih stavbah z enakim ogrevanjem," je dejal in pojasnil, da je edina razlika v tem, če račun pride od upravnika ali pa je pogodba podpisana s strani enega od etažnih lastnikov. Dodal je, da je to nedopustno. 

Cenejša elektrika
Cenejša elektrika FOTO: Dreamstime

V Novem mestu je novembra lani manjši blok z 10-imi stanovanji za ogrevanje plačal 186 evrov, novembra letos pa 615 evrov. To je v enem letu 330 odstotna podražitev. Na vprašanje, zakaj distributerji in prodajalci plina zbornice ne upoštevajo, je Udovič dejal, da ne ve. Pridobili so tudi pravno mnenje, da bi morali po zakonu plin za kurilnice in ogrevanje stanovanj plačevati po nižji gospodinjski ceni. Tako kažeta oba zakona, ki urejata to področje – tako Energetski zakon kot Zakon o oskrbi z električno energijo. Povedal je še, da čeprav se zakon zdi jasen, očitno ni povsem tako. "Nekako pa odgovornosti za to ne smejo nositi upravniki ali prebivalci," je še dodal. 

'Ping pong' odgovornih

Na Ministrstvu za infrastrukturo smo prosili za odgovore ljudem, ki jim grozi, da bodo ostali to zimo v mrzlem. Pravijo, da so na to temo povedali že vse in nas preusmerili na Agencijo za energijo, kjer odgovarjajo, da so vse uredili in je za ta vprašanja pristojno ministrstvo. Gre torej za nekakšen 'ping pong' odgovornih, plačujejo in jezijo pa se ljudje.

Mimi Šegina je rekla še, da to ni samo njen problem, pač pa problem Miklošičeve, ki po njenih besedah šteje 480 gospodinjstev, okoli 1200 prebivalcev. "Upam, da nam bo pri tej problematiki vsaj prvi mesec, ko se še ne ve, kdo bo naprej naš dobavitelj, pomagala občina," je povedala in dodala še: "Pogodbe, ki jih imamo, so potemtakem ničvredne in če jih ne upošteva dobavitelj, ne vem, zakaj bi jih upoštevali potrošniki".

Glede morebitne skupinske tožbe je Udovič dejal, da je odvisno od etažnih lastnikov, ker upravniki delajo v njihovem imenu. "Situacija zna marsikaterega upravnika potisniti v zelo težek položaj. Dobavitelji večinoma ob podpisu pogodbe zahtevajo, da upravnik prevzame odgovornost za plačilo zapadlih računov," je pojasnil. 

Povedal je še, da so se obrnili tudi na Zvezo potrošnikov Slovenije, od koder so odgovorili, da se strinjajo, da bi morali biti etažni lastniki upravičeni do gospodinjskega odjema. "Ampak morajo zadevo še malo bolj preučiti," je dodal. Povedal pa je še, da so tudi na Združenju stanovanjskih skladov, ki deluje v okviru zbornice, člani soglasno pritrdili stališču, da je treba prebivalce v večstanovanjskih stavbah šteti kot gospodinjske odjemalce.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BauBau1
31. 12. 2021 18.24
+1
Z Aktivo in Petrolom imamo isti problem pri računih za skupno elektriko. Banda pokvarjena, vključno z ministrom Vrtovcem, ki mu je najbolj važno kadrovanje v energetiki. Upam, da na volitvah s svojo stranko NSI dobi odgovor jeznih in prevaranih državljanov.
jbtjbt
31. 12. 2021 17.53
+2
Vsi bloki na Miklošičevi se drzijo SPL,ko ga bojo odpikal bo lažje.Že z upravnikom Luko ni bilo nič,ampak čisto nič.
TistoPravo
31. 12. 2021 15.53
+0
Men se je enkrat en hlalil da plačuje 18 eur za ogrevanje stanovanja v Štepanjcu mesečno. Seveda se je ogreval preko sosedov, plačecal je fiksne stroške samo...živa pa dejanskona vikendu pri starših. Zdej če realno pogledamo, če bi še drugi tako greli kot on..,bi nekdo mogu ogrevat stanovanje v bloku sploh na neugodni legi innda dejansko prebiva tam non stop kot da ima hišo da ga realno nebi zeblo. Tud 55 eur je ekstra ugodno za leto 2021. Hiše pod 300 eur sredi zime nimaš tople, razen da je novogradnja po naibokjših standardih z vrtino na toplotno črpalko...samo bo invensticija za večino prevelika. V bloku se splača kaka prezračevalni z rekuperacijo montirat, ker okna na kip niso ravno najbolj poceni prezračevanje. Seveda je treba plinarje stisnit, ampak 55 eur na mesec ne boste več videli...
rajko povše
31. 12. 2021 15.21
+0
JJ vas ma rad ...KUL vas ma rad...MURKO PAHOR vas ma rad. Brž na volitve po novega nateguna
Rookoko
31. 12. 2021 15.09
+4
Politika in gospodarstvo že vsa leta krade državljane v Sloveniji... edina svetla točka je bil Geni, kar pa je "desna"politika hitro uničila.
Darko32
31. 12. 2021 14.16
+2
Nevem zakaj se delate pepček. To je ideologija določenih politikov kako slepariti lasten narod. Še bolj sramotno pa je, ker SDS naj bi izhajala iz delavskega razreda in posledično naj bi vedela za te lumaprije. JANŠA nikoli ni bil na strani delavskega razreda ampak je delaski razred izkoriščal za parolo da je on avangardist in vodilni v delavskem razredu. VSA POHVALA STANOVALCEM V DOMŽALAH, DA SO SE DVIGNILI IN REKLI NJET TAKO PA NOBOSTE VEČ DELALI. SEDAJ PA UGOTOVITI KDO JE TO POČENJAL IN NABIJAL NARODU VIŠJE POLOŽNICE. POBRTATI MUVSE IN GA ZAPRETI. Uvesti transparentno poslovanje in vsem v SLOVENIJI preveriti kako se jim obračunava plin. Vse, k idobavljajo plin pa v kolikor se ugotovi lumparija kaznovati in ljudem denar vrniti za 3 leta nazaj v enkratnem znesku. SDS-OVCEV PA PREPOVEDATI PODPIRANJE TEH KRIMINALNIH RABOT.
Ivo Sitar
31. 12. 2021 14.15
+1
Žal so cene samo fiktivno zmotivirane. žal bodo tudi potžene. Seveda za tem stoji politika, ki želi napolniti državno ali opcijo politiko malho...
Balki36
31. 12. 2021 13.17
+3
Manjsi blok z 10 stanovanji....180 eur 1 mesec....to je 18 eur na stanovanje......pa 130 mesecno za 4 iphone za familijo......pa to
dron
31. 12. 2021 13.16
+5
To je delo te vlade, zdaj so pa vsi drugi krivi in se sprenevedajo banda od SĐS.
kwa.dugaja
31. 12. 2021 13.03
+6
zakaj je tako? zato da lahko kasirajo in si talajo božičnice in 15.plače in nagrade za uspešnosti in tako dalje. malo poglejte plače v energetiki pa potem povejte KJE JE KRIZA V TEJ PANOGI!!!???
Sputnik8
31. 12. 2021 12.54
+0
Drva so zakon. Greješ se ko podiraš, ko ven spravljaš, ko žagaš, zlagaš v klaftre, dostavljaš domov zlagaš , pokrivaš in še nazadnje ko gorijo v peči je prijetno toplo.
kwa.dugaja
31. 12. 2021 13.05
+5
in ko živiš v bloku si lahko to komot narediš ne? dimnik pa kar čez okno, ali pa celo isti kot ga imajo uni na plin, saj če kaj v luft vrže nima veze a ne? čemu točno je namenjen tvoj veleumni komentar?
Mladen Mladen
31. 12. 2021 16.06
+0
Če ste lastniki pa da imate dogovor z drugimi lahko zidate zunanji dimnik če ste lastniki ima pa vsak blok že tako 3 dimnike ..Samo znajdit se morte..Moj komentar je namenjen je temu da se zastojn grejete pa ne veste pa se jočete,Električne panele si dajte noter grejte se na elektriko cevi pa zaprite....
Mladen Mladen
31. 12. 2021 12.48
+3
Kaj se cmerite 4x 200 je 800€ vam je preveč pa ne rabite kurit umazani biti,ne rabite žagat lesa,kolko pa nekateri damo še več po 1500€ za zimo???Takšno je pač življenje norce ste imeli določene pa ste imeli ogrevanje po 55€ ,grem tja živet takoj vse plačam sproti ste delali dolgo časa z določenih ljudi sedaj pa so vam ceno dvignili in nič ne morete,Kurjača si dajte noter pa na plin se prešaltajte cisterno veni vse podpise stanovalcev potrebujete in to je to???
medo357
31. 12. 2021 12.53
+3
800 € je več kot preveč za ogrevanje 200 m2 hiše, ne le 60 m2 stanovanja!
mackon08
31. 12. 2021 12.55
+2
Mladen Mladen daj ne bluzi če ne stanuješ tam nimaš pojma. Če si v hiši in imaš 150 m2 je to tvoj problem tu so pa stanovanja dosti manjša in je 200 Euro veliko preveč.
TistoPravo
31. 12. 2021 15.46
55 eur je sigurno ekstra ugodno zimsko mesečno ogrevanje stanovanja, ki socer ni hiša..,ampak saj kaj pa ima hiša več....eno neogreto klet, s tem da po blokih se stankvanja ked sabo grejejo in je efekt ker je zunanjih sten manj toliko boljši...,še 1x 55 eur je za leto 2021 verjetno malo premalo
nestabilen
31. 12. 2021 12.48
+2
Ogrevanje na plin je drago ker USA ne pusti zagnati North STream 2 in mora EU kuputi drag plin iz USA ki ga vozijo z tankerji.Pred nevi je bil objavljen satelitski posnetek Atlantika,sami tankerji za plin na poti v EU.Se bolj so pokvarjen kot mafija.
gostb6fa2
31. 12. 2021 12.41
+6
V Domžalah je problem tudi Prodnik plačujemo namreč najdražje komunalne storitve v Sloveniji za nameček pa ima občina Domžale 56,16 lastniškega deleža. Tonči pa veselo naprej mi smo najboljši.
User1832247
31. 12. 2021 12.27
-5
KO BODO KRJAVLJI NA OBVLASTI VSE ZASTONJ.DELILI BODO TUDI PEČENE PIŠKE!
ElectroVoice
31. 12. 2021 12.18
+9
Samo počakajmo, da bo procent električnih avtomobilov pri nas ratal omembe vreden. Takrat bodo oblastniki vehementno rekli, da mora biti cena prevoženega kilometra z avtom na bencin, dizel in elektriko enaka. In to bo izgovor za vsaj 300% dvig cene elektrike, ki pa na uradno inflacijo seveda ne bo imel nobenega vpliva. Zapomnite si to.
ElectroVoice
31. 12. 2021 12.12
+3
Kaj je tako težko najti bistrouma, zaradi katerega so sedaj posamezni lastniki ali najemniki stanovanj postali "poslovneži"? Odkriti krivca in mu na čelo in hrbet vžgati logotip: NISEM ZAPOSLJIV V JAVNI UPRAVI. Je pa vsake toliko opaziti totalno poživinjenje cen in zgleda, da ga ni junaka, ki bi to lahko zavrl. Posledice te rabote pa nas potem tepejo še leta in leta, in to tiste najbolj nedolžne, ki niso nič krivi.
silly
31. 12. 2021 12.10
+5
nalijmo si čistega vina
31. 12. 2021 11.11
+8
Bo ministrant Vrtovc delil požegnane sveče . Blagoslov ne bo vračunan . Bo potrebno posebej dati v nabirek RKC
medo357
31. 12. 2021 12.47
-3
Ta zadeva ima zelo malo veze z ministrom in vlado, glavni krivci so lokalni šerifi in njihov nesposoben in hazarderski kader na "komunalah".
nalijmo si čistega vina
31. 12. 2021 11.07
+12
Pri taki bleščeči gospodarski rasti , bi pričakoval večje plače in pokojnine . Pol bi se lahko kosali z računi . Za začetek naj upokojencem uredi krivico iz ZUJF-a v prejšni njegovi vladi . Tako pa deli tringelt , kot v oštariji . Pa še ta je iz pufa