Slovenija

Anželj :'Mate naj se ne vmešava v moje pristojnosti'

Ljubljana, 13. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Generalni direktor policije Anželj je odgovoril na govorice, da naj bi kmalu prišlo do zamenjave na položaju prvega moža policije.

Generalni direktor policije Darko Anželj
Generalni direktor policije Darko Anželj FOTO: POP TV

Darko Anželj meni, da lahko generalnega direktorja policije po zakonu mimo njegove volje razrešijo le zaradi krivdnih razlogov oziroma zaradi dokazane nesposobnosti.

Nesoglasja med ministrom in direktorjem policije

Tako je notranji minister Dragutin Mate od Anželja zahteval, da določenega posameznika imenuje na mesto direktorja urada za varnost in zaščito, kar pa je Anželj odklonil. Minister Anželju očita tudi slab vozni park za varovane osebe, kar utemeljuje s tem, da se je dvakrat pokvaril osebni avtomobil, s katerim prevažajo ministra. Glede tega se direktor policije sprašuje, ali je on kriv za slabo finančno stanje v policiji, da se vozila ne obnavljajo dovolj hitro.

"Ne morem in ne smem dopustiti, da se minister kot politik vmešava v moje delo in v moje pristojnosti," je poudaril Darko Anželj.

Naslednji večji spor med notranjim ministrom in generalnih direktorjem policije je povezan z očitki Mateja, da je policija decembra lani zaposlila 182 dodatnih policistov za varovanje schengenske meje. Anželj je ministru zato pisno in ustno predstavil kronologijo sprejemanja policistov, in sicer vse zaposlovanje ureja schengenski akcijski načrt, ki ga je leta 2001 sprejela slovenska vlada in ga poslala tudi v Bruselj. Samo vlada lahko v ponovnem postopku ta akcijski načrt tudi spremeni, je pripričan Anželj, ki mu minister očita, da je poznal njegovo stališče, da policija ne sme zaposlovati schengenskih policistov. Ob tem je Anželj dodal, da je ministru povedal, da s tem ni bil seznanjen in ga je zato pozval, naj mu glede tega da pisno usmeritev. "Gre namreč za preveč resno zadevo, saj bo treba v času evalvacije s strani Evropske unije jasno povedati, kdo je sprejel odločitve in kdo je odgovoren, če se schengenski akcijski načrt ne bo izvajal," je povedal Anželj.

'Pika na i' je nezaupanje v delo kriminalistov

Dragutin Mate, notranji minister
Dragutin Mate, notranji minister FOTO: POP TV

Kot je še dejal, pa je bil pika na i v njunem odnosu primer na kolegiju ministra, ko je minister na podlagi časopisnega članka, v katerem je bilo navedeno, da državna tožilka v Kranju ni vložila obtožnega predloga zoper tedanjega direktorja podjetja Peko, komentiral, da bi bili lahko za to krivi kriminalisti v Kranju. "Apriori nezaupati v delo kriminalistov, to me kot policista in kriminalista najbolj boli," je pojasnil Anželj.

Ob tem je Anželj poudaril, da je minister legitimno izvoljen v parlamentu, in je tudi njegov predstojnik. Prav zaradi tega se je Anželj po prihodu Mateja na čelo ministrstva osebno angažiral, da so minister in njegovi sodelavci prejeli vse želene informacije in dokumente, ki jih potrebujejo za izvrševanje svoje funkcije. To pa je usmerjanje in nadziranje dela policije. "Ne morem in ne smem dopustiti, da se minister kot politik vmešava v moje delo in v moje pristojnosti," je poudaril Anželj.

Anželj tudi o novem namestniku

Anželj se je dotaknil tudi imenovanja Milana Horvata, sicer direktorja Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi, za svojega namestnika. Svojo odločitev je Anželj utemeljil s tem, da se je konec leta 2004 upokojil dosedanji namestnik Andrej Anžič.

Svoj namen glede imenovanja Horvata za namestnika je Anželj predstavil tudi notranjemu ministru Dragutinu Mateju, ki pa se s predlogom ni strinjal, vendar svoje nestrinjanje ni argumentiral, je povedal direktor policije. Kljub nasprotovanju ministra pa se je Anželj odločil, da bo Horvat z delom začel 1. februarjem. Drugi njegov namestnik pa še vedno ostaja Jože Sironič.

Upokojeni dosedanji namestnik generalnega direktorja policije Andrej Anžič
Upokojeni dosedanji namestnik generalnega direktorja policije Andrej Anžič FOTO: POP TV

Anželj je sicer že oktobra prejel odstopno pismo svojega namestnika Andreja Anžiča. Anžič je v njem zapisal, da ne želi več nositi bremena odgovornosti vodje policije, da je "izgubil namestniški motiv", poleg tega pa je načeto tudi njegovo zdravje.

Anžič se je nato konec leta 2004 upokojil, trenutno pa je v medijih prisoten, ker je osumljen, da je storil kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Sektor za notranje preiskave in pomoč policistom službe generalnega direktorja policije je na podlagi 148. člena zakona o kazenskem postopku proti njemu uvedel predkazenski postopek. Anžič meni, da ga želi Anželj na ta način diskreditirati v javnosti in je zaradi nepravilnih policijskih postopkov poslal pritožbo notranjemu ministru Dragutinu Matetu, obrnil pa se je tudi na državnozborsko komisijo za peticije. Sektor za pritožbe notranjega ministrstva je Anžičevo pritožbo že obravnaval, vendar je ocenil, da iz Anžičeve pritožbe ne izhaja sum kaznivega dejanja kriminalistov GPU, zoper katere je podana pritožba, zato so zadevo odstopili generalni policijski upravi v nadaljnje reševanje.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou