Slovenija

ZL: Erjavec ponudil odstop le zato, ker želi od Cerarja slišati 'Karl, brez tebe seveda ne gre'

Ljubljana, 01. 07. 2016 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Karl Erjavec je dejal, da prevzema odgovornost za nastale zaplete in da je premierju Miru Cerarju ponudil odstop, ker je bil že od lanskega poletja deležen kritik. Zatrdil je še, da tudi če bo Cerar ponujeni odstop sprejel, to ne bo zamajalo vladne koalicije in sodelovanja stranke DeSUS v vladi. Nakazal je, da bi imel potem dovolj dela tako v parlamentu kot lastni stranki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Erjavec ponudil odstop
    02:00
    Iz 24UR: Erjavec ponudil odstop
  • Iz 24UR: Arbitraža se nadaljuje
    02:21
    Iz 24UR: Arbitraža se nadaljuje
  • Iz 24UR: Arbitraža o meji teče naprej
    01:30
    Iz 24UR: Arbitraža o meji teče naprej
  • Iz SVETA: Ostri odzivi na Hrvaškem
    01:58
    Iz SVETA: Ostri odzivi na Hrvaškem
  • Iz 24UR: Hrvaška bi lahko imela hude težave z EU
    01:20
    Iz 24UR: Hrvaška bi lahko imela hude težave z EU
Zaradi zapletov z arbitražo je zunanji minister Karl Erjavec premierju Miru Cerarju ponudil svoj odstop.
Zaradi zapletov z arbitražo je zunanji minister Karl Erjavec premierju Miru Cerarju ponudil svoj odstop. FOTO: 24ur.com

Zunanji minister Karl Erjavec je danes po vmesni odločitvi arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško izrazil zadovoljstvo, da se bo arbitraža nadaljevala, hkrati pa je dejal, da prevzema odgovornost za nastale zaplete in da je premierju Miru Cerarju v četrtek ponudil odstop.

"Prepričan sem, da je treba spor o meji med Slovenijo in Hrvaško rešiti, ker že od osamosvojitve dalje obremenjuje odnose med državama in žal vpliva tudi na življenje ljudi ob meji," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril minister v prvem javnem odzivu na četrtkovo odločitev arbitražnega sodišča, da bo nadaljevalo z delom.

"Slovenija zaupa sodišču, da bo sprejelo pravično in dokončno odločitev o sporu o meji," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani izjavil minister Erjavec. Zatrdil je, da bo razsodba arbitražnega sodišča tako za Slovenijo kot Hrvaško zavezujoča. "Slovenija jo bo spoštovala, ne glede na to, ali nam bo vsebina arbitražne razsodbe všeč in to pričakujemo tudi od hrvaške strani," je dejal.

Poudaril je, da je podlaga za arbitražni postopek arbitražni sporazum, ki je mednarodna pogodba, odločitve arbitražnega sodišča pa so mednarodnopravno zavezujoče. "Na voljo so tudi instrumenti, ki bodo omogočili, da se taka razsodba tudi realizira oz. izvrši," je zatrdil minister.

"Miselnost, da lahko kar zapustiš postopek, je napačna. Arbitražno sodišče je zelo jasno povedalo, da arbitražni sporazum velja in zavezuje tudi hrvaško stran," je poudaril Erjavec. Izrazil je sicer razumevanje do Hrvaške, ki je "v posebni situaciji", brez vlade s polnimi pooblastili in pred volitvami. "To bo slej ko prej tudi njihova notranjepolitična zgodba," je menil.

Dodal je še, da je Slovenija na voljo sodišču glede kakršnihkoli postopkovnih korakov, tudi glede morebitne nove ustne obravnave, če se bo sodišče odločilo za kaj takega pred sprejetjem končne odločbe.

Zastava Hrvaške in EU
Zastava Hrvaške in EU FOTO: Reuters

Sodišče je sicer v svoji odločitvi tudi navedlo, da bo morala Slovenija v naprej poravnati stroške delovanja sodišča, ki bodo nastali zaradi podaljšanja postopka. Na zunanjem ministrstvu so pojasnili, da sta doslej državi za delovanje sodišča namenili po 200.000 evrov letno vsaka, Slovenija pa bo zdaj do končne odločitve morala "založiti" ta sredstva. Na koncu se pričakuje, da bo sodišče sprejelo določeno odločitev tudi glede tega vprašanja, za zdaj pa je po besedah Erjavca še prezgodaj za ocene, koliko bi na koncu Slovenijo lahko vse skupaj stalo.

Ker pa je bil, kot je dejal, deležen kritik že od lanskega poletja, ko je prišlo do zapletov v arbitražnem procesu zaradi nedovoljenih pogovorov med slovenskima arbitrom in agentko, da je tudi sam soodgovoren za to zgodbo, ki da jo je celo sam sprožil in je bil deležen tudi interpelacije, je v četrtek predsedniku vlade ponudil svoj odstop.

Karl: Predsednik vlade naj odloči, če mi še zaupa

"Naj predsednik vlade odloči, ali sem deležen zaupanja. Zlasti pa naj oceni, kakšna je moja vloga v tem postopku, predvsem glede na to delno razsodbo, ki je bila soglasno sprejeta s strani arbitražnega sodišča," je dejal minister, ki pričakuje, da bo Cerar odločitev o tem sprejel v naslednjih dneh.

Iz premierjevega kabineta so medtem že pojasnili, da se bo Cerar na Erjavčevo ponudbo za odstop predvidoma odzval v soboto.

"Res je, da bi bilo verjetno najlažje, če bi se takrat, ko je ta zgodba nastala, kot minister umaknil, vendar mi osebna odgovornost tega ni dopuščala," je še dejal Erjavec in dodal, da se je predvsem trudil, da zadeva ne bi imela še večjih posledic.

Pojasnil je še, da je imel odstop "ves čas v mislih", da pa je zdaj prišlo do "prelomnice", ko je po njegovem mnenju prav, da predsednik vlade oceni vso situacijo. "Predsednik vlade bo v kratkem ocenjeval delo vseh ministric in ministrov in v tem kontekstu bo imel odlično priložnost, če bo ocenil, da nisem izpolnil njegovih pričakovanj, da potegne tisto, kar misli, da je prav," je dejal Erjavec.

Zatrdil je še, da četudi bo Cerar ponujeni odstop sprejel, to ne bo zamajalo vladne koalicije in sodelovanja stranke DeSUS v vladi. Nakazal je, da bi imel potem dovolj dela tako v parlamentu kot v lastni stranki.

Opozicija ne verjame v iskrenost ponujenega odstopa

Predsednik parlamenta Milan Brglez je dejal, da je ponujeni odstop nepotreben. Če že, bi lahko to storil pred enim letom, je dodal. 

V opozicijskih parlamentarnih strankah v odzivih na ponujeni odstop izražajo dvom, da z odstopom misli resno. V največji opozicijski stranki SDS ponujenega odstopa niti ne želijo komentirati, saj pravijo, da bodo to storili, ''ko bo resnično odstopil".

Luka Mesec, ZL
Luka Mesec, ZL FOTO: Aljoša Kravanja
Bolj zgovoren je bil predsednik poslanske skupine Združena levica Luka Mesec. Kot je dejal, je Erjavec "ponudil odstop le zato, ker želi od Cerarja slišati 'Karl, brez tebe seveda ne gre'. Če bi mislil resno, bi sam odstopil. Zdaj pa je jasno, da ve, kaj bo slišal od Cerarja". Dodal je še, da je "lahko igrati načelnost takrat, ko veš, da imaš pokrit hrbet". Minister Erjavec bi tako po njegovem mnenju moral sprejeti odgovornost ne le zaradi arbitraže, ampak zaradi na splošno slabega vodenja zunanje politike.

NSi: Naj nepreklicno odstopi, vse ostalo je teater

"Če Erjavec misli resno, potem naj nepreklicno odstopi, vse ostalo je zgolj teater," sporočajo tudi iz NSi.

Alenka Bratušek (Zavezništvo) iz poslanske skupine nepovezanih poslancev pa ima, kot pravi, "občutek, da želi minister Erjavec morda malo preusmeriti pozornost z 'vroče' Luke Koper". "Če bi mislil resno, bi podal odstop že takoj ob objavi prisluhov in izbruhu afere," je navedla. Ob tem pa dodala, da trdno stoji za stališčem, da bi moralo arbitražno sodišče nadaljevati z delom in sprejeti končno odločitev.

Arbitražno sodišče odločilo, da se arbitraža nadaljuje

Arbitražno sodišče je v četrtek sporočilo, da bo nadaljevalo delo, kljub ugovorom Hrvaške, da bi se moral proces prekiniti, ker je zaradi pogovorov med arbitrom in slovensko agentko nepovratno kompromitiran, in nameram, da odstopi od arbitražnega sporazuma.

V Evropski komisiji še naprej podpirajo in spodbujajo dialog med državama. Pričakujejo, da bosta obe strani spoštovali odločitev sodišča, da bi dosegli trajno rešitev v tem sporu.

Sodišče je v četrtkovem sporočilu za javnost ugovore Hrvaške zavrnilo in sklenilo, da je Slovenija kršila arbitražni sporazum, vendar pa te kršitve niso tako hude, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma in da sodišče ne bi moglo neodvisno in nepristransko sprejeti končne razsodbe.

Sodišče bo zdaj v novi sestavi znova preučilo tako pisna kot ustna stališča in številne kartografske in druge dokumente, ki sta jih sodišču predložili obe državi. Nato se bo posvetovalo z obema državama, ali bo potrebna nova ustna obravnava pred dokončno odločitvijo.

Hrvaška: Nikoli ne bomo sprejeli sodbe, niti nadaljevanja arbitraže. Čas je, da Slovenija prizna kršitev sporazuma

Zdaj je tudi uradno: Slovenija je kršila sporazum o arbitraži v sporu o meji s Hrvaško. Zdaj pa je tudi čas, da uradna Slovenija to tudi prizna in vrne zaupanje, da je verodostojna partnerica, navaja danes Večernji list. Jutarnji list pa napoveduje, da bo hrvaška diplomacija sprožila akcijo za kompromitiranje arbitražnega sodišča.

Slovenija je posredno priznala, da je storila napako, ker je brez veliko hrupa umaknila svojo agentko Simono Drenik z arbitražnega sodišča, odstopil pa je tudi sodnik Jernej Sekolec, a ni znano, kako globoko je v škandal vpleten zunanji minister Karl Erjavec, piše Večernji list. Časnik izpostavlja, da so ravno pred letom dni objavili informacije o nečastnih in tudi kriminalnih dejanjih v arbitražnem postopku.

Poudarja, da je vloga Erjavca v celotnem škandalu ostala postranska in da politično odgovornost nosi tudi premier Miro Cerar.

Piran
Piran FOTO: Mateja Klavs

Vprašanje meje med državama se rešuje že več kot 20 let in očitno še ne bo kmalu rešeno. "Velik test odnosov med državama bo trenutek, ko bo arbitražno sodišče sprejelo svojo odločitev. V vsakem primeru se bosta morali državi še veliko pogovarjati o meji," ocenjuje komentatorka.

Kot dodaja, je pomembno, da so na obeh straneh mize verodostojni sogovorniki in da mora Hrvaška pri tem vztrajati.

Večernji list v ločenem prispevku še piše, da ni jasno, kakšen politični pritisk Hrvaška lahko pričakuje, da bi jo prisilili, naj sprejme odločitev arbitražnega sodišča. Če bo odločitev v
prid Hrvaški, bo slovenska javnost sumila, da so se poskusili prilagoditi, da bi zadostili Hrvaški, še menijo.

Hrvaški državni vrh v nobenem primeru ne bo sprejel odločitve arbitražnega sodišča, pa je zapisal Jutarnji list ob sklicevanju na neimenovanega politika. Trdi, da je arbitražno sodišče do vratu vpleteno v škandal ter da ni možnosti, da bi Hrvaška sprejela takšno igro.

"Nikoli ne bomo sprejeli sodbe, niti nadaljevanja arbitraže. Namesto tega bomo verjetno sprožili široko diplomatsko akcijo, da bi kompromitirali arbitražno sodišče, ki sprejema takšne odločitve," so še povzeli izjavo neimenovanega vira.

Židan: Za Slovenijo, Hrvaško in celotno EU pomembno, da se arbitraža nadaljuje

Predsednik SD Dejan Židan ne želi komentirati ponujenega odstopa ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, ker zanj ne pozna razlogov. Je pa dejal, da je za Slovenijo, Hrvaško in celotno EU zelo pomembno, da arbitražno sodišče nadaljuje s svojim delom.

Arbitrarno sodišče bo z nadaljevanjem arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško po Židanovem mnenju preprečilo novo krizno žarišče znotraj EU. "Kriz v EU je v tem trenutku preveč in jih EU že težko obvladuje. S tem je arbitražno sodišče naredilo nekaj zelo koristnega za Slovenijo in Hrvaško in celotno EU," je dejal Židan.

Predsednik DZ Milan Brglez je danes pozdravil odločitev arbitražnega sodišča ter izrazil zaupanje v njegovo delo. Politične stranke je pozval k enotnosti pri tem vprašanju, ponujen odstop ministra Karla Erjavca pa označil za nepotreben. "Če že, bi lahko to storil pred enim letom," pravi Brglez, ki verjame v tehtno odločitev premierja Mira Cerarja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (678)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silberblack
02. 07. 2016 17.49
Oceniti morajo ljudje, ne Cerar. Z njim ima že taktični dogovor, da ostane. Ker bi nov šef penzionistov lahko postal vladi nevaren kot šef največje potencialne stranke. Je pa največji blefer v Sloveniji tale Rjavec.
ooResnicA
02. 07. 2016 16.56
+1
.....toliko škode kot je toti naredil SLO ni še nihče ....
Kollerik
02. 07. 2016 09.23
+2
Luka Mesec je zadel žebelj na glavico.
Karantanija
02. 07. 2016 09.19
+0
"Dolžan ni samo, kar veleva mu stan, kar more, to mož je storiti dolžan!" (S. Gregorčič)
flum
02. 07. 2016 08.06
+0
Karl nej čimprej spoka, poj bomo vsaj vidl kolk je vredna tale cerarjeva vlada !
iga_biba
01. 07. 2016 21.57
+3
Rjavec ni levak. Rjavec je univerzalni. Bil v vseh vladah. še najbolje se je počutil pri jj
JJZGEODPRASKAKATJO
01. 07. 2016 21.57
-1
LEVAKI ISO SPOSOBNI SAMO V KRAJI LAZEH ZMOTAH
flum
02. 07. 2016 08.06
+1
JJZGEODPRASKAKATJO
01. 07. 2016 21.50
-2
LEVAKI SO ZLO SLOVENIJE
NapovedovalecPrihodnosti
01. 07. 2016 21.51
+0
JJZGEODPRASKAKATJO
01. 07. 2016 21.52
-4
piljan
01. 07. 2016 21.52
+5
Ti s prepihom,si piševa na NORI,bodi kulturen,kot bom jaz.
Karantanija
02. 07. 2016 09.21
+1
Messi, malo se zamisli, kaj pišeš. Obstaja še eno večje zlo, ki nam že več kot 25 let ne da miru!
Anonym0use
01. 07. 2016 21.49
+15
naj se vsi spokajo ,saj so sami totalni nesposobneži
24Ppkur
01. 07. 2016 21.40
+18
higiensko bi bilo, da bi ponudil nepreklicni odstop, ne le odstop.
RožleYXXX
01. 07. 2016 21.45
+5
RožleYXXX
01. 07. 2016 21.35
+6
"Erjavec: .."Če bo treba, bom postavili ograjo, tudi žičnato".....
IlluminatiAllSeeingEye
01. 07. 2016 21.39
+17
Boli me đoko...Cerar je zgodba za eno leto...upokojence smo pa itaq nategnal....
Hasi
01. 07. 2016 21.28
+0
in pa jasno je tudi da jih nihce na tem svetu ne bo prisilil da ubogajo arbitrazo...
Hasi
01. 07. 2016 21.27
+4
kdo bo lazensko preganjan za prisluhe ki jih je objavil vecernji list pred enim letom. o tem pa ni nikjer niti besede vec. pa ma.dona a se loh kr tko prsluskuje in objavlja brez kazni? seveda pa je treba hrvatom priznat da so carji.. boli jih k...
heello
01. 07. 2016 21.23
+0
Tunekk, ti si pa politično naštudiran, take bi mi imeli v DZ.
fredericofelini
01. 07. 2016 21.23
+10
kaj je cmerar a že ni čas da tega klovna odsloviš
FoglofffTunekkk
01. 07. 2016 20.51
+4
Eden od argumentof proti Thompsonu, ki ga navajajo kritiki, ki mu očitajo, da širi ustaštvo, je tudi ta, da pesem Bojna Čavoglave fključuje pozdraf "Za dom - SPREMNI."... Pozdraf izhaja iz 19. stoletja, ko so za pozdraf hrvačkemu banu Josipu Jelačiću uporabljali izraz "Za dom! - Spremni umrijeti!"... V času druge svetovne vojne so Ustaši uporabljali pozdraf "Za dom - SPREMNI", ki so ga kasneje tudi nekateri vojaki tradicionalno uporabljali v hrvački osamosvojitveni vojni. Fsklikanje tega pozdrava je pogosto slišati pred ali na njegovih koncertih. Na koncertu v Splitu je publika pred nastopom prepevala ustaško pesem Evo Zore, Evo Dana...Na koncertu na trgu bana Jelačića je množica mladih isto fsklikala!?!?!?... A zaj vidite skom mamo oprafka?
mallonge
01. 07. 2016 20.55
+3
RožleYXXX
01. 07. 2016 20.58
+3
Foglov....pejt na koncert z Markotom...kaj te je sram..
Franci Luzar
01. 07. 2016 21.01
+1
piljan
01. 07. 2016 21.02
+1
O na koncert Thompsona pa dohtar ivan pošilja svojo delegacijo.
FoglofffTunekkk
01. 07. 2016 21.13
+3
Desnosučni...spravite se spat !!!... Jas pa grem fklet na dva deci šmarnice...pol pa na Juliko...lepo ji bo !!!
IlluminatiAllSeeingEye
01. 07. 2016 21.36
+0
tunak...spet greš ovce porivat oz. otroke delat?
NapovedovalecPrihodnosti
01. 07. 2016 21.54
-2
Ja zato pa je ovčjerejec.Spat pa morajo vsi levi ob 22.uri,ker jim izključijo komentiranje in morajo ugasniti luči tako,da lahko ostanemo samo ta pravi.
Kollerik
02. 07. 2016 09.25
Saj tudi naši fašiji tišijo glave skupaj z njimi. Očitno je lekcija 45 že pozabljena...
DonDonDan
01. 07. 2016 20.50
+2
Zakaj Kahl ni ponudil odstop takrat, ko je zakuhal "Pirangate", eni sprašujejo. Zato ker ni neumen, ker ve, da bi takrat dobil za celo omaro čevljev ke frit !!!!!
piljan
01. 07. 2016 20.51
+1
Franci Luzar
01. 07. 2016 21.02
+0
seveda sedaj pa dobro ve da Cmerar nemore ne znjim se manj pa brez njega, najbolse bi bilo ce bi odstopila vela levica.
Tomvojo
01. 07. 2016 20.50
Tomvojo
01. 07. 2016 20.49
+3
Odvračanje pozornosti od Luke, pa ne Meseca.
FoglofffTunekkk
01. 07. 2016 20.49
+5
Čujte, zaj pa če se vrnem malo nazaj na hrvačko. A poznate Marko Perkovića - Thompson? Voluhar je pogosto obtožen fašizma, nacizma in ustaštva. Eden od razlogof je ta, da predfsem mladina na njegovih koncertih nosi ustaške in nacistične simbole, na majicah in kapah...pa to... Celotna hrvačka politika se z njim...seveda neuradno...strinja!!!