Slovenija

AVDIO: 'Obstaja najmanj osem možnih izvorov objavljenih posnetkov'

Ljubljana, 23. 07. 2015 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
U.Z./N.Š./I.J./STA/S.P./
Komentarji
3011

Jernej Sekolec je po razkritju komunikacije s slovensko stranjo odstopil kot član arbitražnega sodišča. Slovenija ima zdaj 15 dni časa, da predlaga njegovo zamenjavo. Velik del hrvaške politike bi medtem raje odstopil od arbitraže.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj pripravljajo Hrvati?
    16:13
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj pripravljajo Hrvati?
  • Iz 24UR: Po mednarodnem škandalu odhajata ključna akterja
    03:23
    Iz 24UR: Po mednarodnem škandalu odhajata ključna akterja
  • Iz 24UR: Kljub škandalu zastoja v delu sodišča ni pričakovati
    01:15
    Iz 24UR: Kljub škandalu zastoja v delu sodišča ni pričakovati
  • Iz 24UR: Zaradi afere z dopusta
    01:46
    Iz 24UR: Zaradi afere z dopusta
  • Iz 24UR: Prisluškovanje? Nič nenavadnega
    02:17
    Iz 24UR: Prisluškovanje? Nič nenavadnega
  • Iz 24UR: Kako afero komentirajo v Zagrebu?
    01:19
    Iz 24UR: Kako afero komentirajo v Zagrebu?
  • Iz 24UR: Hrvaška si ne želi razsodbe, slovenski politiki enotni
    03:09
    Iz 24UR: Hrvaška si ne želi razsodbe, slovenski politiki enotni
  • Iz 24UR: Kaj vse je na kocki z arbitražo?
    01:29
    Iz 24UR: Kaj vse je na kocki z arbitražo?
  • Iz SVETA: Razbeljeni odnosi med Slovenijo in Hrvaško
    02:01
    Iz SVETA: Razbeljeni odnosi med Slovenijo in Hrvaško
  • Iz SVETA: Odzivi po objavi prisluškovanja
    02:07
    Iz SVETA: Odzivi po objavi prisluškovanja
  • Iz SVETA: Hrvati še nikoli tako enotni
    00:43
    Iz SVETA: Hrvati še nikoli tako enotni
  • Iz SVETA: Hrvaška po objavi prisluhov: Šokantno, škandalozno
    02:10
    Iz SVETA: Hrvaška po objavi prisluhov: Šokantno, škandalozno
  • Iz 24UR: Ribiči so se sprijaznili s polovico zaliva
    02:23
    Iz 24UR: Ribiči so se sprijaznili s polovico zaliva

Potem ko je hrvaški Večernji list včeraj v javnost posredoval tonske posnetke telefonskih pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko agentko na tem sodišču oz. predstavnico našega zunanjega ministrstva Simono Drenik, v katerih razpravljata o podrobnostih arbitražnega sporazuma, je Sekolec danes  odstopil s položaja slovenskega arbitra in o tem pisno že obvestil sodišče v Haagu.

Od tam so sporočili, da ima Slovenija zdaj petnajst dni, da zanj pošlje zamenjavo, sicer jo bo našel predsednik sodišča.

Televizija Slovenija, ki se sklicuje na neuradne informacije, med možnimi kandidati za slovenskega arbitra omenja nekdanjega predsednika republike Danila Türka, ustavnega sodnika in strokovnjaka za mednarodno pravo Ernesta Petriča ter pravnika in diplomata Boruta Bohteta.

Odstop je zjutraj premierju Miru Cerarju ponudila tudi Drenikova in Cerar ga je sprejel.

Cerar pravi, da ne on in ne vlada niso vedeli za pogovore med Sekolcem in Drenikovo.
Cerar pravi, da ne on in ne vlada niso vedeli za pogovore med Sekolcem in Drenikovo. FOTO: Reuters

Cerar je sicer danes povedal, da ne on in ne vlada niso bili seznanjeni z njunimi razgovori, so pa ti bili neprimerni, zato pričakuje, da bosta prevzela odgovornost.

Kot je dejal, je očitno, da nekdo, ki je povezan s hrvaško stranjo, uporablja vohunske metode, da bi vplival na arbitražo. "To se mi zdi nezaslišano," je poudaril. Slovenska vlada in on osebno se zavzemajo za nepristransko in neodvisno delovanje arbitražnega tribunala, je zagotovil in dodal, da bodo tudi prihodnje storili vse, da bodo podpirali usmeritev tega tribunala.

Tribunal po Cerarjevih besedah živi naprej, deluje v skladu z arbitražnim sporazumom, če bo treba, bo Slovenija nadomestila svoja arbitra z novim. Vsekakor pa premier pričakuje, da bo po obstoječih pravilih, tako mednarodnih kot po arbitražni pogodbi, arbitražno sodišče delalo naprej in zaključilo svoje delo s sodbo, ki bo obvezujoča za obe strani.

Viri prisluhov ...

Po prvih ugotovitvah komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki se je sestala zaradi incidenta v postopku arbitraže, so te službe svoje delo opravile strokovno, je po seji dejal predsednik komisije Branko Grims). Napovedal je obsežno preiskavo dogodka.

Grims meni, da je zdaj trenutek, ko bi morali ravnati tako, kot ravna Hrvaška - poiskati čim večjo stopnjo enotnosti in strniti vrste. Po drugi strani pa moramo po njegovih besedah "seveda delati maksimalno profesionalno in ob spoštovanju vseh varnostnih protokolov, kar je za našo sosedo očitno značilno, v Sloveniji pa so imeli, kot kaže, nekateri posamezniki s tem težave".

Službe, ki so v pristojnosti komisije, so po njegovih besedah opravile svoje delo, opozorile so na nevarnosti, izobrazile ljudi in jim ponudile ustrezno pomoč.

Vira, od kod so prišli posnetki, po Grimsovih besedah za zdaj ne morejo potrditi, ker obstaja najmanj osem možnih izvorov. Vse te po njegovih besedah pristojne službe tudi preiskujejo.

Hrvati bi zaradi 'slovenskega Watergatea' odstopili od arbitraže

Hrvati so na nogah, češ da gre za slovenski Watergate, ki ima vse možnosti, da postane velik, evropski, pravni in diplomatski politični škandal, zaradi katerega bi se Hrvaška morala umakniti iz arbitraže. "Če je prepis pogovorov verodostojen se mora predsednica države takoj sestati s predsednikom vlade. Pogovoriti se morata z vodjo opozicije in hrvaškemu parlamentu predlagati izstop iz arbitraže," je že včeraj dejal nekdanji hrvaški zunanji minister Mate Granić.

Vesna Pusić pravi, da preučujejo vse možnosti.
Vesna Pusić pravi, da preučujejo vse možnosti. FOTO: Aljoša Kravanja

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je danes dejala, da v Zagrebu potekajo posvetovanja hrvaške diplomacije in hrvaških pravnikov tudi o možnosti, da bi Hrvaška odstopila od arbitražnega sporazuma, če se bo pokazalo, da je arbitražni postopek skrajno kompromitiran. "Obravnavamo vse možnosti in izide. Težava, ki jo imamo, ni povezana z arbitražnim sporom, ampak z dejstvi, ki govorijo o nespoštovanju pravil in pristranskosti arbitrov. Hrvaška vlada na tej podlagi obravnava vse možnosti, tudi to, da bi zapustila arbitražni postopek", je dejala.

Eden največjih hrvaških strokovnjakov za mednarodno pravo Davorin Rudolf pa meni, da bi moral ta incident imeti resne posledice. Po njegovem mnenju bi bilo logično, da dogovor o arbitraži pade in da se celotna stvar vrne na začetek. "Član arbitražnega sodišča nikakor ne sme biti vohun nobene od vpletenih strani, v tem primeru Slovenije, in ji ne sme poročati o tem, kaj se dogaja v njihovih razpravah. To je velika blamaža za Slovenijo. To je zelo neobičajno in se ne dogaja. Potem bi lahko tudi mi našega arbitra spraševali o stvareh in mu dajali nasvete," je dejal. Po njegovem mnenju se pojavlja tudi vprašanje naivnosti slovenske vlade, ki je pristala na neko vrsto zarote. "Naivno je šla v situacijo, ki se ji zdaj lahko vrne kot bumerang," je še dodal.

Odstop od arbitraže ni tako enostaven

Teoretično je odstop od arbitražnega sporazuma možen, pravi profesor mednarodnega prava z mariborske Pravne fakultete Silvo Devetak, a ocenjuje, da je malo verjeten in vse prej kot enostaven.

Kot pojasnjuje Devetak, vsaka suverena država lahko odstopi od mednarodne pogodbe, če smatra, da ta ni več veljavna, ker je prišlo do njene bistvene kršitve.

Načeloma bi dokazana direktna intervencija oziroma vplivanje predstavnika države pri arbitražnem sodišču lahko predstavljala takšno kršitev. Če bi se Drenikova na primer branila, da je le izpolnjevala navodila zunanjega ministra, bi bila situacija za Slovenijo s tega vidika slabša.

Možnost odstopa urejajo določbe splošnega prava, ki zadevajo mednarodne pogodbe in v tem konkretnem primeru tudi arbitražna telesa, ki morajo biti neodvisna in delovati objektivno. Potrebe, da bi se v konkretnih pogodbah o tem še enkrat posebej pisalo, ni, pravi Devetak. V samem arbitražnem sporazumu možnost odstopa namreč ni predvidena.

Z vidika mednarodnega prava postopek, po katerem bi se Hrvati odločali za odstop od arbitražnega sporazuma, ni pomemben, to je notranjepolitično dejanje. Izrekanje o tem v saboru, ki bi se naj sestal na nujni izredni seji, bi bilo tako z vidika mednarodnega prava le "političen šov", je pojasnil.

Hrvaška bi z odstopom od arbitražnega sporazuma nato uradno seznanila Slovenijo, arbitražno sodišče, verjetno Evropsko komisijo, ki je v procesu vzpostavljanja arbitražnega sodišča delovala kot posrednik, in morda še koga. Ti bi se nato izrekli glede hrvaške namere.

Neke višje instance, ki bi odločala o upravičenosti odstopa neke države od pogodbe, v mednarodni skupnosti ni, ima pa druga stran, v tem primeru Slovenija, možnost tožiti državo zaradi odstopa, npr. na Meddržavnem sodišču v Haagu.

A Devetak opozarja, da je vse to res zelo malo verjetno, tudi če je teoretično možno. V osnovi je namreč odstop od mednarodne pogodbe "politična akcija, utemeljena s pravnimi normami". Zanjo je torej potreben politični interes oziroma politična volja in Devetak meni, da Hrvaška ne bo šla tako daleč.

Sam se ne spomni podobnega primera, opozarja pa tudi, da bi bilo dokazovanje upravičenosti odstopa vse prej kot enostavno.

Sancinova: Take situacije so predvidene, zato so predvidena tudi pravila

Medtem pa slovenski strokovnjaki opozarjajo, da situacija, čeprav je nedopustna, ne more rezultirati v tako drastičnih ukrepih, kot je umik iz arbitraže.

"Hrvati si očitno malo napačno razlagajo arbitražni sporazum. Ta določa postopek, ki se ga uporabi v primeru, da se vzpostavi nek dvom v nepristranskost in neodvisnost arbitražnega tribunala, se pravi se predvideva možnost nastanka neke situacije, kot je aktualna. Če arbiter ne odstopi sam, lahko Hrvaška vloži predlog za njegovo izločitev in potem arbitražni tribunal normalno nadaljuje s svojim delom. Arbitražni sporazum namreč ne določa, da morajo v tribunalu sedeti ta, ta in ta človek, ampak, da mora tribunal v sestavi petih arbitrov ali z enim članom manj, če se tako odločijo, na koncu sprejeti odločitev, ki pa bo dokončna in zavezujoča," je v oddaji 24UR ZVEČER povedala pravnica in strokovnjakinja za mednarodno pravo Vasilka Sancin. Spomnila je, da je tako kot Slovenija, ki je Hrvaški kot obljubljeno omogočila pot v EU, tudi Hrvaška dolžna spoštovati svojo zavezo, da bo v postopku vztrajala do konca.

"Zagotovo je tovrstna komunikacija med arbitrom in odvetnico nedopustna, po drugi strani pa ravno take situacije so predvidene, niso nekaj nemogočega, zato so tudi že vnaprej predvidena pravila, kako v takem primeru ravnati. Torej to ni nobena afera Watergate, to se bo uredilo po po pravni poti, tako, kot je tudi predvideno," je še dodala.

Opozorila je tudi na napako Hrvaške – po pravilih mora stranka, ki dvomi v nepristranskost arbitrov v 30 dneh o tem obvestiti nasprotno stranko in arbitražni tribunal. "Iz tega pogovora je jasno, da se je to dogajalo že novembra lani oz. januarja letos, torej je od tedaj minilo že kar nekaj mesecev," je poudarila Sancinova. Če je torej hrvaška stran dlje časa vedela za sporne pogovore, pa s tem ni seznanila ostalih strani, je tudi sama kršila pravila.

Vasilka Sancin in Dimitrij Rupel se strinjata, da je tovrstna komunikacija nedopustna, a je zagotovo potekala na obeh straneh.
Vasilka Sancin in Dimitrij Rupel se strinjata, da je tovrstna komunikacija nedopustna, a je zagotovo potekala na obeh straneh. FOTO: POP TV

Rupel: Zagotovo so se pogovarjali tudi Hrvati

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel je prepričan, da je tudi na hrvaški strani prihajalo do podobnih pogovorov. "Ne predstavljam si, da gospod Vukas ne bi funkcionarjem v ministrstvu pripovedoval zgodb in se o tem z njimi posvetoval. Problem je v tem, da se gospod Sekolec ne bi smel pogovarjati javno po telefonu, pa tudi njegova sogovornica najbrž ni bila prava. Sicer pa mislim, da so ti pogovori precej vsakdanji, nič posebnega, precej stari," je dejal.

Pogovori so resda najbrž potekali na obeh straneh, razlika je samo v tem, da so Hrvati naše dobili, mi pa njihovih nismo.

Rupel je izpostavil tudi dejstvo, da iz lastnih izkušenj ve, da Hrvati zelo pogosto iščejo izgovore za to, da se izmaknejo kakšni obveznosti, ki izhaja iz mednarodnih sporazumov. "Spomnite se zadeve Drnovšek-Račan, pa sestanka na Mokricah ...cela vrsta dogodkov, ki so jih Hrvati najprej potrdili, potem pa so se iz njih izvlekli. To je neka njihova tradicija, ki bi morala biti sankcionirana."

Pusićeva zanikala navedbe, da so za pogovore vedeli že dlje časa

Pusićeva je izrazila presenečenje nad slovenskimi poskusi, da bi zgodbo predstavili kot vohunsko afero in zanikala navedbe, da naj bi hrvaška stran že dlje časa vedela za sporne pogovore ter tako zamudila 30-dnevni rok za pritožbo. Izpostavila je, da je za celotno zadevo zvedela iz časopisov in se s tako resnimi zadevami "ne bi igrala na takšen način".

Dodala je, da bo Zagreb danes v zvezi z dogajanjem v Bruselj poslal pismo, saj je Evropska komisija pomagala Hrvaški in Sloveniji, da se pri reševanju spora o meji obrneta na arbitražni postopek, in tudi zaradi dejstva, da sta obe državi članici Evropske unije. Ne pričakuje, da bo komisija reševala spor, ampak bodo to storili sami. Kot je povedala, bodo javnost pravočasno obvestili o vseh potezah vlade.

Miklavčič: To je protiobveščevalna šlamparija

Nekdanji direktor obveščevalno varnostne službe Marjan Miklavčič meni, da gre pri tej stvari vsekakor za svojevrsten protiobveščevalni škandal oz. šlamparijo. "Na odprtih linijah se tako pomembnih podatkov ne prenaša, najmanj kar je, bi moralo to potekati preko kripto telefona, sploh pa se taki podatki prenašajo v varnih sobah, na varnih linijah ali neposredno osebno. Mislim, da smo protiobveščevalno nekako padli, da smo dopustili tujim obveščevalnim službam, da so rovarili po Sloveniji in po naših linijah. Po drugi strani smo varnostno zelo na nizki ravni, kar se tiče varnostne zaščite in osveščenosti. Do tega ne bi smelo priti - tako na strani Sove kot na strani sogovornikov, ki so bili posneti," je dejal.

Marjan Miklavčič pravi, da gre za šlamparijo, da smo dopustili tujim obveščevalnim službam, da so rovarili po Sloveniji in po naših linijah.
Marjan Miklavčič pravi, da gre za šlamparijo, da smo dopustili tujim obveščevalnim službam, da so rovarili po Sloveniji in po naših linijah. FOTO: POP TV

Hrvaška obveščevalna služba naj bi Drenikovi prisluškovala kar na domačem telefonu. Temu, da se je Hrvaška odločila, da za svojo taktiko delovanja v konkretnem primeru uporabi tudi obveščevalne službe, se po Miklavičevih besedah strokovno reče strategija posrednega nastopanja. "Obveščevalne službe pripravijo teren, da lahko politika nekako dobi nov zagon na svojem političnem področju. Obveščevalne službe torej so prisluškovale našim predstavnikom in potem preko medijev posredovale te pogovore v javnost. Tako se je danes odprla širša debata o tem prisluškovalnem dogodku na celotnem Balkanu," je še dodal.

O tem, kdo nosi največji del odgovornosti, je dejal, da je težko vnaprej obsojati ljudi, vsekakor pa meni, da bi večjo vlogo morala odigrati svetovalec za nacionalno varnost pri predsedniku vlade in ustrezne službe, ki bi zadeve morale protiobveščevalno pokrivati.

Hrvati ukrepali taktično, Slovenci pa kot srne, ki gledajo v žaromete

Pri vsem tem pa je zanimivo tudi, kako so Hrvati včeraj izpeljali celotno zadevo, na katero so bili – za razliko od slovenskih politikov – dobro pripravljeni. Najprej objava novice, nato nekaj časa in priložnost za odziv naših politikov, šele nato je sledila objava zvočnih posnetkov. Pusićeva je, na primer, sklicala izjavo za javnost, še preden smo Slovenci sploh dobro vedeli, za kaj gre.

In če je zunanji minister Karl Erjavec, ki naj bi se zaradi škandala predčasno vrnil z dopusta v Franciji, najprej zatrjeval, da posnetki ne obstajajo, saj s Sekolcem ni nikoli govoril, in da ne bo sodeloval v hrvaški volilni kampanji, je kmalu po objavi posnetkov obrnil ploščo in sporočil, da potrebuje čas za posvetovanje z Drenikovo. Zunanje ministrstvo se je zavilo v molk, Cerar pa je včeraj dejal, da gre pri zadevi očitno za vnaprejšnji poskus vplivanja na končno odločitev in tudi po objavi posnetkov sporočil, da ostaja pri tem stališču.

"Bojim se, da je bil to en velik šok za našo politiko. Gre za eno veliko nesposobnost, najbrž bi morali preudariti vprašanje svetovalcev v kabinetih predsednika vlade, zunanjega ministra ... Kako, da niso vedeli za te stvari, kako, da niso bili pripravljeni? Naša ekipa je po mojem mnenju v tem primeru dobila oceno nezadostno in to pomeni tudi nezadostno oceno za našega zunanjega ministra," je še dejal Rupel.

Kot je znano, je Večernji list včeraj poročal, da je Sekolec novembra lani poklical Drenikovo in se pritožil, da je meja na kopnem "še odprta" ter da ni zadovoljen s potekom razprave. Kot je povedal, naj bi predsednik sodišča Gilbert Guillaume med premorom za kavo na eni od razprav dejal, da ni treba več toliko pritiskati, saj so "Slovenci na morju dobili vse, kar so hoteli". Povzetek pogovorov si lahko preberete tukaj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3011)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
24. 07. 2015 13.05
+1
Zgodba je taka ...
Bojan-F
24. 07. 2015 13.10
+1
... med nenapovedanim obiskom SOVA drzavnozborska komisija odkrije, da je agencija povprasana kako bi prodaja TELEKOM-a od tretje drzave kontroliranemu kupcu uplivalo na varnost drzave in na delovanje agencije ... spotoma odkrije, da agencija varnostno spremlja kljucne slovenske nacionalne interese in ugotavlja, da so slovenski stakeholders jako zgovorni ... casovno obdobje obiska na agenciji, zadeva Vebergate in zadeva arbitri sovpada ...
Bojan-F
24. 07. 2015 13.10
+1
tamiflu
24. 07. 2015 11.40
+3
erjavec in rupel sta si postala popolnoma enaka, velik ego, oba nezmotljiva, oba nepogrešljiva,oba nesposobna mandat pripeljat do konca brez p...
CastrumFF
24. 07. 2015 11.33
+3
Obstajajo amaterji in Obstajajo celo nesposobni amaterji; Slovenci.
prašek
24. 07. 2015 11.25
+5
Naš zunanji minister pa bi se moral isti večer, ko je afera izbruhnila, vrniti iz Francije domov ! In s predsednikom vlade se dogovorit o nadaljnjih postopkih !
prašek
24. 07. 2015 11.22
+4
Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je odpovedala na celi črti . Samo moje, zaenkrat še nedokazljivo mišljenje pa je, da je ravno iz te komisije prišel posnetek !
tamiflu
24. 07. 2015 11.29
+3
+++++++++++++++++++++++++++++in sedaj bodo sami pri sebi preiskovali,
prašek
24. 07. 2015 11.18
+4
A se lahko dogovorimo, da naj najprej odstopi zunanji minister ! Še za kante ni bil sposoben, pa hoče zunanje ministrstvo ! In med smehom sem se spomnil, da je želel še urejati spor me Rusijo in Ukrajino !
prašek
24. 07. 2015 11.27
+1
Če ne bo želel sam odstopit, pa se ga nažene !
prašek
24. 07. 2015 11.16
+0
Lep, pa ne prevroč dan , želim vsem tovarišem in tovarišicam !
+4
Zunanji minister Karl Erjavec,pa bi moral ,zaradi svojih izjav,dati nepreklicno odstopno izjavo.Izjavo ki jo je dal pred meseci ,je vzrok za nastali položaj.A vi iz SDS namesto Kosova ,bi morali zamenjava zahtevati zaradi njegovih ne diplomatskih izjav.
+2
MZZ mora odgovarjati.Predsednik države pa takoj zamenjat šefe varnostih služb.A v DZ postavit vprašanje odgovornosti SDS ,ki je zaradi ENEGA člana DZ postavila pod vprašaj VARNOST Slovenije
+1
Zunanje ministrstvo bi moralo izdati obvestilo o zmanjšani varnosti Slovenskih državljanov na Hrvaškem morju
+1
Zunanje ministrstvo bi moralo izdati obvestilo o zmanjšani varnosti Slovenskih državljanov na Hrvaškem.Hrvaška spet ustvarja napetost med državama ,kar pa lahko ogrozi življenja Slovencev na Hrvaškem.
Tjasa Zavrsnik
24. 07. 2015 10.49
+4
hahaha ne paničari,ljude na hrvaški bi nam dali to morje.hrvaška politika je bolana.slovenci pa nesposobni....
TONA11
24. 07. 2015 10.49
+4
Varnost slovencev na hrvaškem te naj ne skrbi,naj te skrbi vavrnost slovencev v sloveniji,kajti vsi so bolj zavarovani in imajo veče pravice kot mi
Tjasa Zavrsnik
24. 07. 2015 10.43
+7
sakerji slovenski nesposobni
sinhron
24. 07. 2015 10.33
+1
Slovenci smo naredili največjo napako , ko smo podprli sprejem Hrvaške v EU ! Ta država ni sposobna držati danih obljub in izpolnjevati obvez širše skupnosti ! To je že večkrat dokazala , saj noben dogovor z njimi ni bil realiziran do konca , ker so vedno prekinili vse v trenutkih , ko niso bila izpolnjena njihova pričakovanja , ki pa so ponavadi neosnovana in nerealna ! Zato taka država ne more delovati znotraj pravno urejene skupnosti !
wolfterier
24. 07. 2015 10.40
+7
S tako nesposobnim kadrom ni mogoče voditi dršavo...klovni na MZZ,postopači in proučevalci po vseh ministrstvih in državnih ustanovah,poden...
Tjasa Zavrsnik
24. 07. 2015 10.44
+8
če se invalidi še navadnih navodil od sove neznajo držat....
totnhem
24. 07. 2015 10.29
+4
Sekol-EC,pa politiki ne vidijo da je to hrvat,kaj se konča na EC je hrvaško. To je slovenski izdajalec hrvaških korenin.
odpisan2x
24. 07. 2015 09.48
+7
sami amaterji-največji pa khorl,ki je kokodakal in je vse to sprožil.kontra obveščevalni službi pa totaln minus,da niso sposobni zagotovit varne linije.se vid,da ni bil nihče v vojski da bi vsaj vedel kaj je kripto zaščita
odpisan2x
24. 07. 2015 10.33
+4
hrvati niso nič krivi samo izkoristili so nesposobnost naših služb
GURT1
24. 07. 2015 09.47
+3
Hočejo odstopit od arbitraže, ker so vohunili za vsem in videli da ne bi dobili veliko. Zdaj pa hočejo probat v Hagu kjer imajo svoje sodnike in kjer se ne upoštevajo marsikateri dokazi, kjer bi bilo vse skupaj nekaj na hojladri kar bi njim najbolj ustrezalo......Kaznovani bi morali biti za nespoštovanje dogovora in vohunjenja!!! Pa hvala Borat Pahor da si nam zhjebal vojsko in še marsikaj, ti boš premikal kmeta ja .........
TONA11
24. 07. 2015 10.20
+3
Si pa pozabo al pa še nisi bil rojen kako so hrvati zasegli slovenski obveščevalni kombi in nam ga vrnili po treh letih.
srebrnibreg
24. 07. 2015 11.13
+2
TONA- moje mnenje je, da je zaseg tistega kombija bil dogovorjen, ker so takrat Hrvati rabili takšno opremo. Vrnili so ga pa po uporabi.
morjeblata
24. 07. 2015 08.39
+6
V bistvu se mi gnusijo vsi politiki . Ko vidim faci od npr. JJ ali ZJ , mi postane slabo . Ampak ko pa vidim odvratno obličje Korla , mi pogled beži k sekiri . Je še kje dežela na svetu , kjer je zunanji minister še bolj neprimeren osebek ? Cmerar pa je pač spet pokazal svojo načelnost v stilu tistega kipca treh primatov - nič ne vidim , nič ne slišim , nič ne rečem . Težko je verjeti , ampak slovenska politika postaja še večja greznica , kot je že itak bila . Ampak bodimo veseli , za predsednika imamo pa pravega človeka - vas gori , on pa kosi . Vsaka čast .
?uknoric
24. 07. 2015 08.38
+3
Neuradna novica, ki sta jo objavili Velenjska tv VTV in studio AS iz MS... KAREL ERJAVEC je na tiskovni konferenci v Zagrebu ponudil nepreklicni odstop in se umika iz politike. Zaveda se politične in gospodarske škode, ki jo je povzročil ŠPELI PRETNAR. Vlada premierja Cerarja je že sklicala izredno sejo.
NoviceResnice
24. 07. 2015 08.18
+5
Spet so nas pelali scat, kot tudi pri NLB...Klovn Karl pa še vedno bluzi....zasluži strel za vso škodo ......
Karantanija
24. 07. 2015 08.22
+3
Naj odstopi. Zakaj moramo prodati Telekom? Da nam bodo še lažje prisluškovali?
jagermeister1
24. 07. 2015 08.16
+5
na Dragonji meja ni določena , se pravi mejnega prehoda tam ne more biti....................zablokirati prehod in basta , kdor pa hoče na morje , naj gre pa okoli ! ! !
sinhron
24. 07. 2015 09.00
-2
Tja sta postavila mejni prehod Janša in Bavčar , ko sta poklonila kar nekaj kilometrov Slovenske zemlje Hrvatom !
jagermeister1
24. 07. 2015 08.12
+10
kaj je Kahl , a boš odstopil al ne ???????????
pe?navodo
24. 07. 2015 08.09
+2
Hrvati spet uporabljajo vsa vohunska sredstva kako ne bi spoštovali mednarodnih pogodb. Se bodo pač morali sprijaznit da mednarodno pravo ne deluje po hrvaških sredstvih in nespoštovanju sporazumov. Balkanske metode vohunjenja in politike ko enkrta sabor potrdi sporazum , drugi pa razveljavi so stvar balkanizma ki je na hrvaškem še zelo prisoten. In spet širijo sovraštvo in napetosti . Pa kako se ne morejo enkrat malo stablizirat in normalizirat.