Slovenija

Arbitražni sporazum – uspeh leta?

Ljubljana, 16. 12. 2009 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V to je prepričan govorec zunanjega ministrstva Milan Balažic, ki pravi, da je Slovenija s podpisom sporazuma zaščitila vitalne interese, hkrati pa zaprla eno najbolj problematičnih poglavij.

Milan Balažic
Milan Balažic FOTO: Tomaž Ungar

Milan Balažic je zavrnil tudi vse trditve, da bo sporazum poslabšal položaj Slovenije in zatrdil, da bo arbitražno sodišče moralo zgolj določiti koordinate fizičnega stika Slovenije z odprtim morjem.

Z arbitražnim sporazumom s Hrvaško je Slovenija zaščitila vitalne interese, hkrati pa zaprla enega najbolj problematičnih poglavij,” je ocenil Balažic. Zaradi podpisa arbitražnega sporazuma so se začeli krepiti tudi gospodarski odnosi med državama, je še poudaril. "S tem smo s sosednjo Hrvaško pokazali, da smo na liniji evropskih vrednot, dialoga in mirnega reševanja sporov, ki prispeva k regionalni stabilnosti. Ta podpis arbitražnega sporazuma lahko služi kot model za celotni Zahodni Balkan, ki ima še tovrstne probleme," je izpostavil Balažic. Poudaril je še, da je ta sporazum Sloveniji omogočil krepitev položaja v regiji in da je Slovenija pravzaprav regionalni "lider v tem območju".

S sporazumom smo zaščitili vitalne nacionalne interese, je nadaljeval Balažic. "Že s tem, ko je izhodišče stanje na dan 25. junij 1991, ko je Slovenija nadzirala celotni Piranski zaliv in imela izhod na odprto morje," je poudaril in izpostavil, da so v sporazumu "vsebovani vsi elementi pravičnosti, tako notranje kot zunanje", poleg dobrososedskih odnosov in relevantnih zgodovinskih okoliščin. "Ne gre za vprašanje, ali Slovenija ima ali nima, ali bo ali ne bo dobila izhoda na odprto morje. Arbitražno sodišče mora določiti zgolj koordinate neposrednega fizičnega stika republike Slovenije z odprtim morjem," je še dejal Balažic.

'Slovenija je demokratična država, v kateri lahko vsak posreduje ideje'

Določeni postopki že potekajo, vendar pa jih Balažic ni želel razkriti. Niso še v fazi, da bi razmišljali o morebitnih arbitrih, niti o tem, kdo bi lahko bil slovenski član tega arbitražnega sodišča. To bo aktualno, ko bo prišel čas za to, je še pojasnil govorec MZZ.

V zvezi s pobudo t. i. Bučarjeve skupine, ki išče "eleganten izhod" iz arbitražnega sporazuma, in sicer na način, da bi se organizirala mednarodna konferenca v okviru nasledstva po nekdanji SFRJ, je Balažic dejal, da so sicer "odprti za konstruktivne razmisleke" in da je Slovenija demokratična država, v kateri lahko vsak posreduje svoje ideje, vendar pa realno taka pobuda ne more zaživeti v praksi.

Balažic je sicer v imenu MZZ še izrazil pričakovanje, da bo arbitražno sodišče začelo delovati nekje do jeseni 2010. Zdaj se pričakuje mnenje ustavnega sodišča, kar naj bi bilo znano nekje v mesecu dni, nato bo sledilo obdobje pred posvetovalnim referendumom, ki naj bi bil nekje konec zime ali pa v začetku pomladi, nato pa bo sledila še ratifikacija v državnem zboru.

SLS: Zunanje ministrstvo zavaja

Predsednik SLS Radovan Žerjav je v odzivu na novinarsko konferenco Balažica obtožil zunanje ministrstvo, da nadaljuje z zavajajočo interpretacijo členov arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško. Po njegovi oceni MZZ, namesto da bi ugotovil in priznal težko popravljivo napako, ki sta jo naredila ministrstvo in vlada s pripravo in podpisom arbitražnega sporazuma, ta sporazum le še naprej neargumentirano hvali kot svoj največji dosežek. Ob tem pa nadaljuje tudi z zavajajočimi interpretacijami posameznih členov arbitražnega sporazuma, meni Žerjav.

Predsednik SLS se ne strinja z interpretacijo Balažica, da zapisano v 3. členu sporazuma pomeni, da bo Slovenija ohranila teritorialni stik z mednarodnimi vodami. Če bi to bilo res, bi po oceni Žerjava tako moralo tudi dobesedno pisati v sporazumu – torej "določitev teritorialnega stika Slovenije z mednarodnimi vodami" in ne "določitev stika Slovenije z mednarodnimi vodami", kot je kot ena od nalog arbitraže zapisano v 3. členu.

V SLS Balažica pozivajo, da podrobneje pojasni, zakaj po njegovem mnenju ideja o pripravi mednarodne konference v okviru nasledstva po nekdanji SFRJ za rešitev vprašanja slovensko-hrvaške meje ne more zaživeti v praksi. To zamisel je pred dnevi podprl France Bučar, potem ko se zanjo že leta zavzema predsednik SNS Zmago Jelinčič, in bi pomenila odprtje vprašanja vseh meja znotraj nekdanje Jugoslavije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
19. 12. 2009 17.43
nek možakar je zažgal svojo hišo in jo opazoval goreti. Ko je že skoraj pogorela do tal je skočil notri in vn izvlekel goreč stol.. Nek inteligenten novinar, ki je to opazoval, ga je pohvalil in ga pohvalill, da je zaščitil interese tistih, ki včasih težko stojijo....
sottozero
17. 12. 2009 14.32
Žerjav imaš moj glas. In imaš glas mnogih, ki niso "Janšisti" še manj pa kvazi "komunisti"... Imaš glas vseh, ki jim je vsaj malo do svoje domovine !
pika poka ježek
17. 12. 2009 14.03
S takšno vlado kot jo imamo sploh ne rabimo sovražnikov. Kar sami predajajo naše ozemlje Hrvatom. Kot tisti politik v Smoletovem Krstu pri Savici. Za neizobražene - gre za nadaljevanje Prešernovega Krsta pri Savici.
8JASMIN
17. 12. 2009 13.34
TA BALA, BALA BALAZIĆ, NIMA POJMA, KAKO JE LAHKO TAK, BALA, BALA V ZM......
bron
17. 12. 2009 12.46
PA KAJ BODO BUČARJA KRITIZIRALI .TI MUSLIČI NE BODO NIKOLI TOLIKO VEDELI KOLIKOR JE ŽE G. BUČAR POZABU.
hendikep
17. 12. 2009 00.22
za vas Janševce kdor koli kaj naredi je zavajanje javnosti in državna izdaja bili ste na oblasti in kaj ste naredili nič poponoma nič drek sre mešali takrat to počnete še zdaj niste bili sposobni se ukvarjati stem uprašanjem edino kar ste v vezi stem počeli ste izazivali incidente v piranskem zalivu v upanju da bo počilo da bi se vaš firer lahko igrao vojaškeg stratega in pošiljo mlade ljudi v smrt od kdaj je ta vlada na oblasti incidentov ni več arbitraža je edini in pravi pot da se enkrat za vedno rasčisti sto zadevo samo desnici to ne odgovarja ker joj bo zmanjkalo tem za volitve.
bnam 2707
16. 12. 2009 22.08
To je največji neuspeh in veleizdaja. Sami hlapci.Cankar je imel prav.
subvencija
16. 12. 2009 21.53
Pahor se ma očitno za bolšiga strokovnjaka od Bučarja. Zanimiv podpis!!!
Buena Vita
16. 12. 2009 21.24
balažič je pusto dlake rast,da nihče ne opazi rdečice
Ježek Moli Moli
16. 12. 2009 20.53
Če je arbitražni sporazum uspeh leta potem vemo kako dobro dela vlada...
Buena Vita
16. 12. 2009 20.03
ja-balažič,,ves čas si meglo mešal na zunanjem ministrstvu,in v odborih za zunanjo politiko veš da boš kot krt iskal lukno za skrit se ko bo prišla resnica na videlo
taurus90
16. 12. 2009 19.50
ma pahor se je usaj lotu te zadeve, ne pa tko k prejšne vlade (JJ for example)
TOTALEN_KURAC
16. 12. 2009 17.41
Milan Balažic je, ce se ne veste, clan Builderberg Group.
potamoser
16. 12. 2009 17.35
Dragi Milan, počakaj najprej na konec arbitraže in kaj bo delala Hrvaška po vstopu v EU. Mislim, da bo v tvojem interesu, da se skriješ v najglobljo luknjo.
bjel
16. 12. 2009 17.17
'Slovenija je demokratična država, v kateri lahko vsak posreduje ideje' Ja ima prav ta vlada, je vlada dialoga:))))))) Komunisti lažnivi.
p0mijek
16. 12. 2009 17.12
uspeh dvajsetletja bi prej rekel. sam da se ta agonija konča enkrat