Slovenija

Arbitraža o meji stekla dalje, a Hrvaške to ne zanima

Haag, 30. 06. 2016 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Arbitražno sodišče je sporočilo, da bo nadaljevalo odločanje o meji med Slovenijo in Hrvaško. Pravijo, da kršitve Slovenije niso tako hude, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma. Slovenski premier Cerar je vesel sporočila iz Haaga. Slovenija bo odločitev spoštovala, pravi, enako pa pričakuje od Hrvaške.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Arbitraža o meji teče naprej
    03:06
    Iz 24UR: Arbitraža o meji teče naprej
  • Iz 24UR: Kaj vse je na kocki?
    01:37
    Iz 24UR: Kaj vse je na kocki?
  • Iz 24UR: Kakšne bodo posledice?
    01:18
    Iz 24UR: Kakšne bodo posledice?

Arbitražno sodišče v Haagu je sporočilo, da bodo nadaljevali s postopkom odločanja o meji med Slovenijo in Hrvaško. Kot so zapisali v sporočilu za medije, so bili enostranski stiki Slovenije z arbitrom v nasprotju z določbami sporazuma o arbitraži, a da kršitve niso bile takšne narave, da bi bila Hrvaška upravičena do prekinitve arbitraže, niti ne vplivajo na neodvisno in nepristransko delo sodišča. 

Kršitve arbitražnega sporazuma s strani Slovenije niso take, da bi bilo nadaljevanje postopka nemogoče, zato ne premagajo cilja in namena sporazuma. /.../ Ni ovir, da se postopki v okviru arbitražnega sporazuma ne bi nadaljevali. Stalno arbitražno sodišče, Haag
Sodišče bo zdaj v novi sestavi ponovno preučilo tako pisna kot ustna stališča in številne kartografske in druge dokumente, ki sta jih sodišču predložili obe državi. Nato se bo posvetovalo z obema državama, ali bo potrebna nova ustna obravnava pred dokončno odločitvijo, piše v sporočilu za javnost, ki ga je danes objavilo Stalno arbitražno sodišče, ki deluje kot registrar v primeru.

Izrecno so poudarili, da "kršitve arbitražnega sporazuma s strani Slovenije niso take, da bi bilo nadaljevanje postopka nemogoče, zato ne premagajo cilja in namena sporazuma". "Ni ovir, da se postopki v okviru arbitražnega sporazuma ne bi nadaljevali," pravijo.

Hrvaška je lanskega julija odstopila od arbitraže po aferi s prisluhi, v kateri so hrvaški mediji objavili posnetke pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik.  V pogovorih sta se pogovarja glede postopkov na arbitražnem sodišču, kar pomeni kršitev pravil in postopkov. Oba vpletena sta odstopila, sodišče pa je obe državi pozvalo k predložitvi dodatnega gradiva. Sodišče se je nato "prenovilo", ko sta se po odstopih Sekolca in hrvaškega arbitra Budislava Vukasa in po nekajdnevni nesrečni epizodi z Ronijem Abrahamom arbitrom Gilbertu Guillaumu, Vaughanu Lowu in Brunu Simmi pridružila še Rolf Einar Fife in Nicolas Michel. S tem pa si je povrnilo potrebno integriteto in nepristranskost, so v današnji odločitvi utemeljili arbitri.

Sodišče je ponovno potrdilo, da je v skladu z arbitražnim sporazumom pristojno odločiti tudi glede hrvaške zahteve, da odstopi od sporazuma v skladu s 60. členom dunajske konvencije o pravu mednarodnih pogodb. Sodišče je tudi poudarilo, da ima s tem tudi jurisdikcijo, "da odloči, ali je bil arbitražni proces kompromitiran do take mere (...), da se ne more več nadaljevati". Pojasnilo je, da je odstop od sporazuma v skladu s 60. členom dunajske konvencije "možen le če kršitev premaga cilj in namen sporazuma" in če bi bil zaradi kršitev Slovenije cilj in namen sporazuma onemogočen.

Hrvaška tudi po današnji odločitvi arbitražnega sodišča vztraja pri izstopu iz arbitražnega sporazuma.

Sodišče je zavrnilo tudi hrvaške obtožbe, da je bil postopek kontaminiran do take mere, da ga ni mogoče nadaljevati, saj da je Sekolec v celoten "spis" vnašal dokumente, ki jih ne bi smel. "Sodišče ugotavlja, da je Sekolec, arbiter, ki je bil vpleten v ex parte komunikacije, odstopil iz sodišča, potem pa ni bil izražen noben dvom v neodvisnost ali nepristranskost na novo sestavljenega sodišča."

Sodišče je tudi podrobno pregledalo lastne dokumente in sporočila strankam ter ugotovilo, da sta med odločanjem sodišča krožila le dva Sekolčeva dokumenta. "Ta dokumenta pa ne vsebujeta nobenih dejstev ali argumentov, ki ne bi bili predstavljeni že s strani strank," je sporočilo sodišče in med drugim poudarilo, da za zaplete noben od sedanjih arbitrov ni odgovoren in da pretekli dogodki tudi ne bodo vplivali na njihove prihodnje odločitve.

Poleg tega sodišče dodaja, da pogledi, ki jih je posredoval Sekolec v prejšnjih odločanjih sodišča, "niso več pomembni za delo sodišča v njegovi sedanji sestavi". "V vsakem primeru pa je sodišče pripravljeno, da po pogovorih s strankama razmisli o ponovitvi ustne obravnave in s tem vsaki stranki zagotovi dodatno priložnost, da izrazita svoja videnja glede tega, kaj so najpomembnejša dejstva in argumenti."

Slovenija še naprej podpira arbitražni postopek in arbitražno sodišče. Slednjemu zaupa, da bo sprejelo pravično, dokončno in zavezujočo odločitev o mejnem sporu. Slovenija bo to odločitev spoštovala in enako pričakuje od Hrvaške. Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije Mira Cerarja

Miro Cerar vesel sporočila iz Haaga

Predsednik vlade Miro Cerar pozdravlja razsodbo arbitražnega sodišča o nadaljevanju postopka reševanja mejnega spora pred arbitražnim sodiščem.

"Slovenija še naprej podpira arbitražni postopek in arbitražno sodišče. Slednjemu zaupa, da bo sprejelo pravično, dokončno in zavezujočo odločitev o mejnem sporu. Slovenija bo to odločitev spoštovala in enako pričakuje od Hrvaške. Mejni spor med Slovenijo in Hrvaško je potrebno nujno rešiti, ker že od osamosvojitve obremenjuje odnose med državama in vpliva na življenje ljudi ob meji," so sporočili iz njegovega kabineta. 

Tudi slovenski predsednik Borut Pahor je zadovoljen z odločitvijo arbitražnega sodišča in pričakuje, da bo sodišče končalo delo in določilo mejo med državama. Dokončna ureditev tega vprašanja bi po njegovem mnenju obema državama omogočala lažje osredotočanje na izzive prihodnosti, ki so v aktualnih evropskih razmerah vse zahtevnejši. Sicer pa se do jutri, do uradne obrazložitve odločitve sodišča v skladu z napotkom sodišča, vzdržuje obširnejših komentarjev.

Piran
Piran FOTO: Thinkstock

Hrvaška: Mi nismo več stranka v tem arbitražnem postopku

Hrvaška diplomacija ponavlja, da so ravnanja Slovenije povzročila nepopravljivo škodo arbitražnemu postopku.

"Spominjamo, da je Slovenija s svojimi dejanji bistveno kršila sporazum o arbitraži. Tako ni bilo več mogoče uresničiti ne predmeta niti namena sporazuma. Zaradi tega je na podlagi enoglasne odločitve hrvaškega sabora iz julija 2015 in v skladu z določili mednarodnega prava Hrvaška tudi sprožila postopek za odstop od sporazuma o arbitraži ter je obenem prenehala z njegovim izvajanjem," so zapisali.

Kot so znova izpostavili, Hrvaška ni več stranka v tem arbitražnem postopku.

"Ministrstvo za zunanje in evropske zadene ne komentira namer ali odločitev arbitražnega sodišča, niti jih nima za obvezujoče za Hrvaško, tako kar zadeva vprašanja postopka ali bistva (meritumu) spora o meji med dvema državama," so sklenili.

'Odločitev, ki jo bodo sprejeli, naj obdržijo zase'

Na odločitev sodišča se je odzval tudi predsednik največje hrvaške opozicijske stranke SDP Zoran Milanović, ki je bil hrvaški premier, ko se je Hrvaška odločila izstopiti iz arbitražnega sporazuma.

Novinarjem je pred sedežem SDP v Zagrebu dejal, da je pričakoval, da bo arbitražno sodišče nadaljevalo z delom, ker "na ta način ščiti svojo verodostojnost".

Ocenil je, da je bila verodostojnost arbitražnega sodišča "okrnjena", ker je bilo jasno, da v sporne dogodke nista bila vpletena le slovenska predstavnika, temveč je tudi "nekdo na sodišču počel nekaj, kar ne bi smel".

"Odločitev, ki jo bodo sprejeli, naj obdržijo zase. Nas ne obvezuje in ne bomo ravnali v skladu z njo," je povedal Milanović.

Spomnil je na lansko soglasno odločitev hrvaškega sabora o izstopu Hrvaške iz arbitražnega sporazuma in izrazil prepričanje, da vsi na Hrvaškem tudi danes tako mislijo.

Kot je dodal, "je bila Hrvaška prisiljena vstopiti v arbitražni postopek, kar je sicer sprejela, ker je pričakovala, da bo postopek čist, a je bil umazan. Zato je za njo tudi končan".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (309)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomvojo
01. 07. 2016 16.39
+1
Kmalu pride račun za arbitražo, bo spet glava pekla.
Uporabnik4603
01. 07. 2016 08.27
-4
Slovenci ste arbitražo izsilili, ker ste blokirali vstop Hrvaške v Evropo, pa ste že pozabili? Prikladno
pich
01. 07. 2016 15.48
+3
Pogoj Slovenije je bil samo, da se uredi meja med državama. Arbitraža pa je bila edini način o katerem sta se strinjali obe državi. Tu ni bilo nič izsiljenega. Hrvaška SE JE STRINJALA IN TUDI PODPISALA. Zdaj pa oni to ne bi, ker so s PRISLUŠKOVANJEM, kar mimogrede v nobeni pravni državi ne velja kot dokaz, kvečjemu kot kaznivo dejanje, odkrili manjšo kršitev.
shujinrules
30. 06. 2016 21.57
-29
kakšna meja če smo vsi EU.nesmisel
platon26
30. 06. 2016 21.59
+26
ja eni še niso dojeli kaj so podpisali leta 2004
FoglofffTunekkk
30. 06. 2016 21.55
-8
SPAT...dovolj je blo lapanja!!!... Velja za fse !!!
+42
Kakšna je to država ki ne sprejme razsojanja na osnovi pravičnosti?! Če se hočejo tako it pa dajmo nabit vinjete tem ki se peljejo na Hrvaško - 300 eurov. Čim se EU razpade bodo hoteli še ozemeljski stik z Italijo.
platon26
30. 06. 2016 21.54
+12
EU je tvorba ki ne sprejema zakonov na osnovi pravičnosti, ampak na osnovi dobička korporacij!
platon26
30. 06. 2016 21.56
-3
Ni se nam treba bati za razpad EUja imamo mnogo takih spranih glav kot si ti! Ste kot super lepilo ki drži vse skupaj čeprav vse poka po šivih! Mentalni hlapci pa to!
+4
No ja. Raje sem suženj pri Rothschildu kot pri tebi. Večje grozote kot živet s takimi kot si ti, v zaprti državi, si ne morem predstavljat :)
platon26
30. 06. 2016 21.59
-8
Ti si marsikaj ne moreš predstavljati! UM je pač omejen!
mariomandzukic
30. 06. 2016 21.48
-73
vedn pravm,kdo prvi pride ta prvi melje.hrvati smo na te prostore prsli vec kot tisocletje predn ste vi slovenci sploh nastali in normalno je da smo naselili vsa ta najlepsa ombocja,tu mislim predvsem na jadransko obalo.vi slovenci ste prsli-nastali zadnji in normalno je da ste se morali zadovoljiti sam z ostanki.drgace pa dovolj o arbitrazi,to je za nas hrvate ze velik casa tretjerazredna tema.nase misli so zdaj usmerjene predvsem v turizem in sicer kam bomo spravli vse te miljone turistov iz celga sveta,saj smo ze sedaj polni kot sibica.
Multipratik
30. 06. 2016 21.52
+81
Prijatelj, ne vem sicer, kako to, da si že nehal praznovati zmago svojih v finalu, a pri zgodovini si zagotovo krepko šprical... :-)
botjabotja
30. 06. 2016 21.52
+43
šimuni?legenda
30. 06. 2016 21.55
+1
mislim da sploh ni potrebno govoriti otem gdo je bil kje prvi vse nas je lahko sram tako nas hrvate kod slovence da se že več kod 20let tepemo za par metrov meje. ni vredno razpravlati o tem ker to itak nikoli ne bo rešeno in tudi če hag določi mejo se naprej no bo vsem prav.
kaverna
30. 06. 2016 21.57
+16
g.mario po tvoje smo mi slovenci pršli,nastali...ne samo da si šprical zgodovino tudi biologijo si šprical.Se sprašujem če si sploh naredil osemletno ali devetletno šolo.Drugače pa je na tej strani debata o arbitraži pa se zato razvija tema.In zanimivo prav na tej strani,a ne?.
xyxyxyxyxyxyxy
30. 06. 2016 21.58
+59
Hrvati niste nikoli meli Istre, bila je Slovenska, Italijanska, šele po ww2 so vam jo podarili in še to le do Poreča. Je pa nekaj res, da Arbitraže nikoli ne boste spoštovali, pa kakršna bo. To vam je v genih. Probleme boste imeli okrog meje še z Črnogorci, Srbi, imate jo z Bosanci, kar izkazuje, da ste v celoti problematičen narod.
mikitr
30. 06. 2016 21.58
+15
en ali dva IS borca prideta in se raztrelita ,pa boste prazni.Ne hvalit dneva pred nočjo.
BURGA
30. 06. 2016 21.59
+0
Očitno zgodovina ni tvoja odlika. Pojdi pa malo poguglaj, da vidiš kako se je odvijalo v preteklosti, čeprav je po mojem mišljenju popolnoma vseeno kaj se je dogajalo pred tisočletjem. Kar je, je. Pa tudi za mejo je popolnoma vseeno, kilometer gor ali dol.
mariomandzukic
30. 06. 2016 21.59
-45
botjabotja zapustil sem zarad starsev,sicer pa se bom slej kot prej vrnil.se ksno leto 2 bom zivel v sloveniji in vlekel socialne in potem povratak
CastrumFF
30. 06. 2016 21.47
+1
Hmmmm...... priporocam to goo.gl/ShCESt
platon26
30. 06. 2016 21.46
+1
Ne vem zakaj se kregate??? To ni EVROPSKI duh pa to! Sedaj bomo EU bratje! SE bomo objemali na ulicah med sabo! BRATSTVO i JEDINSTVO to je baje moto EU-ja!
kaverna
30. 06. 2016 21.52
+1
kdo bo pa delal če se bomo samo objemal?Spet nobeden.EU je po mojem malo drugače naravnan.
platon26
30. 06. 2016 21.57
+1
V EU parlamentu se stalno objemajo in en drugemu ploskajo! Ti pojma nimaš kaj je EU vrjamem pa da si ti malo drugače usmerjen!
Multipratik
30. 06. 2016 21.46
+13
Ne vem zakaj, a ne verjamem, da se bo vse končalo tako, kot nam sedaj hočejo prikazati. Hrvati so že večkrat pokazali, da nas znajo izigrati. Bog si ga vedi, kaj so zakuhali tokrat. Podkupili sodišče, to sedaj nadaljuje z arbitražo, oni so kao proti, Slovenci jo na vsak način želimo nadaljevati. Potem pa hladen tuš: Razsodba ne bo v našo korist. In kaj potem? Sami smo rinili v to in zadeva bo za nas zavezujoča. Koliko je moja črnogleda jasnovidnost realna, bomo pa videli, ko se bo klobčič odvil...
+14
Meni je moj sosed Hrvat, Spličan po rodu ki dela v SLO - povedal, da on nikoli ne gre na Hrvaško brez fotoaparata. Pa ne zato da bi slikal lepote ampak zato ker se boji da mu bodo kaj podtaknili. Kdorkoli. Tudi policija. In hoče to imet s sabo da vse dokumentira da lahko dokaže.
platon26
30. 06. 2016 21.47
+0
Saj kmalu ne bo meje pa bo za en foto aparat prišparal! Kako dobra je EU za povprečnega človeka!
mariomandzukic
30. 06. 2016 21.49
-9
splico se zaljubio u slovenku in prsel zivet v slo.poznam to
platon26
30. 06. 2016 21.53
+9
Ja imamo lepe Slovenke! Hrčki ste pa sami sebi tako všeč da imate že težave
Samo.Jst
30. 06. 2016 21.41
+4
Hahaha, sedaj so v EU in karte s katerimi bi lahko zadevo enkrat za vselej uredili so že v arhivu. Bruselj pa kot Bruselj... vseeno jim je za to mejo, zato te zgodbe ne bo nikoli konec... bo prej konec EU ;)
vrtojb
30. 06. 2016 21.41
+2
vam bodo ze pojasnili
poslanka sexs
30. 06. 2016 21.36
+9
JAS SE VPRASAM CE JE 24UR.COM V SLOVENIJI SPIJONSKA MREZA ZA TUJO OBESCEVALNO SLUZBO
platon26
30. 06. 2016 21.41
+3
severnik
30. 06. 2016 21.31
+8
Nas tudi ne zanima, da to Hrvaške ne zanima. Ko bo arbitraža končana, gremo še isti dan postavljat državne kamne na mejo.
iGURT
30. 06. 2016 21.33
+16
Morali bi jih postavit leta 91'. A niso imeli časa, so imeli preveč dela z drugimi stvarmi, polni tovornjaki so vozili na Hrvaško ....
komarec
30. 06. 2016 21.36
+10
iGURT naj jih grejo postavljat "junaki osamosvojitelji" ker so oni krivi, da se to dogaja s piranskim zalivom.
iGURT
30. 06. 2016 21.39
+0
V živlenju niso delali, celo živlenje prisesani na državno korito, le kako bodo oni kaj postavili? Z besedičenjem se mejnih kamnov ne da postavit. Drugega pa delat ne znajo.
caspera1
30. 06. 2016 21.40
+1
Mislim, da je tem junakom čisto vseeno. Sicer bi bilo to že zdavnaj urejeno.
platon26
30. 06. 2016 21.43
+3
Seveda da jim je vseeno! S takimi temami ohranjajo hlapce na mestu sebi pa zagotavljajo "delo"
iGURT
30. 06. 2016 21.48
-1
platon26
30. 06. 2016 21.27
-6
Slovenceljii bi radi bili samostojni pa risali meje a očitno je glava tako prazna da ste pozabili da ste se temu že pred več kot desetletjem odrekli!
platon26
30. 06. 2016 21.32
-1
A boli? A niste vedeli da ste hlapci brez lastne meje, lastnega denarja in vlado ki sprejema 80% zakonov ki nastanejo v Bruslju???
platon26
30. 06. 2016 21.33
+2
Saj dobite še EU vojsko in policijo morda vam takrat potegne v tisti prazni glavi kje živite!
iGURT
30. 06. 2016 21.34
+3
..ena vojska, ena vlada, in to vlada ki je mi ne bomo volili, nacionalne vlade brez moči samo kot delegati ki izpolnjujejo voljo Gospodarjev - združene države evrope
platon26
30. 06. 2016 21.40
-1
Res je iGURT in ali smo lahko na to ponosni??? Ostali ki ne dojemate se malo zamislite koliko Slovenskih mladih fantov je padlo za samostojnost! Vi z vašim sprenevedanjem pa ste vse vrgli v koš in vaše male prazne glavice so še ponosne na to!
iGURT
30. 06. 2016 21.42
-1
Da nas prodajo so se dogovorili že pred osamosvojitvijo.
extradeluxe
30. 06. 2016 21.27
+23
arbitraža jebin bo padla, ker hrvati nikoli ne bodo priznali drugačnega izida kot da vse dobijo oni. pri tolikih milionih kilometrov morja in zemlje hrvatom manjka lih še tistih naših bogih 100 metrov usranga morja in plevelne zemlje. Pa razumi ti to če zmoreš.
platon26
30. 06. 2016 21.28
+2
Povej mi a se v ZDA ukvarjajo z notranjimi mejami?? Zakaj bi se v združenih državah Evrope??? Ko boste dojeli da smo provinca kar postaja tudi hrvaška vam bo malo lažje!
mariomandzukic
30. 06. 2016 21.51
-15
extradeluxe in kaj zdaj ce ima hrvaska tolk morja,a zato kr ga ima velik,bi ga morali senkavat??italija ima se 10 krat vec morja,pa se na njih obrnite,mogoce vam oni kaj senkajo
gekados
30. 06. 2016 21.24
+23
mariomaglupić in njegova hrvaška država,,,,,največji cigani na sveti
mariomandzukic
30. 06. 2016 21.21
-34
slovenci bi pomojem dali celo primorsko,z bledom in skofjo loko vred,za samo en otok velicine in lepote hvara.ali nece moci
platon26
30. 06. 2016 21.24
+13
kaverna
30. 06. 2016 21.29
+6
g.MARIO daj ne se smešit pa se spusti na tla.
+20
Kaj pa je na Hvaru tako lepega? To me pa res zanima. Verjetno to da se vam ga ni dalo urejat pa ste ga razglasili za naravni rezervat?! Ali to kako na Jerolimu na FKK plaži nihče ni slečen sicer bi ha hrvati napadli!? Mesta za sedet tako ni ali za videt kako lepot v tistem kamenju ker je vsa plaža prekrita s plastičnimi ležalniki ki so en na drugem. Kina vel ni, glabe ni več niti v lokalih, gledališje je OUT že davno. koncetrira tam nihle razen kak ki se uči igrat tam pri frančiškanih. Mesto greš gor in dol in več nimaš kaj videt. Ono kamenjena otokih ni za gledat. Me pa res zanima kaj je tam tako lepega. Angleške revije so že davno pisale da je najlepši kraj na svetu SLOvenija in še posebej Prekmurje. To je izjavilacelo narazvpitejša novinarka za to področje v Angliji. Hrvaške niti omenila ni. Da ne omenjam lokalne kuhinje in prijaznosti. Greš v trgovino ki daš 200 kun pa ti vrne kot bi ji dal 20 in trdi da si ji dal samo 20. Vsak lokalni kmetavz se ima za potomca plemiča in vrhunskega kuharja. To da vizuelno izgleda da ti slabo rata, je pa druga zgodba.
mariomandzukic
30. 06. 2016 21.34
-25
otok hvar,po izboru BBC najlepsi otok evrope za leto 2014.to je tam kjer dopustujejo bil gates,abramovich,beyonce,berny eclestone,tom cruise,.,.dominacia
+11
Ah. Čisto za vsak otok na svetu lahko najdeš kaj takega Po mnogih revijah je to blejski otok. Prekmurje je pa po BBCju najlepša dežela na svetu. Torej?! Velik več kot tile ki jih naštevaš so bili na dopustu v Ljubljani itd. Da ne naštevam kake lokalne ameriške beznice ali kdo vse hodi na Karibe. Jaz Hvar dobro poznam - veliko bolje od tebe - in to kako je to najlepši otok na svetu - to ti nakladaj komu drugemu, To je povsem nekaj povprečno balkanskega.
kaverna
30. 06. 2016 21.39
+5
Lepo g. mario pa vseeno me ne zanima Hrvaški del ozemlja da bi si ga prisvojil nezakonito, ampak le Slovenski ki pa bo tak kot bo reklo arbitražno sodišče.
kaverna
30. 06. 2016 21.41
+6
Še to g.mario kaj ti ni všeč v Sloveniji ali drugače ali ti je sploh kaj všeč?.
+19
Všeč mu je SLO socialna pomoč in varnost ki jo tu ima. Ker ga doma ne marajo. že vedo zakaj.
mariomandzukic
30. 06. 2016 21.44
-14
Bild nobeden od teh nikol ni bil na dopustu v sloveniji.abramovich in bill gates niti ne vesta da slovenija obstaja,kaj sele neki bled
caspera1
30. 06. 2016 21.44
+2
Kaj se je pa zgodilo 2015, da je padel s prestola?
+11
Eh kakem dopustu. Bill Gates sploh stopil ni iz svoje v Italiji najete jahte. To gredo v Italijo in tam najamejo jahte (kak ima tudi svojo) in ko se vozijo po Sredozemlju pač zapeljejo tudi v Jadran. To je vse. S Hrvati se pa ne družijo in večinoma svojih bark niti ne zapustijo. To je resnica o lepotah hrvaške. Njihova destinacija je pa Italija, Španija, Francija, Grčija. Vi pa spremljate kdo se zapelje v Jadran in se s tem hvalite. Kar samo kaže kako majhni ste. Kdor je kadarkoli bil na hrvaškem morju ta ve da je to morje in okolje za turiste reveže. Še srednji sloj tja ne hodi.
caspera1
30. 06. 2016 21.48
+8
Abramovič in Gates zelo dobro vesta, kje je Slovenija. Abramoviču je bil Piran tako všeč, da je ostal tam dan dlje, preden je odplul dalje. Tiste zgoraj, ki si naštel, to je pa brez veze. To so ljudje, ki se na dopustu z ladjo nekje ustavijo samo zato, ker se je lani nekdo drug. Se pa strinjam, Hvar je precenjen. Še Šolta je lepša.
mariomandzukic
30. 06. 2016 21.55
-11
Bilderberg ne sanjaj.bil gates si je najel vilo na hvaru,abramovicheva jahta v piranu hahahaha,janezeki moji,mal logike nebi skodlo.kje v piranu bi taksne jahta sploh pristala lahk??samo hvar v enem vikendu obisce vec svetovnih zvezd,kot pa jih slovenije ni obiskalo od osamosvojitve naprej
bvegan
30. 06. 2016 21.20
+28
BOLJŠE ŠTRIK OKROG VRATA KAKOR HRVATA ZA BRATA
platon26
30. 06. 2016 21.21
-9
ankaran1704
30. 06. 2016 21.18
+9
Republika Istra...odcepit se od Slovenije in Hrvaške....problem rešen....oz. mi nimamo problema s sosedi v Istri