Slovenija

Arhar: Tukaj ni rešitve brez trojke

Ljubljana, 11. 04. 2014 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

France Arhar ne želi biti več niti predsednik nadzornega sveta NLB niti njegov član. Poudaril je, da se je treba začeti pogovarjati o vsebini – zakaj je ta država šibka in zakaj so jo druge prehitele.

Tukaj je gospa Ramšakova (poslanka SDS Sonja Ramšak, op. a.) utemeljeno rekla, a je že kdo odstopil tamle. Še ni. Ta trenutek odstopam. Kot predsednik, pa nimam nič s preteklostjo. Zaradi tega, ker ne podpiram kritike, ki leti iz Evrope na korporativno upravljanje. France Arhar

France Arhar odstopa kot član in predsednik nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke (NLB). Svojo odločitev je razkril na današnji seji odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Kritičen je bil do korporativnega upravljanja v državi in pomanjkanja razprave o gospodarskih težavah, ki so ključne za prihodnost države, ter tudi ravnanja KPK s poročilom o NLB.

Arhar je na seji odbora – ki je na zahtevo SDS ob zaposlitvi nekdanjega člana senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Roka Praprotnika v (NLB razpravljal o politiki zaposlovanja v podjetjih v večinski državni lasti ter o naraščajoči sistemski korupciji – spregovoril o "nezaceljeni rani" države, ki se tiče korporativnega upravljanja.

Pričakoval je, da se bodo zadeve izboljšale po vstopu Slovenije v Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), a žal ugotavlja, da se ni nič spremenilo. "Pogovarjamo se o kozmetiki, vsebina pa ostaja nedotaknjena," je dodal.

Vse se meče v isti koš, ob kritikah glede bančne luknje in nepravilnostih pravi Arhar. "In če pozivajo k odstopu glede na bančno luknjo – čeprav nimam nobene povezave z njo – morda s svojim zgledom dam priložnost še komu. Tistim, ki so dejansko za to odgovorni," je dejal ob prekinitvi seje odbora.

'Treba se je pogovarjati o vsebini'

Poudaril je, da se je treba začeti pogovarjati o vsebini – o gospodarstvu, o tem, kje je ta država šibka in zakaj so jo druge prehitele – sicer državo čaka slaba prihodnost.

France Arhar
France Arhar FOTO: Aljoša Kravanja

"Tukaj ni rešitve brez trojke ali Mednarodnega denarnega sklada. Morda govorim preveč - ampak ko gledam te številke, to našo pot, kdo nas je vse prehitel v času krize ... Da, imamo izvoz, ampak ta izvoz se ne more primerjati z našimi konkurenti na Madžarskem, Češkem ... kjer so banke v tujih rokah, pa države funkcionirajo," je dejal.

Kaj pa zaposlitev Praprotnika?

O zaposlitvi Praprotnika, ki je kot član senata KPK lani preiskoval tudi ravnanje NLB glede sodelovanja z družbo Korn Ferry, je Arhar dejal, da so bili postopki glede na izjave uprave vodeni korektno in v skladu z internimi pravili.

Glede klica, ko je predsednik uprave NLB Janko Medja Praprotniku ponudil prijavo na razpis, je Arhar dejal, da je bil stik vzpostavljen po najavi odstopa iz senata ter da se pri iskanju kadra išče primerne, profesionalne ljudi, da pa je tudi dejstvo, da "zadeva sovpada z njegovim preiskovanjem".

Ob tovrstnih zaposlitvah je Arhar izpostavil etični vidik. Tudi sam je imel izkušnje s ponudbami v času vodenja centralne banke oz. tik po njem, a je ocenil, da sprejeti določene službe ne bi bilo primerno, čeprav ni bilo eksplicitno prepovedano po predpisih.

Novi predsednik KPK Boris Štefanec je danes sicer dejal, da je KPK začela preiskavo glede zaposlitve Praprotnika v NLB.

Namesto Arharja Podbevšek

Iz NLB so sporočili, da nadzorni svet ne glede na Arharjevo odločitev o odstopu deluje nemoteno. "V odsotnosti predsednika nadzornega sveta prevzame njegove naloge njegov namestnik Gorazd Podbevšek," so pojasnili.

Dodali so, da banka posluje stabilno in dosega zastavljene načrte. "Rezultati letošnjega leta so več kot spodbudni," pravijo v NLB.

Uroš Čufer
Uroš Čufer FOTO: Miro Majcen

Čufer: Razpravo o banki v DZ lahko kdo razume kot obliko pritiska

Na nadaljevanje seje odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je prišel minister za finance Uroš Čufer. Arharjevega odstopa ni želel komentirati, saj je dejal, da o tem ni bil seznanjen in se z Arharjem še ni pogovoril.

Glede korporativnega upravljanja pa je dejal, da bi lahko kdo razpravo v DZ o uslužbencu NLB razumel kot politični pritisk. Dejal je, da je mogoče nekoliko nenavadno, da DZ razpravlja o uslužbencu NLB na drugi ali tretji ravni. "To se vam mogoče ne zdi nenavadno, ampak DZ je pomemben, političen organ in kdor ni navajen vsega tega rituala, bi lahko to razumel kot obliko pritiska. Čeprav vi to vidite kot navadno legitimno raziskovanje in pojasnjevanje, lahko marsikdo to interpretira kot vmešavanje in bolj ali manj subtilno obliko političnega pritiska na korporativno upravljanje in njihove posege," je članom odbora dejal Čufer.

Čufer je povedal, da je na splošno z dogodki v bančnem sistemu zadovoljen. "Banke potrebujejo nekaj miru, da svoj posel opravijo do konca in da lahko začnemo dokončno prestrukturirano rast," je dejal Čufer.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (546)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

morituri
13. 04. 2014 22.14
Grozljiva misel: vlada Alenke nas je zadolžila do smrti, posledica tega pa bo še verjetno prihod trojke-EU. Kaj je ta vlada čisto smotana in nezrela???????????
HOLAJ SLOVENIJA
13. 04. 2014 19.35
Kkakšna trojka neki.Arhar se na fin način umika,saj mu ni treba sedeti v nadzornem svetu NLB. On si je prislužil dovolj denarja že s prodajo edine dobre banke v Sloveniji. Povsem čist tudi on ni. Sicer pa dajmo priložnost ljudem,ki so strokovnjaki,pa niso obremenjeni ne z levo ne z desno opcijo. Takšnim politika ne bo mogla do živega,ker jim nič ne dolgujejo. Povsem nevtralen Arhar pač ni,zato njegov umik ne bo imel tragičnih posledic. Glede trojke pa tako vemo,kdo si jo je najbolj želel,mogoče Arhar piha v njegov rog v upanju,da bo zmagal na naslednjih volitvah,pa se bo tudi zanj našel dobro plačan stolček.
march25
13. 04. 2014 18.30
+1
Ja javni dolg znaša 28 miljard €. Od tega je vlada Boruta Pahorja ustvarila 9 miljard dolga, vlada Alenke Bratušek 8 miljard, obe vladi Janeza Janše pa 3 miljarde € in ostale LDS-ove vlade do leta 2004 8 miljard € (vir Urad RS za makroekonomske analize in razvoj). No ob zadoležnosti, ki znaša 80 % BDP ni več kaj narediti, ne pomaga nobeden davek, Slovenija največje davke na porabo, dohodke in premoženje. Prav tako ne pomaga več (čeprav bi bilo v preteklosti- kakšni dve leti nazaj- najbolj smiselno) zniževanje javne porabe (prestrukturianje javnega sektorja), saj je dolga enostavno preveč, odpor sindikatov pa prevelik. Prav tako prepočasi poteka prodaja državnega premoženja. Ko se potegna črta je edina rešitev trojka in denar, ki se črpa iz evropskega reševalnega sklada, kjer je oprestna mera zadolževanja minimalna.
jako masi
13. 04. 2014 17.39
+2
Ančica & šiviljica,,,zdaj pa tvoji kličejo "trojko"...A je imel janša prav,,ja že veliko krat,,...Se mu boš opravičila,,aja saj ne znaš kaJ JE TO...!
JanezNovakJohn
13. 04. 2014 15.30
+1
SDS ova destrukcija. Samo to znajo, zato smo tu. Začelo pa se je z Peterlatovim mižanjem ob moratorijem za prodajo certifikatov, ki ga mački niso spoštovali. Peterle je pa zavestno stran gledal.
miami 55
13. 04. 2014 15.33
-1
Peterle NI MIŽAL. Aktivno je sodeloval. Tudi pri izbrisanih. Z Pučnikom sta bila pobudnika izbrisa.
miami 55
13. 04. 2014 15.33
+0
Tudi Hilda je ''proizvod'' Lojzetove šole. Skupaj sta za trening uničila SLOVIN.
novak.novak
13. 04. 2014 16.14
+2
miami, pisal se je tud da je hilda bila podbačena peterltu, iz leve strani. in komu sedaj verjameš. in da se spomnimo, a lds ni imela nič zraven? menda je demos vladal sam do 92, pol naprej pa v glavnem lds. a njih ne boš nič omenil?
jako masi
13. 04. 2014 17.40
+1
el capitano
13. 04. 2014 15.07
+0
Arhar je bil vedno vodilni bančni uslužbenec,se pravi kreatoer zgodbe o bankah!!!'??In sedaj zopet pametuje,ali je fantička kdo užalil,ali je Janša poslal SMS!!!
Netajkun
13. 04. 2014 15.29
+2
novak.novak
13. 04. 2014 16.17
+2
kdo je že na čelu te tvoje rtv slo? janšev človek? hehehehehehehe. laž je nesmrtna duša komunizma.....
izdelanc
13. 04. 2014 14.18
+2
ČE BI TO JANŠA REKEL BI BIL ZA VAS IZDAJALEC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KOMAJ ČAKAM SLOVENSKO LAKOTO!!!!!!
izdelanc
13. 04. 2014 14.27
+5
LEVAKI, NIMATE VEČ KAJ KRAST, RAZEN NOVE PUFE!!!!!!!!!!! V TEM GRMU ZAJEC TIŠČI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
izdelanc
13. 04. 2014 14.28
+5
SAMO DESNI-OSAMOSVOJITELJI GREMO IN ŽIVITE SE SAMI!!!!! PUF NA PUF SI ZAPOJTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Transformerji
13. 04. 2014 13.34
+1
Če bi zamenjali narod (ki bi šel na volitve samo v primeru novega vetra), potem trojke ne bi potrebovali! Zaenkrat je to samo pravljica!
miami 55
13. 04. 2014 12.16
+2
Arhar si z našimi žulji polni žepe že debelih 40 let. Torej je zrel za preiskavo!
iGURT
13. 04. 2014 10.40
+0
Ko se spomnim da je bil arhar deset (10 !!) let guverner banke Slovenije in g anič ni motilo, mi postane slabo.
Netajkun
13. 04. 2014 12.04
+5
Slabo ti lahko postane zaradi lastnega pisanja . Guverner je bil od 1991 do 2001 ( istočasno kot je bil g. Kučan predsednik države ) . Po letu 2002 se je začel dolg naših bank strmo zviševati ( guverner Gaspari ) . Kaj mu pravzaprav očitaš ? Da je med 2001 in 2003 ( ko je bil na Vzajemni ) in od 2003 naprej ( ko je bil na Unicreditu ) odgovoren za barabije drugih ? oz. ga niso motile ? , ali kaj že , res ne vem .
novak.novak
13. 04. 2014 16.22
+1
gurta in njemu lastne kompanjone daje demenca. al pa namerno zavajajo...
Kirbi_Bundi
13. 04. 2014 09.25
+4
KATASTROFA Kaj delata tržni inšpektorat oziroma carinska uprava, saj nekatera dimnikarska podjetja izdajajo delavne naloge oziroma izstavljajo račune brez, da bi bili označeni s serijskimi številkami zaradi sledljivosti,nekateri celo imajo natisnjene delavne naloge z istimi serijskimi številkami, in tako gre za ogromne vsote zatajenih dajatev RS. Res smo ena velika BANANA REPUBLIKA KI JI NI PARA . Za tako stanje,na dimnikarskem področju je odgovorna stranka SD in sedanji minister MKO navedene stranke.
miami 55
13. 04. 2014 12.19
+1
Vprašaj Francija Bogoviča iz SLS. On je je kril hrbet dimnikarstvu Jerančič. Z njo se je kar nekajkrat dogovarjal na njenem vikendu.
Netajkun
13. 04. 2014 15.33
-1
Imaš vso pravico oz. celo državljanska dolžnost ( odgovornost ) je , da jih prijaviš . Torej , ime podjetja + tak račun in prijava na tržno ( davčno ) inšpekcijo .
novak.novak
13. 04. 2014 16.25
+1
dimnikarstvo jerančič pokriva vso slo? nisem vedel. in še vedno so vplivni iz opozicije,a, miami.vse v rokah levice, tako imenovane, opozicija pa raztura, in vse kontrolira. zastonj hodite na volitve, tako imenovani levaki, saj vas držijo in komandirajo z desne. se govori celo, da je janša naročil alenki, naj dvigne davke, res. sicer ne morem trditi da je to res, ampak kaj se ve v tem svetu je vse mogoče......hahahahahahahhaaha
silberblack
13. 04. 2014 09.15
+3
Kaj pa dela Štefanec v nadzornem organu NLB???? Pa menda ni kak član. SIcer pa se lepo odvijajo tele zadeve z Praprotnikom, Medjo, Arharjem, Jankovičem oz Bratuškovo. Očitno so se čisto skregali med sabo in ne morejo več skrivati tega. Do zdaj so vsi profesionalno lagali, zdaj pa prihaja voda v ladjo in podgane......
novak.novak
13. 04. 2014 16.26
štefanec? glede na to da je pravnik, najbrž je rešval pravne zadeve in zagate, ker tam v prekmurju al kje že je, ni ravno ne vem kak poznan po kaki uspešnosti....
novak.novak
13. 04. 2014 16.27
+1
morda pa tud da prevaja sodne spise v angleščino...saj ne trdim, ampak sam mogoče...
Crvena zvezda
13. 04. 2014 09.10
+3
Trojko in to čim prej, sami se ne bomo skopali iz d.....
ich123
13. 04. 2014 06.56
+10
ČE SI REVEŽ SE NIMAŠ ČESA BAT, REVŠČINE TI NIHČE NEBO VZEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JanezNovakJohn
13. 04. 2014 09.14
+5
Če imaš za hrano, ti bodo še to vzeli. Ko nimaš nič, ti bodo še to vzeli. Besede so le besede in revež bo še večji revež. Malo po malo in je velik kupček za bogate
TurboBart
13. 04. 2014 06.49
+3
Arhar nekaj si si pa ja prišparal za v penzijo......potem lahko odstopiš.
JanezNovakJohn
12. 04. 2014 20.04
-9
Spet so janša in SDS pokazali svojo destruktivnost, in zavezanost le "našim". Narod in država jim je prav malo mar.
Ajmomali
13. 04. 2014 06.04
+2
Janez Novak še vedno samo opravljaš SDS brez vsakega pravega argumenta. Zakaj to počneš?
Crvena zvezda
13. 04. 2014 09.08
+3
SDS je zahteval izredno sejo, prav tako so srali na tej seji, torej...
Paskakvali
13. 04. 2014 09.54
+1
Hehe........čigav pa je Arhar? A od Kučana?
izdelanc
13. 04. 2014 14.20
+1
JANŠA JE KRIV ŠE ZA SEGREVANJE OZRAČJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
osnovna šola
13. 04. 2014 17.14
+1
Za segrevanje slovenskega ozračja brez dvoma.
Nr.1
12. 04. 2014 19.43
+6
Ah, Arhar (pa še kakšen Lahovnik) so celo življenje preživeli na račun proračuna RS, Arhar je celo mentor Medje in Arhar je vodil, nadziral, prikrival, delo NLB Franfurt (desetine milijonov neznano kam), je bivši predsedniški kandidat, je bivši guverner, je šef bančnega združenja, je desničar po potrebi (in volitve se bližajo)!? A bi prosim, spoštovani komentatorji, malo uporabljali možgane?!
puspan
12. 04. 2014 23.30
+3
Tipicen argument in od nekod ze zelo znan nacin dela rdece falange. Ko nisi vec njihov te zavrzejo.
Gnurt
12. 04. 2014 19.02
+7
Vsi ukrepi tako Pahorjeve kot Kučanove vlade so usmerjeni v scuzanje slovenskega naroda za ohranitev kaviar komunizma! HOČEMO TROJKO! ....... pa sekire v glavah levakov (nekateri, ne jaz)
Ševednonaskradejo
13. 04. 2014 09.40
+0
Gnurt, Kučan že dolgo ni več na vladi. V zadnjih 23. letih pa so državo scuzali popolnoma vse vladne stranke. Tudi tvoji oboževani desničarji.
izdelanc
13. 04. 2014 14.22
DOBRO JUTRO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! v slogi z levaki ni moči(pomoći)
Gnurt
12. 04. 2014 18.59
+15
Končno še nekdo iz stroke, ki ve da brez Trojke ne bo nič v tej skorumpirani, od levakov zasloljeni državi!
iGURT
13. 04. 2014 09.54
+0
vzdevek Alenko Jankovič ti bolj paše .-...
korintos1
12. 04. 2014 18.46
+2
Franca, kaj si pa delal ob tisti najvišji gospodarski rasti samostojne Slovenije, 2004-2008? Ti si tudi rožice sadil.
Ajmomali
13. 04. 2014 05.54
-1
Uf, ti pa si tako brihtn, da ti kar škodi.
izdelanc
13. 04. 2014 14.23
+0
KRAMARJA JE KUĆAN NASTAVIL, JANŠA SE GA JE HOTEL REŠIT ŽE NA ZAČETKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IDIOTIZEM SLOVENSKI, NI VAM POMOČI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!