Pravično za vse?

Arne Hodalič: Ljudje smo anonimneži s forumov in Donaldi Trumpi

Ljubljana, 04. 05. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
204

Nepopisno bogastvo na eni strani in beda na drugi. To je svet, ki ga je v svoj fotografski objektiv že večkrat ujel fotograf Arne Hodalič. In tam daleč so ljudje, ki "za nas šivajo poceni oblačila in delajo kot sužnji na plantažah kave in kakava." Vsakič, ko se vrne v Slovenijo, ga nakupovalni centri dušijo. Skozi najin pogovor večkrat iskreno prizna, da ne vidi rešitve. "Bomo ukinili kapitaliste, korupcijo," se sprašuje.

Arne Hodalič, eden najbolj znanih slovenskih fotografov, je izredno iskren in direkten v svojih odgovorih. Ko pripoveduje o tem, da našemu planetu ne pustimo dihati ter da gredo stvari samo še na slabše, me njegove besede na trenutke zabolijo. Je človek, ki je na svojih potovanjih videl ogromno slabega in se na lastne oči prepričal o bedi, v kateri živijo ljudje v državah tretjega sveta, zato ne prizanaša s kritiko sodobne družbe. Hkrati pa poudarja, da sam nikakor ne želi pametovati. "Jaz sem prav tako del te izkoriščevalske verige in vi tudi, kljub temu, da se zdaj o tem pogovarjava." In skozi najin pogovor večkrat iskreno prizna: "Ne vidim rešitve. Treba bi bilo ukiniti kapitaliste, korupcijo, politiko. Bomo to storili? Nemogoče."

Arne Hodalič
Arne Hodalič FOTO: POP TV

'Hvala bogu, da imamo tako dobrega delodajalca, da še naši otroci lahko delajo'

V svoje reportaže je ujel že skoraj ves svet in tudi posameznike, katerih zgodbe želimo v naši rubriki predstaviti. To so tisti posamezniki, "ki za nas šivajo poceni oblačila, za nas izsekavajo svoje gozdove, da imamo kozmetiko s palmovim oljem, za nas izkopavajo strupene kovine za naše i-phone, i-pade in ´laptope´, za nas črpajo nafto, da se peljemo na izlet za konec tedna, za nas delajo kot sužnji na plantažah kave in kakava ..." Ta zapis društva Humanitas je na svoji spletni stran podprl s pretresljivimi fotografijami.

Med tistimi, ki garajo, so tudi otroci. Vse to je videl na lastne oči. Zato ga vprašam: "Kaj so vam ti ljudje pripovedovali, kako oni doživljajo delo, ki ga opravljajo?" "Oni so izredno veseli, da sploh lahko delajo. Mame, ki delajo skupaj z otroki za tekočim trakom, pravijo 'hvala bogu, da imamo tako dobrega delodajalca, da še naši otroci lahko delajo, saj drugače ne bi mogli preživeti.Oni na to delo gledajo čisto iz praktičnega, preživetvenega vidika. Treba je preživeti, treba je zaslužiti," pripoveduje Hodalič. Otroci pomagajo že od šestega, sedmega leta, od 10. leta naprej pa so že krepko vpeti v delovni proces. Kot dodaja, otroci delajo ravno toliko kot ostali, le da so manj plačani. "In starši so veseli, da jih imajo, da lahko nekaj prispevajo v družinski proračun."

Fotografija je nastala v DR Kongu v begunskem taborišču v Severnem Kivuju.
Fotografija je nastala v DR Kongu v begunskem taborišču v Severnem Kivuju. FOTO: Arne Hodalič

'Nimajo upanja za boljše življenje tukaj in zdaj'

Se zavedajo izkoriščanja? "Verovanje v posmrtno življenje je fantastično orodje v rokah kapitalista, ki reče: zdaj malo potrpi, pa boš v naslednjem življenju igralec v Bollywoodu. To si vsi želijo in potrpijo," odgovarja. Nimajo upanja za boljše življenje tukaj in zdaj, delajo za karmo, pojasnjuje, ko govori o hinduizmu, a kot pravi tudi pri drugih verah ni prav nobene razlike in vse obljubljajo isto, samo v malo drugačnih kulisah onostranstva.

"Tudi pri nas imamo delavce, ki so izkoriščani," dodam. "Se strinjam," pravi. A pripomni: "Ne vem, če sem pri nas že koga videl umreti na cesti, drugače sem jih pa videl že nekaj. Vseeno smo socialna država do te mere, da najdemo rešitev. V večini tretjega sveta pa za berača ni rešitve, ni nobenega mehanizma, ki bi ga zaščitil. Gre za popolnoma brezpravno rajo, ki je odvisna od milosti, od suženjskega dela. Tega v Sloveniji ni."

'Narobe je to, da sistem dovoljuje take krivice'

A po njegovem mnenju ne bi smeli krivde za nevzdržne razmere zvaliti le na delodajalce. "Gre za to, da je v sistemu nekaj narobe, narobe je to, da sistem dovoljuje take krivice," je prepričan. Glavni problem vidi v distribuciji bogastva, za kar bi morale skrbeti institucije, ki pa svojega dela ne opravijo. "Zavedati se moramo, da je v teh državah na eni strani ogromno revščine, na drugi strani pa imamo ogromno nesramno bogatih ljudi. Če še pri nas v Evropi inštitucije niso sposobne regulirati bogastvo, kako bodo potem to sposobne narediti recimo v do konca skorumpiranem Kongu," se sprašuje.

Vzroke torej poznamo, meni, a nimamo vzvodov, da bi to popravili. Kot nazorno pojasni, se v Kongu dogaja kleptokracija. "Vsi kradejo, od predsednika, ki je največ nakradel, pa vse do tistih, ki so mu stali ob strani." Ob tem pa poudarja: "Ne smemo se slepiti, da smo mi boljši. Vsak dela za svoje interese, še posebej kapital, mi smo pa samo uboga raja, ovce, ki sledimo." In znova poudari, da rešitve ne vidi. "Mogoče to, kar vedno znova poudarjam in to, kar je bila moja odločitev, na katero sem najbolj ponosen, da sem se zavestno odločil, da ne bom imel otrok."

'Če mi nehamo kupovati, to za njih pomeni smrt'

Je torej iluzorno pričakovati, da bodo ti ljudje pravično plačani za svoje delo? "Ja, to je iluzija," meni Hodalič. "Nič se ne bo spremenilo, dokler si bo direktor nekega velikega podjetja zaželel še eno hišo, čeprav jih ima že šest in zato bo raje svoje delavce plačal manj," ponazori s primerom.

Kot pravi, v pravično trgovino ne verjame, čeprav poudarja, da ne želi izpodkopavati truda in naporov nevladnih organizacij in posameznikov. A problem vidi v tem, da gre denar k posredniku in ne proizvajalcu.

Na drugi strani pa omeni tudi strah delavcev, da bomo mi v Evropi nehali množično nakupovati, saj bi to za njih pomenilo smrt. "Če mi začnemo bojkotirati produkte, ne bomo pripomogli k rešitvi problema, ker je celotna družba slabo zastavljena, in sicer tako, da zmagajo tisti, ki so najbolj podli, ki imajo največ moči," pojasni. To, da si sam ni kupil jakne že osem let ali da nosi čevlje, ki imajo luknjo, je dvorezen meč, meni. "Ja, živim skromno, kar se tiče običajne deviacije imenovane shooping, ali sem s tem kaj spremenil pa je drugo vprašanje."

"Ne vidim rešitve. Treba bi bilo ukiniti kapitaliste, korupcijo, politiko. Bomo to storili? Nemogoče."
"Ne vidim rešitve. Treba bi bilo ukiniti kapitaliste, korupcijo, politiko. Bomo to storili? Nemogoče." FOTO: POP TV

'Nakupovalni centri me dušijo ... Včasih se moram prav zadrževati, da z roko ne podrem vseh izdelkov na polici'

In kakšen potrošnik je sam? "Kupujem le osnovne stvari," odgovori. Na najino srečanje se je pripeljal z 20 let starim avtomobilom. "Kupil sem ga za en evro, pravzaprav je bilo to darilo od prijatelja, a še vedno dela. Zadovoljen sem z njim," pojasni. "Kupim 30 belih in 30 črnih majic in jih ponosim. Bele poleti in črne pozimi. Po drugi strani pa imam neskončno veliko v primerjavi z nekom, ki nima nič. In potem se slabo počutim."

"Vsakič, ko se vrnem s kakšnega potovanja, me nakupovalni centri še bolj dušijo. Groza, klavstrofobija," iskreno pove. "To mi je najtežje. Včasih se moram prav zadrževati, da z roko ne podrem vseh izdelkov na polici. Neskončna izbira šamponov, vsi enaki, le drugače zapakirani. Ali pa, ko vidim ustekleničeno vodo, sto različnih znamk ustekleničene vode. Kdo to potrebuje? To me neskončno razjezi," pripoveduje.

"Ja, dostikrat sem bil že na robu, ko bi samo še razbijal. A tega ne storim, saj ne bi imelo nobenega smisla." Ob tem pa znova doda, da je tudi sam del tega sistema. "Tudi jaz pijem vodo, sicer iz pipe, lase si umivam s šamponom. Včasih si v trgovini privoščim drago pašteto, ki jo imam tako rad. Pa se vprašam, ali sem si jo zaslužil. Pa si rečem, da ne." Priznava, da je izredno težko živeti na tak način, s to zavestjo. Čeprav se tako ne počuti ves čas, se pa težko sprosti.

Kot dodaja, se včasih sprašuje, če ne bi bilo bolje, da bi denar, ki ga porabi za fotografiranje, raje dal revežem. "Potem se vprašam, ali sem to (op. p. fotografiranje) naredil za svoj užitek. Ja, tudi to je možno."

'Nisem mesija ali duhovnik, ki pridiga proti pedofiliji, potem pa to dela sam'

Ko mu omenim, da mogoče ravno s svojimi fotografijami lahko vpliva na mnenje javnosti, da se ljudje mogoče zamislijo in vidijo tudi drugo plat zgodbe, mi odvrne: "Nisem prepričan, da je tako. Delam zato, ker upam, da bo tako, ampak mislim, da bolj velja skozi eno uho noter, skozi drugo ven."

Poudarja pa, da opozarja tudi na svoje napake in se jih zaveda. Kot pravi, tudi njemu dostikrat očitajo, da na primer fotografira z Nikonom, ki so ga v skoraj suženjskih razmerah izdelali kje v tretjem svetu, kjer je delovna sila poceni. "Ja, res je, nikoli se nisem postavil izven vsega tega, nisem mesija ali duhovnik, ki pridiga proti pedofiliji, potem pa to dela sam. Nimam kmetije, kjer bi vse sam pridelal. Nisem vrgel mobitela v vodo, nisem izklopil elektrike. Sem del vsega tega izkoriščanja, se pa zato počutim slabo. Nekateri se pa ne, mogoče je to razlika."

Kaj pa zavest Slovencev? "Ta je pa nizka, to se je pokazalo pri beguncih," meni Hodalič. Prepričan je, da pri Slovencih takoj, ko začutijo, da izgubljajo pozicijo ugodja, pride na dan strah pred tujim, strah, da bodo izgubili privilegije, ki jih imajo. Poti nazaj iz begunske krize ne vidi. "Tudi jaz ne morem reči, da mi je všeč, da bo na tisoče beguncev v Ljubljani, a to sprejmem, ker si to zaslužijo."

"Ne smemo se slepiti, da smo mi boljši. Vsak dela za svoje interese, še posebej kapital, mi smo pa samo uboga raja, ovce, ki sledimo."
"Ne smemo se slepiti, da smo mi boljši. Vsak dela za svoje interese, še posebej kapital, mi smo pa samo uboga raja, ovce, ki sledimo." FOTO: POP TV

'Mladi stremijo k individualnosti, a kupujejo enake čevlje in hlače ter s tem podpirajo kapitaliste'

Kako pa gleda na mlajše generacije, mogoče se njih njegovi zapisi in fotografije bolj dotaknejo, so bolj dojemljivi? "Veliko večino zanima samo, kaj bo pisalo na njihovi kapi. Bo to Nike, mogoče Hugo Boss," kritično pripomni. Pravi, da ga na eni strani žalosti, na drugi se mu pa zdi že smešno, ko gleda najstnike, ki so "mahnjeni na modo", vsi so enako oblečeni, a hkrati stremijo k individualnosti. "Sami sebe vidijo kot unikume, a v bistvu so le zrcalo drug drugega. Dajte se raje vprašati, kdo ste, kaj ste, kaj je individualizem," jim svetuje.

Sicer pravi, da je logično, da v puberteti iščeš svojo identiteto, a "jaz in moji kolegi smo jo iskali v delu, znanju, angažiranosti, dosežkih." Priznava pa, da je bil tudi čas drugačen. "Iskanje naše individualnosti je slonelo predvsem na tem, kaj je kdo naredil, ne na tem, kako je bil kdo oblečen. Zato je tudi meni vse to ukvarjanje z modo tako popolnoma mimo." Kot pravi, se na predavanjih trudi, da bi predstavil svoj pogled, a se mu zdi, da ni učinka. "Ne vem, kako jim dopovedati, da s tem, ko imajo vsi enake čevlje in hlače, ki so toliko dražje, ker so 'in', podpirajo 'debele' kapitaliste, ne pa svoje individualnosti." Spoštuje pa tiste redke, ki so drugačni, a kot pravi jih družba dojema kot marginalce. "Po drugi strani pa se sprašujem, kaj bodo dosegli."

'Ljudje smo anonimneži s forumov in Donaldi Trumpi'

Ko mu omenim, da tudi nevladniki, s katerimi sem se pogovarjala, pravijo, da se zavedajo, da njihovo sporočilo ne bo doseglo vseh, pomembno pa se jim zdi, da se dotaknejo majhnega odstotka, odvrne, da tudi sam upa, da s svojim delom v ljudeh vzbudi razmišljanje. "Govorimo pa o majhnih spremembah, saj je človeška narava tako zastavljena, da je uničevalska do drugih, da je egoistična, grabežljiva. Zato smo preživeli, zato smo okužili planet s človeško raso. Kot vedno rečem, se bo planet enkrat stresel in nas odvrgel, ker bo pameten. Človek je bil napaka narave, a planet bo preživel, brez nas še boljše."

In za konec še kritično doda: "Ljudje smo anonimneži s forumov in Donaldi Trumpi. Priznam, tudi sam bi imel denar, zagotovo bi ga kako drugače porabil, na primer za fotografijo, osveščanje, humanitarnost ali kaj podobnega, a bi ga vseeno imel, saj neskončno rad delam stvari, ki me veselijo. A verjetno, če nisi egoistični kreten, ga najbrž ne moreš imeti, to je pa negativna selekcija. To je vedno delovalo, močnejši, agresivnejši vedno prej zmagajo v človeški rasi."

Klikni na fotografijo!
Klikni na fotografijo! FOTO: Iz principa




  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (204)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mojster123
17. 05. 2016 12.40
+1
Arne "rešitev" je v tem, da sprejmeš tako kot je in ne poskušaš spremeniti. ljudem bi bilo dostikrat lažje, če bi se nehali obremenjevati s tem, da lahko kaj spremenijo. in kar že spremenijo je izhod negotov.
RdecaZvezda
15. 05. 2016 09.07
-3
ARNE HODALIČ dokler si hodil po svoji poti brez teh neumnih komentarjev,si bil spoštovanja vreden človek,zato ne obsojaj vsevprek
26277
05. 05. 2016 20.28
-6
PROPALICA - NA KRATKO.LP
nik500
05. 05. 2016 16.22
-1
Arne Hodalič. Če lahko citiram te tri stavke. "Neskončna izbira šamponov, vsi enaki, le drugače zapakirani. Ali pa, ko vidim ustekleničeno vodo, sto različnih znamk ustekleničene vode. Kdo to potrebuje? To me neskončno razjezi," pripoveduje. Temu se reče konkurenca med podjetji. Ta konkurenca je potrebna in zdrava za potrošnika. Če te konkurence nebi bilo, ljudje nebi mogli kupiti šampona ali mineralne vode zato ker bilo nesramno drago. Isto velja za It, foto in video industijo. Naj spomnim da na področju procesorjev za pc imamo samo dva proizvajalca. To sta Amd in Intel. Če Amd propade ostane samo še Intel, ki bi v tem primeru zelo lepo navil cene procesorjev navzgor.
Gart
11. 05. 2016 17.45
+3
"Ta konkurenca je potrebna in zdrava za potrošnika." POTREBNA PRAV GOTOVO NI Če verjameš ali pa ne,da se živet brez iphonov ,najnovejših procesorjev itd. ... ..Konkurenca je dostikrat dobra za potrošnika hkrati je pa slaba za naravo in delovno silo. Je ta ugodnost za potrošnika(nizka cena torej) - pomembnejša od tega da s svojim denarjem napaja sistem ki je na dolgi rok izjemno uničevalen do človeštva in narave? Saj logično razmišljaš ,ampak to še ne pomeni da je tak sistem pravičen.Ni.Nižje cene so pogosto direktno povezane z nižjo plačo za delovno silo.Skratka ... bolj kot se nižajo cene ,bolj ljudje (ponavadi na drugem koncu sveta) trpijo zaradi tega. Amd in intel niso samo tovarne s stroji itd. Kaj pa surovine iz katerih se delajo procesorji?Pa reciklaža izdelkov potem ko se pokvarijo oz. postanejo zastareli?Vpliv na naravo? Pa logistika oz transport?Kakšni so tam negativni vplivi? Ja marsikomu je to preveč za razmišljat.Boljše da samo študiramo kaj je to konkurenčnost in kako bi še dodatno znižali cene...
ficfiric 1
05. 05. 2016 10.49
+2
Prlette kdaj na filipine...res da boste v hotelih v turisticnih conah..(ker vecina turistov tko al tko ne upa niti noce zapustit luksuza)...boste vidl kaj vera dela z narodom in drzavo...20let ze cerkev onemogoca sprejetje zakona o kontracepciji in splavu...tud folk prevec verjame cerkvi...90% je kristjanov...kaj ne bodo verjeli ce pa je revscina...izobrazbe zelo malo...in pol vsi pametni kolk otrok majo ce nimajo niti za v usta...pozabljate da tko razmislja nekdo ki je ozobrazen in zivi za kapital..zato pa tud izumiramo..bolj vazna denarnica kot familija...je pa smesno vas poslusat kako bi svoje cure v hlacah drzali, zato ker zascite skor ne mors kupit niti nimas denarja zanjo....aja sej res vsemogocni slovenci bi bli temu kos...hahaha...vprasajte svoje stare kako je blo v slo 50 let nazaj...vsaka familja 10 otrok...pa vsi lacni...jedli z eno zlico...sam tisto knjigo si vzamte v roke " ogenj rit in hlace niso za igrace" da vam malo odpre obzorja...
ivan.z Doba
04. 05. 2016 22.32
-1
Arne Hodalič je uspešno združil hobi in poklic. Je en redkih Slovencev, ki spoznava svet izven prestižnih hotelov in turističnih destinacij. Svet, kje večina ljudi živi v bedi, ki si jo težko predstavljamo in se ne zavedamo da sodimo med peščico ljudi, ki nam je dana pitna voda, hrana, izobraževanje, zdravniška oskrba.
ficfiric 1
05. 05. 2016 10.36
Za nas zahodnjake so vse te dobrine(pitna voda,hrana,izobrazba itd) cist samoumnevni...in nas odgovor na probleme je tak kot ga lahko da nekdo z polno ritjo....
periot22
04. 05. 2016 21.42
+3
In kaj to nas zadeva,če se je v sloveniji vse pokradlo moramo pa kupovati tuji odpad,nagi pač ne moremo biti ali ne!!!!!!!!!!!!!!!!!
Eitipatapa
04. 05. 2016 20.40
+8
Jaz bi ga povabil, da greva skupaj prevračati police v nakupovalne centre.
+2
A to ga pa ne moti da njegovi neosocialistični pajdaši jemjejo kredite pri kapitalistih za svoj interes in da morajo te kredite odplačevat reveži?! Socialisti niso samo na denar teh ki ga imajo več od njih. Tudi denar revežev jim je ljub.
ivan.z Doba
04. 05. 2016 22.36
+1
Težko je živeti razpet med Davosu in Amsterdamom, kjer ti mafijski Don speče pizzo in naredi martini. Zmešan in ne pretresen. Slednje velja za bilderja! Kako lahko Narava dopusti take napake kot je bilder?!
ivan.z Doba
04. 05. 2016 22.54
+2
Moralna beda in zaplankanost krasila osebka s psevdonimom "bilder". Vse kar "obvlada" so socialisti in levičarji. Travma, ki izvira iz družinskega življenja.
Stanislav Marn
04. 05. 2016 19.36
+0
veliko si zamudil z brezplodnim modrovanjem, postani rajši še ti en dober in pošten kapitalist, ki boš dal delo revežem in med njih razdelil dobiček in čim več kapitala boš ustvaril več boš lahko delil z ubogimi...
ficfiric 1
05. 05. 2016 10.40
Kdaj je pa kapitalist delil dobicek..???...hahahaha...dej ne kakcaj...tudi na delavce ne gleda kot na to da jim da delo temvec so potrosni materjal...ce vres 2x prevec scat te zamenja...res delajo vse za dobrobit vseh nas...
johanca123
04. 05. 2016 19.03
-4
Če hodiš kosmat - neobrit v prešvicani mikici naokoli prav gotovo nisi anonimnež, se vsi obračajo za teboj!
ivan.z Doba
04. 05. 2016 22.38
-1
Đouzi, verjamem, da te nihče ne povoha . Ni lepo smrdeti po ribah. So nekatere, ki tudi dišijo po ribi.
srebrnibreg
04. 05. 2016 17.11
+3
Nedolgo nazaj sem poslušal Hodaliča o potovanjih po Indiji. Zdi se mi, da tiste zares hude stvari sploh ne fotografira in gre le do roba neke za tiste razmere civilizirane družbe in stanja. Jasno se pa vidi, da so si ljudje sami krivi za siromaštvo saj s takim pojmovanjem življenja ne morejo drugače in boljše živeti.
Relin Quish
04. 05. 2016 19.12
+0
Ko pa hočejo priti na boljše, pa postavimo žice, kajne?
srebrnibreg
04. 05. 2016 20.36
+9
Če bi mi živeli tako kot oni in imeli takšen odnos do življenja in družbe kot oni bi bili na istem nivoju. Goli, bosi in lačni. Naj sedi v templju in čaka kaj mu bo bog dal med tem, ko mi delamo do utrujenosti, če mu to odgovarja vendar ne na mojih žuljih.
ivan.z Doba
04. 05. 2016 22.42
+3
Srebrni, kaj pa če obrneš tvojo miselnost?! Recimo, da te manipulirajo s pomočjo religije za dosego kapitalističnih ciljev. Ti ljudje ne čakajo kaj jim bo bog dal. Nasprotno, iz dneva v dan se borijo za preživetje. O tem govori Hodalič. Tudi sam sem bil v Indiji, pa še kje drugje v Aziji. Človek ve kaj govori! Samo iz slovenske zaplankanosti se je treba izviti.
Transformerji
04. 05. 2016 14.48
+5
To , kar bom napisal, se ne nanaša na ta članek: Kolikor kreso ob 1. maju pa je bilo letos?? Jasno, nad Ljubljano je bil, tako kot vedno, govori sindilakistov pa tudi taki, kot vedno. Samo Jankovič si je drznil prebrati napisan govor, ki ga še sam ni razumel. Zgodilo se je namreč tole: se je znanec ob 8. uri zvečer odpravil na kres, ki je bil vsako leto ob istem času. Pa je ugotovil, da tam gori samo star kavč, pa nobenih delovnih ljudi.....
bus303
04. 05. 2016 14.21
+13
Arne ne jamraj, tudi ti si del tega grabežljivega sistema. Tudi ti imaš denar in si izredno priviligiran v svojem poklicu. Tudi ti si izkoristil tretji svet za svojo slavo in promocijo. Tudi ti delaš za korporacijo. Tudi ti si "tak egoistični kreten" kot navajš v članku. Samo da se tega očitno še ne zavedaš ali pa živiš v zanikanju.
medo90
04. 05. 2016 15.49
+1
Zaboljsijutri
04. 05. 2016 17.26
+20
Se je povedal, da je tudi sam del grabezljivega sistema.
ivan.z Doba
04. 05. 2016 22.46
+2
wiki, nekaj pa je le dosegel. Mar ne? Pa ti? Kdo tebe pozna, razen vaške skupnosti? Kdo je slišal zate? On dela zase, prodaja pa tudi korporaciji. Je treba živeti in preživeti. In on tega nikjer ne zanika. Te daje fovšija malega luleka?!
Zaboljsijutri
04. 05. 2016 14.16
+34
Ne bi se bolj mogel strinjat z njegovim razmisljanjem. Iskreno je podal svoj pogled. Taksni clanki si zasluzijo vecjo pozornost, debato in vecji medijski prostor namesto ''Old Spice reklam''.
hondica
04. 05. 2016 14.20
-6
Denar zato, da ti lahko bereš in celo komentiraš takšne članke in ostale neumnosti pride od - ne boš verjel - "Old Spice reklam". Neverjetno, a?
Zaboljsijutri
04. 05. 2016 17.23
+9
In naj se jaz za to revolucianarno iznajdbo zahvalim Kapitalizmu?
ivan.z Doba
04. 05. 2016 22.46
+0
hondica
04. 05. 2016 13.56
+0
Ko bo naslednjič svoje slike prodajal si naj da predse listek z napisom: "Slovenec sem. Jamram. Nimam rešitve."
dostojevski II
04. 05. 2016 14.08
+5
Naj se včlani v SDS. Kjer imajo rešitve za 70 let nazaj in 50 let vnaprej.
forti5
04. 05. 2016 18.30
+7
on je samo realno pogledal situacijo, in povedal, da rešitve ni. to je na žalost realnost. To ni jamranje. če pa rešitev je, jo pa predlagajta vidva...za katera ne vem, ali sta videla svet dlje od svojega kavča...
spletni_nepridiprav
04. 05. 2016 13.34
+11
jaz tega možakarja razumem! pred kratkim je bil tudi gost v eni pogovorni odaji in se strinjam z tem kar je povedal in se najdem v tem o čem je pripovedoval ko je govoru o nakupovalnih centrih tudi meni se enako zgodi in tudi sam nosim stare superge.
hondica
04. 05. 2016 14.01
-3
Meni je vse to izjemno smešno, zakaj potem hodite v nakupovalne centre, vas kdo sili? Tudi stare superge so bile enkrat nekje kupljene in enkrat nove...levičarstvo je res plehko in maloumno.
ivan.z Doba
04. 05. 2016 22.48
+2
prdula, kje pa je govora o levih in desnih? Ti si maloumen.
METKA102
04. 05. 2016 13.28
+11
Malo iz konteksta, ker komentiranje ni omogočeno: Ker so mu zavrnili prošnjo za azil je ubil 54-letno žensko, ki je bila a poti v službo.
Karantanija
04. 05. 2016 18.09
+2
dostojevski II
04. 05. 2016 13.05
+16
Marioneta korporaciji izda ukaz za izvoz demokracije. Letala vzletijo, bombe začnejo padati, domovi se rušijo, stotisoči mrtvih, miljoni beguncev... Afganistan, Irak, Libija, Sirija... Katera država bo naslednja ?
ni_mi_vse_eno
04. 05. 2016 12.41
+16
Stalna eksponentna rast pa ne sloni na potiskanem papirju, ki nam ga 1% posoja za dolg in obresti, ampak iz virov (realnih resursov). Zato vsako leto izginja vedno več pragozda, zato vsako leto kopljemo globlje za zlato, baker, nafto, zato izumirajo živalske vrste. Izguba življenjskega prostora (habitata) za profit posameznikov. Najboljše pa je, da imamo zaposlene inžinirje, ki naredijo take stroje, da se pokvarijo po preteku garancije. Neekonomično je proizvajati stvari, ki se ne pokvarijo. (planned obsolescence). Živimo v sistemu, ki mora proizvajat vedno več odpadka, za vedno večji profit posameznikov.
aristotel
04. 05. 2016 12.51
+5
Jimi1
04. 05. 2016 13.32
+3
No ja se sicer strinjam, težko je v stanju takšne konkurence narediti neki izdelek poceni , da bo estetsko razvit in bo pokrival vse zahteve potrošnika.... Kot konstrukter povem, da če ti je nekaj podobnega slučajno uspelo pa tvoj delodajalec in podjetje ni imelo dela, ker se zadeva ni kvarila... V obeh primerih je bilo govora o "slabem inženirju" medtem, ko odvetnikov, politikov, zdravnikov in podobnih "priviligirancev" nobeden ne kliče (kljub večkratnikom plače) na razgovore zaradi "izgubljenih primerov"... Skratka otrokom odsvetujte inženirske poklice....se po mojih izkušnjah ne izplača...