Slovenija

Kemis mora v 30 dneh sanirati Tojnico

Ljubljana / Vrhnika, 27. 07. 2017 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Arso je na podlagi delne odločbe podjetju Kemis odredil sanacijske ukrepe. Ti se nanašajo na odstranitev onesnaženih sedimentov v potoku Tojnica od mesta prelivanja požarne vode do mostu ceste Pot na Tojnice. Časa za izvedbo imajo 30 dni, od datuma vročitve odločbe. Postopek ugotavljanja okoljske škode in odgovornosti za sanacijo pa še ni končan.

Agencija za okolje (Arso) je začela s postopkom ugotavljanja odgovornosti za sanacijo okoljske škode zaradi požara v Kemisu maja letos. Kemis je objektivno odgovoren za sanacijo okoljske škode, na podlagi predloga sanacijskih ukrepov, ki jih je podal Kemis, je bila pripravljena delna odločba, s katero so odrejeni ukrepi primarne sanacije.

Odrejeni sanacijski ukrepi se nanašajo na odstranitev onesnaženih sedimentov v potoku Tojnica od mesta prelivanja požarne vode do mostu ceste Pot na Tojnice, ki povezuje Sinjo Gorico in Vrhniko, navaja Arso na spletni strani.

V podjetju Kemis bodo morali samoposkrbeti za odstranitev onesnaženih sedimentov v potoku Tojnica od mesta prelivanja požarne vode do mostu ceste Pot na Tojnice, ki povezuje Sinjo Gorico in Vrhniko.
V podjetju Kemis bodo morali samoposkrbeti za odstranitev onesnaženih sedimentov v potoku Tojnica od mesta prelivanja požarne vode do mostu ceste Pot na Tojnice, ki povezuje Sinjo Gorico in Vrhniko. FOTO: POP TV

Iz delne odločbe Arsa izhaja, da mora Kemis na celotni dolžini določenega pasu iz struge potoka odstraniti najmanj 10 centimetrov debel sediment oz. oljno goščo, ki se je nabrala na dnu struge. Ob tem pa mora zagotoviti, da se v sedimentu onesnaževala pri odstranjevanju ne bodo prenašala po potoku navzdol. Delna odločba Arsa prav tako predvideva, da se sediment odstranjuje s počasnim vakuumskim izsesavanjem ali drugo enako učinkovito metodo, z odstranjenim sedimentom pa se mora ravnati kot z odpadkom.

Ministrica za okolje Irena Majcen pravi, da bodo ponovno pregledali izdana okoljevarstvena dovoljenja. V Sloveniji je takšnih dovoljenj okoli 1000, večina pa je bila izdana pred prenosom nekaterih evropskih direktiv, ki urejajo to področje.

Povzročitelj mora zagotoviti tudi vzorčenje in analizo sedimenta, ki bo po izvedbi sanacije ostal v strugi. V vseh vzorcih bo moral Kemis pri izbranem izvajalcu med drugim izvesti analize na prisotnost nekaterih težkih kovin, aromatskih ogljikovodikov, lahkohlapnih kloriranih ogljikovodikov in atrazin. Natančne lokacije vzorčenja bodo določili predstavniki Arsa, ki bodo prisotni ob odvzemu vzorcev, je zapisano v delni odločbi Arsa.

Kemis mora o izvedbi sanacijskih ukrepov izdelati poročilo in ga poslati Arsu v 15 dneh po izvedbi. O sanaciji okoljske škode, povzročene tlom in biotski raznovrstnosti, ki v delni odločbi ni določena, bo Arso določil z dopolnilno odločbo. O stroških postopka bo izdan poseben sklep, je še zapisano v delni odločbi.

Arso je sanacijske ukrepe Kemisu naložil na podlagi podatkov Direkcije RS za vode, Zavoda za ribištvo Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave in ostalih inštitucij, s katerimi je Arso v dneh po požaru opravil vzorčenje in analizo vzorcev vode in tal. Rok za izvedbo ukrepov je 30 dni od vročitve odločbe povzročitelju. Z izdajo te odločbe postopek ugotavljanja okoljske škode in odgovornosti za njeno sanacijo še ni končan, so še zapisali pri Arsu.

Zadnje analize pokazale, da onesnaženja ni več

V potoku Tojnica so bile dan po požaru sicer presežene največje dovoljene koncentracije niklja, kobalta, nekaterih spojin trimetilbenzena, policikličnih aromatskih ogljikovodikov ter brezbarvnega strupenega plina - formaldehida, presežene so bile tudi vrednosti atrazina in nonil-fenola, je zapisano v delni odločbi Arsa.

Velja le še prepoved uporabe krme v ožji okolici Kemisa, ki ni bila pokošena pred 15. majem.

Vnos prekomerno povečanih koncentracij strupenih snovi je bistveno oziroma uničujoče vplival na biotsko raznovrstnost potoka ter povzročil zastrupitev in zadušitev bentoških organizmov, povzročil pa je tudi propad celotne bentoške združbe, v delni odločbi ugotavlja Arso.

V tleh so analize pokazale presežne kritične vrednosti za mineralna olja v sloju do pet centimetrov, presežene opozorilne vrednosti za mineralna olja od pet do 20 centimetrov in za nikelj do pet centimetrov globine ter presežene mejne vrednosti za krom in molibden do pet centimetrov globine, za nikelj od pet do 20 centimetrov, za vsoto policikličnih aromatskih ogljikovodikov, toulen in ksilen pa v slojih do pet centimetrov in od pet do 20 centimetrov globine.

V vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov je zagorelo 15. maja. Gasilci so potrebovali precej časa, da so ga ukrotili in povsem pogasili. Dim, ki je zajel okolico, je povzročil veliko strahu med ljudmi, ki so zahtevali analize zemlje, vode in zraka.

Prve analize so pokazale določeno onesnaženost predvsem v neposredni okolici požara, zato so v radiju 1,6 kilometra kmetijskim gospodarstvom prepovedali pašo, krmljenje živali in dajanje krme v promet, prebivalcem Vrhnike pa izdali priporočila o tem, kje se gibati in kako ravnati s pridelki.

Analize, predstavljene v začetku julija, so pokazale, da onesnaženja ni več, zato so bile prepovedi umaknjene. Velja le še prepoved uporabe krme v ožji okolici Kemisa, ki ni bila pokošena pred 15. majem.

Brežine Tojnice so trajno onesnažene

Je pa ostal onesnažen potok Tojnica, v katerega so ob gašenju in požaru iztekale nevarne snovi. Rezultati analiz kažejo, da so sedimenti v potoku in brežine trajno onesnaženi.

Po podatkih, ki so jih nedavno sporočili iz Kemisa, je v požaru ogenj zajel dobrih 871 ton odpadkov. Od tega je zgorelo 201,7 tone odpadkov, dobrih 72 ton jih je bilo nevarnih. Zaradi poškodovane ali staljene embalaže se je razlilo 68,7 tone odpadkov, od tega jih je bilo 36,7 tone nevarnih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AjdeMiPopuši
27. 07. 2017 16.55
Bentoški organizmi? Kaj sploh je to?
luckysss
27. 07. 2017 16.42
+1
Oni so pravkar vroče "sanirali" zadevo... Malo si poglejte kdo je lastnik in kakšne so povezave s tistimi, ki so trenutno pri koritu... Sicilijanska mafija se lahko skrije, medije pa vas je lahko sram, ker ste plačani od te iste mafije..
ecnarf
27. 07. 2017 15.59
+0
Kaj pa je ARSO naredu pred požarom -NIČ ,zdej se pa bašejo zraven in drek mešajo.
Katalizator
27. 07. 2017 13.46
+3
Kam pa bodo odpeljali strupeno blato? Na Šubičevo?
CtrlDelete
27. 07. 2017 11.41
+1
A bo Pahor tam?
TistoPravo
27. 07. 2017 11.39
+4
Naj se ne dotikajo ničesar...bo narava počasi uredila....skozi stoletja. Človek res ne zna drugega, kot da meša d...! Zdej bodo spet po strugi prebrskljali in ponovno bo velika količina strupov stekla po vodi do vsakega od nas neposredno do pipe v velikih količinah, prevelikih...naj pustijo na miru, pa bo to počasi in pravilneje naravo tompočistila, seveda ne brez posledic...ampk definitivno bodo manjše od človeškega brskljanja...naj se raje lotijo preventive in odpravijo prav vsako možnost ponovitve. Zadost dela!!!
Ramzess
27. 07. 2017 10.38
+2
"Časa za izvedbo imajo 30 dni, od datuma vročitve odločbe. Postopek ugotavljanja okoljske škode in odgovornosti za sanacijo pa še ni končan." To ne gre skupaj, nekdo prehiteva in to zelo.
Matejv1983
27. 07. 2017 09.51
+2
en mesec bravo da, bo ja čimveč zastrupljeno, zadeva bi morala biti odstranjena že pred enim mesecem.
TistoPravo
27. 07. 2017 09.20
+9
Nekaj, za kar rabi stoletja....bi oni v roku radi porihtal! In to v dnevih, ja bo se prečistilo v stoletjih prejo teles vseh živih bitij in rastlin...posledice pa znance čist preprostemu človeku! Res nam delate sranje, ulica je nujna! Wake up peope
TistoPravo
27. 07. 2017 09.18
+3
Mu je že ratalo. Res so brihtni
enyoy
27. 07. 2017 09.03
+12
No,pa bomo spet z našim denarjem sanirai svinjarijo,ki si jo eni lahko privoščijo.Kemis je Gorenjev,Gorenje je v lasti države ,pa vemo kdo bo plačal sanacijo. Vse teče mirno naprej, vsak,ki ima enako umazane tace, lahko brez skrbi zastruplja in ubija naprej.
Madeni
27. 07. 2017 08.41
+3
In če ne bo, če bo pokazal Finger jih bo doletela partijska kritika, izključitev iz partije in javni opomin..