Slovenija

Arso: V Celju najbolj onesnažena tla stare Cinkarne

Celje, 05. 03. 2012 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Raziskava onesnaženosti tal Slovenije, katere cilj je bilo vzorčenje tal po celotni površini Slovenije, je pokazala, da na območju Celja predvsem izstopajo vsebnosti kadmija, cinka in svinca. Kritično vrednost v tleh presegata predvsem cink in kadmij, v manjši meri tudi svinec.

Slabo stanje v Celjski kotlini je po besedah agencije Arso zaznamovano s "starimi bremeni" intenzivne industrije.
Slabo stanje v Celjski kotlini je po besedah agencije Arso zaznamovano s "starimi bremeni" intenzivne industrije. FOTO: Kanal A
V Celju po besedah ARSO obratuje več potencialnih onesnaževalcev. Poleg Cinkarne Celje je tu še štorska industrija z jeklarno Štore Steel, livarna sive litine Valji, livarna Kovis Livarna, Pocinkovalnica d.o.o., vroče cinkanje jekla, Simbio d.o.o., Regijski center za ravnanje z odpadki, odlagališče metalurških odpadkov Storkom Štore, sežigalnica komunalnih odpadkov Energetika Celje, podjetje Emo Frite in proizvodnja furnirnih plošč Merkscha Furnirnica.

Potem ko smo poročali o alarmantnih izsledkih kanadskega laboratorija, ki je po naročilu Civilne iniciative Celje izvedel analizo vzorcev tal in potrdili, da so na celjskem območju drastično presežene vrednosti kadmija, svinca in celo talija, je svoje izsledke vzorčenja tal predstavila tudi republiška agencija za okolje Arso.

Rezultati projekta Raziskave onesnaženosti tal Slovenije (ROTS) in sistematičnih študij kažejo, da na območju Celja predvsem izstopajo vsebnosti kadmija, cinka in svinca. Kritično vrednost glede na Uredbo o mejnih, opozorilnih in kritičnih imisijskih vrednostih nevarnih snovi v tleh presegata predvsem cink in kadmij ter v manjši meri svinec. Najbolj problematična je lokacija stare Cinkarne, ki ne obratuje že od leta 1970, onesnažena tla pa se razprostirajo predvsem v smeri vzhod-zahod.

Slovenski izsledki sicer pritrjujejo dejstvu, da je v celjskih tleh več kadmija, svinca in cinka, a prisotnosti talija (še) niso odkrili.
Slovenski izsledki sicer pritrjujejo dejstvu, da je v celjskih tleh več kadmija, svinca in cinka, a prisotnosti talija (še) niso odkrili. FOTO: POP TV

Na agenciji ugotavljajo, da gre v primeru Celjske kotline za degradirano območje, ki potrebuje celosten pristop k sanaciji, zato se agencija v okviru svojih pristojnosti trudi skupaj s civilnimi iniciativami iskati ustrezno podporo za pridobitev evropskih sredstev.

Najnovejših analiz kanadskega laboratorija oziroma dodatnih analiz, ki jih je predstavila Civilna iniciativa Celje, pa vodstvo agencije, kot navajajo, ne more komentirati. Kot so sporočili, nimajo na voljo niti poročila o vzorčenju niti poročila o preskusih kanadskega laboratorija. Sami so se pri analizah zato opirali le na izsledke vzorcev, ki so jih odvzeli pooblaščeni vzorčevalci Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Celje in Maribor ter Nacionalni inštitut za biologijo.

Po izsledkih Arso je stanje izcednih voda na Celjskem v mejah normale.
Po izsledkih Arso je stanje izcednih voda na Celjskem v mejah normale. FOTO: Marta Slakan

Analiza izcednih in neprelivnih vod iz odlagališča sadre Za travnikom, ki jih je opravil ZZV Celje, je po ugotovitvah agencije enaka rezultatom meritev, ki jih izvaja laboratorij Cinkarne. Skladno s titanovskimi direktivami EU in uredbo o emisiji snovi ter toplote pri odvajanju odpadnih vod v vode in javno kanalizacijo mejne vrednosti onesnaževal v prelivnih voda iz odlagališča sadre niso določene, še poudarjajo na agenciji.

"Ne glede na dejstvo, da mejne vrednosti onesnaževal v prelivnih vodah niso predpisane, pa ugotavljamo, da so izmerjene vrednosti nižje od predpisanih mejnih vrednosti za iztok v vodotok," navajajo na agenciji.

Rezultati vzorčenj sadre se glede vrednosti težkih kovin na odlagališču Za travnikom razlikujejo od vrednosti težkih kovin v vzorčenjih sedimentov, ki jih je opravila Civilna iniciativa Celje. Po navedbah agencije iz tega sledi, da obratovanje odlagališča sadre Za travnikom zelo verjetno ne more biti vzrok za povečane koncentracije težkih kovin v tleh na območju Celja.

Analiza vzorčenja je tudi pokazala, da je rdeča barva sedimentov na polietilenski foliji na objektih v Marija Dobju in Šmiklavžu pri Ljubečni posledica karotenidnega barvila astaksantin, ki je naravno barvilo alge. "Rdeča barva sedimentov na polietilenski foliji nima povezave z odlagališčem sadre Za travnikom, saj v sedimentih ni vidnih kristalov sadre, ki so sicer dobro vidni z mikroskopom," so še navedli na agenciji.

CI Celje vztraja, da je za bolezni in umiranje na Celjskem kriva Cinkarna Celje.
CI Celje vztraja, da je za bolezni in umiranje na Celjskem kriva Cinkarna Celje. FOTO: Kanal A
Na sestanku z varuhinjo človekovih pravic junija lani, na katerem so sodelovali tudi predstavniki celjske civilne iniciative, je bil sprejet sklep, da se meritve, ki jih je Cinkarna glede osnaženosti tal izvedla sama ali s pomočjo pooblaščenih institucij, ponovijo. Za ugotovitev dejanskih razmer je agencije najela omenjene pooblaščene vzorčevalce.

CI Celje: Krivec za stanje je Cinkarna Celje

Predstavniki celjske civilne iniciative pa so na svoji spletni strani zapisali, da je analiza, opravljena v laboratoriju v Kanadi, dokazala in potrdila že prej znana, a prezrta dejstva o onesnaževanju, ki ga povzroča "umazana" industrija in nevestni lastniki kapitala. Po njihovih navedbah je na lokaciji Ljubečna kritična količina kadmija presežena za približno 300 odstotkov. Opozarjajo tudi, da povsod prisoten titan dokazuje onesnaženje iz Cinkarne Celje.

"V Celjski kotlini niso problem samo stara bremena industrijskega onesnaževanja iz preteklosti, najbolj onesnaženega področja v Sloveniji 17 hektarjev stare Cinkarne, v urbanem področju Celja, temveč aktualno onesnaževanje, ki smo ga z znanstvenimi analizami dokazali. Sanacija tega področja se ni izvedla v skladu z navodili stroke in lokacijskim dovoljenjem. Problem so tudi diletantski gradbeni posegi na območju stare Cinkarne," dodajajo v CI Celje.

Področje stare Cinkarne je onesnaženo najmanj do desetih metrov globine in na tem področju so kritične vrednosti posameznih težkih kovin onesnaževanja več kot 100-krat presežene. 580-krat nad kritično mejo pa je presežen kadmij. Za titan ni določene mejne, opozorilne in kritične vrednosti, ker ga sicer v naravi ni. Sicer je titanov dioksid potencialno kancerogen. Nano delci so toksični in genotoksični ter povzročajo apoptozo celic, kar pomeni, da povzročajo propadanje celic, to pa je razlog za nastanek raka, še poudarjajo v celjski civilni iniciativi.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pupa_od_anbot
06. 03. 2012 13.40
Žal je ta članek navadno bombastično skrpucalo, kot, da je cinkarna edini onesnaževalec, v celi SLO? kaj je ostalo za že namerno ali ne "propadlimi" velikani TAM, Tomos, Litostroj, da ne naštevam naprej? Na Tomosu so naredili šolo npr...
Googlebot
05. 03. 2012 19.26
+6
Celje je novi Črnobil! Vsaj izbral sem to iz zgornjega besedila!
idzo
05. 03. 2012 18.12
+9
tam kjer je denar nima veze zdravlje ljudi!!! Pač kapitalizem prodat svojo družino pa magari za drobiž!!!
Danijel Fric
05. 03. 2012 19.45
+6
Mrtvi glih niso, bolani pa dosti pa ne upajo v bolniško, veš imamo gnili kapitalizem.....................
Turgensis
05. 03. 2012 21.09
+2
seveda ti to veš, ki nikogar tam ne poznš! lahko ti iz prve roke povem, da o takšnem delodajalcu, kot je cinkarna lahko večina samo sanja! vsak celjan si želi zaposlitev v cinkarni!