Slovenija

MNZ: Slovenija ni bila uradno obveščena o tem, da bo Avstrija uvedla dnevno kvoto sprejema migrantov

Dunaj, 04. 02. 2016 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija o napovedi Avstrije, da bo v prihodnjih dneh uvedla dnevno kvoto sprejema migrantov, uradno ni bila obveščena, so sporočili z MNZ. Se bo pa tudi Slovenija odzvala in nemudoma ukrepala, če bi Avstrija in Nemčija sprejeli kakršnekoli ukrepe, s katerimi bi začeli z zaostrovanjem in omejevanjem sprejema migrantov, pravijo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Parolin v Dobovi
    02:15
    Iz SVETA: Parolin v Dobovi
  • Iz 24UR: Avstrija bo uvedla dnevno kvoto beguncev
    01:38
    Iz 24UR: Avstrija bo uvedla dnevno kvoto beguncev

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je napovedala "dnevno zgornjo mejo" za sprejem migrantov na avstrijski južni meji s Slovenijo. Dnevno kvoto naj bi uvedli v roku od desetih do 14 dni, so na notranjem ministrstvu v sredo zvečer potrdili za avstrijsko tiskovno agencijo APA.

Ministrica je prepričana, da bi z dnevno kvoto uveljavili dogovore z januarskega begunskega vrha na Dunaju, ki so namenjeni zmanjšanju števila prihodov migrantov v Avstrijo. Sedaj potekajo ustrezne priprave na sprejemanje manjšega števila migrantov, ker da so na slovenski strani možni "zastoji", prav tako pa niso izključeni migrantski pritiski na avstrijsko mejo. "Ravno zato je bila tudi postavljena ograja," je poudarila ministrica o ograji na mejnem prehodu Šentilj.

Konkretnih številk, koliko migrantov bi Avstrija na dan še sprejela, za zdaj ni. To še preučujejo, pri čemer upoštevajo nastanitvene zmogljivosti zveznih dežel, policijske zmogljivosti in ocenjujejo število migrantov, ki bi jih od Avstrije sprejemala Nemčija.

Migranti v Šentilju
Migranti v Šentilju FOTO: POP TV

MNZ: Slovenija o tem uradno ni bila obveščena

O tej napovedi Avstrije Slovenija uradno ni bila obveščena, so sporočili z MNZ. "Pričakujemo, da bomo o tem obveščeni in da se bomo aktivnosti uskladili kot doslej," so zapisali. Ponovno so poudarili, da se bo tudi Slovenija odzvala in nemudoma ukrepala, če bi Avstrija in Nemčija sprejeli kakršnekoli ukrepe, s katerimi bi začeli z zaostrovanjem in omejevanjem sprejema migrantov. "Izpostavljamo, da Slovenija aktivno sodeluje pri iskanju rešitev in si še vedno prizadeva za skupen dogovor, vendar bomo odločno in dosledno ukrepali, če bodo ogroženi interesi ali varnost Republike Slovenija oziroma bo prišlo do napovedovanja enostranskih ukrepov."

Kurz želi krepiti pritisk

Švedska vlada je začasni nadzor na meji, ki ga je uvedla novembra lani, podaljšala do 9. marca in napovedala nove ukrepe za zmanjšanje števila prosilcev za azil. Iz švedske agencije za migracije pa so sporočili, da letos pričakujejo prihod med 70.000 in 140.000 prosilcev za azil, potem ko jih je lani prišlo 163.000.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je danes Evropsko unijo pozval, naj preneha dajati finančno pomoč državam, ki nočejo sprejemati svojih državljanov, ki so jim v Evropi zavrnili prošnje za azil. "Mi v Evropi moramo končno začeti krepiti pritisk, če želimo, da sistem repatriacij ustrezno deluje," je dejal za avstrijski radio Ö1.

Šef avstrijske diplomacije je pri tem izrecno omenil Maroko, Tunizijo in Pakistan, kamor po njegovih besedah roma kar velik del letnega 11 milijard evrov težkega proračuna razvojne pomoči EU. "Trenutno EU daje Maroku 480 milijonov in Tuniziji 414 milijonov evrov vsako leto, a ti državi nočeta sprejeti zavrnjenih prosilcev za azil," je zatrdil Kurz.

Avstrijski zunanji minister sicer želi o tem predlogu razpravljati na naslednjem vrhu EU, ki bo 18. in 19. februarja.

Kurz pa ni edini, ki se zavzema za zmanjšanje finančne pomoči EU državam, ki ne želijo sprejeti zavrnjenih migrantov. Tudi nemški podkancler Sigmar Gabriel je prejšnji mesec predlagal, da bi bilo treba ukiniti pomoč EU, če država, od koder zavrnjeni migranti prihajajo, ne sodeluje pri postopkih repatriacije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1