Avstrija razburja: otroci delavcev migrantov z nižjim otroškim dodatkom?

Vsak otrok v Avstriji dobi otroški dodatek v višini 170 evrov. Zdaj želi Avstrija ta dodatek zmanjšati otrokom delavcev migrantov, med njimi tudi nekaj čez 10.000 slovenskim otrokom. Slovenski delavci migranti se bodo borili proti takšnemu zakonu, ki je zdaj v Avstriji v javni obravnavi.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V Avstriji dobi vsak otrok otroški dodatek, najmanj 170 evrov, ne glede na prihodke staršev. In enako velja tudi za otroke slovenskih delavcev, ki delajo v Avstriji. Čeprav takšna ureditev velja že leta  - določa jo posebna uredba Evropske unije - avstrijska vlada zdaj razmišlja o zmanjšanju otroških dodatkov samo in zgolj za otroke delavcev migrantov, kar vključuje 132.000 madžarskih, slovaških, romunskih, poljskih, tudi slovenskih otrok, ki jih je nekaj čez 10.000. Razlaga avstrijske strani je, da je življenjski standard v državah, od koder prihajajo delavci migranti, nižji.

Avstrija

V Avstriji dobi vsak otrok otroški dodatek, najmanj 170 evrov, ne glede na prihodke staršev. (Foto: POP TV)

Slovenski delavci migranti se bodo borili proti takšnemu zakonu, ki je zdaj v Avstriji v javni obravnavi. Evropska uredba namreč pravi, da v državi, kjer smo zavarovani, imamo enake pravice in obveznosti kot državljani te države. Torej, če plačujemo prispevke v Avstriji, smo upravičeni tudi do socialnih transferjev v Avstriji. In razlikovanje na podlagi državljanstva je diskriminatorno. Tudi naša država je protestirala in kot pravijo na ministrstvu za delo, bi pomenil takšen zakon kršitev evropskega pravnega reda in bi bil v nasprotju s prostim pretokom dela.

Tako na primer tudi velja, da mora Slovenija izplačati otroški dodatek vsem otrokom tujih delavcev, ki delajo pri nas in so iz države članice Evropske unije. Kar pomeni, da vsaj 650 hrvaških delavcev dobiva otroške dodatke za svoje otroke, nekaj je še romunskih in bolgarskih delavcev, ki delajo pri nas.

Kar pa se tiče otroških dodatkov v Sloveniji, je prav zdaj Levica predlagala zakon, po katerem se otroški dodatki ne bi več šteli v družinske prihodke, zaradi česar so najrevnejše družine izgubile socialno pomoč.

In še to. Z letošnjim letom je država sprostila varčevalne ukrepe. Dodali so za šest let pozabljeni sedmi in osmi dohodkovni razred. 1020 evrov neto na družinskega člana bo meja za pridobitev, na novo pa bo otroški dodatek dobilo 50.000 otrok.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 45
Rafaeluss 14.02.2018 16:31:44
Sociala za nedelo, za polno pokojninsko dobo 40 let pa 412 evrov pokojnine. Hvala Slovenija, tisti ki ne delajo dobijo sociale več kot prej omenjen delaves, JAZ m--er!!!!!
biggbrader 14.02.2018 16:41:35
Sedaj so ti kao "šenkali" 88 €, ampak predvsem na račun delavske raje v realnem sektorju, ki za kakšnega stotaka več, gara ko črna živina. Štruklovi tega niti videti nočejo, ker imajo preveč dela z vzdrževanjem svojih premičnin in nepremičnin !
Več komentarjev