Slovenija

Avstrija želi nadzor na notranjih mejah podaljšati za nedoločen čas. Slovenija je proti

Ljubljana, 26. 04. 2017 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Avstrijski notranji minister želi, da bi nadzor na nekaterih notranjih mejah EU podaljšali za nedoločen čas. "Dokler zunanje meje ne bodo ustrezno zavarovane, bomo izvajali nacionalne ukrepe," je dejal. Slovenija je ves čas proti. Še vedno tudi ni rešena pretočnost prometa na mejnih prehodih na slovenski južni meji.

Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka se zavzema, da bi mejni nadzor znotraj schengenskega območja podaljšali za nedoločen čas. "Zaradi javnega reda in varnosti preprosto moram vedeti, kdo prihaja v našo državo," je minister dejal v pogovoru za nemški časnik Die Welt.

"Dokler zunanje meje ne bodo ustrezno zavarovane, bomo izvajali nacionalne ukrepe," je dejal Sobotka, ki pričakuje, da bo Evropska komisija predlog Dunaja podprla.

Avstrija že dlje časa opravlja nadzor na meji s Slovenijo.
Avstrija že dlje časa opravlja nadzor na meji s Slovenijo. FOTO: AP

EU je 7. februarja potrdila trimesečno podaljšanje nadzora na nekaterih mejah v schengenskem območju, tudi na meji med Avstrijo in Slovenijo. Podaljšanju so nasprotovale Slovenija, Grčija, Slovaška in Madžarska. Bolgarija, Ciper in Poljska pa so se vzdržali. Slovenija in Grčija sta podali tudi pisni izjavi, v katerih sta pojasnili svoje nasprotovanje ukrepu.

Ukrep velja do 12. maja, Evropska komisija pa naj bi odločitev o vnovičnem podaljšanju nadzora sprejela prihodnji teden.

Slovenija je proti

Slovenska notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je sicer prejšnji teden v zvezi tem poslala pismo prvemu podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu in evropskemu komisarju za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitrisu Avramopulosu, v katerem je poudarila, da bi bilo vnovično podaljšanje nadzora na slovensko-avstrijski meji neupravičeno.

Ministrica je v pismu zapisala, da bo Slovenija morebitnemu predlogu Evropske komisije za vnovično podaljšanje nadzora odločno nasprotovala in zahtevala konkretne utemeljitve ter razloge za takšno odločitev.

V schengenskem prostoru brez nadzora na notranjih mejah je mogoče nadzor začasno uvesti v treh primerih. Prvi primer so nepredvideni dogodki, ki ogrožajo javni red in notranjo varnost. Nadzor je mogoče uvesti sprva za deset dni in največ za dva meseca.

V primeru resne grožnje javnemu redu in notranji varnosti lahko članica uvede začasni nadzor za največ šest mesecev. Oba ukrepa skupaj torej dopuščata do osem mesecev nadzora.

Tretja, skrajna možnost, ki je bila prvič uvedena maja lani, pa v primeru resnih pomanjkljivosti na zunanji meji, ki ogrožajo delovanje celotnega schengena, dopušča uvedbo do dveletnega nadzora v eni ali več članicah, na delu ali celotni notranji meji.

Začasni nadzor mora biti ciljno usmerjen, temeljiti mora na stalnih analizah tveganja in sprotnih podatkih obveščevalnih služb ter biti omejen v obsegu, pogostnosti, kraju in času, tako da zagotavlja odziv na resne grožnje javnemu redu in notranji varnosti. 

Kaj pa zunanje meje? 

Južna slovenska meja je hkrati tudi zunanja meja schengenskega območja in tako se je po uveljavitvi uredbe o poostrenem nadzoru na mejah zapletlo. Številni so negodovali zaradi dolgih kolon, ker so policisti sistematično pregledovali vse potnike. 

Premier Miro Cerar je zato pisal predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju. Kot pričakuje, bo Evropska komisija podala konkretne smernice za povečanje pretočnosti prometa na mejnih prehodih na slovenski južni meji.

Tako hudo je bilo na mejah ob velikonočnih praznikih. Številni se bojijo, kaj bo ob začetku poletne sezone.
Tako hudo je bilo na mejah ob velikonočnih praznikih. Številni se bojijo, kaj bo ob začetku poletne sezone. FOTO: Aljoša Kravanja

Cerar je v pismu, ki ga je pridobila STA, Junckerja v prvi vrsti opozoril na dolge čakalne vrste na mejnih prehodih na meji med Slovenijo in Hrvaško. Poudaril je, da se je Slovenija "ves čas zavzemala za pristop, ki bi omogočal nujno zagotavljanje varnosti na osnovi uveljavljanja sorazmernih ukrepov".

Slovenski premier je Junckerja tudi opozoril, da so slovenski organi ob pojavu daljših čakalnih dob, ko so občasno uveljavili možnost prehoda na ciljno usmerjeno preverjanje potnikov, "delovali z maksimalno razpoložljivimi zmožnostmi". Zatrdil je, da je Slovenija vseskozi spoštovala uredbo in "delovala v skladu z evropsko zakonodajo in odgovorno skrbela za potrebno varnost schengenskega prostora".

Vseeno so kolone na mejnih prehodih še vedno predolge in "imajo negativen vpliv na pretok prometa in prostega gibanja oseb", je dodal premier Cerar in ob tem opozoril, da se bodo tovrstne težave v času poletne turistične sezone verjetno še okrepile.

"Slovenija si želi poiskati dodatne rešitve v okviru obstoječe zakonodaje, ki bi omogočile nadaljnjo omilitev nastalih razmer," je v pismu Junckerju še zapisal Cerar in izrazil pričakovanje, da bo Evropska komisija pripravila konkretne smernice za povečanje pretočnosti prometa na mejnih prehodih.

Kot je napovedal že v torek, je Cerar Junckerju predlagal tudi, da ob robu sobotnega vrha EU v Bruslju skliče srečanje, "na katerem bi nam na najvišjem nivoju lahko predstavili omenjene konkretne rešitve oz. smernice".

Slovenija Grčiji zagotovila nadaljnjo podporo pri soočanju z migracijskim pritiskom

Državni sekretar Boštjan Šefic je zaključil dvodnevni uradni obisk v Atenah v Grčiji.b Tam se je srečal z grškim ministrom za migracije Ioannisom Mouzalasom, s katerim sta se strinjala, da je sodelovanje med državama dobro in da bo sestanek pripomogel k okrepitvi sodelovanja med ministrstvoma obeh držav v prihodnje. Grčija, ki se nahaja na začetku migracijskih poti v EU, se že več let nahaja pod velikim migracijskim pritiskom. Zato sta sogovornika posebno pozornost namenila razpravi o veljavnem evropskem azilnem sistemu in možnih rešitvah, ki bi zagotovile učinkovito upravljanje z migracijami.

Kot je povedal Šefic, je ključno zagotoviti ustrezen nadzor zunanjih meja, kar je odgovornost držav ob meji. Naloga EU in ostalih držav članic pa je, da tem državam pomagajo na vse možne načine, saj se nihče z izzivi ne more soočiti sam. Vse države članice EU morajo torej okrepiti svojo podporo Grčiji, kar vključuje tudi sodelovanje vseh držav članic v projektu premestitve. "Republika Slovenija pri tem aktivno sodeluje in projekt premestitve tudi izvaja," je dejal. Tako je bilo do sedaj v Slovenijo premeščena tretjina kvote, kar nas uvršča v zgornjo polovico med državami članicami EU.‎ Slovenija je tudi odločena projekt izpeljati do konca in tako izpolniti svojo zavezo. "To ni pomembno le z vidika pomoči prizadetima državama, pač pa tudi zaradi podpore vzpostavljenemu sistemu," je še dodal.

Sogovornika sta se strinjala, da je pomemben partner pri soočanju z migracijsko krizo tudi Turčija. "Če želimo ohraniti dolgoročno vzdržno upravljanje migracij iz vzhoda, je nujno ohraniti dogovor med EU in Turčijo v veljavi." Govorila sta tudi o sodelovanju v obstoječih partnerskih okvirih s petimi afriškimi državami, ki žal ne napreduje skladno s pričakovanji. Strinjala sta se, da bo treba intenzivirati delo zlasti na področju vračanja, razširiti politične pobude in vložiti več truda v politično sodelovanje s partnerskimi državami. Čim prej bi bilo potrebno v te okvire vključiti tudi nekatere azijske države, iz katerih v EU prihaja ‎največ migrantov, kot npr. Afganistan in Pakistan.

Srečanji z vodjo Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) v Grčiji Philippejem Leclercom in operativnim vodjem Mednarodne organizacije za migracije (IOM) v Grčiji Besimom Ajetijem sta bili namenjeni seznanitvi z izkušnjami obeh organizacij pri delu na terenu in ključnimi izzivi, s katerimi se soočajo. Poudarek pogovorov je bil tudi na pripravljenosti Grčije in vseh deležnikov, ki so vključeni v obvladovanje migracijskih tokov, na morebitno poslabšanje situacije v primeru odstopa Turčije od dogovora z EU. Ocena vseh je bila, da je stanje bistveno boljše v primerjavi s preteklimi leti, grške oblasti so z izdatno pomočjo Evropske komisije, EU agencij, mednarodnih organizacij, kot sta IOM in UNHCR, ter držav članic vzpostavile sistem za obravnavo in sprejem migrantov na otokih in celini, oblikovani so kontingentni načrti za različne scenarije, bi pa občuten porast prihodov zahteval bistveno večji angažma predvsem držav članic pri zagotovitvi podpore v osebju in premestitvah. Govorili so tudi o tem, kako bi Slovenija lahko še dodatno pomagala omenjenima organizacijama pri delu na terenu in kako bi lahko izboljšali postopke, povezane s projektom premestitve.

Šefic je obisk zaključil z ogledom sprejemnega centra Schisto. Gre za enega največjih centrov v Grčiji, ki je bil vzpostavljen leta 2016 in v katerem lahko biva do 2000 prosilcev za mednarodno zaščito.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (331)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
26. 04. 2017 22.20
-1
združena evropa. kak so nas nasrali. demos, hvala ti. vi rešeni, narod v dreku.pa saj sploh ne vemo, na kateri strani bomo, ko bo vojna. izgleda, da smo vsi slovenci IZBRISANI, narod je pa GOTOF
Arguss
26. 04. 2017 21.45
+2
Slovenija je lahko proti Avstriji, kar se gospodarstva,lopovščine ,laži in klientelizma tiče samo Tiho.
BUONcaffee
26. 04. 2017 21.18
+3
Pravilno deluje Avstrija, Avstrija je ogrožena od terorizma, zato prav da nadzoruje svojo mejo.
bojer
26. 04. 2017 20.29
+8
Slo mora zavarovati svoje interese, Au jih tudi. Če bomo mi imeli s Hrvaško "ementalc" bojo avstrijci urejali nadzor meje po svoje. Cerarju bi moralo biti jasno, da morajo naši varovati mejo in nadzorovati prehode. Za dnevni pretok npr. delavcev si naj omislijo svojo "stezo".
srebrnibreg
26. 04. 2017 20.54
+1
Saj je Cerarju jasno zato pa ne popušča Hrvatom.
pizzamargerita
26. 04. 2017 23.53
+4
tako bi morale razmisljati vse pametne in urejene suverene drzave. slovenija pa je le bruseljski in angelin lakajcek, ki dela tako kot veliki zahtevajo. Varovanje lastnih meja in kontroliranje gibanja ljudi na svojem ozemlju je ja osnovni pogoj suverenosti!!!
boy123
26. 04. 2017 19.40
+1
Slo,se naj prikluči Avstriji pa bo mir..
brabusednet
27. 04. 2017 12.29
+0
Našim Koroškim rojakom se kar dobro godi.
komunjara 1
26. 04. 2017 18.58
+2
Slo je v ugi bila strateško vojaško opredeljena kot tanpon cona v primeru agresije z zahoda in tudi eu jo obravnava enako .... Postala bo žep za migrante in dobila bajno finančno podporo katere veeeelik del bo napolnil določene žepe
godzila
26. 04. 2017 18.39
+8
pa kaj.prav imajo mi pa na hrvaški meji naredimo isto in to je to ................
Nightyfly
26. 04. 2017 18.36
+11
Bral sem , da bo mednarodno sodisce razglasilo sodbo glede Piranskega zaliva . Seveda bo Slovenija dobila morje ,torej tudi izhod na svetovna morja .Vprasanje je samo - kje tocno bodo meje . Zdaj pa - ali bo Hro spostovala sodbo tega sodisca , ki JE zavezujoca ? In ce ne bo , kaj se lahko zgodi ? Bo Slovenija lahko implementirala svoje zahteve in svojo suverenost ,ali pa jo bodo umazali vrli fantje sosednje drzave .!!! To si bom pa rad pogledal kako deluje UE mehanizem v takih primerih . Ce sploh ima kaksno moc .
komunjara 1
26. 04. 2017 19.03
+3
Za hr je zadeva zaključena ....ne bo priznala arbitraže in se bo držala svojega....slo politika bo tulila svoje hr svoje brusel bo tolkel po svoje.....naredil konkretnega ne bo nihče nič edino kar se lahko zgodi je da slo izgubi še kak kvadratni kilometer ozemlja
jaka
26. 04. 2017 20.00
+5
Če je temu tako, potem mora NATO zaščititi interese Slovenije in izvršiti sodbo sodišča.
jaka
26. 04. 2017 20.01
+6
Če NATO in EU ne zaščitiita sodbe svojega sodišča. potem nimamo kaj iskati v EU.
peet001
26. 04. 2017 18.16
+1
sam to napišem da tako je bilo včasih na vseh mejah zdej se pa pritožujemo kr naj bo tko kt je
zajebant2
26. 04. 2017 17.57
+2
še en dokaz da Slovenija v bruslju nič ne pomeni in da jo imajo samo za podporo nemč
HorstWiesel
26. 04. 2017 18.15
+1
srebrnibreg
26. 04. 2017 19.19
-2
Zakaj je pa nadzor med Nemčijo in Avstrijo?
BUONcaffee
26. 04. 2017 21.39
+1
Nemčija je v NATO paktu, kot tudi mi. Avstrija pa se ne meša rad. Vsaj teroristi lahko ločijo kje je ena in druga država.
JApajaDAja
26. 04. 2017 17.36
+1
kar je dovoljeno jupitru ni dovoljeno bedaku!
TOX6
26. 04. 2017 17.21
+4
Zakaj taka panika s to hr????? Corsika,Sardegnia ni čakalnih vrst lepo se pelješ ali z autom ali kamperjem, iz venezie poceni leti 45€ povratna za olbio, je pa potrebno kak jezik več od aradščine !!!!!
ParaVomo
26. 04. 2017 17.16
-4
Naši čuvajo mejo po srbohrvatako, da smo tretjerazredni v EU ni treba posebej poudarjati, zastava rdeča je vsakemu civiliziranemu jasno za kaj se gre, Avstrija dobro ve s kom ima opravka, nimamo mi šans da postanemo EU, formalno že, realno smo Balkan, tega nismo krivi Slovenci, ampak politika!:)
vertex
26. 04. 2017 17.36
+2
kaksne barve je avstriska zastava? roza? ti res nimaš šans
PropadLevice
26. 04. 2017 18.13
-1
Rdeča. Da spomni ljudi, kaj živi na njihovi južni meji. Rdeča nevarnost.
vertex
26. 04. 2017 18.27
-1
ah,avstrija ima rdeco zastavo veliko prej preden je tvoj rdeci vodja zaprosil za clanstvo v zkj in zacel mahati z rdeco partijsko knjizico,ni nevarnosti ne skrbi
pegaso
26. 04. 2017 17.09
+2
Nimajo pravice delat tega, če jim kaj ni všeč naj gredo ven iz EU!
290ktober
26. 04. 2017 17.30
-1
modrook
26. 04. 2017 17.44
+0
saj Avstrija glih to hoce, iz pokvarjene in skorumpirane EU
HorstWiesel
26. 04. 2017 17.01
+3
Še vedno mi ni jasno v čem je fora kontrolirat folk pri izhodu iz šengna
delvin
26. 04. 2017 17.07
+6
Kakšen pa je potem šele namen kontrole v šengnu? Avstrija ima kontrole tudi na mejah s Slovaško in Nemčijo, ne samo s Slovenijo.
HorstWiesel
26. 04. 2017 17.17
+3
A pri izhodu iz Avstrije ali pri vhodu v Avstrijo?
proofreader
26. 04. 2017 16.57
+12
Glede na stanje bi morali najbolj kontrolirati tiste iz Francije in Belgije.
macek_garfield
26. 04. 2017 16.59
+5
proofreader
26. 04. 2017 16.56
+6
Ko so bili problemi na meji leta 2015, so angažirali rezerviste, vojsko, policiste iz tujine. Naj še za nas tako poskrbijo, kot so za takratne goste.
kurva2
26. 04. 2017 16.46
-22
Sram me je da sem Slovenec. Toliko zlobe kakor je tle na forumu je ne najdeš nikjer. Pa kako vas ni sram take govorit o sosedih? Pa le Hrvati vam gredo v nos, ne Avstrijci ki vas žive ne morejo, ne Italijane ki še dandanes streljajo na slovenske šoferje ne Madžare ki bi vzeli Prekmurje in međimurje ob najmanjšem konfliktu. Ne, le Hrvati so vam krivi. Vsi ste pa ene velike reve ki upajo le preko komentarjev nekoga žaliti drugače pa iz hiše ne upate. Za mene so Hrvatje dosti boljši sosed od vseh ostalih vzvišenih. Sicer pa vsakemu so vrata odprta pa lahko gre ma sever oziroma po želji, noben vas teh 10% ne drži tle. Srečno.
TRUMPP
26. 04. 2017 16.53
+26
Lahko kar greš.......Hrvaška te vabi,.....boš tam pljuval po Slovencih....
HorstWiesel
26. 04. 2017 16.59
+7
V mojih očeh so vsi slovenski sosedi enaki in vsi so do nas slabi
HorstWiesel
26. 04. 2017 18.18
+1
Je pa res, da Hrvati do zdej še niso Slovenije napadal z orožjem, česar za druge sosede ne morem rečt
giovanni2
26. 04. 2017 22.16
-3
Mayer Trobec Janša - ti minusi, katerih si deležen, samo potrjujejo, da si prav povedal.
mojcd
26. 04. 2017 16.37
+3
Mi smo proti a ga izvajamo....svasta
ooResnicA
26. 04. 2017 16.25
+16
......vae pregledat vsak kovček odpret....kontrola naj bo stroga in doslednja!!
tedoVV2HCmedo
26. 04. 2017 16.36
+2
Naša carina in policija sta leni, boli jih *ura* za delo.
290ktober
26. 04. 2017 17.36
+7
ti sploh veš kaj je šengenska meja? Očitno ne saj meja med Hrvaško in Slovenijo je zunanja Šengenska meja ,ker Hrvaške še ni izpolnila pogojev. Meja med slivevijo in Avsrtijo pa je notranja šengenska meja in je lahko kontrirana samo pod posebnimi pogoji ,ki jh odobri Bruselj drugače pa mora biti odprta!
tedoVV2HCmedo
26. 04. 2017 20.27
-1
Dobro vem, kaj je schengenska meja. Vem pa tudi, da se imajo vsi zaposleni v državnem sektorju za velikanske mučenike, čeprav ne delajo skoraj nič. Zato ni čudno, da kifeljci grozijo s stavko, če se bodo še morali mučiti s kontrolo na južni mejo. Čeprav to, kar zdaj delajo, ni niti blizu 100% kontrole schengenske meje.