Slovenija

Avstrija znova vzpostavila prenos zemeljskega plina. Dobava nemotena tudi v Slovenijo in Italijo

Ljubljana/Dunaj, 13. 12. 2017 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je bil zaradi eksplozije v avstrijskem centru za distribucijo zemeljskega plina v kraju Baumgarten an der March, od koder plin prejema tudi Slovenija, okrnjen prenos energenta, zdaj ta znova deluje. Ponovno je stekla tudi dobava plina proti Sloveniji, preskrba s plinom pa je zagotovljena tudi v Italiji.

V avstrijskem centru za distribucijo zemeljskega plina v kraju Baumgarten an der March, kjer je včeraj izbruhnila eksplozija, je bil okrnjen mednarodni prenos plina. A je prenos tega energenta zdaj zopet v pogonu. 

V operaterju prenosnega sistema zemeljskega plina Plinovodi so ob tem poudarili, da je bilo stanje v slovenskem prenosnem sistemu ves čas motnje prenosa preko Avstrije stabilno, zagotovljene so bile zadostne količine zemeljskega plina za nemoteno oskrbo slovenskih odjemalcev.

Da prenosni sistem deluje ustrezno, so na spletu zapisali tudi v Agenciji za energijo, ki je sicer v torek zaradi motenj v dobavi objavila zgodnje opozorilo oz. stopnjo zgodnjega opozarjanja. Tega je zdaj preklicala.

"Prenos zemeljskega plina v Slovenijo preko mejne vstopne točke Ceršak se je 12. decembra do 23. ure normaliziral. Oskrba z zemeljskim plinom za vse odjemalce poteka nemoteno, prenosni sistem deluje ustrezno," so pojasnili na Agenciji.

Preskrba s plinom zagotovljena tudi v Italiji

Tudi v Italiji se po eksploziji zadeve počasi vračajo v stare tirnice. Po navedbah državnega podjetja Snam, ki bdi nad plinskim omrežjem v Italiji, je preskrba s plinom v državi zagotovljena.

Je pa nesreča v Baumgartnu v Italiji sprožila resno razpravo o energetski oskrbi države. Prvi mož Snama Marco Alvera se strinja z ministrom za industrijo Carlom Calendo, da bi morala Italija pospešiti gradnjo plinovoda TAP (Trans Adriatic Pipeline), ki naj bi ji zagotavljal plin iz Azerbajdžana in bi tekel prek Turčije, Grčije in Albanije. To bi po mnenju prvega moža Snama diverzificiralo italijansko oskrbo s plinom ter posledično povečalo energetsko varnost.

Prenos zemeljskega plina je spet v pogonu, požar so uspešno pogasili gasilci.
Prenos zemeljskega plina je spet v pogonu, požar so uspešno pogasili gasilci. FOTO: AP

Na drugi strani okoljski aktivisti in politiki iz gibanja Pet zvezd ter Zelenih v eksploziji v Baumgartnu vidijo prav nasprotno - dokaz, da tovrstna infrastruktura ni zanesljiva in lahko močno prizadene okolje. Namesto novega plinovoda se zavzemajo za vlaganje v obnovljive vire energije.

"Nesreča v Avstriji kaže, kako odvisna je Italija od uvoza plina iz tujine in kako nujno je, da se Italija osvobodi od fosilnih goriv," je dejal koordinator Zelenih Angelo Bonelli.

Po plinovodu iz Baumgartna je bilo lani v Slovenijo preneseno 2,03 milijarde normnih kubičnih metrov zemeljskega plina, v Sloveniji je bilo od tega porabljeno 0,815 milijarde normnih kubičnih metrov, na Hrvaško pa ga je bilo preneseno 1,21 milijarde normnih kubičnih metrov zemeljskega plina, so povedali v Plinovodih.

"Nesreča v Baumgartnu potrjuje, da tovrstna infrastruktura lahko postane tempirana bomba, ki lahko povzroči resno škodo ljudem in okolju," je dodala senatorka Daniela Donno iz stranke Pet zvezd.

Upravljalec avstrijskega plinskega vozlišča Gas Connect Austria, ki je sicer v stoodstotni lasti energetskega koncerna OMV, je prenos zemeljskega plina znova vzpostavil v torek zvečer.

Vse mednarodne dobave plina so bile tik pred polnočjo spet vzpostavljene, je potrdil Harald Stindl iz družbe Gas Connect Austria. Vse distribucijske poti spet 100-odstotno delujejo, je zatrdil.

V največjem avstrijskem centru za distribucijo zemeljskega plina v kraju Baumgarten an der March je v torek zjutraj najprej odjeknila eksplozija, nato pa izbruhnil požar. Umrl je en človek, 21 ljudi je bilo je poškodovanih, od tega eden huje, a so ga že poslali v domačo oskrbo.

Center v kraju Baumgarten an der March blizu meje s Slovaško je največji avstrijski center za sprejem in distribucijo zemeljskega plina iz Rusije in Norveške ter drugod. Gre za eno najpomembnejših središč za distribucijo zemeljskega plina v Evropi, od koder gredo transavstrijski, zahodno-avstrijski ter avstrijsko-madžarski plinovodi. Distribucijska mreža obsega skoraj 40.000 kilometrov.

Iz tega centra distribuirajo zemeljski plin tudi v Slovenijo, Nemčijo, Italijo, Francijo in Hrvaško. Preko njega gre okoli tretjina ruskega plina za zahodno Evropo.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kameltrajbar
14. 12. 2017 09.52
paničarji....😁
skorumpiranpolitik
13. 12. 2017 17.56
+1
Še 40 leta pa se vrnemo v neolitik! V jame!
Slovenec007
13. 12. 2017 10.17
+0
Važno da oni nam zaračunavajo, namesto da bi mi njim...bedaki.
Kimberley Echo
13. 12. 2017 10.26
+4
Včeraj je bilo rečeno, da so se cene takoj dvignile. Se bodo zdaj tudi tako hitro znižale?
korintos23
13. 12. 2017 10.57
+0
Ramzess
13. 12. 2017 18.01
Cene so se dvignile, logično da se morajo znižati, lakomnost izkoristi vsako priliko, nesrečo, itd.
CIGU MIGU
13. 12. 2017 09.51
+3
drva so zakon....srečno
KOPITES
13. 12. 2017 09.40
+4
To bi v sloveniji trajal en mesec
korintos23
13. 12. 2017 10.57
+1

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.