Slovenija

Avstrijci: Janša glasoval proti Türku, nato se mu je zahvalil za dobro delo

Ljubljana, 03. 12. 2012 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsedniške volitve, na katerih je zmagal Borut Pahor, odmevajo tudi v tujini. Tuji mediji izpostavljajo presenetljivo uspešno vstajo že odpisanega politika, pa tudi dejstvo, da so volitve minile v senci protestov in velikega nezadovoljstva ljudi, ki so volitve bojkotirali.

Tuji mediji izpostavljajo vnovičen Pahorjev vzpon in napeto ozračje v državi.
Tuji mediji izpostavljajo vnovičen Pahorjev vzpon in napeto ozračje v državi. FOTO: Aljoša Kravanja
Objava rezultatov vzporednih volitev, ki je razkrila, da je na tokratnih predsedniških volitvah zmagal Borut Pahor – in zabava se je lahko začela. Tako so vsaj včerajšnje slovenske predsedniške volitve doživeli hrvaški mediji, med katerimi so v redakciji Jutarnjega lista zapisali, da se je na Kongresnem trgu, s katerega je morala policija v petek kar z vodnim topom "pomesti" nasilne protestnike, sinoči pilo čaj in pelo slovenske pesmi.

Tuji mediji so se razpisali predvsem o tem, da so slovenske predsedniške volitve minile v senci protestov in hude gospodarske in politične krize v državi. Zanimivo pa se jim zdi tudi, kako uspešno se je Pahorju po padcu vlade in splošni oceni, da je bil nesposoben premier, uspelo vrniti na slovensko politično sceno.

Avstrijski Kurier ob tem spominja, da je Pahorjeva vladna koalicija neslavno propadla, da je izgubil zaupnico, SD predčasne volitve, nato mu je hrbet po petnajstih letih obrnila še lastna stranka, ki je na čelu raje videla Igorja Lukšiča.
Njegov vnovičen vzpon je tak vsekakor presenetljiv, pripisujejo ga nekoliko nenavadni delovni kampanji, ki je pritegnila medijsko pozornost in Pahorju omogočila, da si na novo zgradi javno podobo.

Nemški Die Welt piše, da bo v razgretem ozračju Pahorjeva najpomembnejša naloga sodelovanje z desnosredinsko vlado Janeza Janše. In to v času, ko ta vlada skuša uveljaviti nekatere ukrepe, ki so propadli, ko je bila na oblasti prav Pahorjeva vlada.

Prav naklonjenost reformam in zmerna drža pa po pisanju avstrijskega Der Standarda Pahorja postavlja tudi v položaj, v katerem se od njega pričakuje, da bo deloval kot mediator med sprto slovensko levico in desnico.

Janez Janša in Danilo Türk
Janez Janša in Danilo Türk FOTO: Miro Majcen

Izpostavili pa so tudi izjavo premierja Janše, da je tokrat prvič šel na volitve, da bi glasoval proti. Torej proti aktualnemu predsedniku, nato pa se mu je, vidno zadovoljen, da je zmagal Pahor, pred kamerami zahvalil za vse, "kar je dobrega storil".

Španski El Pais pa je Sloveniji namenil članek z naslovom Biser vzhoda se pogreza v prepad, v katerem so se razpisali predvsem o ekonomskih in političnih težavah v državi in zadnjih protestih v številnih slovenskih mestih, ki so popolnoma zasenčili volitve.

Kot pišejo, je Slovenija v hudih finančnih težavah, a še večja težava je sprta politika. In prav v teh časih je tako zmagal kandidat, ki je najbolj poudarjal pomen dogovora in sodelovanja, pišejo. Danila Türka je tako očitno odnesla močna protivladna pozicija.

Švicarski Neue Zürcher Zeitung pa dodaja, da se je spor med Türkom in vlado v zadnjih dneh pred volitvami še zaostroval, saj je Janša predsedniku očital, da skuša s protesti obrniti trend volilnega rezultata, ki se je nakazoval že več dni pred volitvami. Türk je to seveda zanikal, a izpostavljajo, da je vseeno bil on tisti, ki je od obeh kandidatov najbolj podpiral proteste.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HujUsrajini
04. 12. 2012 13.07
+1
Državljani smo jasno ločili zrnje od plevela! In kot pravi Danilo, volivci imajo vedno prav!
sinhron
03. 12. 2012 17.31
+2
politika je umazana stvar , zlasti če so v njej umazani akterji kot je veliki kolovodja Majer in naivna vase zagledana lutka - marioneta , ki sedaj veliko dolguje Majerju in to bo tudi plačal . Janša je hotel s ponarejenimi dokumenti očrniti Tuerka , vendar mu takrat ni uspelo , zato je dobil trojanskega konja , ki je spodnesel predsednika , ki mu ni bil naklonjen .
brabusednet
03. 12. 2012 15.56
-1
Avstrici že vedo,kaj je Turek sejal pred leti po Koroškem,saj je sodeloval in podpiral kršenje človekovih pravic zagaman komunist.
Kubik
22. 12. 2012 09.51
mark54
03. 12. 2012 15.22
+0
Me pa moti ko vsi govorijo o problemih v sloveniji kot o posledici nekih svetovnih zadev ! NEEEEEE ! slovenija ima SVOJO KRIZO !!! POKRADLI so vse kar se je pokrasti dalo , denar pa je šel v tujino ! Zraven ko so kradli pa so ostale spufane firme ki same z dolgovi niso bile sposobne nobenega prestrukturiranja ali sanacije ali spremembe programa in prilagajanja novim in zahtevnejšim trgom ! To je problem slovenije. ne pa spanska ali grška kriza. Ta nima kaj dosti z našimi problemi. Mi bi bili kot avstrijci ( nekaj korakov za njimi - ampak toliko kot smo vedno bili ) ne pa da smo svetlobna leta za njimi. Oni se vzpenjajo , mi pa se spuščamo v globočine katerih konec se še ne vidi ! In zdaj bomo ukrepali. Slaba banka in/ali holding (slabi / je le KNJIGOVODSKA mahinacija. da slabo daš v en žep dobrega pa ti nič ne ostane v drugem žepu. prej si pa imel v vsakem žepu nekaj slabega. Vse te banke (očiščene ) bo potrebno 2x dokapitalizirati: 1) kar bo država dala v slabo banko bo potrebno ovrednotiti in PLAČATI , ker banka mora kredite tudi vrniti (s tem denarjem -če bo sploh zadosti ) , pol pa je še treba banko dokapitalizirati da bo sploh sposobna opravljati svojo osnovno funkcijo. se pravi da bo sposobna sploh kaka kredit dati komu ! Slično je z holdingom. Če s slabimi podjetji NEBO nobeden ničesar počel 8saniral 9 bo ćez par let vse skupaj le za odpis. S temi podjetji bi bilo treba dobro delati , jih presortirati katere so za trg sploh sposobne / seveda z odpisom dolgov/ in tiste sanirati in usposobiti za nastop na trgih ! ostalo pa čimprej zapreti ,prodato osnovna sredstva in kaj je še kje kaj vrednega. Ker pa država NE ZNA gospodariti bodo še tisto kar bo dobrega v holdingu CR.KNILO in zgnilo . država pa bo zrela za stečaj . oziroma mislim da je že zdaj , ker bi več ostalo kot pa bo čez 10 let experimentiranja in pasenja birokratov po holdingu !
brabusednet
03. 12. 2012 15.09
+0
Jaz bi se mu tudi zahvalu,če bi bil na JJ strani samo da se ga je znebu z vrata.Počasi bo pa konec s temi starimi zadrtimi komunisti,še cerkev počasi spreminja svoja pravila le ti še vstrajajo z svojim starim prepričanjem.Pahor je le spoznal,da se ne smeš trdno držat nekih preživeljh načel.Upam,da bo tudi Janša spremenil neka svoja načela in bolj delal za dobro države.
mark54
03. 12. 2012 15.24
+1
nevem če so stari zadrti komunisti tisti ki so problem v sloveniji. Državo so na kant spravili NOVOEKONOMISTI in NOVOPOLITIKI ( če seveda lahko med te štejemo JJ in njegove lakaje !
mark54
03. 12. 2012 15.08
+4
Res sta pokvarjeno igro igrala pahor in JJ ! to da je desnica podprla bolj pahorja kot svojega kandidata je res umazano. In pahor se je zavestno šel teh igric JJ ! Zakaj ? ker je v igri TEŠ in silni miljoni /razlika v ceni / In tu ima JJ in SD skupne interese ! Vse je v tej sneri narejeno da je vseeno ali je na ablasti JJ ali pahor (jutri LUKŠIČ ) ker vsi igrajo na iste strune. Ni pomembno ali slovenija cr.k.ne ali ne , samo da si napolnimo žepe in blagajne ! Upam da se bo to hitro končalo. zaenkrat še imamo opravka z županom , pol pa se lahko zgodi marsikaj !
mark54
03. 12. 2012 15.10
+1
Je pa itak vseeno gdo je predsednik. Država je že zdavnaj pred bankrotom a predsednik nima nobenih vzvodov ki bi lahko kaj popravili ! Tudi če bi hotel. Samo do kraja še morajo pokasirati in čimveč časa mora miniti da bo potem večji del rabot zastaralo. To so že preiskušeni manevri JJ , zdaj pa so še v igro dobili SD !
brabusednet
03. 12. 2012 15.28
+0
Desnica voli po svojem prepričanju,kdo je boljši za državo.Levica pa samo,da je njihov ne glede za dobrobit države.Saj to že delate od leta 45 naprej do danes,se požvižgate na judi,ki ste jih vedno stiskali za vrat.Posebej še tiste,ki niso trobili v vaš rog.
gulmor
03. 12. 2012 14.24
+23
Klovn je zmagal. Sedaj bo postal marioneta puppet masterja Ivana. On bo vlekel niti, Pahor pa bo plesal.
robinud@volja.net
03. 12. 2012 15.03
-2
HujUsrajini
04. 12. 2012 13.08
+0
Türk je marioneta Kučana in murgelske Udbomafije.
redfox
03. 12. 2012 14.21
+24
Janša glasoval proti Türku, nato se mu je zahvalil za dobro delo- cinizem,pohlep in dvoličnost.
krucyfix
03. 12. 2012 14.53
+3
Janša glasoval proti Tuerku, nato mu stisnil roko s privoščljivim nasmeškov. Če bi Tuerk slučajno zmagal, ga ne bi bilo na spregled, le kakšen ciničen čivk bi poslal ;)
BNAM2707
03. 12. 2012 14.16
+11
Ne glede na to kar pravi eden ali drugi ali kdorkoli zunaj ali znotraj z leve ali desne luknje,čas njihovega odhoda je blizu.In prav bo tako.
stric iz ozadja
03. 12. 2012 14.01
+1
Janša # se Turku ni zahvalil za dobro delo. Zahvalil se mu je, ker je igubil volitve in odšel.
njami04
03. 12. 2012 14.01
+6
mene pa zanima kdaj bo 24ur.com objavil novico o pritisku rusije,anglije in francije na izraelglede novih naselbin? sveda ne bo,ker so ameriški hlapci
BioDiesel
03. 12. 2012 15.03
+2
zdej mamo še enga ameroguzca na vodilnem mestu :D s pahorjem na krilih neoliberalizma do bridkega konca...pol pa nazaj v hosto opice slovenske :D
Darko32
03. 12. 2012 14.00
+15
No tukaj pa civiliziran svet in seveda lulturen ne pozna takšne hinavščine. To sporočilo, ki je objavljeno je samo dokaz, da nas obravnavajo kot BAnana republiko. JAnša bi več naredil, če bi bil tiho in z to izjavo je zadal v bistvu sam sebi avtogol. NE glejmo predesdnika TURKA ampak poglejmo kaj je sporočilo te oslovske geste JANŠE.
Tago
03. 12. 2012 14.15
+7
To je težko razumeti tistim,ki so lani z Janšo zahtevali odstop Pahorja,tudi sam sem ga kritiziral,ker je Janši upogibal hrbtenico.In letos ti isti spet z Janšo tolčejo po Turku,ker je pač veliki vodja odločil,da bo Pahorja lahko imel v šahu in komandiral,Turku pa ne.To je bistvo zmage Pahorja.Mene dragi Pahor bi bilo sram kdo me je podprl,ampak ti narcis si videl le predsedniški stol.Bolano!
siFBI
03. 12. 2012 13.58
+16
Mar ni bil Janša predsednik socialistične mladine Slovenije, Pahor je bil tud med njimi, Turk tudi, jaz tudi, sosed tudi. A po letu so se kar začeli deliti na leve in desne. Mislim, da so ostali vsi isti sam vsak ima svojo denarnico. en na levi drugi na desni. Nam pa je ostalo le to, da nas fotrajo z zgodovino, da lahko sami sedaj kradejo. In ko bomo mi to sprevideli bo zopet zgodovina. Smo pač ovčke, ki ubogajo volkove.
Terezinka
03. 12. 2012 14.05
+3
Stanje je enako. Sprava lopovov in dajmo dalje
DAEMONIUM
03. 12. 2012 13.41
+23
Ma saj ni vazn a je ta komunist ali ni, VSI SO ISTI, 21 let so kradli, vsi so bili na oblasti PA NIHCE OD NJIH NI HOTEL ZAMENJATI LOPOVSKIH ZAKONOV, HILDA SE JE ZGODILA KO JE BIL PAHOR PREDSEDNIK VLADE IN KAJ JE NAREDIL??? NA TISOCE LJUDI SO OGOLJUFALI, ZMETALI NA CESTE, HILDA JE CELO POKRADLA DENAR NAMENJEN ZA DRUZINE POKOJNIH IN PAHOR?? NITI OGLASIL SE NI KAJ SELE DA BI NJEGOVA VLADA PREDLAGALA SPREMEMBO ZAKONODAJE, ENAKO PA DANES JANSA, UKVARJA SE Z UPOKOJEVANJEM JAVNE UPRAVE, VSI LOPOVSKI ZAKONI NA PODLAGI KATERIH SE 21 LET KRADE PA SO SE VEDNO VSI ISTI, TOREJ??? VSI TI MORAJO ZA VEDNO ZGINIT IZ SLOVENSKE POLITICNE SCENE!!!
mrBlack
03. 12. 2012 13.55
+8
hilda je nastala v času prve janševe vlade (takrat se je dogajala večina managerskih prevzemov, preveri datume preden natalcuješ neresnice), v času pahorjeve (gospodarska kriza, ni povezana s pahorjem, ker pahor je na oblast prišel PO začetku recesije, začetek svetovne recesije se je začel med prvo janševo vlado, pa je janša trdil da je fikcija zahodnih medijev) pa so seveda vsi potonili. oziroma vsaj večina.
bekson74
03. 12. 2012 13.39
+0
dejte že zaključit s temi DINOZAVRI in vašo UDBO, to je bilo NEKOČ, za nov (boljši) JUTRI je treba pa DINOZAVRE poslat tja kamor spadajo v MUZEJ...
HujUsrajini
04. 12. 2012 13.10
+1
Saj smo! Na zadnjih predsedniških volitvah! Samo eni še kar v krčih migajo..
DAEMONIUM
03. 12. 2012 13.27
+16
Mediji se sprasujejo ali lahko pahor ustavi proteste?? Sedaj bojo protesti se mocnejsi, ker je jansa izgubil edinega kritika in bo sedaj drzava kao funkcionirala brez kritike, seveda bodo se mocnejsi protesti to idilo obrnili na glavo!!!
Darko32
03. 12. 2012 14.03
+4
PAhor protestov nebo zaustavil, saj jih je z svojo politiko, ko je samo žalil ljudstvo, da goljufa pri socialnih tranferjih in noče delati samo podžgal. Sedaj je sila zanimiva sutiacija, ko sta oba akterija na prizorišču in pokazalo se bo, da bosta letela v paketu. TA kombinacija je samo pokazala in potrdila mišljenje mnogim SLOVENCEM, da so vsi isti, BArabe lopovi itd...
Mich Diam
03. 12. 2012 13.23
+4
Vse mi je jasno! Janša ima v žepu papir, ki bremeni Pahorja iz časov, ko je bil v udbi! Ste to vedeli?
svasta...
03. 12. 2012 13.29
+9
Mich Diam
03. 12. 2012 13.32
-1
to ni govora o komunizmu, temveč o Pahorju, ki je deloval vodbi!
frank123
03. 12. 2012 13.41
+4
Verjetno se dokument nanaša na domnevno Pahorjevo nošenje ženskih hulahopk v obdobju 1984-1990 (PS pol je prešaltal na stejapke - po domače šnelfukarce)
Gosposvetski
03. 12. 2012 13.45
+2
Je dvomil o samostojni Sloveniji. No ja bil je mlad in po značaju neodločen v službi režima. Ne morem ga pozabit,kako je takrat govoril v skupščini o osamosvojitvi ! Narod naš dokaze hrani !
alenka.NN
03. 12. 2012 13.55
-2
a tole vi pišete po volji odhajajočega al kaj....ubogi ste za zjokat
TRUMPP
03. 12. 2012 13.19
+42
Ko bo Janša odšel iz politike, šele takrat se nam obetajo boljši časi. in nič prej.
Ferdo Crni
03. 12. 2012 13.22
+4
Uporabnik113189
03. 12. 2012 13.24
+24
Ni potrebe za Titom. Z zamenjavo Majerja bo več koristi prinesel že povprečnen orangutan..
TRUMPP
03. 12. 2012 13.26
+3
Da pride nov neobremenjen človek, brez kazenskih ovadb. Ferdox. Ni samo Janša desnica. Samo Tito je še imel daljši staž v politiki.
Tago
03. 12. 2012 14.18
+1
kurz, če bodo protesti vztrajni je to lahko do božiča,21.12.,drugače se bo plenjenje države nadaljevalo.Islandski model izhoda iz krize,to in samo to,da se ti lopovi odstranijo od korita.
Pippaa
03. 12. 2012 13.19
+30
Jansa deluje bolj srecen kot Pahor...
TRUMPP
03. 12. 2012 13.20
+6
dzo77
03. 12. 2012 13.45
+3
monarhist
03. 12. 2012 13.13
+8
Biser vzhoda ?? .............. Ta biser so že zdavnaj vrgli svinjam