Slovenija

Avstrijski veleposlanik kritizira Haiderja

Celovec, 14. 09. 2006 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Haider je prekršili tabu, očita veleposlanik slovenskega rodu, ko je oglaševal enojezično avstrijsko Koroško.

Avstrijski veleposlanik v Sloveniji Valentin Inzko: Nemškemu nacionalistu in koroškemu deželnemu glavarju Jörgu Haiderju je očital sramotno oglaševalsko akcijo
Avstrijski veleposlanik v Sloveniji Valentin Inzko: Nemškemu nacionalistu in koroškemu deželnemu glavarju Jörgu Haiderju je očital sramotno oglaševalsko akcijo FOTO: POP TV

Veleposlanik Avstrije v Sloveniji Valentin Inzko je v odprtem pismu, ki ga je danes objavil dnevnik Kleine Zeitung na avstrijskem Koroškem, odločno kritiziral deželnega glavarja Jörga Haiderja zaradi njegovega oglasa, da bo Koroška postala "enojezična."

Kancler in sosveti kritični do Haiderja

Avstrijski kancler Wolfgang Schüssel se je danes jasno izrekel proti najnovejšim izjavam koroškega deželnega glavarja glede slovenske manjšine. Kot je dejal, se v volilnem boju "ubirajo strune, ki niso sprejemljive. Ogorčenje zaradi "čedalje bolj agresivnih in do manjšin sovražnih" izjav so danes izrazili tudi predsedniki vseh manjšinskih sosvetov v Avstriji.

Namestnik vodje Haiderjevega Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) na avstrijskem Koroškem Martin Strutz se je na Schüsslovo kritiko odzval z besedami, naj "Koroško končno pusti pri miru" in da naj bi obstajali dogovori med kanclerjevo ljudsko stranko (ÖVP) in SPÖ, da po 1. oktobru "prekrijejo Koroško z dvojezičnimi krajevnimi tablami".

Predsedniki manjšinskih sosvetov, posvetovalnih organov pri uradu avstrijskega kanclerja, pa so danes odločno zavrnili "čedalje bolj agresivne in do manjšin sovražne" izjave v avstrijskem volilnem boju, ki naj bi jih širila predvsem BZÖ in svobodnjaška stranka (FPÖ). Take izjave naj bi služile "podžiganju ozračja in povzročile trajno notranjepolitčno kot tudi zunanjepolitično škodo".

Inzko, ki je sicer pripadnik slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, je v odprtem pismu Haiderja opozoril, da je z oglasom Koroška bo enojezična prekršil tabu. "Celo največji nasprotniki slovenske narodne skupnosti so v zadnjem času upoštevali to mejo, kajti tudi oni so se vedno zavedali, da je Koroška bila od nekdaj domovina dveh jezikov in kultur," je zapisal Inzko.

'Gostje iz Slovenije' se ne vedejo primerno

Obenem je pozval Haiderja, naj sporoči državnozborskemu kandidatu njegovega Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) Veitu Schalleju, da so Slovenci na avstrijskem Koroškem "od nekdaj doma in nismo nekakšni gostje." Schalle, bivši vodja avstrijske trgovske verige Billa in rojeni nemški Korošec, je namreč med drugim dejal, da so Slovenci na avstrijskem Koroškem le "gostje iz Slovenije" in da se morajo "temu primerno vesti."

Inzko je v svojem odprtem pismu navajal tudi iz izjave koroškega deželnega zbora z 28. septembra 1920, v kateri je bilo obljubljeno, da bodo "slovenskim sodeželanom njihovo jezikovno in nacionalno identiteto zagotavljali zdaj in za vedno." Z ozirom na aktualni volilni boj v Avstriji je Inzko opozoril, da morajo tudi "med najbolj intenzivnim volilnim bojem veljati ustava in temeljna pravila spodobnosti".

Sramoten Haiderjev poziv

Avstrijski veleposlanik pa je v odprtem pismu Haiderja tudi pohvalil za njegov "konstruktivni prispevek" za zasebne dvojezične otroške vrtce, za ustanovitev slovenskega radijskega programa v okviru državnega radia ORF na avstrijskem Koroškem in za "omogočanje dvojezičnega otroškega vrtca v moji domači občini Bistrica v Rožu." Haiderjev oglas pa je po Inzkovih besedah "sramoten in nesprejemljiv." Kot je zapisal Inzko, je zaradi tega "ogorčen" in je Haiderju zato odrekel tikanje.

Za Haiderja ne obstaja dvojezičnost

Haider je Inzkovo kritiko danes odločno zavrnil s trditvijo, da "politična agitacija ni naloga veleposlanika." Obenem je zatrdil, da rad "vzame v zakup" odvzem tikanja. "Če je to cena za to, da na Koroškem sedaj končno vlada mir z rešitvijo z dodatnimi tablicami, ki je v skladu z ustavo, to ceno rad plačam," je dejal Haider.

Obenem je zagovarjal slogan svojega oglasa o enojezični Koroški. Inzko tega stavka namreč "očitno ni prav razumel", je dejal Haider in pojasnil, da pomeni le, da na avstrijskem Koroškem v prihodnje ne bo več dvojezičnih krajevnih tabel, temveč le še enojezične. "Nič več in nič manj," je še zatrdil deželni glavar avstrijske Koroške Haider.

Haider je namreč v oglasu, ki je bil 3. septembra objavljen v dnevnikih na avstrijskem Koroškem, in v pismu 44.000 prebivalcem južne Koroške, napovedal, da bodo v prihodnje samo še enojezične krajevne table. Kjer zakon to zahteva, pa jim bodo dodali še majhne tablice s slovenskimi krajevnimi imeni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
15. 09. 2006 12.31
Haider in ostali "alte kameraden " so ostanek nekega časa,ki ga že dolgo ni več.vsak dan koraka z jerhastim hlačam in perjem v klobuku po Koroški in pametuje. Pa saj 7 člen avstrijske državne pogodbe ni stvar heiderja (njegovo ime pišem z malo namerno,dabo vedel koliko je vreden) ampak stvar Avstrije kot države. Tam bi morali ravnati v skladu z avstrijsko državno pogodbo in ne po želji nekaterih na koroškem.Tam so to dolžni izvajat negelede na to kdo je na oblasti in za kakšno volilno kampanijo gre.Tega člena ne more spreminjati nihče tudi država Avstrija ne. Torej smo ponovno pri našem zunanjem ministru,ki si tudi po nsvoje razlaga te stvari,dasiravno so vsakemu popolnoma jasne. Minister Rupel je ponovno zatajil! Imam pa občutek,da Eu kaj malo brigajo zadeve kot so te in podobne,verjetno jim je bilo samo do ekonomske širitve ,aktualne politične teme jih pa ne zanimajo dosti.Zelo nevarne igre se gre EU,še zlasti, ko gre za njene južne meje in odnose med suverenimi državami.Lahko si samo mislim,kaj je razlog za odlog Šengenske meje! Samo bojim se,da nam bodo nekoč v prihodnosti rekli,ko bodo imeli dovolj našega tarnanja in iskanju pravice: dajte no mir,ste tako majhni in neopazni,pa zganjate tak pomp in ne mislimo kaliti dobrih odnosov z večjimi državami,ki so v Eu že same po sebi.... Vse te stvari so sicer že opazne,vendar jih tisti,ki bi jih morali videti ne vidijo! Ali bomo gradili skupen vsem prijazen evropski prostor,kjer bodo enakopravni majhni in veliki,ali pa se bo Eu sesula,kot do sedaj še vsaka umetna tvorba! To je največji razlog,da uredimo meje z sosedami,ki bodo držale tudi potem,ko ....bo prišlo(upam,da ne)do nesoglasij v EU in z temu tudi razpad EU.Vsak zakon je najlepši na začetku,potem pa pride do različnih pogledov na različne stvari in različno ravnanje sicer na začetku dobrih in usklajenih partnerjev. Ali naj v EU delajo kot se zagre ali pa naj se prenehajo širiti!
francelampe@hotmail.com
15. 09. 2006 11.40
Haider je velik IDIOT.