Slovenija

Arhitekt: Kot bi trdili, da je ogrevana levja kletka najbolj ustrezno okolje za novorojenčke

Kranj, 12. 01. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
57

V vseh mestih, po velikosti primerljivih s Kranjem, je glavni avtobusni terminal urejen poleg železniškega, kar je tudi edina pravilna dolgoročna rešitev, sta prepričana priznana arhitekta. Eden je celo izdelal skico območja, drugi pa pravi, da je zagovarjanje lokacije na Zlatem Polju tako noro, kot bi bila trditev, da je najbolj varno okolje za novorojenčke ogrevana levja kletka v živalskem vrtu.

Da izbrana lokacija za nov avtobusni terminal v Kranju razburja krajane Zlatega Polja, smo poročali že včeraj. Čeprav je bil avtobusni terminal tja umeščen z občinskim prostorskim načrtom (OPN), sprejetim jeseni 2014, lani na oktobrski seji pa so mestni svetniki sprejeli še občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), se prah še ni polegel. Da bi bila kritika konstruktivna, nasprotniki lokacije postaje, ki bo stala med osnovno šolo Franceta Prešerna in kranjsko porodnišnico, pred župana Boštjana Trilarja niso stopili samo s problemom, temveč tudi z rešitvami – z najmanj dvema alternativama. Neuspešno.

"V vseh slovenskih mestih, po velikosti primerljivih z MO Kranj, imajo glavni avtobusni terminal urejen poleg železniškega, kar je tudi edina pravilna dolgoročna rešitev za MO Kranj," predlaga civilna iniciativa (CI). "Tam bi se to dalo urediti za veliko manj denarja, pa še prostora je dovolj (52.000 kvadratnih metrov). Verjetno bi bilo tudi Slovenskim železnicam v interesu, da bi se to uredilo in bi mogoče dobili kakšna sredstva," pravi njen predstavnik Brane Obrulek.

Krajani Zlatega Polja po njegovih besedah ne nasprotujejo niti obnovitvi obstoječe avtobusne postaje, čeprav, pravijo, bi bilo z vidika razbremenitve prometa bolj smiselno lokacijo izbrati nekje na obrobju mesta – na železniški postaji, na Primskovem ali  Planini, pri nekdanji mlekarni.

Nov avtobusni terminal bo stal na Kidričevi cesti med zdravstvenim domom in OŠ Franceta Prešerna.
Nov avtobusni terminal bo stal na Kidričevi cesti med zdravstvenim domom in OŠ Franceta Prešerna. FOTO: Mestna občina Kranj

Županovi argumenti proti

Župan lokacijo na Zlatem Polju vneto zagovarja, češ da je optimalna zato, ker je dovolj velika in primerna za varno in sodobno zasnovo avtobusnega terminala. "Zato ker ima kar 75 odstotkov vseh potnikov z medkrajevnimi avtobusi cilj v neposredni bližini in ker leži na stiku dveh glavnih kranjskih prometnic, kar pomeni, da avtobusi dostopajo do terminala brez odvečnih poti (cca 84 km/dan manj v primerjavi s sedanjo lokacijo avtobusne postaje," utemeljuje.

Za vsako drugo lokacijo, ki bi morda prišla v poštev, že v promocijski brošuri našteva protiargumente. Obnova zdajšnje avtobusne postaje ni dobra ideja, saj tam ne razpolagamo z dovolj veliko površino, ker polovica območja po prostorskem načrtu ni zazidljiva, pravi. Že leta tam propada spomeniško zaščitena vila, ki jo je kupil Alpetour. Poleg tega, pravi župan, je lokacija prometno neprimerna, saj prihaja do dvojnih poti avtobusov in praznih voženj. Po njegovem mnenju je ta lokacija bistveno primernejša za gradnjo poslovnih, trgovskih in stanovanjskih objektov z veliko zelenih površin, zato bodo tudi izdelali študijo prostora in razpisali natečaj za trajnostno arhitekturno ureditev prostora.

Avtobusni terminal je bil na lokacijo na Zlatem polju umeščen z občinskim prostorskim načrtom (OPN), sprejetim jeseni 2014, ob koncu prejšnjega mandata. Lokacija je bila tako s krovnim dokumentom že leta 2014 prepoznana kot optimalna. V času priprave OPPN, ki bolj konkretno opredeljuje izvedbo avtobusnega terminala in prometno ureditev na širšem območju Zlatega polja, pa se je ta odločitev le še dodatno utrdila. Mestna občina Kranj

Obstoječa železniška postaja pa po njegovem mnenju ni primerna, ker je zunaj urbanega centra. "Med slabosti lokacije spadajo tudi slaba prometna varnost in povezanost, problem višinske razlike (35 metrov), kar je izredno neugodno za pešce in kolesarje, ter zaradi odročnosti lokacije potencialno novo žarišče marginalnih skupin. Ker je MOK lastnik manj kot 5 % zemljišč in ker so pravno-formalne omejitve pri lastništvu, je izvedljivost izgradnje terminala na tej lokaciji močno pomaknjena v prihodnost, tudi 10 let in več," še pravi Trilar, ki v dokaz pove, da so se samo za postavitev informativne table s Slovenskimi železnicami dogovarjali kar dve leti.

Nekateri svetniki priznavajo, da izbira res ni bila najboljša

"Dokler se celostno ne reši promet v Kranju, bi morali po mojem mnenju postajo obdržati tam, kjer jo imamo. Na obstoječem mestu bi jo lahko tudi ustrezno posodobili. Na splošno sem vedno proti, kadar se karkoli iz mesta seli na obrobje mesta. Morda v prvi fazi ni cenejše, toda mesto bo živelo le, če se bo čim več dejavnosti v mestu ohranilo (od šol do avtobusne postaje). Ko bo Kranj dobil severozahodno obvoznico, bo smiselno poiskati lokacijo, ki bo blizu novi obvoznici in bo primerno reševala tudi povezavo z železniško postajo," pravi mestni svetnik SLS in ravnatelj gimnazije Kranj Franc Rozman.

Tudi mestna svetnica Barbara Gunčar bi bila bolj za to, da se obnovi stara avtobusna postaja, saj se samo pet odstotkov ljudi vozi z avtobusom, za zdaj. "Sprejemam pa županov argument, da je potrebno ta delež v prihodnje povečati, če hočemo, da bomo bolj sledili smernicam o zmanjševanju emisij. Še posebno ob uporabi električnih avtobusov, ki bodo v bodoče zahtevani. Vsaka druga lokacija pa bi zavlekla postopke za nekaj let," nam je sporočila.

Primerna lokacija za avtobusno postajo je na železniški postaji, je prepričan tudi svetnik SNS Zoran Stevanović. "Vsa večja mesta imajo kombinirano železniško in avtobusno postajo. Prav tako bi bila zadeva cenejša, ker bi pri projektu sodelovale tudi Slovenske železnice, saj jim je interes, da se železniška postaja obnovi. Vzpostaviti bi se morala le redna in bolj pogosta avtobusna linija iz centra Kranja proti železniški postaji in obratno," je zapisal.

Vse, kar Kranj nujno potrebuje, bi z lahkoto naredili na zdajšnji avtobusni postaji, je prepričan tudi mestni svetnik SD Janez Černe. "Če je 30 let in več služila svojemu namenu, ne vem, kaj ji manjka. MNZ ima tam svoje makadamsko parkirišče, lahko bi se z njimi dogovorili za podzemno parkiranje. Vem, da je bilo velik pomislek tudi stopnišče bivšega vrtca, ki je spominsko zaščiteno, pa bi ga zagotovo lahko pustili v obstoječi obliki, če bi ga pametno vkorporirali v neko arhitekturno rešitev," pojasnjuje in dodaja: so ideje, ki bi lahko šle skozi, če bi se nekdo z njimi ukvarjal.

Lokacija na Zlatem Polju je optimalna zato, ker je dovolj velika in primerna za varno in sodobno zasnovo avtobusnega terminala, pravi župan.
Lokacija na Zlatem Polju je optimalna zato, ker je dovolj velika in primerna za varno in sodobno zasnovo avtobusnega terminala, pravi župan. FOTO: Blaž Garbajs

Arhitekt Oblak s skicami dokazuje, kako primerna je lokacija na železniški postaji

Pa smo našli nekoga, ki se z njimi je ukvarjal! Zadeva je zelo zmotila kranjskega arhitekta Cirila Oblaka, ki je po analizi prostorske ureditve ugotovil, da je predvideno zemljišče za avtobusno postajo premajhno, zato so tudi predvideli še dodatni izvoz iz postaje na obstoječo cesto tik pred semaforskim križiščem, kar je "v prometnem smislu nedopustno, saj je pas rezerviran za stoječo kolono vozil pred semaforjem, iz smeri Kokrica".

"Možno je, da bi avtobusna postaja postala garaža za avtobuse in bi zaganjanje in ogrevanje avtobusov povzročalo še dodatni hrup in onesnaženost zraka pred osnovno šolo, zdravstvenim domom in porodnišnico. Zlasti pa je lokacija avtobusne postaje problematična zaradi onesnaženja zraka pred celodnevno šolo za šolarje, ki v šoli prebivajo praktično ves dan in to kar skoraj desetletje svojega življenja. To pa bi bilo za zdravje teh generacij zelo problematično," pravi Oblak.

Zato namesto tega predlaga lokacijo avtobusne postaje ob zdajšnji železniški postaji Kranj, za katero nam je poslal tudi skice (za povečavo morate klikniti na fotografijo ali odpreti PDF priponko). "Urbanistično planiranje je predvideno za cela desetletja vnaprej (včasih se je planiralo za 30 let), zato predlagam še začasno lokacijo pred Slovenskim trgom in Globusom ali pa kar na obstoječi avtobusni postaji Kranj."

Predlog lokacije za avtobusno postajo pred Globusom. (za povečavo klikni na sliko)
Predlog lokacije za avtobusno postajo pred Globusom. (za povečavo klikni na sliko) FOTO: arhitekt biro Oblak

Prostorsko planiranje mora biti po njegovih besedah povezano z regijo. V občini Kranj je to predvsem povezanost z Ljubljano in letališčem Ljubljana na Brniku. "Na letališču bi radi imeli železniško povezavo z Ljubljano, v Kranju novo avtobusno postajo. To se da povezati tako, da bi predvideli medmestno železnico s kamniške proge mimo Brnika do železniške proge Kranj-Naklo. S tem bi povečali potniški promet, saj bi vlaki vozili v obe smeri in bi bilo za potnike z letališča vseeno, ali se peljejo v eno ali drugo smer na destinaciji Ljubljana. Ljubljana že sedaj povečuje število postajališč na železnicah po mestu. Cestna in železniška prometna ureditev Ljubljane ima namreč pet krakov, ki pokrivajo celotno mesto. V Kranju pa bi bila krožna tlorisna zasnova s postajališči Mercator, stadion, Zlato Polje, Struževo, Gorenja sava, obstoječa železniška postaja, Orehek, Škofja Loka, Ljubljana. S tako rešitvijo bi  bila Kranj, Brnik in še druga naselja ob progi povezana z Ljubljano. Promet z osebnimi avtomobili bo sčasoma postal neekonomičen zaradi vse manj dostopnega parkiranja v Ljubljani," še meni Oblak.

Županove trditve o neprimernosti lokacije na železniški postaji glede višinske razlike v terenu, prometne varnosti, povezanosti z naselji, žarišča marginalnih skupin in lastništva zemljišč, Oblak zavrača z naslednjimi argumenti:

1. Povezanost z naselji je že zdaj vzpostavljena z mestnimi avtobusnimi linijami.

2. Kranj ima tri velika stanovanjska naselja Planina, Zlato Polje in Stražišče, ki bi bila enako oddaljena od avtobusne in železniške postaje, nikakor pa ne hitro dostopna za pešce, kar bi bila na Zlatem Polju dostopna le za domačine. Avtobusna postaja bi bila povezana z železniškimi peroni s širokim podhodom obdanim z trgovskimi in gostinskimi lokali, čakalnicami, torej neugodnimi stvarmi za marginalne skupine. Tudi koncentracija potnikov bi bila večja zaradi železniškega in avtobusnega  prometa na istem mestu.

3. Zemljišča so zapuščena in zato verjetno lahko kupljiva.

4. Garažna hiša bi lahko bila v preurejenem "krožnem" skladišču.

Arhitekt Lajovic: Kot bi trdili, da je ogrevana levja kletka najbolj ustrezno okolje za novorojenčke

Da je lokacija na Zlatem Polju sporna, se strinja tudi priznani ljubljanski arhitekt Janez Lajovic. "Sicer bolj verjamem tistim, ki trdijo, da je sedanje hitenje z 'avtobusno postajo' le dimna zavesa za edini resni investicijski načrt na tem območju, da gre za 'neznanega' privatnega investitorja, ki bi rad zazidal del sedanjega parka in parkirišča s poslovno ali poslovno/stanovanjsko zgradbo, ki je takšna, kot je prikazana v brošuri, po splošnem mnenju pretirano visoka in da si vsi udeleženi od tega obetajo ustrezne 'odškodnine'," utemeljuje svoje mnenje.

Predlog lokacije na železniški postaji. (za povečavo klikni na sliko)
Predlog lokacije na železniški postaji. (za povečavo klikni na sliko) FOTO: arhitekt biro Oblak

Ob tem je zelo nazoren: "Postaviti uvoz v glavno mestno avtobusno postajo in v podzemno parkirišče za čez 600 avtomobilov komaj par deset metrov od vhoda v eno večjih osnovnih šol v Kranju in tik nasproti vhoda v stavbo glavne gorenjske porodnišnice ter to odločitev zagovarjati s tem, da bo s preureditvijo cest promet v tem delu mesta veliko bolj tekoč in tih, okolje pa s plini in hrupom manj obremenjeno, kot je danes, je prav toliko noro, kot bi bila trditev, da je najbolj varno in vsestransko ustrezno okolje za novorojenčke  ogrevana levja kletka v živalskem vrtu."

Da je mestna skupščina dvomljivi predlog na svoji seji sprejela, po besedah Lajovica obstajajo trije vzroki. "Prvi: direktorji ustanov (šol, bolnice itd.), katere bi nova postaja usodno prizadela, se žal tako bojijo za svoje položaje, da si županu ne upajo nasprotovati. Drugi: večina mestnih svetnikov je imela toliko lastnih računov, da je kljub drugačnim obljubam pred sejo predloženi načrt na njej  podprla. Tretji in morda najvažnejši – na katerega se sklicuje tudi sam župan – pa je v žalostnem dejstvu, da imajo mnogi naši kolegi tako malo prihodkov in/ali tako šibko strokovno hrbtenico, da so pripravljeni obdelovati, podpirati in dokazovati  utemeljenost kakršnekoli investicijske namere, naj je še tako nesmiselna."

Nesporno dejstvo po njegovem mnenju je, da Kranj preureditev avtobusnega in novo ureditev mestnega prometa nujno potrebuje. Vendar je edina prava rešitev v navezavi obeh na medkrajevno železniško mrežo, kar je ostala najoptimalnejša ureditev gibanja po mestu kjerkoli po svetu vse do danes, trdi Lajovic. "Da navedbe župana v promocijski brošuri nove AP ne držijo, je pred kratkim z ureditveno skico tega območja preveril kolega arh. Ciril Oblak. Prostora za sodobno avtobusno postajo in parkiranje osebnih vozil je ob ustreznih dogovorih poleg kranjske železniške postaje povsem dovolj, kako se je z nje do središča Kranja nekoč potovalo s fijakarji, se pa še sam dobro spominjam. Kar torej mesto potrebuje, je le manjše število (upam, da v kratkem) električnih minibusov, ki ne bodo povezovali samo dveh šol in bolnice, temveč  vse obstoječe in bodoče interesente za prevoz – torej vse šole, športne objekte, trgovske centre, krajevna središča okoliških naselij, delovna mesta v industriji in obrti, hotele, itd. – med seboj, s centrom mesta in z vozliščem medkrajevnega prometa na današnji železniški postaji," je še prepričan Lajovic.

Skica začasne avtobusne postaje v Kranju
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maneno48
13. 01. 2017 14.16
na žalost gospodarijo tak, ki ne znajo gospodariti !!!
kolo1982
12. 01. 2017 20.41
+2
Naslednji projekt je premik želesniške postane na lokacijo Zlatega Polja... :)))))))))))
bossanoga
12. 01. 2017 13.39
+3
Ha, ha. Pa vprašajte v Mariboru, kako lepo je, ko se nekdo pripelje z vlakom in bi rad nadaljeval z mestnim avtobusom, pa se mora "sprehajati" in vrteti jezik, da sploh najde postajališče mestnega prometa in pravo avtobusno linijo tam nekje čez križišče na drugi strani 500 metrov proč in še to NE na avtobusni postaji ampak kar zunaj nje, ker je avtobusna postaja za mestni promet PREDRAGA!
Kosmatinc
13. 01. 2017 12.00
Vprašaj bolnike kako lepo je iti iz železniške postaje do zdravstvenega doma peš.
modelx
12. 01. 2017 13.35
+8
ne pove pe, kje bo dobil tolko denarja. raje naj malo ceste obnovi po kranju. pa prešernovo šolo tudi. če se peljem mimo, vidiš, da je totalka v gnilem stanju.
modelx
12. 01. 2017 13.31
+3
en referendum, pa bo župan videl koliko je vreden njegov prašičji prokjekt
šalabajzer007
12. 01. 2017 12.30
+3
Glede na zasedenost avtobusov mislim, da bi bil smotrn ukrep ukinitev kakšnega avtobusa v popoldanskem času, ne pa gradnja Mega postaje.
frako
12. 01. 2017 18.07
+3
HeroinHero
12. 01. 2017 12.20
+6
eni spet mutijo, da bi do dnarja pršli...
enxx
12. 01. 2017 12.15
+1
Železnico naj prestavijo, bodo vsi zadovoljni :D
deltex
12. 01. 2017 12.08
+24
Nisem iz Kranja, tudi o županu ne vem nič, toda moj vtis je, da želi župan z glavo skozi zid, verjetno zaradi zaslužka. Ne spomnim se nobenega večjega mesta v Sloveniji, kjer bi bila postaja tik ob bolnici, ali šoli. Tu nekaj smrdi in najbrž iz te moke ne bo kruha. Če pa že, bo slab.
enxx
12. 01. 2017 12.19
-1
Čokolado bo dobil. Smrdi pa povsod. Arhitekti več zaslužijo s provizijami kot s projekti. V popise vtikajo umetniška dela, ki jih brez pripomb plačujejo izvajalci, ...
User1352803
12. 01. 2017 12.00
User1352803
12. 01. 2017 12.05
+5
čas bi bil že da bi začeli roke sekat takim ki se jih zaloti da so jih tlačili v občinsko blagajno
santamaura
12. 01. 2017 11.36
+15
Ta postaja je klasičen županski projekt. Triler bi zgradil postajo za 38 milijonov potem bi jo pa čez nekaj let prodali Bosna -transu za 500 evrov, Razlika bi šla pa itak v bančno luknjo
kreten1123
12. 01. 2017 11.19
+1
Zakaj pa nebi železniške postaje premaknil do avtobusne, pa bi avtobusno samo obnovil. To bi bila ekonomično veliko boljša rešitev za vse vpletene v postopku. Obenem pa bi bla še avtobusna postaja zravn železniške, tako kot je to v večini primerljivih mest v Sloveniji in Evropi.
murinar
12. 01. 2017 11.12
+9
Nič novega v Sloveniji! Vsi vse vedo pa čeravno bolj tako...Vsi bi bili pametni a nobeden za nič odgovarjal! Tu se pa (kakor največkrat) po mojem skozi zadnja vrata tihotapijo osebni in prijateljski interesi!
AlternativeFacts
12. 01. 2017 11.04
+15
Normalno da avtobusna sodi ob bok železniški postaji...Pač je potrebno gledati sliko širše, kot pa strogo lokal patriotsko.....če bi bila avtobusna ob železniški, bi posredno od tega profitirala tudi Ljubljana, saj bi ljudje iz okoliških vasi z lokalcemprišli do avtobusne od tam pa pot proti Ljubljani nadaljevali z vlakom, ali avtobusom...Profit v tem primeru imata oba mesta, Kranj ki bi pobiral parkirnino in Ljubljana ki bi posledično prodala več vozovnic za mestni promet....Da sploh ne pomislimo, kaj bi topomenil za turizem, sploh za mlade, ki z vlaki potujejo po Evropi....Danes ko turist sestopi na železniški, samo neumno gleda, kako sedaj naprej. Ni taxija, ni avtobusa skratka ni nič.......
proofreader
12. 01. 2017 11.34
+6
Električni bus do avtobusne na pet minut.
jzzzze
12. 01. 2017 12.10
+2
Sicer se strinjam, da je zelo lepo, če sta avtobusna in železniška postaja skupaj, ni pa to nekaj nujnega. A je tako mogoče v Škofja Loki, Radovljici,...? Pa tudi v tujini to ni ravno samoumevno...
tata_mata
12. 01. 2017 10.59
+2
Dajte no, že sedaj je vlak na katastrofalni lokaciji in zato vozi prazen, avtobusi ob konicah so pa nabutani. Če bo še avtobusna tam, bodo pa še busi prazni. To bo še ena postaja duhov. Sicer pa se avtobusni prevozniki že sedaj znajdejo: potnike poberejo po Centru, nato po Planini in piči po avctocesti v LJ. Vrhunsko. Dol mi visi, pa če naredite avtobusno v Besnici !
tata_mata
12. 01. 2017 11.03
+1
Še to: edina prava in dolgoročna rešitev bi bila: vlak Brnik-Kranj mesto-Šk.Loka-Ljubljana. En tak lušten krogec, predvidljiv čas prihoda in pol manjši avtobusni terminal kjerkolisigažupanzamislijo.
jzzzze
12. 01. 2017 12.05
+4
Ne vem, od kje tebi informacija, da so vlaki prazni? Ravno v Kranju za smer LJ se napolnijo!
deratizacija
12. 01. 2017 10.55
+5
Sprostituirana stroka, politiki se itak spoznajo na vse, nekdo pa veselo krade družbeni denar. Slovenija!
sodelujem
12. 01. 2017 10.53
+5
Kva pa je župan??
sodelujem
12. 01. 2017 10.46
+9
Kaj pa območje stare Save?? Avtobusna še za kakšno mesto poleg kranja. V centru. Ne treba je uničit še tist meter zelenga....A ja pa služit z "parkiranjem".....
marker1
12. 01. 2017 10.44
+10
Kranjska občina je izdala 20.400 ličnih brošur. Vsaka je stala najmanj 1 evro. Popolnoma vseeno bi bilo, gotovo pa precej ceneje, če bi predstavili projekt AP na pol strani v glasilu Kranjčanka, ki je lokalni časopis. Lahko tudi, da so se te brošure za te lepe denarce tiskale za vrnitev usluge. Za tistih nekaj par avtobusov je dobra še vedno stara AP. Na ŽP Kranj Merkur sedaj prodaja nekaj velikih skladiščnih prostorov, kjer bi tudi bila lahko nova AP. Mesto ob OŠ in porodnišnici ni dobra lokacija za AP. Je čisto na robu mesta in potem je vseeno če bi bila na ŽP.
Heinke
12. 01. 2017 10.29
+8
Včasih je bila postaja ob železnici, še vedno bi morala biti tam. Res pa je, da je treba ogromno hoditi, čez cel klanec, da prideš v mesto Kranj. Skratka Kranjčani so precej blesavi,.. ko so delali nove 3 bloke, bi morali narediti še povezavo med zgornjim in spodnjim delom Kranja. Pač niso velikih idej.... Zelo neumno pa je, da je postaja še bolj oddaljena od železnice, namesto, da bi bila bližje. Skratka neke pameti pač očitni ni. Neke miniaturne rešitve, ki so omejene oziroma pomanjklijve, ki bi lahko dale več kot dajo. Ampak sej vem, Kranjčane so uničili z drogami, vsa mladina zasvojena in uničena zaradi je*benih drog, mesto in hiše pa propadajo in so prazne. Po ulicah pa samo še šip.tarji droge proadajo in se širijo kot zajci. Multikulti si naj vtaknejo v r i t, na uničenih slovenskih življenjih so kupili Kranj s preprodajo drog in orožja. Res pa je, da tudi nekaeri Slovenci delajo za kriminal.... ampak niso glavni, neke male ribice.
sodelujem
12. 01. 2017 10.52
+10
Včasih je bila v centru kjer je sedaj Globus.! Vse ostalo imaš pa kar precej prav. Samo vlak in avtobus gresta skupaj-ostalo je -organizacija.
jzzzze
12. 01. 2017 12.07
+1
...verjetno Albanci ne bi mogli kupit, če Slovenci ne bi prodajali!?